20 Ekim 2012, Cumartesi 13:19:23

UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrenci eğitiminde kullanılmak üzere 2 uçak aldıklarını belirterek, önümüzdeki süreçte uçuş kurslarına başlayacaklarını belirtti.
  • THK "Türk Uçağı" projesinin ürünü bir uçak değil İtalya'da kriz nedeni ile bayan Millenium isimli hafif sportif hava aracı.. THK bu amacla Almanya'dan A. KOÇ isimli şahısla ortak kurdukları bir şirketle bu işi yapmaya çalışacak. Ancak garaj atelye tarzi yerlerde imal edilebilen bu ürünün buyutulecek bir yönü veya yeni bir tarafı yoktur; henüz sertifikasi da..
  • Bu gelişmeler ve son aylarda yapılan THK duyurularını Tantan'a koyunca endişe artıyor; THK'nın "TÜRK UÇAK"I da bir uçak yerine bir HAFİF HAVA ARACI veya HAFİF SPORTİF HAVA ARACI olmasın? THK Üniversitesinde de pilotaj öğrencileri bu tip hava araçları ile mı 4+1 yılda hafif hava araci pilotu mü olacak?
  • Sertifikalı uçaklar üzerinde yapılacak en küçük değişiklik öncelikle yapıldığı ülkedeki otoritenin onayına sunulur ve sonra EASA dan onay alınır ondan sonra sertifikasına işlenir. Bunlar Evektörleri bir haftada fabrikaya götürüp getirmişler, bu değişiklikler ve onaylarının alınması en az +1 yıl sürmekteyken bir haftada getirildiğine göre bu izin ve onaylar alınmamış demektir! SHYO uçakların UES verirken bunları görmeyecek mi? İranlı yine üçkaat peşinde yani :)
  • e hocam iyi güzelde koskoca shyo nu ppl lisanslı amatörlerle kurmaya kalkıyorsun, aldığınız bu hafif sportif uçaklarla ilgili başınız belada, şimdi çıkış yolu aramaktasınız, oldu mu şimdi???? işin başına aramadınız ki bulasınız atpl lisanslı bir yönetici, gelmezdi bunlar başınıza!!!!! bu kadarda acemilik olmaz ki....!
  • SAYIN ALKAN I KUTLUYOR VE TEBRİK EDİYORUM.TÜRK SİVİL HAVACILIĞI 1940 LI YILLARDA KAYBETTİĞİ İTİBARINI BÖYLE HOCALARIMIZ VE CESUR İNSANLAR SAYESİNDE GERİ KAZANACAKTIR.
  • JAR FCL-1 i biraz kurcalamadan yorum yapmak doğru olmaz.eğer alınacak hava aracı,touch&go yapabiliyorsa, muhabere yapabiliyorsa,en az üç noktadan yere temas ediyorsa,en az 150 NM lık bir menzili varsa ve kokpitte iki pilot için de 3 düzlemde sabit yüzeylerde kumanda kontrolü varsa (side by side yada tandem farketmez) siz o hava aracı ile PPL verebilirsiniz. ama bu pratikte ne kadar doğrudur orası tartışılır.maliyetleri düşürme adına limitleri düşük bir hava aracında PPL ve sonrasını düşünüyorsa pilot daha büyük uçaklara intibakta zorlanabilir.ama yok bu iş sportif havacılıkla sınırlı kalacaksa o zaman çok iyi bir seçim...burada anladığım kadarı ile biraz acemilikten olsa gerek,konfigirasyon konusunda sıkıntı yaşamışlar.ama çözülecektir eminim.bu arada bu hava araçları arasındaki farklı MTOW belirler.bunun için de ilgili hava araçlarının sertifikasyon yönergelerine bakarsınız. (JAR-23,JAR-25 vs.) bir iş yapılacağı zaman neden destek olmak yerine köstek olurlar anlamam.
  • Sn Hocam bu işten anlamadığınız zaten PPL sahibi bir doktoru bu işin başına geçirmenizden belli değil mi olacağı buydu! SHYO kuruyorsun eğitim uçağı almaya kalkıyorsun sonra eğitim uçağı yerine size 2 tane gelişmiş ultralayt evektör yutturuyorlar size, bunlarla mı ATPL vereceksin, çok gülünç duruma düşürmüşler sizi....
  • Hafif Sportif Hava Aracı (LSA), Elektrikli Çok Hafif Hava Aracı (ÇHHA) ve İnsansız Hava Aracı (İHA) konuları son zamanlarda “uçak” ve “uçak” ile ilgili işletim ve eğitim mevzuatı ile sık sık karıştırılmaktadır. Bu konuları Ağustos 2012 içinde değerlendirmeye çalışmıştım. Detaylı bilgi www.canerel.com.tr web ana sayfasında sonun bölümünde “Doğrudan/Dolaylı Kamu Kaynağı Kullanan Hava Aracı Üretimi (Ağustos 2012) -YENİ-” başlığından erişilebilir. Can EREL
  • Hocam Microsoft gibisin. Uçakları aldık, bazı eksikleri vardı geri yolladık ne demek? Daha uçağı alırken böyle bir hata yaparsan, sonrasını düşünmek bile istemiyorum.
  • OMU rektörünün bilmediği birşey var o da LSA sınıfı bu havaaraçlarının sertifiye edildiği instrüment paneli ile değil, sertifikasyon dışı 2 adet 7 inç Dynon marka deneysel sınıf fonksiyon monitörü ile yutturulmaya çalışıldığıdır, ancak bu uyanıklığın hala farkında olmayan omü yetkilileri bu monitörleri şimdide 10 inçle değiştirilmesi için Evektore göndermişler! Bknz: http://uzaytem.omu.edu.tr/havacilik-egitim-araclari/76/ . Uyanık İranlı gargara yaptırıp yutturmaya çalışsada bu uçaklar analog panel ile sertifiye edilmiştir. Panel üzerine takılmış olan 7 inç monitörler yada onların 10 inçle değiştirilmesi halinde uçağın balans hesapları ile manuelleri vs değişeceğinden öncelikle Çek CAA nin onayından geçmesi ve ondan sonrada EASA dan yapılan bu değikliklerin sertifikasyonuna işlenmesi gerekiyordu. Bakalım bizim otorite bu oyuna gelecek mi göreceğiz!!!

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Akan, “Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrenci eğitim öğretiminde kullanılmak üzere ihale edilen 2 adet tek motorlu eğitim uçağı alındı. Bunların bazı eksiklikleri vardı. Uçaklar geri gönderildi ve orada revize edilip gelecekler. Önümüzdeki süreçte de uçuş kurslarına başlayacağız” dedi.


KAMPÜS ALT YAPISI

Kampüs alt yapı çalışmalarından bahseden Akan, “1979 yılından itibaren Kampüs Altyapısı Projesi kapsamında kampüste bulunan bütün inşaatların alt yapıları, pis su arıtma tesisleri, 1. ve 2. göletler, merkezi ısı santralı, kampüs yolları, açık ve kapalı otoparklar, kanalizasyon, su, elektrik şebekelerinin ve trafo binalarının yapılması, mevcutların iyileştirilmesi ve kapasitelerinin artan nüfusa cevap verebilecek hale getirilmesine devam edilmektedir. Proje kapsamında 2006 yılı içerisinde ısıtma galerileri yaptırılmış, yolların asfalt tamir işleri tamamlanmıştır. 2007 yılı içersinde doğalgaz ana hatları yapımı, 1. ısı merkezi bina içi tesisat dönüşüm işlerinin bir kısmı yapılmış olup, 2008 yılı sonuna kadar Kurupelit kampüsü 1. ve 2. ısı merkezi doğalgaz dönüşüm işleri, Fen-Edebiyat Fakültesi galeri hattı ve esanjör dairesi, rektörlük binası bağlantı yolu yapılmıştır. 2009 yılı içinde yeni binalarımıza ulaşım yolu, tretuvar, tesisat galerisi, elektrik, su ve kanalizasyon hatları yapılması, muhtelif binalara doğalgaz arzının sağlanması, ısı merkezlerinin tevsii, yeni enerji nakil hatları ile trafo binalarının yapılması ve mevcutların iyileştirilmesi, temiz ve pis su arıtma tesisleri ile ısı merkezlerinin iyileştirmesi işlerini kapsayan yeni bir ihale yapılmış olup, 2010 yılında atık su kanalizasyon hattı tamamlanarak hizmete alınmıştır. Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bölge hastanesi olması bakımından artan otopark ihtiyacının karışlanması ve heliport için ihale yapılmış, sözleşme ve yer teslimi yapılarak işe başlanılmıştır. 2012 yılı içerisinde otopark ve heliport yapım işlerinin betonarme kısmı tamamlanmıştır. Kampus alt yapı proje tutarı toplamı 58 milyon 315 bin TL, önceki yıllar harcaması 45 milyon 798 bin TL, 2012 yılı ödeneği 4 milyon TL, 2012 yılı toplam ödeneği 7 milyon 600 bin TL ayrıca net finansmandan bu proje için 3 milyon 600 bin TL eklenmiştir. Bu projeler için yapılan toplam harcama ise 3 milyon 320 bin 475 TL olup, kampüs alt yapısında fiziki gerçekleşme oranı yüzde 84, nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 44’tür” diye konuştu.

UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

THK'nin Projesi ~ 12 yıl önce
THK "Türk Uçağı" projesinin ürünü bir uçak değil İtalya'da kriz nedeni ile bayan Millenium isimli hafif sportif hava aracı.. THK bu amacla Almanya'dan A. KOÇ isimli şahısla ortak kurdukları bir şirketle bu işi yapmaya çalışacak. Ancak garaj atelye tarzi yerlerde imal edilebilen bu ürünün buyutulecek bir yönü veya yeni bir tarafı yoktur; henüz sertifikasi da..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK'nın "TÜRK UÇAK"I ~ 12 yıl önce
Bu gelişmeler ve son aylarda yapılan THK duyurularını Tantan'a koyunca endişe artıyor; THK'nın "TÜRK UÇAK"I da bir uçak yerine bir HAFİF HAVA ARACI veya HAFİF SPORTİF HAVA ARACI olmasın? THK Üniversitesinde de pilotaj öğrencileri bu tip hava araçları ile mı 4+1 yılda hafif hava araci pilotu mü olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK Tecnam ~ 12 yıl önce
Hesapta sır gibi saklıyorlar ama İtalyan TECNAM ın (kit versiyon) bir modelini üretecekleri biliniyor ama umarım LSA veya ADV UL değil VLA lardan birine akıl ederler! http://www.tecnam.com
değişlik onayı!!!! ~ 12 yıl önce
Sertifikalı uçaklar üzerinde yapılacak en küçük değişiklik öncelikle yapıldığı ülkedeki otoritenin onayına sunulur ve sonra EASA dan onay alınır ondan sonra sertifikasına işlenir. Bunlar Evektörleri bir haftada fabrikaya götürüp getirmişler, bu değişiklikler ve onaylarının alınması en az +1 yıl sürmekteyken bir haftada getirildiğine göre bu izin ve onaylar alınmamış demektir! SHYO uçakların UES verirken bunları görmeyecek mi? İranlı yine üçkaat peşinde yani :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EASA Supplemental Type Certificates ~ 12 yıl önce
Rektör ve amatör ekibi uçaklar üzerinde yapılacak değişiklikler için EASA dan STC alınmazsa geçerli olmayacağından ve dolayısıyla SHGM den de Uçuşa Elverişlilik Sertifikası alınamayacağından bihaberler! İranlı uyutmaya devam ediyor :))
yönetim zaafiyeti var ~ 12 yıl önce
e hocam iyi güzelde koskoca shyo nu ppl lisanslı amatörlerle kurmaya kalkıyorsun, aldığınız bu hafif sportif uçaklarla ilgili başınız belada, şimdi çıkış yolu aramaktasınız, oldu mu şimdi???? işin başına aramadınız ki bulasınız atpl lisanslı bir yönetici, gelmezdi bunlar başınıza!!!!! bu kadarda acemilik olmaz ki....!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPTAN ~ 12 yıl önce
SAYIN ALKAN I KUTLUYOR VE TEBRİK EDİYORUM.TÜRK SİVİL HAVACILIĞI 1940 LI YILLARDA KAYBETTİĞİ İTİBARINI BÖYLE HOCALARIMIZ VE CESUR İNSANLAR SAYESİNDE GERİ KAZANACAKTIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
sn rektörü kutlarız ancak amatör pilot lisanslı biriyle bu işlere kalkışması en büyük acemiliği olmuştur!
destek-köstek ~ 12 yıl önce
JAR FCL-1 i biraz kurcalamadan yorum yapmak doğru olmaz.eğer alınacak hava aracı,touch&go yapabiliyorsa, muhabere yapabiliyorsa,en az üç noktadan yere temas ediyorsa,en az 150 NM lık bir menzili varsa ve kokpitte iki pilot için de 3 düzlemde sabit yüzeylerde kumanda kontrolü varsa (side by side yada tandem farketmez) siz o hava aracı ile PPL verebilirsiniz. ama bu pratikte ne kadar doğrudur orası tartışılır.maliyetleri düşürme adına limitleri düşük bir hava aracında PPL ve sonrasını düşünüyorsa pilot daha büyük uçaklara intibakta zorlanabilir.ama yok bu iş sportif havacılıkla sınırlı kalacaksa o zaman çok iyi bir seçim...burada anladığım kadarı ile biraz acemilikten olsa gerek,konfigirasyon konusunda sıkıntı yaşamışlar.ama çözülecektir eminim.bu arada bu hava araçları arasındaki farklı MTOW belirler.bunun için de ilgili hava araçlarının sertifikasyon yönergelerine bakarsınız. (JAR-23,JAR-25 vs.) bir iş yapılacağı zaman neden destek olmak yerine köstek olurlar anlamam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jar-fcl-1 ~ 12 yıl önce
sizin dediğiniz doğru kabul edersek ultralaytlada PPL verebilirsiniz demektir!
uçak seçimi yanlış! ~ 12 yıl önce
Sn Hocam bu işten anlamadığınız zaten PPL sahibi bir doktoru bu işin başına geçirmenizden belli değil mi olacağı buydu! SHYO kuruyorsun eğitim uçağı almaya kalkıyorsun sonra eğitim uçağı yerine size 2 tane gelişmiş ultralayt evektör yutturuyorlar size, bunlarla mı ATPL vereceksin, çok gülünç duruma düşürmüşler sizi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hafif Sınıf Hava Araçları ve Uçak Birbirine Karıştırılıyor... ~ 12 yıl önce
Hafif Sportif Hava Aracı (LSA), Elektrikli Çok Hafif Hava Aracı (ÇHHA) ve İnsansız Hava Aracı (İHA) konuları son zamanlarda “uçak” ve “uçak” ile ilgili işletim ve eğitim mevzuatı ile sık sık karıştırılmaktadır. Bu konuları Ağustos 2012 içinde değerlendirmeye çalışmıştım. Detaylı bilgi www.canerel.com.tr web ana sayfasında sonun bölümünde “Doğrudan/Dolaylı Kamu Kaynağı Kullanan Hava Aracı Üretimi (Ağustos 2012) -YENİ-” başlığından erişilebilir. Can EREL

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MRA ~ 12 yıl önce
Hocam Microsoft gibisin. Uçakları aldık, bazı eksikleri vardı geri yolladık ne demek? Daha uçağı alırken böyle bir hata yaparsan, sonrasını düşünmek bile istemiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklısınız ~ 12 yıl önce
Rektör bey bu işin başına sadece hususi pilot lisansı (PPL) var diye bir doktoru görevlendirirse olacağı buydu! Adamlara ATPL verebilirsiniz diye eğitim uçağı yerine evektorden ultralay ittirmişler :)))
sertifikasyon (?) ~ 12 yıl önce
OMU rektörünün bilmediği birşey var o da LSA sınıfı bu havaaraçlarının sertifiye edildiği instrüment paneli ile değil, sertifikasyon dışı 2 adet 7 inç Dynon marka deneysel sınıf fonksiyon monitörü ile yutturulmaya çalışıldığıdır, ancak bu uyanıklığın hala farkında olmayan omü yetkilileri bu monitörleri şimdide 10 inçle değiştirilmesi için Evektore göndermişler! Bknz: http://uzaytem.omu.edu.tr/havacilik-egitim-araclari/76/ . Uyanık İranlı gargara yaptırıp yutturmaya çalışsada bu uçaklar analog panel ile sertifiye edilmiştir. Panel üzerine takılmış olan 7 inç monitörler yada onların 10 inçle değiştirilmesi halinde uçağın balans hesapları ile manuelleri vs değişeceğinden öncelikle Çek CAA nin onayından geçmesi ve ondan sonrada EASA dan yapılan bu değikliklerin sertifikasyonuna işlenmesi gerekiyordu. Bakalım bizim otorite bu oyuna gelecek mi göreceğiz!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000