01 Şubat 2012, Çarşamba 16:30:55

UÇUŞLAR İPTAL... PEKİ YOLCULAR NE YAPMALI?

Kış şartları nedeniyle yüzlerce uçuş iptal ediliyor. Peki yolcular bu durumda ne yapmalı?
  • uçuş iptal olursa iadesini başka bir şehirdeki havaalanından alabilirmiyiz.
  • ne hikmetse yoğun yağan kar suçlu çıktı :) yani soğuk ülkelerde uçuşlarda İstanbul'daki gibi sıkıntı yaşanmazken bizde yaşanıyor maalesef.yüzlerce ertelenmiş,iptal olmuş uçuş ve madur olan yolcular. tam anlamıyla İstanbul havalimanı ve Türk hava şirketleri prestij kaybına uğramıştır. havalimanlarını temizlemekle görevlileri dhmi görevlileri ise sınıfta kalmıştır.dhmi umarım bundan sonraki zamanlarda karla mücadelede daha aktif rol alır da uçuş iptallerinde dünyaya rezil olmayız.
  • HAVA DURUMUNDAN DOLAYI SEFER-İPTAL YADA RÖTARLI İSE YEMEK VE İLETİŞİM (TELEFON-İNTERNET-FAX) HAKKINIZ VAR AMA EĞER BAŞKA ŞEHİRDEN GELİP RÖTARIN OLDUGU HAVALİMANINI TRANSİT OLARAK KULLANIYORSUNUZ BU DURUMDA 5 SAATTEN SONRA HOTEL HAKKINIZDA VAR...YEMEK KOLAY VERİR AMA HOTELİ BU HAVADA ZOR BULURSUNUZ...
  • İşte böyle günlerde insanlar Low Cost ile Tarifeli Normal Havayolları arasındaki farkı anlar ve görür.. İşte böyle günlerde Pegasus gibi RyanAir gibi havayolları yolcu kaybeder.. Bugün AHL deydim yolcularımın hepsine yemek verdim, tek tek dinledim. 8 saat gecikmeli de olsa uçağımı gönderdim ve Yolcular teşekkür ettiler uçağa binerken.
  • Yolcu hakları diye bir yazı var ama oradaki iptaller ve gecikmelerin nedenleri önemli. Hava durumu nedeni ile olursa haklar geçerli değil.Şirket sizi götürmek için hazır doğaya karşı gelinemiyor. Nitekim AHL nin kapanmasında en büyük etken karla mücadele edilememsi. Peşinden THY nin toplu iptalleri nedeni ile park pozisyonu kalmaması hava limanını kapattırdı. Şimdi bunda havayolunun ne şuçu var yolcunun ne suçu var? Burada havayollarına yardımcı olmak lazım. Kaldı ki havadurumu nedeni ile de olsa uçak gideceği meydana inemesse havayolları ( lowcost dahil ) misafirlerine otel dahi veriyor.
  • Iste zihniyet artik bu.... Yaziklar olsun... Hak hukuk yerlerde.. Savunucularda ortadan kaldirilma bertaraf edilme ya da ayak oyunlariyla ele gecirilerek kendilestirilmekte.. Mustahak mi? EVETTTT
  • Ben Pegasus gibi sirketlerin yukarida bahsedilen hizmetleri vereceklerine inanmiyorum.Burasi Turkiye.Sizden uste para bile alirlar...
  • iptaller thy de olunca nasil zarara sokulur diye milleti uyandirmis,insallah ulkeden bu zihniyetteki kuruluslar temizlenirde bizde kurtuluruz...
Daha önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yeniden düzenleyip yayınladığı yönetmelik, yüzlerce uçuşun iptal edildiği bugünlerde tekrar gündeme geldi. Seferi iptal edilen yolcuların hakları neler, ne yapılmalı gibi konular yeniden akıllara geldi.

Kış nedeniyle yaşanan uçuş iptallerinde yolcuların birçok hakkı bulunuyor. Yeni yönetmeliğe göre, havayolu şirketleri tüm yolculara yemek ve içecek vermekle yükümlü.

Zorlu kış koşulları nedeniyle Türkiye genelinde yüzlerce uçuş iptal oldu. Uçuş iptalleri vatandaşlarI mağdur ederken, birçok kişi ulaşım konusunda sıkıntılar yaşadı.
 
Yolculara suyun bile para karşılığı verildiği haberleri basında yer aldı.
 
Peki uçuş iptalleri durumunda yolcular ne yapabilir?

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Sami Aksoy'un verdiği bilgiye göre, bu alandaki yeni bir düzenleme olan “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” 3 Aralık 2011 tarihli 28131 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı ve 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.
 
Yönetmelik, Türk menşeli havayolu işletmelerinin Türkiye’deki havaalanlarını iniş veya kalkış noktası olarak kullandıkları tüm uçuşlara uygulanıyor.
 
Uçuşun iptal edilmesi durumunda, yolcunun havayolu karşısında hangi haklara sahip olduğu, yönetmelikte açıkça düzenleniyor.
 
BİLET ÜCRETİNİ GERİ ALABİLİR
Uçuşun iptali durumunda ilgili yolcu öncelikle, bilet ücretini geri alma ve seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmeyi sağlayacak bir dönüş uçuşunun ücretsiz sağlanmasını talep hakkına sahip. Yolcu bunun yerine, en erken fırsatta son varış yerine güzergâh değişikliğinin sağlanması veya son varış yerine daha sonraki bir tarihte benzer taşıma şartları altında güzergâh değişikliğinin yapılmasını talep haklarından birini de seçebilir.
 
ŞİRKET YEMEK VERMEKLE YÜKÜMLÜ
Havayolu şirketi, uçuşu iptal edilen tüm yolculara, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler, günün zamanına göre kahvaltı veya yemek ile ilave hafif ara yemeği, ayrıca süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya e-posta hizmeti teklif etmekle yükümlü.
 
Yolcu uçuş değişikliği hakkını kullanmışsa bedelsiz olarak, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama; havaalanı ve konaklama yeri arasında ulaşım hizmetlerinden yararlanma hakkını da sahip.
 
HAVA KOŞULUNDAN İPTALDE TAZMİNAT YOK
Yönetmelikte tazminatla ilgili hükümler de yer alıyor. Tüm tedbirleri almış olmasına rağmen olağanüstü haller sebebiyle uçuşun iptal edildiğini ispat ettiği takdirde, -ki mevcut meteorolojik durum bunu işaret ediyor- havayolu şirketi, sadece tazminat ödemekten kurtulur.
 
Havayolu şirketleri, uçuşun iptali durumunda yukarıda anılan hizmetleri, yolcularına teklif etmekle yükümlü. Hizmetten yararlanıp yararlanmama yolcunun takdirinde.
 
HİZMET SUNULMAZSA DAVA AÇILABİLİR
Yönetmeliğe göre şirketlerin, yolcularına, tazminat ve hizmet hakkı kurallarını belirleyen yazılı bir bildirim sunması gerekiyor. Eğer havayolu şirketi, yönetmelik ile getirilen yükümlülüklerini gereği gibi veya hiç yerine getirmezse (hakların bildirimi, tazminat verme, hizmet sunma) yolcu, adli yargıda genel başvuru hakkının yanı sıra, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de şikayet talebiyle başvurabilir. (ntvmsnbc)
UÇUŞLAR İPTAL... PEKİ YOLCULAR NE YAPMALI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 12 yıl önce
uçuş iptal olursa iadesini başka bir şehirdeki havaalanından alabilirmiyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ne hikmetse yoğun yağan kar suçlu çıktı :) yani soğuk ülkelerde uçuşlarda İstanbul'daki gibi sıkıntı yaşanmazken bizde yaşanıyor maalesef.yüzlerce ertelenmiş,iptal olmuş uçuş ve madur olan yolcular. tam anlamıyla İstanbul havalimanı ve Türk hava şirketleri prestij kaybına uğramıştır. havalimanlarını temizlemekle görevlileri dhmi görevlileri ise sınıfta kalmıştır.dhmi umarım bundan sonraki zamanlarda karla mücadelede daha aktif rol alır da uçuş iptallerinde dünyaya rezil olmayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
HAVA DURUMUNDAN DOLAYI SEFER-İPTAL YADA RÖTARLI İSE YEMEK VE İLETİŞİM (TELEFON-İNTERNET-FAX) HAKKINIZ VAR AMA EĞER BAŞKA ŞEHİRDEN GELİP RÖTARIN OLDUGU HAVALİMANINI TRANSİT OLARAK KULLANIYORSUNUZ BU DURUMDA 5 SAATTEN SONRA HOTEL HAKKINIZDA VAR...YEMEK KOLAY VERİR AMA HOTELİ BU HAVADA ZOR BULURSUNUZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İşte böyle günlerde insanlar Low Cost ile Tarifeli Normal Havayolları arasındaki farkı anlar ve görür.. İşte böyle günlerde Pegasus gibi RyanAir gibi havayolları yolcu kaybeder.. Bugün AHL deydim yolcularımın hepsine yemek verdim, tek tek dinledim. 8 saat gecikmeli de olsa uçağımı gönderdim ve Yolcular teşekkür ettiler uçağa binerken.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yolcu hakları diye bir yazı var ama oradaki iptaller ve gecikmelerin nedenleri önemli. Hava durumu nedeni ile olursa haklar geçerli değil.Şirket sizi götürmek için hazır doğaya karşı gelinemiyor. Nitekim AHL nin kapanmasında en büyük etken karla mücadele edilememsi. Peşinden THY nin toplu iptalleri nedeni ile park pozisyonu kalmaması hava limanını kapattırdı. Şimdi bunda havayolunun ne şuçu var yolcunun ne suçu var? Burada havayollarına yardımcı olmak lazım. Kaldı ki havadurumu nedeni ile de olsa uçak gideceği meydana inemesse havayolları ( lowcost dahil ) misafirlerine otel dahi veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Iste zihniyet artik bu.... Yaziklar olsun... Hak hukuk yerlerde.. Savunucularda ortadan kaldirilma bertaraf edilme ya da ayak oyunlariyla ele gecirilerek kendilestirilmekte.. Mustahak mi? EVETTTT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben Pegasus gibi sirketlerin yukarida bahsedilen hizmetleri vereceklerine inanmiyorum.Burasi Turkiye.Sizden uste para bile alirlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
iptaller thy de olunca nasil zarara sokulur diye milleti uyandirmis,insallah ulkeden bu zihniyetteki kuruluslar temizlenirde bizde kurtuluruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000