15 Mayıs 2009, Cuma 14:24:05

Uzay yolculuğunda tarife değişti

İnsanlı uzay aracı işletmeciliği yapan Roscosmos yetkilisi Alexey Krosnov yaşanan enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle taşıma ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi...

İnsanlı uzay aracı işletmeciliği yapan Roscosmos yetkilisi Alexey Krosnov yaşanan enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle taşıma ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Buna göre uzaya gidecek bir koltuğun yolculuk fiyatına 3 milyon dolar zam yapıldı. Uzay yolculuğunun bir koltuk için bilet fiyatı bu zamdan sonra 48 milyon dolardan 51 milyon dolara çıktı.

Roscosmos'un bu zammından en fazla etkilenen ise Amerikan Uzay ve Havacılık Kuruluşu NASA oldu. NASA'nın uzay istasyonuna yollanacak kargosunu ve uzay adamlarını uzaya Roscosmos taşıyor. Roscosmos ile NASA 2007 yılında bir anlaşma yapmışlar ve NASA uzaya gönderilecek 15 uzay adamına koltuk satın almış ve bunun karşılığında da Rusya'ya 719 milyon dolar ödeme taahhüdünde bulunmuştu.

Amerikalılar'ın uzaya yolladıkları 5. 6 ton ağırlığında ki kargo ya da üç koltuklu bir uzay aracına daha önce ödedikleri ara koltuk başına 48 milyon dolar yada toplam 144 milyon dolardı. NASA ile Roscosmos arasında ki taşıma anlaşması 2010 yılına kadar geçerliydi. Amerikan uzay kuruluşu NASA halen uzaya kargo taşımada ve uzayda dolaşan uzay istasyonuna insan yollama konusunda Rusya'dan geride ve bu alanda ki teknik üstünlük Rusların elinde bulunuyor.

(dünya)

Uzay yolculuğunda tarife değişti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000