05 Mayıs 2008, Pazartesi 07:57:10

'V-22 Osprey'ler yeni göreve hazır

ABD ordusunun uzun süren çalışmaları sonucu ortaya çıkan V-22 Osprey (Balık Kartalı) tipi helikopter-uçağı, ilk kez resmi bir görev ile Irak'ta konuşlandırıldı.

Irakta gerçekleştirilen performans testlerinden başarıyla geçen V-22 Osprey, hem bir helikopterin, hem de bir uçağın özelliklerini bir arada barındırıyor. Kalkışı sırasında her 2 kanadında bulunan pervaneleri, helikopterlerinki gibi dikey olarak çalıştırılıyor ve aracın belirli bir irtifa kazanmasının ardından, pervaneler yatay konuma getirilerek, pervaneli bir uçak gibi uçuşunu sürdürüyor. 7 bin 900 metre irtifaya kadar tırmanabilen V-22 Osprey, saatte maksimum 580 kilometre hıza ulaşabiliyor. Irak'ta konuşlanan Osprey filosunun komutanı Yarbay Paul Rock, "Bu aracın performansı oldukça tatmin edici. Bu denli iyi olmasından dolayı memnunuz" dedi. Pentagon'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rock, Osprey Filosu'nun 2007 Ekim ile 2008 Nisan tarihleri arasında El Essad ve El Anbar bölgelerinde konuşlandırıldığını kaydederek, yaklaşık 7 ay süren bu görevlendirme çerçevesinde 2 bin 500 dolayında taşıma ve tahliye görevinin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Öte yandan hem bir helikopterin, hem de bir uçağın özelliklerini taşıyan V-22 Osprey'ler, Vietnam Savaşı döneminden kalma Ch-46 tipi nakliye helikopterlerinin yerini almayı bekliyor. 1981 yılında başlayan geliştirim süreci, güvenlik gerekçeleri ve teknolojik sebepler nedeniyle oldukça uzun yıllar alan V-22 Osprey'lerin bugüne dek geçirdiği 2 büyük kaza bulunuyor. 2000 yılında yaşanan kazada, 20 asker hayatını kaybetmişti. Bell Helicopter ve Boeing firması tarafından geliştirilen V-22 Osprey'lerden şuanda 59 adet bulunuyor ve bunların 30 kadarı ABD Deniz Kuvvetleri'nin hizmetinde. 24 asker taşıma kapasitesi bulunan Osprey, hareketli motoru sayesinde istenilen noktaya bir helikopter gibi inebilirken, aynı zamanda karadan gelebilecek saldırılara karşı, oldukça yüksek irtifalara çıkarak, bir uçak gibi ilerleyebiliyor.

'V-22 Osprey'ler yeni göreve hazır

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000