21 Şubat 2016, Pazar 10:24:13

Uçuşlar artık çok daha sessiz

Uçakla seyahat eden yolcu sayısındaki artış, hiç kuşkusuz havayolu şirketleri ile havalimanı işletmecilerini çok sevindiriyor. Ancak artan yolcu sayısı, özellikle havalimanlarındaki yoğunluk ve koşuşturmaca yüzünden gürültü kirliliğine de neden oluyor.
  • uçaklardaki seslerin tek kaynağı o tuvaletler. millet patır patır vallahi...
  • uçak içinde anons kirliliğine bir standart getirilmeli. 1 saatin altında antalya ankara uçuşunda bile defalarca anons işitiyoruz. elektronik cihaz kapatma, emniyet kemeri bağlama, avantajlı rotalar, kiralık arabalar, aktarmalı yolcu prosedürü, alçalma, vs.. en önemli şeyleri en kısa haliyle tek anonsta yapıp geçin artık kafa kaldırmıyor.
  • ANONSUN FİLAN İPTAL OLDUĞU YOK HERGÜN 8 SAAT ÇALIŞIYRZ GİDİŞ KATINDA SÜREKLİ KAPI NUMARASI ANONSLARI YAPILMAKTA SON ÇAĞRI DİYE 50 KERE ÇAĞRI YAPILMAKTA BARİ YALAN SÖLEME TAV
  • Dostlar alış verişte görünsün, DHMI şu kadar büyüdü, yok 10 bin uçak indi, falan fişman... BANA BİRİ SÖYLESİN 15 MİLYONLUK İSTANBUL, ATATÜRK HAVALİMANI ŞEHİR İÇİNDE !!! UÇAKLAR NİÇİN NADP 2 KULLANIYOR ???????????? NEDEEEEEEN MİLYONLARCA İNSANI RAHATSIZ EDİYORUZ ???? NEDEN GECENİN 3'ün ne chapter olduğu bilinmeyen İran uçakları 160 desibelle kalkış yapıyor ??? Rızanın altınları mı taşınıyor ? Bana laga luga yapmayın kardeşim, herşeyiniz yalan. NADP A yada NADP 1 yapacaksın, milyonlarca insanı kalkışta rahatsız etmeyeceksin, noise monitör koyacaksın, gerekirse daha insana yönelik daha kısıtlayıcı, gürültü azaltıcı yöntemler uygulayacaksın.
  • Hep yazıyoruz,TK için en uygun uçak A 359 ULR....Emsali 777'ye göre % 25 tasarruflu,menzil 8.700 nm.
  • Maganda eksozunu giren duyan yok. İt-kopuğun çıkardığı eksoz gürültüsü nedeniyle ruh hastası olduk vesselam
  • 330 un arka koltuklarına oturunca çok gürültülü ve sallantılı idi 340 çok daha iyiydi 777 yi bilmiyorum
  • Thy en gürültülü uçakları alsın!!

Uçakla seyahat eden yolcu sayısındaki artış, hiç kuşkusuz havayolu şirketleri ile havalimanı işletmecilerini çok sevindiriyor. Ancak artan yolcu sayısı, özellikle havalimanlarındaki yoğunluk ve koşuşturmaca yüzünden gürültü kirliliğine de neden oluyor. Her yerde o kadar çok gürültü oluyor ki, uçuş öncesi dinlenmek için gidilen özel salonlarda dahi ‘sessizliğe’ hasret kalınıyor. Bu ciddi sorunu ortadan kaldırmak ve yolculara daha sessiz bir ortamda seyahat imkanı sunmak için seferber olan şirketler ise çoğu zaman çaresiz kalıyor.

Yolcuları daha sessiz bir ortamda uçuşa hazırlamak amacıyla havalimanı ve uçaklarda yeni uygulamalar devreye girmeye başladı. En yoğun havalimanlarında başlatılan ‘Sessiz Havalimanı Projesi’ ile gürültü kirliliğinin en aza indirilmesi hedefleniyor. 7 ülkede 14 havalimanı işleten TAV Havalimanları, projeyi, Atatürk Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda geçen yıl, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ise bu yıl başlattı. Havayolu şirketleri ve resmi otoritelerle koordineli gerçekleştirilen uygulamayla, terminalde sesli anonslar asgari düzeye indirildi ve yolcuların doğru bilgiye hızlı erişimi için görsel yönlendirmeler artırıldı. Uygulamayla gelen uçakların iniş anonsu kaldırılırken, gidiş katında uçağa geçişteki kapılar için yapılan değişiklik anonsunun da sadece pasaport kontrol noktası arkasında yapılması kararlaştırıldı.

FRANKFURT’TA SESSİZ KOLTUK!

Yolculara daha sessiz bir ortam hazırlamak amacıyla Frankfurt Havalimanı’nda da yeni bir uygulama başlatıldı. Transit (aktarma yapan) yolcuların kullanması için geçen hafta Terminal 1’de A58 ve Z58 kapılarında, Terminal 2 de ise D4 ve E5 kapılarında ‘Sessiz Koltuk- Silent Chairs’ hizmete sunuldu. Yolculardan da büyük beğeni gören yarım kubbe şeklindeki etrafı camla kaplı koltuklar, özellikle ortam sesini en aza indirerek daha fazla konfor sunuyor. Koltuklarda yolcular kendi akıllı telefonları, tabletleri veya diğer dijital cihazlarla kendi müziklerini dinleyebiliyor. Koltuklarda, bilgisayarlar için mini bir masa da bulunuyor.

EN SESSİZ UÇAK

Airbus 350-900 ise 21 desibel ses limitiyle dünyanın en sessiz uçağı sertifikasını almaya hak kazandı. Fiyatı 261 ila 341 milyon dolar arasında değişen uçağın Trent XWB motorları ise Rolls Royce tarafından üretildi. Dünya çapında büyük ilgi gören Airbus 350’ye 41 ülkeden 778 sipariş geldi. Bunlardan 80’i Katar Havayolları’na teslim edilecek. Bu sessiz hava aracı, yüzde 53’ü plastik malzemeden yapıldığından ‘plastik uçak’ olarak da tanımlanıyor.

SESSİZ KULAKLIK

Sesiz seyahat konusunda bir hamle de THY’den geldi. Şirket, business class’taki yolcuları için noise cancelling (ses kesici) Denon Globe Cruiser AH-GC20 kulaklıkları dağıtmaya hazırlanıyor. Kulaklıklar, şirketin uzun menzilli uçuşlarını gerçekleştirecek geniş gövdeli uçaklarında kullanılacak. Uçak içi eğlence sistemine entegre ilave aparatıyla da kullanılabilen bu özel kulaklık, yolcuların kişisel cihazlarında kablosuz özelliğiyle, sessiz bir yolculuk yapmasına imkan sunuyor.

UÇAKLARA GÜRÜLTÜ SERBEST!

Sessiz seyahat için bir dizi sevindirici adım atılırken, geçen hafta ilginç bir haber geldi. Gürültü yönetmeliğinde değişikliğe giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlama ve benzeri kutlamaları, ‘gürültü yasağı’ kapsamından çıkardı. Bu arada havalimanlarındaki gürültü sertifikası olmayan uçakların iniş ve kalkışında alınan ‘tazminat’ da sona erdi.  Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 Haziran 2010 tarihli yönetmelikte, havalimanlarına inen uçakların gürültü tazminatı belirleme esaslarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı uhdesinde olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca havalimanlarına inen uçakların sertifikalı olması nedeniyle bu maddenin uygulanamadığı ve bu yüzden yönetmelikten çıkarılarak tamamen ilgili bakanlığa bırakıldığı kaydedildi.

Mustafa Gün / Zaman

Uçuşlar artık çok daha sessiz

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

k/m ~ 8 yıl önce
uçaklardaki seslerin tek kaynağı o tuvaletler. millet patır patır vallahi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anons ~ 8 yıl önce
uçak içinde anons kirliliğine bir standart getirilmeli. 1 saatin altında antalya ankara uçuşunda bile defalarca anons işitiyoruz. elektronik cihaz kapatma, emniyet kemeri bağlama, avantajlı rotalar, kiralık arabalar, aktarmalı yolcu prosedürü, alçalma, vs.. en önemli şeyleri en kısa haliyle tek anonsta yapıp geçin artık kafa kaldırmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ataturk havalımanı ~ 8 yıl önce
ANONSUN FİLAN İPTAL OLDUĞU YOK HERGÜN 8 SAAT ÇALIŞIYRZ GİDİŞ KATINDA SÜREKLİ KAPI NUMARASI ANONSLARI YAPILMAKTA SON ÇAĞRI DİYE 50 KERE ÇAĞRI YAPILMAKTA BARİ YALAN SÖLEME TAV

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan Dünya ~ 8 yıl önce
Dostlar alış verişte görünsün, DHMI şu kadar büyüdü, yok 10 bin uçak indi, falan fişman... BANA BİRİ SÖYLESİN 15 MİLYONLUK İSTANBUL, ATATÜRK HAVALİMANI ŞEHİR İÇİNDE !!! UÇAKLAR NİÇİN NADP 2 KULLANIYOR ???????????? NEDEEEEEEN MİLYONLARCA İNSANI RAHATSIZ EDİYORUZ ???? NEDEN GECENİN 3'ün ne chapter olduğu bilinmeyen İran uçakları 160 desibelle kalkış yapıyor ??? Rızanın altınları mı taşınıyor ? Bana laga luga yapmayın kardeşim, herşeyiniz yalan. NADP A yada NADP 1 yapacaksın, milyonlarca insanı kalkışta rahatsız etmeyeceksin, noise monitör koyacaksın, gerekirse daha insana yönelik daha kısıtlayıcı, gürültü azaltıcı yöntemler uygulayacaksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi ~ 8 yıl önce
emrin olur yalan dünya
TK ~ 8 yıl önce
Hep yazıyoruz,TK için en uygun uçak A 359 ULR....Emsali 777'ye göre % 25 tasarruflu,menzil 8.700 nm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamazlar ~ 8 yıl önce
777 ye takmisiz, 700 dolara millet bilet satiyor ginde 3 slot yapiyor biz 1200 dolara tek slot yapip ucaklarimiz dolu diyoruz
A350 ~ 8 yıl önce
800 ucak mi satilmis 350 den eyyy muhalefet neredesin
Yolcu Ucaklari ~ 8 yıl önce
Slot sayilari fazla olan hatlarda bagaj fazla ortalama kapasite hesaplanip birim maaliyet uzerinden fiyat/agirlik degeri belirlenebilir
Denedim. ~ 8 yıl önce
Dediğini google'da aradım; Korkmaz A 359-01 Demkolik Elektrikli Çaydanlık çıktı.
DENEDİM YAZAN ~ 8 yıl önce
Arkadaşım sanıyorum siz o yazım usülünü bilmiyorsunuz. Örneğin ; Boeing 737-800 tipli uçağa kısaca 738 denir .son sayı kalkar ve ikinci guruptaki ilk sayı oraya yazılır. B 737-900 e ise B 739 denir. Niçin 359 yazıldığını anladınızmı A350-900 e 359 denir.
Eksoz ~ 8 yıl önce
Maganda eksozunu giren duyan yok. İt-kopuğun çıkardığı eksoz gürültüsü nedeniyle ruh hastası olduk vesselam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
330-300 ~ 8 yıl önce
330 un arka koltuklarına oturunca çok gürültülü ve sallantılı idi 340 çok daha iyiydi 777 yi bilmiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daniel ~ 8 yıl önce
Thy en gürültülü uçakları alsın!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000