27 Aralık 2010, Pazartesi 12:10:44

UÇMAK ONUN İÇİN BİR TUTKU

Otomobil fiyatına yakın fiyatıyla Airex 2010’daki fuarın gözdesi Evektor Eurostar uçağından bir Türk işadamı satın aldı. Seyrantepe’deki Galatasaray’ın yeni stadyumunun çatısını da yapan işadamı Rauf Akbaba, yeni uçağını Türkiye’ye getirdi.
  • Türk Sivil Havacılığına gerçekten gönül vermiş ve bu ülkenin yetiştirdiği en başarılı pilotlardan birisidir. Yolunun açık, şansının bol olmasını dilerim.
  • meraklı bir kişi olarak yorumları yazan arkadaşlara sormak istiyorum, bu uçağın veya LSA nın limitleri neden bir cessnadan farklıdır, burada limit derken aerodinamik ve/veya performans karakteristiklerindeki farklılıklardanmı bahsediyoruz, açıklarsanız sevinirim, herkese selamlar
  • Bu ucak LSA degil diyen yorumcu. Girde evektorun web sitesine bir bak bakalim ucak bir ELA yani European LIGHT aircraft ve toplam kalkis agirligi 600kg. Amman dikkat. Bu tip ucaklar kesinlikle toplam kalkis agirligi 700 uzerindeki ucaklar ile karistirilmamalidir. Bu tip LSA ucaklar gercekten dikkat ister.
  • bu ucak bir LSA dir. Dunyanin her yerinde LSA olarakgecer. Topanm kalkis agirligi 700kg.dir. Ancaak malesef turkiyede lsa agirligi henuz 700kg. cikmadigi icin, 472,5kg kaldigi icin turkiyede gercek uckmis gibi tescil edilir. Ancak bu durum ucagin gerceklerini kapatmaz. Bu hava tasiti bir LSA dir. Cok dikkat edilmesi grkir. Bu ucagin LSAolarak tescil edilememesi SHGM nin acigi ve ayibidir. Bunuda ucagin saticisi aradas cok iyi biliyoyor zaten.
  • Bu uçak LSA değil ki zaten .
  • Rauf bey yeni LSA'iniz hayirli ugurlu olsun.Kazasiz,emniyetli bol ucuslar dilerim.Recai teknisyen'de yakismis yaninda.Ancak lutfen unutmayin,bu ucak bir LSA dir(Light Sportif Aircraft)ve yetenekleri sinirlidir.Ucaginizi ASLA toplam kalkis agirligi 472,5kg dan fazla olan Bellanca gibi,Cessna gibi STABIL ucaklar ile ayni kefeye koymayiniz ve ASLA sinirlarinda zorlamayiniz.EASA ve FAA de LSA agirliklari 700kg cikartilmistir,dogrudur ancak bu karar ticaridir ve haa tartisilmaktadir.Bu ucaklarin manevralarda verecegi tepkilerin hepsi birbirinden farkli olacaktir.Sakin,ama sakin LUTFEN gaza gelmeyiniz,bizleri uzmeyiniz.Bir muhendis olarak ucaginizin limitlerini cok iyi bildiginize eminim,ben sadece hatirlatmak istedim.
  • Yeni uçağınız hayırlı olsun kazasız uçuşlar dilerim.Bundan sonra daha iyi modellere,sonra çift motorlu bir uçağa ve en sonundada C-90 veya B-200 ile uçma k nasip olur.Bu arada yetkililerden Alet uçuş derslari almanızı tavsiye ederim.Emniyetli uçuşlar.Fokker-27
  • Rauf Kaptan, yolunuz düşerse kuzeyde bir yerlere beklerim sizi,,,
  • Rauf Bey'in genel havacılığa vereceği desteği, özellikle GENÇ PİLOTLARA vereceği desteği biliyoruz.EMNİYETLİ UÇUŞLAR.HAYIRLI OLSUN..
  • emniyetli ucuslarin olsun rauf hoca
İşadamı Rauf Akbaba’nın hayalinde hep askeri pilot olmak vardı. Hava Kuvvetleri’nde pilot olma şansını 1974 yılında Hava Harp okulu sınavlarını kazanamadığı gün yitirdi.

Ancak onun uçaklara olan ilgisi hiç bitmedi. Üniversite sınavlarına girdi ve İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünü kazandı. Uçak Mühendisliği bölümünü bitirse de hayat koşulları onu farklı bir sektörde olmaya sürükledi. İnşaat sektörüne adımını attığı için, havacılıkla artık hobi olarak ilgilenmek zorunda kaldı. 30 yıl boyunca çelik konstrüksiyon projelendirme alanında başarılı çalışmalar yaptı. Katar Havaalanı’nın, Seyrantepe’deki Galatasaray Stadı’nın çatısı da onun şirketinin başarılı projeleri arasında yer aldı.

Bu sırada Rauf Akbaba, hobi olarak uçaklarla ilgilenmeyi sürdürdü. Burak Havacılık’ta amatör pilot lisansını yani PPL’ini aldı.

Uçma tutkusu o derece fazlaydı ki, PPL eğitimi aldıktan sonra kendi uçağını satın almaya karar verdi. Geçen yıl nostaljik bir uçak olan 1979 model Bellanca Citabria 7gcbc’yi satın aldı. Ancak bu ihtiyar kuş, sürekli arıza yapmaya başlayınca yeni bir uçak satın almak şart oldu.



Bir gün Esenboğa’da Çek tasarımı ve imalatı olan Evektor Eurostar SLW ile tanıştı. Bir de demo uçuşu yapma şansı buldu. Airex fuarında uçağı tekrar iyice inceledikten sonra satın almaya karar verdi. Sıfır bir uçak için uzunca bir süre beklemek gerektiği nden temsilci Air Albatros Group, 160 saatteki fabrika demo uçağını teklif etti. Bu teklifi Akbaba hemen kabul etti.

Airex fuarında en çok ilgi çeken uçaklardan biri olan Evektor Eurostar model uçağı 85.000 euro’ya satın aldı. Uçak önce bir tır ile İstanbul gümrüğüne, oradan da kurtarıcı kamyon ile Atatürk Havalimanı Genel Havacılık hangarına çekildi. Uçağın kanatları ve gövdesi de burada monte edildi. Uçağa en küçük zarar vermeden monte işlemi başarıyla gerçekleştirildi.

100 beygir gücündeki bu uçak, Rauf Akbaba’nın 150 beygirlik Bellanca tipi eski uçağına göre çok daha iyi performansa ve aerodinamik yapıya sahipti. Üstelik kurşunsuz benzinle de çalışabiliyordu.



İşadamı Rauf Akbaba uçaklara olan sevgisini ve uçma tutkusunu şöyle anlatıyor: “ Jet pilotu olamadım ama şu anda yaptığım uçuşlardan çok büyük keyif aldığımı söyleyebilirim. Aktif iş hayatımı bitirdikten sonra eğer şartlar uygun olursa bir dünya turu yapmayı çok arzu ediyorum. Haftasonumu uçmaya ayırıyorum. Uçaklarım Esenboğa’da olacak. Son zamanlarda seyrüsefer olarak uçuşlarımı yapıyorum. Sinop, Zonguldak, Nevşehir gibi meydanlara iniyoruz.”

Halen 160 saat uçuş tecrübesi olduğunu anlatan Akbaba, “ Tecrübemi arttırmak amacıyla Erdoğan Menekşe Hocam , zaman zaman da Kaptan pilot Hamid Reza Shoaee ile manevraları, yan rüzgar iniş kalkışları , aletli aletsiz seyrüsefer tekniklerini çalışıyorum. Bellanca kuyruk tekerli olduğundan bu uçak diğer burun tekerli uçaklara göre farklı bir teknik gerektirdiğinden bu teknikleri pilot Fuat Ertürk ve yine Erdoğan Hocam sayesinde kazanmaya çalışıyorum” diyor.



Rauf Akbaba, özel uçakla uçmanın çok ağır maliyeti olmadığını söylüyor. Akbaba, “ Herşey normal gider ve büyük arızalar çıkmazsa uçuşlarımın birim maliyeti saat başına yaklaşık 100-150 dolar arası oluyor. Buna normal bakım giderleri, sigorta gideri, yakıt masrafı gibi kalemler” diyerek maliyet konusunda da bilgi veriyor.

Rauf Akbaba’nın maddi imkanı elvermeyen havacılık tutkunu gençlere yönelik bir de projesi var. “Benim gibi uçmayı çok arzu eden ama imkan bulmayan gençlerin uçabilmesi en büyük dileğim. Şahsi olarak buna imkan bulamazsam bile uzun vadede bir genel havacılık kuruluşu aracılığı bunu gerçekleştirmeyi çok arzu ediyorum ama şu anda bu konuda somut atılmış bir adımım yok, şu anda sadece bir dilek , temenni mertebesinde” diyor.



©AirportHaber.com Özel
UÇMAK ONUN İÇİN BİR TUTKU

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 13 yıl önce
Türk Sivil Havacılığına gerçekten gönül vermiş ve bu ülkenin yetiştirdiği en başarılı pilotlardan birisidir. Yolunun açık, şansının bol olmasını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
meraklı bir kişi olarak yorumları yazan arkadaşlara sormak istiyorum, bu uçağın veya LSA nın limitleri neden bir cessnadan farklıdır, burada limit derken aerodinamik ve/veya performans karakteristiklerindeki farklılıklardanmı bahsediyoruz, açıklarsanız sevinirim, herkese selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu ucak LSA degil diyen yorumcu. Girde evektorun web sitesine bir bak bakalim ucak bir ELA yani European LIGHT aircraft ve toplam kalkis agirligi 600kg. Amman dikkat. Bu tip ucaklar kesinlikle toplam kalkis agirligi 700 uzerindeki ucaklar ile karistirilmamalidir. Bu tip LSA ucaklar gercekten dikkat ister.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu ucak bir LSA dir. Dunyanin her yerinde LSA olarakgecer. Topanm kalkis agirligi 700kg.dir. Ancaak malesef turkiyede lsa agirligi henuz 700kg. cikmadigi icin, 472,5kg kaldigi icin turkiyede gercek uckmis gibi tescil edilir. Ancak bu durum ucagin gerceklerini kapatmaz. Bu hava tasiti bir LSA dir. Cok dikkat edilmesi grkir. Bu ucagin LSAolarak tescil edilememesi SHGM nin acigi ve ayibidir. Bunuda ucagin saticisi aradas cok iyi biliyoyor zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu uçak LSA değil ki zaten .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rauf bey yeni LSA'iniz hayirli ugurlu olsun.Kazasiz,emniyetli bol ucuslar dilerim.Recai teknisyen'de yakismis yaninda.Ancak lutfen unutmayin,bu ucak bir LSA dir(Light Sportif Aircraft)ve yetenekleri sinirlidir.Ucaginizi ASLA toplam kalkis agirligi 472,5kg dan fazla olan Bellanca gibi,Cessna gibi STABIL ucaklar ile ayni kefeye koymayiniz ve ASLA sinirlarinda zorlamayiniz.EASA ve FAA de LSA agirliklari 700kg cikartilmistir,dogrudur ancak bu karar ticaridir ve haa tartisilmaktadir.Bu ucaklarin manevralarda verecegi tepkilerin hepsi birbirinden farkli olacaktir.Sakin,ama sakin LUTFEN gaza gelmeyiniz,bizleri uzmeyiniz.Bir muhendis olarak ucaginizin limitlerini cok iyi bildiginize eminim,ben sadece hatirlatmak istedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yeni uçağınız hayırlı olsun kazasız uçuşlar dilerim.Bundan sonra daha iyi modellere,sonra çift motorlu bir uçağa ve en sonundada C-90 veya B-200 ile uçma k nasip olur.Bu arada yetkililerden Alet uçuş derslari almanızı tavsiye ederim.Emniyetli uçuşlar.Fokker-27

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rauf Kaptan, yolunuz düşerse kuzeyde bir yerlere beklerim sizi,,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rauf Bey'in genel havacılığa vereceği desteği, özellikle GENÇ PİLOTLARA vereceği desteği biliyoruz.EMNİYETLİ UÇUŞLAR.HAYIRLI OLSUN..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
emniyetli ucuslarin olsun rauf hoca

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000