18 Şubat 2016, Perşembe 08:57:55

Uçuş süreleri artabilir

Environmental Research Letters’da yayımlanan bir çalışma, iklim değişikliğinin uçuşları daha kötü hale getirebileceğini keşfetti.
  • yakıttan tasarruf edeceğiz, azıcık geç gidin desenize siz şuna!!

Environmental Research Letters’da yayımlanan bir çalışma, iklim değişikliğinin uçuşları daha kötü hale getirebileceğini keşfetti.

“Jet akıntısı” atmosferde hızlı hareket eden hava akım. Denizde akıntıyla beraber yüzdüğünüzde nasıl daha hızlı oluyorsanız pilotlar da jet akıntılarını kullanarak gideceklere yere daha az yakıtla ve daha hızlı bir şekilde gidebiliyorlar. Fakat jet akıntılarına karşı bir uçuş gerçekleştirildiğinde, yolculuk normalden çok daha uzun sürebiliyor.

Araştırmacılar bir bilgisayar modellemesi kullanarak atmosferdeki karbondioksit miktarının iki katına çıkması halinde jet akıntılarının nasıl bir hal alacaklarını inceledi. Bu koşullar altında jet akıntısının daha da kuvvetlendiğini; buna bağlı olarak İngiltere’den Amerika’ya gerçekleştirilen uçuşların neredeyse iki katı daha uzun sürede tamamlanabileceğini gözlemlediler. Bugün normal bir Atlantik üzeri uçuş 6-8 saat arası sürmekte.

Maalesef Amerika’dan Avrupa’ya giderken harcanan zamanın normalden daha az olması, geri dönüşteki harcanan fazla zamanı kapatamayacak. Bu da her gün Atlantik üzerinde gerçekleştirilen 600 uçuş için çok tatsız sonuçlar doğuracak.

Makalenin yazarları böyle bir tablonun çıkması halinde uçakların her yıl fazladan 2000 saat uçuş yapacaklarını; buna bağlı olarak yaklaşık 22 milyon Amerikan doları tutarında, 7.2 milyon galon fazladan jet yakıtı tüketileceğini söylüyor. Maalesef bunun sonucunda da ekstra 70 milyon kilogram karbondioksit atmosfere salınmış oluyor.

Bu çalışma sadece Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya yapılan uçuşları inceledi fakat Güney Yarım Küre’de de başka jet akıntıları mevcut ve oradaki durum da Kuzey Yarım Küre’den farksız olacağa benziyor. Gelecekteki çalışmalar, ileride başka rotaların nasıl etkileneceğini gösterecek.

Uçuş süreleri artabilir

Yorumlar

yakıt ~ 8 yıl önce
yakıttan tasarruf edeceğiz, azıcık geç gidin desenize siz şuna!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000