23 Mart 2017, Perşembe 14:41:06

UZAYTEM 'Doğan'da sona yaklaştı

UZAYTEM tarafından geliştirilen iki kişilik genel havacılık uçağının tasarımında sona yaklaşıldı. Bir yıl sonra tamamlanması beklenen Doğan adı verilen kompozit uçak, 150 knot hıza çıkacak, bin 500 km menzile ulaşacak.
  • Bu uçak tipi genel havacılığa değil ultralayt modeline yakın duruyor. Layco motor yemez bence Rotax 914 S daha uygun olabilirdi.
  • Süper Specler ve süper dizayn .. Çok büyük miktarlarda satış olur .. özellikle ABD ve Kanada da muazzam tutulur bu model ..
  • Uçak dizayn olarak muhteşem.Umarım başarılarınızın devamını getirirsiniz.Ama pazarlama çok önemli.Sipariş alınması muhteşem olur.Dünyaki üreticiler.Daha proje aşamasında onlarca sipariş alınca başarı sağlıyorlar.Umarım rafa kalmaz.Saygılarımla.
  • Cevat Bey selamlar. İnşallah devamı da aynı hız da gelir ve havalandığı günü görürüz. Tecrübe pilotu lazım olursa seve seve yardımcı olurum. 2.HİBM
  • Herkes nasıl destek oluruma kafa yorsun lütfen...
  • Tebrikler gençler. Olumsuzluklar yolunuzdan döndürmesin sizi. Yalnız üniversitede bu işler bir hevesle başlar, okul bittikten sonra sürdürülebilirliği olmaz ise, proje rafa kalkar. Çünkü genellikle ünv. öğrencileri bu tarz projeleri CV'sine yazacak bir odak olarak görebilir. Nihayetinde okulu bitiren öğrenci eğer maddi destek almaz ise, bireysel olarak iş arama derdine düşecek dağılan ekiple beraber proje de rafa kalkacaktır. Bu sebeple, benim size tavsiyem projeye sistematik bir method kazandırıp, kişilerden bağımsız hale getirmenizdir. Çünkü bu tarz projelerde, ürün/hizmet ne kadar iyi olursa olsun -işin teknik boyutu bir yana- "Planlama ve Pazarlama" adımlarını iyi düşünmek gerekmektedir. Yolunuz açık olsun.
  • Dizaynı çok beğendim. Yeni projelerde bekleriz. Başarılar!!!!
  • Hayirli olsun ,yaa bu millet yapan olursa onada karsi cikiyor anlayamadim. Evet bir an once yerli motor ve avionics yapilsin buna katiliyorum.
  • Once tebrik ederim, 1-motor eger yazılı olan motor olacak ise: yani IO360-L2A takılacak ise/resimlerde olan uçağın motor kaportalarının içine biraz zor sığabilecek gibi, umarım birileri bunu kontrol etmiştir. Bir adet motor sehpası alıp ,fire Wall üzerine yerleştirin, sonra kaportaları dizayn ve imal ediniz. 2- Tam boy biraz kısa biraz uzatınız, CG önde olursa motor arızasında kumanda edemezsiniz, ayrıca kuyruğu biraz daha yukarı uzatınız 3-Muhakkak kuyruğa fin takın, inişte vururlar ise hasar az olur. başarılar.
  • Özellikle uçağın tasarımı mükemmel olmuş. En az uçağın teknolojisi ve aviyonikler kadar önemli bir konudur. Bu başarılmış. Tüm ekibin ellerine sağlık. Umarım bir an önce göklerde görürüz. Hiç bir şeyi beğenmeyen gamlı baykuşları da umursamayın. Onların amacı yapılan her güzel şeyi engellemek veya yavaşlatmak.

Sınıfının en büyük ve en donanımlı yüzde yüz yerli “İnsansız Hava Aracı” üretimi yaparak Türkiye’deki üniversiteler arasında en büyük İHA’yı üreten 19 Mayıs Üniversitesi  Havacılık Ve Uzay Teknolojileri Uygulama Ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), bu kez iki kişilik genel havacılık uçağı üretemiyle adından söz ettirmeye başladı. Tasarım ve yapım çalışmalarına yaklaşık 2 yıl önce başlanılan Doğan uçağının tasarımı büyük ölçüde tamamlanırken ilk prototipen gövdesi de ortaya çıktı.

Türkiye’deki çeşitli firmalardan yerli mekanik parçaların da kullanıldığı uçağın bazı parçaları da Türkiye’deki firmalar tarafından ilk kez üretildi.

Projenin başındaki isimlerden Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, projeye ilişkin detayları aktarırken, genel havacılıktaki rakip uçak modellerine göre bir çok avantajı bir araya getirdiklerini vurguladı.

Üniversitenin Ballıca’daki kampusunda bulunan hangarlarda yürütülen üretim çalışmalarına ilişkin bilgi veren Sunol, rekabetçi bir uçak modeli üzerinde çalıştıklarını, uçağın tasarımının tamamen kendilerine ait olduğunu vurguladı.

Yüksek performansa, uzun menzile, güçlü motora, modern dijital avioniklere ve toplanabilir iniş takımlarına sahip olacak olan Doğan uçağı, iç piyasanın yanı sıra uluslar arası pazarda da ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde üretilecek. Projenin yaklaşık bir ile bir buçuk yıl içerisinde tamamlanması öngörülürken tasarım aşamasının başından itibaren sürdürülebilir tasarım ve üretim tekniklerinin kullanılması esas alındı. Doğan projesinde, kullanılan kompozit malzemelerin tamamı ise yerli üreticilerden temin edildi.

Projeyle ilgili Airporthaber Haber Koordinatörü Murat Herdem’e bilgi veren Sunol, “ İniş takımları, kontrol sistemleri gibi mekanik sistemlerin tasarımı merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilip, yerli üreticiler tarafından üretilmektedir. Sertifikasyon konusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile etkili bir işbirliği yürütülmektedir. Üreten üniversite fikri ile yola çıkan üniversitemiz, Türk Havacılığının olması gereken lider ve rekabetçi konuma ulaşmasına katkıda bulunmak amacı ile tesis alt yapısını oluşturmuş, personelini eğitmiş İnsansız Hava Aracı Platformu ve “DOĞAN” gibi somut projeler ortaya koymuştur” dedi.

Uçağın üretim aşamasında yaşadıkları sorunlara da dikkat çeken Sunol, toplumun geçmişte yaşanan kötü girişim deneyimlerinden dolayı uçak üretimi konusunda ön yargılı olduğunu, bunun sonucu olarak işbirliği yapmak istedikleri sanayicilerin de ilk başta projeye mesafeli yaklaştığının altını çizdi.

Buna rağmen kendilerinin bir hangar kurup ekip oluşturarak ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayan Sunol şöyle konuştu: “Proje için önemli bir bütçe ayrıldı. Nihayetinde bu hedef doğrultusunda somut adımlar atıldı. Açıkçası sanayicilerimiz başlangıçta bize çok fazla güven duymuyordu. Ancak ortaya gözle görülür, elle tutulur bir şeyler çıktıkça onların da güven duygusu ve cesareti olgunlaştı. Tabii ki sanayici dediğimiz kişiler ticari faaliyet yürüten insanlar ve yaptığı işten para kazanmak istiyor. Şimdi Doğan kanatlandıktan, uçtuktan sonra sanayicinin kafasında şu soru belirecek: Ben bunu nasıl ticarileştirebilirim? Havacılık alanında bir ürünü ticarileştirmek kolay bir iş değil. Sertifikasyonu var, pazarlaması var, reklamı var yani bir sürü detayı var. Bu nedenle biz bir yandan bunun sertifikasyonu ile de ilgili bir altyapı çalışması yapıyoruz. Artık burası öyle bir merkez hâline gelecek ki hava araçlarının tasarım, üretim ve sertifikasyonu gerçekleştirilebilecek. O zaman işte bizim sanayicimiz geliştirmiş olduğu ürünün sertifikasyonunu bizlerle birlikte hayata geçirip bu ürünü ticarileştirebilecek. İşte biz bu alanda birçok eksikliği tamamlamaya çalışıyoruz. Çünkü havacılık büyük ölçüde devlet eliyle yürütülmesi gereken bir sektör. Dahası geri dönüşümü hızlı değil, insan kaynağı ve mali kaynak ihtiyacı çok fazla ve de getirisi riskli bir sektör. Bu sebeple sanayici bu işe girer girmesine ama mutlaka devlet tarafından çok ciddi desteklenmeli.”















UZAYTEM 'Doğan'da sona yaklaştı

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

Ultralayt ~ 6 yıl önce
Bu uçak tipi genel havacılığa değil ultralayt modeline yakın duruyor. Layco motor yemez bence Rotax 914 S daha uygun olabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M.Y ~ 6 yıl önce
Süper Specler ve süper dizayn .. Çok büyük miktarlarda satış olur .. özellikle ABD ve Kanada da muazzam tutulur bu model ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
turhan tunalı ~ 6 yıl önce
Uçak dizayn olarak muhteşem.Umarım başarılarınızın devamını getirirsiniz.Ama pazarlama çok önemli.Sipariş alınması muhteşem olur.Dünyaki üreticiler.Daha proje aşamasında onlarca sipariş alınca başarı sağlıyorlar.Umarım rafa kalmaz.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski dost ~ 7 yıl önce
Cevat Bey selamlar. İnşallah devamı da aynı hız da gelir ve havalandığı günü görürüz. Tecrübe pilotu lazım olursa seve seve yardımcı olurum. 2.HİBM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yusuf kahvecioglu ~ 7 yıl önce
Herkes nasıl destek oluruma kafa yorsun lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrik & Tavsiye ~ 7 yıl önce
Tebrikler gençler. Olumsuzluklar yolunuzdan döndürmesin sizi. Yalnız üniversitede bu işler bir hevesle başlar, okul bittikten sonra sürdürülebilirliği olmaz ise, proje rafa kalkar. Çünkü genellikle ünv. öğrencileri bu tarz projeleri CV'sine yazacak bir odak olarak görebilir. Nihayetinde okulu bitiren öğrenci eğer maddi destek almaz ise, bireysel olarak iş arama derdine düşecek dağılan ekiple beraber proje de rafa kalkacaktır. Bu sebeple, benim size tavsiyem projeye sistematik bir method kazandırıp, kişilerden bağımsız hale getirmenizdir. Çünkü bu tarz projelerde, ürün/hizmet ne kadar iyi olursa olsun -işin teknik boyutu bir yana- "Planlama ve Pazarlama" adımlarını iyi düşünmek gerekmektedir. Yolunuz açık olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 7 yıl önce
Dizaynı çok beğendim. Yeni projelerde bekleriz. Başarılar!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TC ~ 7 yıl önce
Hayirli olsun ,yaa bu millet yapan olursa onada karsi cikiyor anlayamadim. Evet bir an once yerli motor ve avionics yapilsin buna katiliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Millet ~ 7 yıl önce
Artık millette neye inanacak şaşırdı. Kolay mı? Birgün uydu, birgün savaş uçağı, birgün yolcu uçağı eee nereye kadar birader. Astronot bile dendi allah çarpsın:) ki dendi. Bu doğan farklı tabi. Mütevazi bir proje. Palavra yok. Neyse o, pırıl pırıl öğrenciler yapıyor . O yüzden laf edecek bir şey yok aslında. Uçsun yeter. Uçmasa da kimsenin canı yanmasın yine yeter. Kompozit şıkır şıkır parlıyor. Helal olsun
1500 feet ~ 7 yıl önce
Artiz gibi 1500 feet irtifada oksijen maskesiyle uçmasın da testlerde. Neydi o öyle aynalı vizorle maskeli şarlatanlar gibi.
kuleci ~ 7 yıl önce
Once tebrik ederim, 1-motor eger yazılı olan motor olacak ise: yani IO360-L2A takılacak ise/resimlerde olan uçağın motor kaportalarının içine biraz zor sığabilecek gibi, umarım birileri bunu kontrol etmiştir. Bir adet motor sehpası alıp ,fire Wall üzerine yerleştirin, sonra kaportaları dizayn ve imal ediniz. 2- Tam boy biraz kısa biraz uzatınız, CG önde olursa motor arızasında kumanda edemezsiniz, ayrıca kuyruğu biraz daha yukarı uzatınız 3-Muhakkak kuyruğa fin takın, inişte vururlar ise hasar az olur. başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kenan ~ 7 yıl önce
Direksiyona simit takalım mı ? Birde çelik jant uuuvvvv
harika ~ 7 yıl önce
Özellikle uçağın tasarımı mükemmel olmuş. En az uçağın teknolojisi ve aviyonikler kadar önemli bir konudur. Bu başarılmış. Tüm ekibin ellerine sağlık. Umarım bir an önce göklerde görürüz. Hiç bir şeyi beğenmeyen gamlı baykuşları da umursamayın. Onların amacı yapılan her güzel şeyi engellemek veya yavaşlatmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000