28 Temmuz 2009, Salı 07:35:01

"Uçuş istikrar fonu kurulsun"

Hilmi Refik, havacılık sektöründe yaşanan haksız rekabetin engellenmesi için uçuş istikrar fonu kurulmasını önerdi.

İşte Kıbrıslı Gazetesi'nin yazarının konuyla ilgili köşesi...

Ekonomilerde eşit şartlarda rekabet halka iyi hizmet sağlar Ekonomiyi geliştirir. Halk tekellere karşı korunmuş olur. Ama haksız rekabet ekonomiyi koruma yerine ekonomilerde istikrarsızlık sağlar. Devlet, eğer devletse kendi müesseselerini ve kendi çalışanını koruma gayesiyle haksız rekabet edenlere karşı “haksız rekabete karşı koruma tedbirleri” alır.

Eşit şartlarda ne demektir? Bizim ülkemizde asgari ücret 1450 tl iken TC de asgari ücret 525 tl ise eşit şartlar da demek mümkün mü? Tabii bir devlet politikası olarak nerde ucuz bulursam oradan alırım derse tamam ama devletimizin böyle lükse imkanı var mıdır?

Bir firma çıkar ve Uçak bileti maliyeti sıfır yalnız dışa ödediğim maliyetleri öde ve 350000 yolcu uçuracağım derse devlet oturup bakmaz mı? Senin paran bol, ötekini batırmak için 350.000 yolcuya kadar free uçuş yapacağım dediğin anda bu haksız rekabet olur, bu yıkıcı rekabet olur. Hükümet edenler bu ekonomik kurallara aykırı faaliyete karşı “Uçuş istikrar fonu kurar” asgari maliyet fiatı +%10 genel gider payı kadar uçuş istikrar vergisi alır. Haksız rekabetten zarar eden firmaları finanse eder. Ve istikrarı korunur.

Aynı benzetmeyi gömlek imalatına da tatbik edebiliriz. Sen üç te bir fiyatı işci ücretiyle benim piyasama mal veriyorsan eşit rekabet koşulları için farklı bir gümrük veya KDV uygularsın ama eğer devletsen eğer kendi yatırımlarını işçini korumak istersen.

Asgari ücreti artıralım demek çok kolaydır. Ucuz işçi ithal imkânların varken, ücretleri asgari ücret adı altında artırırsan 70 milyonun baskısı altında kalırsın O zaman bir de bakarsın ki ülkede giriş izni sağlama mesleği gelişir, adam bir büro açar kaçak olmamak nasıl ise ona uydurulan bir sistem kurulur ve nüfusun Rumlara yetişir bu devlet politikana bağlı.

Bu ülkede kaçakcılık var mı? Bu ülkede devlete sahte fatura sunma var mı? Kalite kontrol var mı?

Gümrükler devletin kontrol noktalarıdır. Adam, senin kumaşının fiyatına sahte faturayla mamul mal ithal eder ve piyasaya sürerse senin yerli sanayin kalmaz. Hele bir da sen kriz var, gömlek kdv sini düşüreyim dersen Bu ülkede üretim yapılmaz. Bu konuda seni destekleyen çok medah da bulabilirsin ama günün sonunda bu ülke başkalarına yem olur tabi sen kendini devlet olarak yaşatma gayen varsa.

Sen, Seni tanımayan ne kadar gayri resmi kuruluş varsa ve bu AB onları besliyorsa ve senin resmi organların yerine onları muhatap alıyorsa sen o Avrupa Birliğini, Brüksel deki haç şeklindeki binalarda oturan ve senin aleyhine ne varsa onu yapan, narenciyeni ithal etmeyen Hellimini ithal etmeyen, sana karşı Abat kararları uygulayan ve ülken de propaganda büroları kuran ve halkını yanlış yönlendiren bu organları desteklemeye devam etmezsin ve benim devletimin gümrük politikası benim menfaatlerime göre kararlaştırılır demelisin ve uzak doğu mallarının gümrüklerine tercihli tarife uygularsın O zaman senin değerin anlaşılır. Bunu anana da anlatırsın.

Reel sektör veya al sat gene al gene sat sektörü ve asgari ücret 1450 Tl yabancı işci ithaline senin yüksek asgari ücretini uygulama
Bu devlet nasıl gelir sahibi olacak?

Sahte faturalı mal ithaliyle mi? yoksa sahte beyanlı gayrimenkul vergileriyle mi? Yoksa kapanan fabrikaları seyrederek mi? karar senin memleketim Bu ülkede devlet ciddiyeti gerekir Sen devletine sahip çık halk arkandan gelir . Bu defaki sansını iyi kullanmalısın ey iktidar sahipleri...

"Uçuş istikrar fonu kurulsun"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000