25 Kasım 2012, Pazar 09:49:39

"UÇUŞ EMNİYETİ HER ŞEYDEN ÖNDE GELİR"

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-4 pilotlarının eğitildiği, operasyonlar için havalandığı Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü’nde yaşananlar ve askeri pilotluk hakkında merak edilen bir çok soru bu haberde...
  • Saygısızlık etmeyin!!!!! Bu adamlar olmazsa siz sıcak yerininzden bu yorumları biraz zor yapardınız.. Sen geceleri rahat uyu diye bu adamlar yetiştirildi... Senin üzerinde sinekler uçuşurken bu adamlar gözünü kırpmadan emanetlerine sahip cıkmaya çalışıyorlar nankör sana rağmen!!!!
  • bir şekilde pilot olmuş, 10 yıldır uçuşlarının çoğunu oto pilotla yapmasına rağmen hala oto pilotun bile karşısındakinin diline göre değil de adamlığına göre uçtuğunu çözememiş arkadaşa tek tavsiyem dersanede ingilizce öğretmenliği olur.
  • arkadaslar sadece sunu soyluyorum size .. dunyada en zayif yabanci dil konusan askerler bizimkiler .. ben 10 yillik pilotum .. gecenlerde thy mulakatlarinda 10 dan fazla kendini begenmis askerin ingilizcelerinin ilk okul seviyesinde oldugunu gorunce artik daha fazla bisey demek istemiyorum ..
  • en modern uçağın kaç yaşında? yeme bizi...çağı yakalamış çok güldüm...yakalanan bir şey yok...sen bir conta için bile yabancılara mahkumsan hala nasıl çağı yakalamaktan bahsedebiliyorsun...
  • yanlışlara cevap:yorumunuz çağ dişı ve cilalı taş devrine uygun.tsk leri çoktan çağı yakaladı ve o senın anlattığın şeyler neredeyse insansız uçak yönetimini andırıyor.yüksek derecede fen ve edebiyat eğitimi almış adaylar 4 yıl gıbi yüksek ve kalıteli bir eğitimden sonra 2 yıl şüren uçuş eğitimlerini yoğun bır şekilde tamamleyıp uçacakları uçaklardada 2 yıla yakın yoğun eğitimlerinden sonra paraprofosyonel olarak çok iyi bir teknik bilgi ve yuksek sevye yabancı bılgılerıyle beraber acil durum bılgılerınden(%100) ,normal usullerden en az 80 alarak devamlı bılgılerını tazeleyerek uçuş hayatını ve uçaklarını yönetirler.otomatık silah salınımlarınıda pilot usullere uygun parametreleri kendisi ayarlayıp aynı zamanda uçak manevralarınıda kendisini koruyarak en iyi şekilde uçmayı öğrenir ve görevlerini başarıyla tamamlarlar ..maybe ye cevap:tüm bu uçuş faaliyetleri uçuşun gerçek destekçileri teknisyen ,bakım ekibi.elektronık ekipler ve silah ekipleri tarafından başarı ile hazırlanmaktadır.
  • tsk personelinin birçoğunda "oldum" havası var. çok yanlış. günümüz uçakları pilot yetenekleri ile uçmuyorlar. silahlar ise hedefi görmeden yollanıyor. günümüzde iyi pilot sadece eğitimli ve disiplinli olmak demektir. 99 alan pilot olamaz denen bir yerde yalan dolan var demektir. iyi bir eğitim sistemi hataları ortaya çıkarır. hem çağı geriden takip et hem beylik laflar et, işte türk milleti buyuz vesselam.
  • sanki bu uçaklar kendibaşına uçuyor..bunu uçuran isimsiz kahramanlara(yer ekibi) zaten yer vermezsiniz...işiniz gücünüz kokpitle...yazık çok yazık
  • nasıl ara ma- kurtar ma? bu :))
  • F-4 UÇAKLARINDA ULUSLARARASI HAVA KUVVETLERINDE ÜRETİLDİĞİİ GÜNDEN BU YANA,ÜLKEMİZDE 1974 TEN BUGÜNE KADAR İKİ UÇUCU GÖREVLİDİR.ÖNDEKİ KOKPİTTE UÇAN PİLOT VE UÇAK KOMUTANIDIR.ARKA KOKPİTTE UÇAN İSE ÖNCELERİ SSO YANİ SİLAH SİSTEM OPERATÖRÜ DAHA SONRAKİ YILLARDA İSE SSS YANİ SİLAH SİSTEM SUBAYI OLARAK ADLANDIRILAN ARKA KOKPİTTE GÖREVLİ SUBAY UÇMAKTADIR.1974 TEN BUGÜNE BASINIMIZDA(GAZETE -DERGİ-MECMUA- TVE İNTERNET ORTAMLARINDA ) ARKA KOKPİT UÇUCUSU KONUSUNA NEDENSE HİÇ AMA HİÇ DEĞİNİLMEMEKTEDİR.DOĞRU HABER İLETİŞİM KONUSUNDA BASINIMIZI BU KONUYA DA ÖNEM VERMELERİNİ SALIK VERİRİM. İYİ GÜNLER HABER TÜRK.İYİ GÜNLER AIRPORT HABER.

13 yıldır F-4 pilotu olan Kurmay Binbaşı Salim Gökhan İlhan ve pilotların kurtarıcı meleği, arama kurtarma helikopteri AS 532 Coger’ın pilotu Kurmay Yüzbaşı Hikmet Melek Şahin, HT Pazar ’a detayları anlattı

Pist başında F-4’lerin kalkışını görüntülerken inanılmaz bir hazırlığa tanık oldum. Her şey öyle sistemli, kontroller öyle detaylı ki izlerken bile sabır gerekiyor. Uçaklar hangardan çıkarken havada küçücük görünen bu savaş makineleri, yaklaştıkça büyüdü, daha azametli bir hal aldı. Kalkış için motorlara güç verildiğindeyse, kulaklarımın zarar görmemesi için taktığım gürültüyü emen özel kulaklığa rağmen güçlü sesi organlarımda hissettim. Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü’ne özel izinle girdim; röportajlar yapıp fotoğraf çektim. Burası F-4 tipi savaş uçaklarının merkezlerinden biri. Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitildiği, devriye uçuşlarının yapıldığı ve operasyonlar için uçakların havalandığı merkez, savunmada önemli yere sahip. Hatırlatmak gerekirse, bu üsteki çelik kanatlı kuşlardan biri haziran ayında Akdeniz’de keşif uçuşu yaparken Suriye tarafından düşürülmüş, bu üste bir dönem görevli iki pilot şehit olmuştu... Pilotların ne kadar titiz, zeki, eğitimli, centilmen ve nazik olduklarını görünce ülkenin kaybını daha iyi anlıyor insan. Peki nasıl savaş pilotu olunur, üste hayat nasıl akar; onu da 13 yıldır F-4’lerle uçan Kurmay Binbaşı Salim Gökhan İlhan ve ihtiyaç olduğunda F4 pilotlmarının yanında olan arama kurtarma helikopteri AS 532 Coger’ın pilotu Hava Kurmay Yüzbaşı Hikmet Melek Şahin anlattı.

KURMAY BİNBAŞI SALİM GÖKHAN İLHAN ANLATIYOR

‘99 alan pilot sınavı geçemez’

* Savaş pilotu olmak çocukluk hayaliniz miydi?

- Asker bir ailenin çocuğu olarak üniformaya olan sevgim küçük yaşlarda başladı. İzmir Maltepe Askeri Lisesi’ni kazandım. Askeri lisede okurken savaş pilotu olma hayalleri kurmaya başladım.

* Savaş pilotu olmak için ne tür psikolojik ve fiziksel özelliklere sahip olmak gerekir? Pilotlar bu süreçte ne tür eğitimler alır, hangi aşamalardan geçer?

- Savaş pilotu olmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlam bir bünye gerektiriyor. Hava Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun olunduktan sonra pilotaj eğitim süreci başlıyor. Buradaki 18 aylık uçuş eğitimi, başlangıç, temel ve tekamül olmak üzere üç aşamalı. Uçuş eğitiminin yanında havacılıkla ilgili akademik eğitim de veriliyor. Savaş pilotu sadece uçmayı bilmez, aynı zamanda iyi bir meteoroloji uzmanıdır. Aerodinamiği, havacılık hukukunu da bilir, ona hayatta kalma becerilerine yönelik eğitim de verilir. Düşman arazisinde hayatta kalmak ve bunu gizlenerek yapmak ayrı bir bilgi gerektiriyor.

‘UÇUŞ EMNİYETİ HER ŞEYDEN ÖNDE GELİR’

* Dünya standartlarına göre değerlendirecek olursanız, Türk savaş pilotlarının seviyesi nasıl?

- Silah sistemleri ne kadar mükemmel olursa olsun, sistemin etkinliği kullanıcısına, yani insana bağlı. Savaş uçağı bir silah ve milli menfaatler gereği yurt savunmasında ön saflarda kullanılan hava gücünün bir unsuru. Bu unsuru kullanan pilotların eğitim seviyesinin hat safhada olduğunu söyleyebilirim. Türk savaş pilotlarının NATO’da yaptığı görevler ve terörle mücadelede gösterdikleri üstün başarı, kabiliyetlerini tüm dünyaya gösteriyor.

* Uçağa binmeden önce, uçuş güvenliği için ne tür önlemler alınıyor?

- Hava Kuvvetleri’nde uçuş emniyeti her şeyden önce gelir. Pilotun uçağa binmeden önceki uçuş emniyeti bir ay önceden başlıyor. Her ay uçuş emniyeti sınavına tabi tutuluyoruz. Baraj notu 100, 99 alan pilot sınavı geçemez. Her hafta en az iki kez uçak kazalarını inceleyip ders çıkarıyoruz. Tüm personel, her gün Filo Uçuş Emniyet Subayı tarafından günün uçuş riskleri konusunda bilgilendiriliyor. Yine her gün en az bir acil durum inceleniyor. Simülatörde eğitim pekiştiriliyor. Uçuşu etkileyen, NOTAM adı verilen uçuşa yasak noktalar, meteoroloji, uçulan çoğrafya, kuş göç yolları her uçuş öncesi detaylı olarak gözden geçiriliyor.

YERE DÜŞMEK İÇİN BİLE AYRI BİR EĞİTİM GEREKİYOR

* Pilot, uçuş esnasında karşılaştığı tehlikeyi nasıl atlatır? Acil bir durumda uçaktan nasıl tahliye olur?

- Karşılaşılan tehlike Hava Kuvvetleri’nde “emercensi durum” olarak nitelendiriliyor. Bu durumda nasıl davranılacağı, ilgili dokümanlarda belirtiliyor ve bunun eğitimi de pilotlara veriliyor. Tüm dünya pilotları tarafından bilinen 3 temel kural var: Uçak kontrolünü muhafaza etmek, durumu analiz edip en uygun işlemi yapmak ve şartların elverdiği en kısa zamanda inmek. Bazı acil durumlar vardır ki bunlara “boldface” denir. Bütün pilotlar bunları ezbere bilir ve uygular. Mesela uçağı terk etmek bunlardan biri. Atlama durumunda pilot sandalyesi alt ve üst kısımlarında bulunan atlama kollarından biri çekilerek pilot uçaktan tahliye olur. Sandalyenin altındaki roketler ateşlenir, 1 saniyeden az zamanda önce kanopi sonra da sandalye fırlatılır. Uçaktan çıkan pilot, yere paraşütle iner. Yere düşmek bile ayrı bir eğitim gerektiriyor.

* Savaş pilotu olmak isteyen gençler ne yapsın?

- Havacılık bir meslekten ziyade yaşam tarzı. Bireysel disiplin hayatın her safhasında gerekli. Bunun için savaş pilotu olmak isteyen gençlerin düzenli çalışma temposuna alışması, spor yapması ve sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Havacılık dilinin İngilizce olduğunu da unutmamaları lazım.

‘Hava üstünlüğü olmadan olmaz’

“Askeri güç kara, deniz ve hava unsurlarından oluşuyor. Bu unsurların en etkilisi hava gücü. Hava üstünlüğü olmadan, kara ve deniz üstünlüğünden bahsedemeyiz. Hava gücümüzün asli muharip unsurlarıysa F-16 ve F-4 savaş uçakları. F-4 uçaklarının da av bombardıman (F-4 2020) ve keşif (RF-4) olmak üzere iki rolü var. F-4 2020’ler, yapılan modernizasyonlar çerçevesinde yeni sistemlerle etkinliğini artırdı. Uzaktan atılabilen ve modern mühimmatları kullanabilecek seviyeye geldiler. Halen keşif gözlem uydusu olmayan bir ülke olarak, RF-4 keşif uçakları da ayrı bir öneme sahip. RF-4 uçakları, keşif görevleriyle iç güvenlik harekâtında da kullanılıyor...”

‘SERBEST DALIŞ YAPIYORUM’

* İşten arta kalan zamanlarda neler yapıyorsunuz?

- Hobileriniz neler? Düzenli spor yapıyorum, serbest dalış ve olta balıkçılığı, tiyatro, sinema ve grafik tasarım benim hobilerim.

KURMAY YÜZBAŞI HİKMET MELEK ŞAHİN ANLATIYOR

‘Vatanı kahramanlar, kahramanları biz kurtarırız’

* Helikopter pilotu olmaya nasıl karar verdiniz?

- Üniforma giymeye polis dayımdan özendim. Lisede önceliğim asker olmaktı. Ancak o zaman Malatya’da yaşıyorduk. Orada hava üssü olduğu için her gün uçakların ve helikopterlerin sesini duymak, geçişini izlemek, hedefimi belirlerken çok etkili oldu.

* Peki, bu karardan hâlâ memnun musunuz?

- 2004’te pilot brövesi takmayı hak ettikten sonra, üniformamı hep gururla taşıdım. Her türlü zorlu arazi koşulunda gece gündüz icra edilen bu iş, beni her zaman çok heyecanlandırdı. Arama kurtarmayla ilgili o telefonu almak, o adrenalini hissetmek her zaman tatmin kaynağı oldu.

* Bir arama kurtarma pilotu ne iş yapar?

- Öncelikli görevimiz, kendi birliğimize ait uçaklardan gelen arama kurtarmaya iştirak etmek. Ama günlük “emercensi” (acil durum) gelebilir. Sonuçta uçaklarla ilgili her türlü olayda mutlaka helikopter başı yapıyoruz. Çoğu zaman buna gerek kalmaz ama o telefon geldiğinde, helikopterin başına gidip kalkışa hazır duruma getirmek asli görevimiz. Onun dışında sivil makamlardan gelen her türlü yardım talebine, Genelkurmay’ın ve Hava Kuvvetleri’nin izin verdiği ölçüde cevap veriyoruz. Uçak kazaları, doğal afetler, deniz kazaları, dağcıların kaybolması gibi her türlü arama kurtarma operasyonunu gerçekleştiriyoruz.

* Hangi tip helikopter kullanıyorsunuz?

- AS 532 Coger helikopteri.

* Günde kaç saat uçuş yaparsınız?

- Normal bir sorti ortalama 1.5 saat sürer. Gerçek arama kurtarma durumunda yakıt bitene kadar uçuyoruz. Yakıt ikmaliyle birlikte 8-10 saat uçtuğumuz oldu.

* Havadan arama yapmak zor mu?

- Yerdeki bir nesne yukarıdan çok küçük göründüğü için arazi maskelemesi zor görev. Özellikle aradığımız kişi hareket edemiyorsa işimiz daha da zorlaşıyor. Arazi şartları kişiyi kamufle edebiliyor. Kendi birliğimize ait uçak düşme olaylarında, pilotun atladığını biliyorsak arama kurtarma kısalıyor. Düşen uçaktaki pilota ulaştığımızda yaşadıklarımı anlatmam zor. Şöyle bir sloganımız var: Vatanı kahramanlar, kahramanları biz kurtarırız. Aslında biz Hava Kuvvetleri’nin görünmeyen kısmıyız. İşimiz daha çok sivillerle. Zaten “Uçaklarımız düşmesin, işimiz olmasın” deriz hep. Dalaman’da bir turist yamaç paraşütüyle kayalıkta kalmıştı. Ağır yaralı değildi ancak hareketsizdi. Onu oradan sağ salim alıp yetkililere teslim ettik. O anki duygular gerçekten anlatılmaz. Her başarılı görevden sonra tüm ekip birbirimize sarılırız, akşam yemeğe çıkarız. Filo komutanlarımızdan tebrik gelir, o andan itibaren hiçbir yorgunluk kalmaz.

* Ya aradığınız kişiye ulaşamazsanız, o zaman neler yaşanıyor? 

-Yakın bir zamanda bir çocuğun kaybolduğu haberi geldi. Yakıtımız bitene kadar arama yaptık, çocuğa ait kıyafetleri bulduğumuzda çok heyecanlandık ama bir sonuç çıkmadı. Aklımızda sadece çocuğu annesine kavuşturmak vardı. İki gün sonra cesede ulaşıldı. O çocuğu annesine kavuşturamamak üzüyor insanı. Bir de son zamanlarda bazı sorunlar oldu. Uluslararası sularda arama yapmak da dahil, bölgede en yetenekli ekibe sahibiz. Bir helikopterde minimum 5 kişiyiz: 2 pilot, 1 teknisyen, 2 de arama kurtarma ihtisası olan personel olur. Biz bir ekibiz...

‘Eşimin desteği çok önemli’

* Hem anne hem de pilot olmak nasıl? Oğlunuz pilot olmak isterse onu destekler misiniz?

- İşte asker ve pilot, evde anne olmak kurulması zor bir denge. Ailenin desteği ve anlayışı olmadan devam ettirilmesi çok güç. Eşimin de pilot olması ve desteği çok önemli. Arama kurtarma helikopter pilotluğu tüm aile bireyleri için özveri isteyen bir meslek. Ama oğlum pilot olmak isterse elbette sonuna kadar onu desteklerim. 

(HaberTürk)

"UÇUŞ EMNİYETİ HER ŞEYDEN ÖNDE GELİR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Komşu ~ 11 yıl önce
Saygısızlık etmeyin!!!!! Bu adamlar olmazsa siz sıcak yerininzden bu yorumları biraz zor yapardınız.. Sen geceleri rahat uyu diye bu adamlar yetiştirildi... Senin üzerinde sinekler uçuşurken bu adamlar gözünü kırpmadan emanetlerine sahip cıkmaya çalışıyorlar nankör sana rağmen!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne denir ki? ~ 11 yıl önce
bir şekilde pilot olmuş, 10 yıldır uçuşlarının çoğunu oto pilotla yapmasına rağmen hala oto pilotun bile karşısındakinin diline göre değil de adamlığına göre uçtuğunu çözememiş arkadaşa tek tavsiyem dersanede ingilizce öğretmenliği olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker ~ 11 yıl önce
arkadaslar sadece sunu soyluyorum size .. dunyada en zayif yabanci dil konusan askerler bizimkiler .. ben 10 yillik pilotum .. gecenlerde thy mulakatlarinda 10 dan fazla kendini begenmis askerin ingilizcelerinin ilk okul seviyesinde oldugunu gorunce artik daha fazla bisey demek istemiyorum ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker rumuzuna: ~ 11 yıl önce
sen asker olamazsın. yaptıysanda sadece karavana tüketmişşın vede sanırım o güzide yuvayıda hiç sevmemişsindir.sen arkadaşlar diyerek başlayamazsın sadece bir MARKADAŞ olablirsin ancak.ben ise 42 yıllk emekli bir pilot ve onların lisan öğretmenliğini yapmış bu guzide ocağa zevkle eğitim vermiş biri olarak dünyanın her yerinde uçuş performanslarını yürüten başarılarla dolu cıvan gibi pilotlarımızla hem askeri hemde sivil havacılık dalında binlerce kadroda uçan havacı pılot ve teknısyenlerimizle her türlü destek üniteleriyle iftahar ediyorum.hepsine iyi uçuşlar olsun,, kolay gelsin.sanada yolun açık olsun derim sevgilerimle.hoşça kal marka daş.
yanlışlara ve maybe ye cevap: yazana ~ 11 yıl önce
en modern uçağın kaç yaşında? yeme bizi...çağı yakalamış çok güldüm...yakalanan bir şey yok...sen bir conta için bile yabancılara mahkumsan hala nasıl çağı yakalamaktan bahsedebiliyorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİG PANDA ~ 11 yıl önce
en modern uçağımız 99 yaşında,yerim sizi...seni güldürdümse ne güzel dimi... yakalanan çok şey var...bizim conta yapan çok firmamız var TAI hariç...ben özgürüm mahkum değil sadece gereksinim bağımlılkları var kı bir çok Dunya üniteleri birbirlerine muhtaç...elindeki olanağı kullanmada bu kadar harika uçuş ekibine ve uçuran destek ünıtelerine az rastlanır...marka daş...senin yolun açık olsun güle güle..
BİG PANDA yazana ~ 11 yıl önce
milletin gözünü boyamayı çok iyi öğretmişler size..maalesef vatandaş uyandı sizden hesap sormaya başlayınca ortadan kayboldunuz birden..yaa bu zeytinyağı olma hevesinden vazgeçin..istersen hanği yabancı ülkelerden conta alındığını yazayım sanada biraz hararetin azalsın n dersin :))
yanlışlara ve maybe ye cevap: ~ 11 yıl önce
yanlışlara cevap:yorumunuz çağ dişı ve cilalı taş devrine uygun.tsk leri çoktan çağı yakaladı ve o senın anlattığın şeyler neredeyse insansız uçak yönetimini andırıyor.yüksek derecede fen ve edebiyat eğitimi almış adaylar 4 yıl gıbi yüksek ve kalıteli bir eğitimden sonra 2 yıl şüren uçuş eğitimlerini yoğun bır şekilde tamamleyıp uçacakları uçaklardada 2 yıla yakın yoğun eğitimlerinden sonra paraprofosyonel olarak çok iyi bir teknik bilgi ve yuksek sevye yabancı bılgılerıyle beraber acil durum bılgılerınden(%100) ,normal usullerden en az 80 alarak devamlı bılgılerını tazeleyerek uçuş hayatını ve uçaklarını yönetirler.otomatık silah salınımlarınıda pilot usullere uygun parametreleri kendisi ayarlayıp aynı zamanda uçak manevralarınıda kendisini koruyarak en iyi şekilde uçmayı öğrenir ve görevlerini başarıyla tamamlarlar ..maybe ye cevap:tüm bu uçuş faaliyetleri uçuşun gerçek destekçileri teknisyen ,bakım ekibi.elektronık ekipler ve silah ekipleri tarafından başarı ile hazırlanmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlışlar... ~ 11 yıl önce
tsk personelinin birçoğunda "oldum" havası var. çok yanlış. günümüz uçakları pilot yetenekleri ile uçmuyorlar. silahlar ise hedefi görmeden yollanıyor. günümüzde iyi pilot sadece eğitimli ve disiplinli olmak demektir. 99 alan pilot olamaz denen bir yerde yalan dolan var demektir. iyi bir eğitim sistemi hataları ortaya çıkarır. hem çağı geriden takip et hem beylik laflar et, işte türk milleti buyuz vesselam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaç yıllıksınız? ~ 11 yıl önce
kaç yıllık pilotsunuz ya da uçuş tecrübeniz var ? Türk askeri havaılığı konusunda ne bilginiz var ? dunyada ki askeri havacılık hakkında ne bilginiz var? konuşan en azından pilot uçuyor, uçuculuğu biliyor,eğitimini almış, yıllarını vermiş ? peki ya siz hangi masanın başında hangi gazetenizi okurken ve çayınızı kaç şekerli uçarken böyle bir yorum yaptınız ?siz kimsiniz?kimlerdensiniz?
maybe ~ 11 yıl önce
sanki bu uçaklar kendibaşına uçuyor..bunu uçuran isimsiz kahramanlara(yer ekibi) zaten yer vermezsiniz...işiniz gücünüz kokpitle...yazık çok yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
he valla ~ 11 yıl önce
nasıl ara ma- kurtar ma? bu :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
he valla---- arama kurtarmaya cevap: ~ 11 yıl önce
kaza oluştuğunda uçuş ekiplerini varsa diğer personeli kaza bölgesine en kısa zamanda ulaşarak kurtarma işlemlerini uygulayıp en kısa zamanda bölgeden alıp sağlık unitelerine ulaştırma görevi ile bölgeyi araştırma ve bulma işlemlerine arama kurtarma deniyor.ayrıca sıvıl halkımızın karşılaştığı zalzale sel ,deniz kazası gibi vb olaylara ulaşarak arama ve vatandaşların bölgeden uzaklaştırılıp gerekiyorsa sağlık ünitelerine ulaştırılma işlemlerinide yapar arama kurtarma...böyle arama kurtarma bu..he valla.......
F/R F-4E SİLAH SİSTEM SUBAYI ~ 11 yıl önce
F-4 UÇAKLARINDA ULUSLARARASI HAVA KUVVETLERINDE ÜRETİLDİĞİİ GÜNDEN BU YANA,ÜLKEMİZDE 1974 TEN BUGÜNE KADAR İKİ UÇUCU GÖREVLİDİR.ÖNDEKİ KOKPİTTE UÇAN PİLOT VE UÇAK KOMUTANIDIR.ARKA KOKPİTTE UÇAN İSE ÖNCELERİ SSO YANİ SİLAH SİSTEM OPERATÖRÜ DAHA SONRAKİ YILLARDA İSE SSS YANİ SİLAH SİSTEM SUBAYI OLARAK ADLANDIRILAN ARKA KOKPİTTE GÖREVLİ SUBAY UÇMAKTADIR.1974 TEN BUGÜNE BASINIMIZDA(GAZETE -DERGİ-MECMUA- TVE İNTERNET ORTAMLARINDA ) ARKA KOKPİT UÇUCUSU KONUSUNA NEDENSE HİÇ AMA HİÇ DEĞİNİLMEMEKTEDİR.DOĞRU HABER İLETİŞİM KONUSUNDA BASINIMIZI BU KONUYA DA ÖNEM VERMELERİNİ SALIK VERİRİM. İYİ GÜNLER HABER TÜRK.İYİ GÜNLER AIRPORT HABER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rotasız kaptan ~ 11 yıl önce
ABD bu F-4'leri ınsansız hava aracı yapıp yenı gelısen teknolojı ucaklar da hedef alıp vuruyor.Turkıye ıse f4 ler de savas pılotu yetıstırıyor sevglı TSK yonetıcılerı alcak ırtıfadan gıtmeyın bıraz ırtıfa alın kı ABD gıbı olalım!
rotasız kaptana cevap.. ~ 11 yıl önce
ABD F-4leri 1993 yılında kullanmayı bıraktı. Şu an dediğinzi gibi drone olarak kullanmakta. Ancak ABD hala daha uçurabileceği bir uçağı erken olarak emekli ettiği için çok pişman oldu. 2000 li yıllara kadar F-4 ün özellikle wild weasle olarak yaptığı görevi yapabilecek bir uçak yerine koyamadı. bu görev için dusunulen uçaklardan istedikleri verimi alamadılar. Bu elbetteki f-4 leri artık gövde ömürlerini doldurdukları gerçeğini değiştirmiyor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000