16 Ocak 2017, Pazartesi 11:25:13

Ulaştırma Bakanlığı'ndan kaza açıklaması

Kırgizistan'da düşen ACT uçağıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir açıklama yapıldı.
  • Öncelikle Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. CRM yönüyle zaafın ortaya çıkma ihtimalı vardır. İki asker pilot muhabetti iyi olan iki kişi. Böyle bir ekip işbirbirliğinde kuralların dışına çıkılması muhtemeldir. SOP genelde ikinci planda kalır. Hedef inmenin yolu bulma minimumlar artık önemsizdir. Muhabbet ederek iş görürülmeye çalışılır. Bunun örnekleri daha önceden görüldü. Özellikle planlayıcılar ve planlayıcıları kontrol edecek uygulamanın başındaki tip şef ve müdürlerin uyanık olması gerekir ve duygusal davranmamalar gerekir. Böyle yüksek maliyet ve canın söz konusu olduğu işlerde abi kardeş gibi yaklaşımlar kazaları körükler. Her ne olursa olsun ekip kurulumu çok önemlidir. Ekip kurarken CRM yönü mutlaka dikkate alınmalıdır. Her şeyin başı ise eğitimdir. Her şirket kendi ekibine CRM uygulamaları konusunda taviz verildiği taktirde neler olduğunun ve olabileceğinin örneklerini vererek ekiplerini eğitmelidir. Bu kazanın diğer kazalardan hiç bir farkı yok Katmandu, Amsterdam, Adana, Van, Diyarbakır neydiyse bu kazada aynısıdır. İster inanın ister inabmayın.
  • ACT'nin tip şefi yada müdürü kim planlamalara dikkat etmiş mi, ekip yorgunluğu, deneyimi vs bu uçuş için elverişlimiydi. O tür görevleri yapanların ve takip eden müdürlerin aklında bin tilki dolaşacak kıçının ürüstüne oturup goy goy yapmayacak. SHGM sadece olayı incelenmekle kalmamalı planlama yapandan onu takip edene kadar hepsini sorgulamalı.
  • Acaba bu uzmanlar hayatlarinda bir kez olsun boeing 747 gordulermi? Valla cok merak ediyorum eminim bunu okuyorlardir lutfen cevap versinler.
  • Allah ölenlere rahmet eylesin. Bize lazım olan soydaşlarımız, başka hiçbir azınlığa ihtiyacımız yok. Bu tür olaylar inşallah bizi birbirimize daha çok yakınlaştırır. Amin.
  • Yabancı kaynakları sitelere baktıgımız zaman hava durumu çok kötüymüş. Metar bilgilerini bunu dogruluyor. Ayrıca kötü hava koşullarındna dolayı pas geçilmiş ve meydan turu yapılmış ancak meydan turu yapılırken uçagın oldukça alçak irtifada oldugu soyleniyor.Tabi bunların hepsi şuan net bilgi olamaz. KAİK uzmanları gittigi zaman CVR VE FDR incelendigi zaman gerçek ortaya çıkar ama bu nasıl inceleme olur bilinmez çünkü KAİK in en iyi uzmanı Ferudun SEREN saçma sapan bir sebeple görevden alındı. Bunun baş sorumlusuda Orhan BİRDAL ve Levent FİDANSOY dur.
  • uzman onbaşı olarak bu göreve iştirak ediyorum hemde gönüllü
  • Bu uzmanlar bildik uzmanlarsa 10 kez daha başın sağ olsun Türkiye.
  • UZMAN ? Acaba kimmiş bu kişiler.
  • Özel bir şirket Asya'da kaza yapıyor devletimiz oraya uzman gönderiyor. Büyük ülkeyiz.
  • Üç kuruşluk "bilgi(sizlik)leriyle" gelmişler burada ahkam kesmiyorlar mı deli ederler adamı. Arkadas baş sağlığı dileriz bas git, ne bu Air crash investigation havaları. Havacılıktan incir çekirdeği kadar anlamayan adamlar gelip burada "şundan düştü, bundan düştü" diye ahkam kesiyor. Susun da insanlar acılarını rahat yaşasınlar

Kırgizistan'da düşen ACT uçağıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 2 uzmanın Kırgizistan'a gönderildiği belirtildi.

Bakanlık açıklaması:

ACT Havayollarına ait HongKong – Kırgızistan Bişkek uçuşunu gerçekleştiren B744 Model Kargo uçağı, Türkiye saati ile 04:20’de Manas Havaalanı’na inişi sırasında, yaşam alanlarının olduğu bir noktaya düşmüştür.

İlk belirlemelere göre uçak mürettebatı olan 4 Türk vatandaşı ile birlikte 30’un üzerinde kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Sayın Jamshit Khalilov’u arayarak konuyla ilgili bilgi almış ve başsağlığı mesajlarını iletmiştir. Ayrıca kazanın incelenmesine ilişkin her türlü desteği vereceklerini belirtmiştir.

Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan 2 uzman konuyla ilgili Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

Ulaştırma Bakanlığı'ndan kaza açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

SHGM'ye ÖNERİ CRM'in kayboluşu! ~ 7 yıl önce
Öncelikle Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. CRM yönüyle zaafın ortaya çıkma ihtimalı vardır. İki asker pilot muhabetti iyi olan iki kişi. Böyle bir ekip işbirbirliğinde kuralların dışına çıkılması muhtemeldir. SOP genelde ikinci planda kalır. Hedef inmenin yolu bulma minimumlar artık önemsizdir. Muhabbet ederek iş görürülmeye çalışılır. Bunun örnekleri daha önceden görüldü. Özellikle planlayıcılar ve planlayıcıları kontrol edecek uygulamanın başındaki tip şef ve müdürlerin uyanık olması gerekir ve duygusal davranmamalar gerekir. Böyle yüksek maliyet ve canın söz konusu olduğu işlerde abi kardeş gibi yaklaşımlar kazaları körükler. Her ne olursa olsun ekip kurulumu çok önemlidir. Ekip kurarken CRM yönü mutlaka dikkate alınmalıdır. Her şeyin başı ise eğitimdir. Her şirket kendi ekibine CRM uygulamaları konusunda taviz verildiği taktirde neler olduğunun ve olabileceğinin örneklerini vererek ekiplerini eğitmelidir. Bu kazanın diğer kazalardan hiç bir farkı yok Katmandu, Amsterdam, Adana, Van, Diyarbakır neydiyse bu kazada aynısıdır. İster inanın ister inabmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
General CRM ~ 7 yıl önce
Türkiye'deki bu güne kadar olan kazalar incelendiğinde ne zaman ki sol koltukta F/O general rütbesiyle emekli olan birisi var o kazada CRM sorunu var. Tespitlerinize aynen katılıyorum Türkiye Asker pilotların sivilleşmesi ve CRM sorununa çözüm üretmedikçe maalesef ki bu tür üzücü olaylar hep olacaktır.
hadi ordan ~ 7 yıl önce
Bu yorumlari yazan vatandaslara diyecek cok lafim var ama resmen sacmalamislar crm in askeri sivili olmaz su kompleksten cikin artik ben daha iyiyim asker kokenliler cok kotu nedir bu kompleks bence siz gidin bir tedavi olun aslinda bu yorumu yazanin ruhsal dengesinden suphe etmek gerekir daha sen crm nedir anlamamissin bile, sana soruyorum bir hukukcu olarak senin fo olarak ucakta ki gorevin nedir ? ister asker koken ol ister sivil hadi anlatta crm i senden ogrenelim.rahatsiz tiplersiniz agziniza dolamissiniz bir crm daha ne oldugunu bile bilmeden konusmayin.hukuken konusun hukuken ancak fo nun yetkisi pic incapacitation durumunda baslar gerisi sadece yardim ve tavsiyedir ac biraz cezai sorumluluklari oku hukuk bilmediginiz nasilda belli oluyor yazik milyon usd lik malzeme altiniza veriliyor ama kamyon soforu gibi zihniyet corumlu kamyoncular cemiyetine hosgeldiniz hadi buyrun
SORUMLU ~ 7 yıl önce
ACT'nin tip şefi yada müdürü kim planlamalara dikkat etmiş mi, ekip yorgunluğu, deneyimi vs bu uçuş için elverişlimiydi. O tür görevleri yapanların ve takip eden müdürlerin aklında bin tilki dolaşacak kıçının ürüstüne oturup goy goy yapmayacak. SHGM sadece olayı incelenmekle kalmamalı planlama yapandan onu takip edene kadar hepsini sorgulamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknisyen ~ 7 yıl önce
Acaba bu uzmanlar hayatlarinda bir kez olsun boeing 747 gordulermi? Valla cok merak ediyorum eminim bunu okuyorlardir lutfen cevap versinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah rahmet eylesin ~ 7 yıl önce
Allah ölenlere rahmet eylesin. Bize lazım olan soydaşlarımız, başka hiçbir azınlığa ihtiyacımız yok. Bu tür olaylar inşallah bizi birbirimize daha çok yakınlaştırır. Amin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!! ~ 7 yıl önce
Yabancı kaynakları sitelere baktıgımız zaman hava durumu çok kötüymüş. Metar bilgilerini bunu dogruluyor. Ayrıca kötü hava koşullarındna dolayı pas geçilmiş ve meydan turu yapılmış ancak meydan turu yapılırken uçagın oldukça alçak irtifada oldugu soyleniyor.Tabi bunların hepsi şuan net bilgi olamaz. KAİK uzmanları gittigi zaman CVR VE FDR incelendigi zaman gerçek ortaya çıkar ama bu nasıl inceleme olur bilinmez çünkü KAİK in en iyi uzmanı Ferudun SEREN saçma sapan bir sebeple görevden alındı. Bunun baş sorumlusuda Orhan BİRDAL ve Levent FİDANSOY dur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru mu? ~ 7 yıl önce
Bu doğruysa Orhan Birdalın tüm memurluk hayatı boyunca yapmış olduğu en iyi ve en başarılı icraatı bu olmuştur.
uzman benim ~ 7 yıl önce
uzman onbaşı olarak bu göreve iştirak ediyorum hemde gönüllü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman ~ 7 yıl önce
Bu uzmanlar bildik uzmanlarsa 10 kez daha başın sağ olsun Türkiye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 7 yıl önce
UZMAN ? Acaba kimmiş bu kişiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dua ~ 7 yıl önce
Du ediyoruz. Hepimizin bildiği seni de endişelendiren o olmasın.
Büyük ülkeyiz ~ 7 yıl önce
Özel bir şirket Asya'da kaza yapıyor devletimiz oraya uzman gönderiyor. Büyük ülkeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahil ~ 7 yıl önce
Kural gereği. Bir bitmiyorsuunuz.
Büyük kompetan ~ 7 yıl önce
Ne göndermesini isterdin?
Cahil ~ 7 yıl önce
Kanun kural gereği
Malsın ~ 7 yıl önce
Çobanın hayat görüşü koyunun götü kadarmış derler.. Dünyayı tanımadığın için.. Durmak yok yalakaliga devam!!!
Bazı insanların ~ 7 yıl önce
Üç kuruşluk "bilgi(sizlik)leriyle" gelmişler burada ahkam kesmiyorlar mı deli ederler adamı. Arkadas baş sağlığı dileriz bas git, ne bu Air crash investigation havaları. Havacılıktan incir çekirdeği kadar anlamayan adamlar gelip burada "şundan düştü, bundan düştü" diye ahkam kesiyor. Susun da insanlar acılarını rahat yaşasınlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen de sus ~ 7 yıl önce
Ee sen de sus. Neden sağa sola laf atıyorsun?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000