20 Kasım 2014, Perşembe 15:00:22

ÜRETTİLER ŞİMDİ YARIŞACAKLAR

Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, tasarımını büyük ölçüde tamamladıkları ve üretimi aşamasına geçecekleri insansız hava aracıyla Amerika’nın Arizona eyaletinde düzenlenecek olan yarışmada kabiliyetlerini sergileyecek.
  • Ciddi soruyorum: O patlak lastikli yeşil uçağı mı İHA ya dönüştürecekler; anlamadım?
  • Arkadaşlar tebrik ederiz ama!!! O kadar dikkatlisinizde o U-17 uçağının sağ lastiği yere yapışmış, ne hoca görmüş ne bir öğrenci, resim vermişsiniz ama manzaranın içi yakışıksız
  • Bari ana markalar gelseymiş
  • Ya gençler siz İHA'yı kime yapıyorsunuz? Bak Hava Kuvvetleri'nden emekli Tümgeneral Osman Yıldırım Boeing şirketiyle otelde rüşvet anlaşması yaparken kameraya alınmış. Oğlunun şirketine 650.000 Euro transfer yapıldığı belgelenmiş. O İHA'yı ülkende geliştirip üretmek için once bir 650.000 Euro luk servetin olması gerek. Dünya'dan haberiniz yok. Komutanlar aç oğlum, aç. Bırakın bu işleri. Sonu hep hüsran.
  • Böyle saçma haberlere karşıyım. ODTÜ ve Anadolu senelerdir bu yarışmalara katılıyor ve derece elde ettiklerini de biliyorum. Az daha düzgün habercilik.
  • ortada yapılan birşey yokki henüz) nerde tasarladıkları iha??
  • AIAA'in düzenlediği "design, build and fly (dbf)" yarışmalarına ilk katılımı "Anatolian Craft" ismiyle 2000 yılında ODTÜ Havacılık Mühendisliği grubu öğrencileri gerçekleştirmiştir. Bu tarihten sonra da düzenli olarak her sene bu yarışmaya katılım gösterilmiştir. 2001 yılında 40'dan fazla okulun bıy gösterdiği yarışmada amerika kıtası dışında katılım gösteren 2 üniversiteden biri olan ODTÜ o yıl 11. Olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bugün ise o yarışma ekibinde olan birçok arkadaş ülkemizde uçak ve özellikle İHA tasarımı konularında önemli projeler yönetmektedir. Model uçak gibi görülen basit bir yarışmanın ne gibi ufuklar açtığının en güzel örneğidir bu yarışma. Katılım gerçekleştiren tüm üniversitelerimizi gönülden tebrik ediyor, destekliyorum. Umarım bu deneyimleri 10-15 yıl sonra onlara çok daha büyük başarılar getirir. CEO
  • abileri gördükde İha nerede?
  • İHA gören masum öğrenci, koçum benimm :))
  • Uçak bakım teknisyeni olacak arkadaşlar, yöneticileriniz rakiplerinizi işkur programlarında yetiştirmek için paralı dış işlerde çalıştığı için mi kendinizi insansız uçak yarışmalarına vurdunuz? Tam yeri gelmişken, müdürünüz kaç kaç kuruluşun değişik işkur projelerinde görev aldı bilen var mı?

Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, tasarımını büyük ölçüde tamamladıkları ve üretimi aşamasına geçecekleri insansız hava aracıyla Amerika’nın Arizona eyaletinde düzenlenecek olan yarışmada kabiliyetlerini sergileyecek.

Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, insansız hava aracı (İHA) üretimi için harekete geçti. Dünyanın en prestijli uçak firmalarından Cessna Uçak tarafından düzenlenen 'Tasarla, Üret ve Uçur' isimli yarışmaya başvuran Gökhan Mol, Çağlar Nacak, Tuncay Güler, Engin Korkmaz, Özgür Uçar ve Ubeyit Aydınlıoğlu'dan oluşan ekip, Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Bora danışmanlığında oluşturdukları projeyle yarışmaya katılmaya hak kazandı. Her yıl düzenlenen ve dünya genelinden 100 üniversitenin katılacağı büyük organizasyonda üretecekleri insansız hava aracı (İHA) ile katılacak olan Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, Türk havacılığının gelmiş olduğu noktayı Amerika'da ortaya koymayı hedeflediklerini dile getirdi.

Havacılık alanında köklü bir kurum olan AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) tarafından her sene düzenlenen yarışmanın katılımcılarının tamamını üniversite lisans öğrencilerinden oluşuyor. Teorik ve pratik çalışmaların bir arada yürütüleceği, tamamen öğrenci çalışmasına dayanan tasarla-yap-uçur yarışmasının amacının, gerçek hayat şartları baz alınarak belirlenen görevleri en iyi şekilde yapabilecek tasarımı değerlendirmek ve ödüllendirmek olarak biliniyor. Yarışmada kullanılacak olan İHA’lar ise tamamen öğrenci tasarımı ve üretimi olmak zorunda.

Proje ile ilgili konuşan Gökhan Mol, “Biz Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri olarak Amerika’da Cessna Uçak Fabrikaları’nın düzenlediği bu yarışmaya katılmak için ön başvurumuzu yaptık. 9 yıldır herhangi bir katılım sağlanamamış bu yarışmaya. Biz de bu yıl böyle bir katılım gerçekleştirmek istedik. Ben arkadaşlarıma fikri sundum, onlar da sağolsunlar kabul ettiler kendileri. Bunun üzerine Cessna’nın sitesine internet üzerinden başvurumuzu yaptık. Başvurumuz kabul edildi. Şartları sağladık. Bundan sonraki süreçte uçağımızın tasarımı, dizaynı, mühendislik hesapları, CAD çizimleri ve pilotaj testleri yapılacak. Tabi ki bu süreç bizim için çok zorlu geçecek. Çünkü bizim bir bilgi birikimimiz yok. Biz şehrimiz ve üniversitemiz adına ilk defa katılmış olacağız yarışmaya. Ama biz bu tecrübesizlikleri de bir imkana dönüştürmeye çalışacağız tabi ki. Şehrimiz bir sanayi şehri. Bir nevi bir işbirliği içerisinde aslında. Sadece bir öğrenci organizasyonu değil de, akademisyeniyle, öğrencisiyle, üniversitesiyle, işvereniyle, firmalarıyla birlikte bu projeyi gerçekleştirmeye çalışacağız. Önümüzdeki günlerde uçağın üretim aşamasına geçeceğiz. Bu yıl 19. kez düzenlenecek bu yarışma. Yarışmaya dünya genelinden 100 üniversite katılım gösterecek. 100 üniversite bin 300 öğrenci ile katılım gerçekleştirecek yarışmaya. Her üniversite kendisine ait olan özgün uçak tasarımını yapıp Amerika’ya götürecek” dedi.

Yarışmaya katılan uçakların belli şartları yerine getirmesi gerektiğinden bahseden Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu 3. sınıf öğrencisi Gökhan Mol, “Bu yılki konseptte uçağın 3 tane görevi var. Uçak bu görevleri gerçekleştirdiği takdirde geçer not alacak. Biz de uçağımızı bu yarışmadaki basamakları geçecek şekilde dizayn edeceğiz. Türkiye’den 10’a yakın üniversite katılım gösterecek. Bu aslında bu yarışmanın tarihindeki en yüksek katılımlardan bir tanesi. Çünkü gün geçtikçe artık ülkemizde de havacılığa olan ilgi ve alaka artıyor. Bu aslında bir ihtiyaç. Burada şirketin böyle bir yarışma yapmasının amacı burada genç üniversiteli öğrencilerden yeni fikirler elde ederek, gelecekte yapılacak olan daha verimli uçaklara bazı projeler uygulamaktır” şeklinde konuştu.

Proje Danışmanı olarak öğrencileri ile birlikte yarışmaya katılan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Bora ise, “Biz de bu üniversitede sadece teknisyen değil, AR-GE projeleri yapabilecek eğitimi verdiğimizi de bu proje vasıtasıyla göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yarışmaya Kocaeli Üniversitesi’nin yanında Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 10 üniversite katılacak. olmak üzere 7 takım, toplamda ise 81 takım katılacak. 100 üniversiteden 300'e yakın öğrencinin katılacağı yarışmada tüm üniversiteler özgün olarak üretecekleri İHA'lar ile yarışma esnasında belirlenecek 3 görevi yerine getirmeye çalışacak.







ÜRETTİLER ŞİMDİ YARIŞACAKLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Volvo ~ 9 yıl önce
Ciddi soruyorum: O patlak lastikli yeşil uçağı mı İHA ya dönüştürecekler; anlamadım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar tebrik ederiz ama!!! O kadar dikkatlisinizde o U-17 uçağının sağ lastiği yere yapışmış, ne hoca görmüş ne bir öğrenci, resim vermişsiniz ama manzaranın içi yakışıksız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kral ~ 9 yıl önce
Bari ana markalar gelseymiş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kime Yapıyorsunuz? ~ 9 yıl önce
Ya gençler siz İHA'yı kime yapıyorsunuz? Bak Hava Kuvvetleri'nden emekli Tümgeneral Osman Yıldırım Boeing şirketiyle otelde rüşvet anlaşması yaparken kameraya alınmış. Oğlunun şirketine 650.000 Euro transfer yapıldığı belgelenmiş. O İHA'yı ülkende geliştirip üretmek için once bir 650.000 Euro luk servetin olması gerek. Dünya'dan haberiniz yok. Komutanlar aç oğlum, aç. Bırakın bu işleri. Sonu hep hüsran.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Assist Dispacther ~ 9 yıl önce
Böyle saçma haberlere karşıyım. ODTÜ ve Anadolu senelerdir bu yarışmalara katılıyor ve derece elde ettiklerini de biliyorum. Az daha düzgün habercilik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zazu ~ 9 yıl önce
Kou den 9 yıldır giren olmamış haberde bundan bahsediliyor
uav ~ 9 yıl önce
ortada yapılan birşey yokki henüz) nerde tasarladıkları iha??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
AIAA'in düzenlediği "design, build and fly (dbf)" yarışmalarına ilk katılımı "Anatolian Craft" ismiyle 2000 yılında ODTÜ Havacılık Mühendisliği grubu öğrencileri gerçekleştirmiştir. Bu tarihten sonra da düzenli olarak her sene bu yarışmaya katılım gösterilmiştir. 2001 yılında 40'dan fazla okulun bıy gösterdiği yarışmada amerika kıtası dışında katılım gösteren 2 üniversiteden biri olan ODTÜ o yıl 11. Olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bugün ise o yarışma ekibinde olan birçok arkadaş ülkemizde uçak ve özellikle İHA tasarımı konularında önemli projeler yönetmektedir. Model uçak gibi görülen basit bir yarışmanın ne gibi ufuklar açtığının en güzel örneğidir bu yarışma. Katılım gerçekleştiren tüm üniversitelerimizi gönülden tebrik ediyor, destekliyorum. Umarım bu deneyimleri 10-15 yıl sonra onlara çok daha büyük başarılar getirir. CEO

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
abileri gördükde İha nerede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
İHA gören masum öğrenci, koçum benimm :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okul Yönetimi ~ 9 yıl önce
Uçak bakım teknisyeni olacak arkadaşlar, yöneticileriniz rakiplerinizi işkur programlarında yetiştirmek için paralı dış işlerde çalıştığı için mi kendinizi insansız uçak yarışmalarına vurdunuz? Tam yeri gelmişken, müdürünüz kaç kaç kuruluşun değişik işkur projelerinde görev aldı bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
x0x0 ~ 9 yıl önce
Türkiye' de kolu bacağı olup +18 olan bi insanın uçak teknisyeni olmasına müsade ettikleri için öğrencilerin farklı dallara yönelmeye çalışmaları gayet de normal değil mi sence ?
Yok Daha Neler? ~ 9 yıl önce
Ne yani devlet tarafından 4 yılda uçak teknisyeni olacakları yetiştirip mezun etsin diye memu edilen yönetici 6 ayda aynı uçak teknisyeni olma hedegfine sahip gençleri yetiştiren İşkur programlarını mı hazırlıyor?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000