12 Temmuz 2018, Perşembe 16:40:16

Uçan şeflerin davasında kritik karar

Uzun süredir maaşlarından gelir vergisi kesilmemesi için mücadele eden uçan şefler için güzel haber İstanbul 1. Vergi Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, uçan şeflerden gelir vergisi kesilmesine karşı açılan itiraz davasında lehte karar verdi.
  • Hayirli olsun. Cok sevindim. Insallah dahada iyilesir hepimizin sartlari. Bazen iyi seylerde oluyo. Ayrimcilik yapilmamali. Assagida kendini bilmez biri tuvalet temizlersin gibi seyler yazmis ayiptir be birader.
  • İsterseniz net maaş 10bintl olsun, 2000$ ediyo be, o kadar radyasyon yiyorsunuz bu kadar kasmayın bence.
  • Şeflere laf yok aga. Adamların uçak içinde ciddi anlamda büyük rolü var . Yeri geliyor kabin memurunun işi yetişmiyor ona koşturuyor. Ekiplerin uçakta şef olduğu zaman sevindiğini herkes biliyordur herhalde söylememe gerek yok. Şefler uçağın bel kemiğidir. İnşallah diledikleri bir an önce gerçekleşir
  • Ucan garson ucan sef diye bir meslek mi turedi ya. Kiytiriktan seyler. Aciyorum. Bir de simariklar ustune ustluk
  • Neden bu havacılıkta kader arkadaşlığı yaptığımız arkadaşlarımız destek olmak yerine eleştirip yerin dibine sokuyor iş arkadaşım bu ekmek parası için herkes burda kim ne kazanırsa kazansın banane ama hakkımızı alamıyorsak ve bunun için çabalıyorsak orda sorgulanır bu durum ve eleştiriye açık olamaz. Lütfen daha duyarlı olalım yıkıcı değil yapıcı olalım hakkımızı arıyoruz bu kadar.
  • Kardeşlerim hayırlı olsun çok sevindim inşallah daha iyi şartlar daha iyi haklar İçin güzel bir başlangıç olsun bu
  • Bir gün hatırlamıyorum şurada yazılan bir haberin altında gereksiz ,saçma sapan, akıl süzgecinde geçmemiş, bir haber olduğunu. Arkadaşlar haber sizinle aynı işi kolunda çalışan bir grup insanın hakkını almasıyla ilgili. Burda kimse sizin cebinizden birşey alıp bu insanlara vermiyor nedir bu rahatsızlığın sebebi bunu çok merak ediyorum. Hem insanları garson diye aşağılıyorsunuz hemde o küçük gördüğünüz adamın maaşında gözünüz var gibi konuşuyorsunuz. Kabinde zaten en düşük maaşla çalışan bu insanlar ve sizlerden daha çok uçtukları halde . Hiç bir haklarıda yok , bununla iligili bu insanlar konuşmazken , başka insanların iyi bir gelişme olduğunda bunları hazmedememesini anlamak çok zor. Benim sizlere insanlık namına tavsiyem herkes kendi işiyle gücüyle ilgilensin, kendi ekmeğinin peşinden koşsun.başkasının kazandıklarını saymayı toplum olarak bırakalım artık ,bu daha iyi bir gelecek için çok önemli.Ayrıca burda birini aşağılıycam diye garson veya şöfor diye yakıştırmalar yapılıyor , gerçekten bunuda anlamak çok zor, bu meslekleri yapan insanlar var garsonlar , şöförler Veya çaycılar tüm meslekler kutsaldır hakkıyla yapıldığı sürece. İnsanlar evlerine çoluğuna çocuğuna , hastasına ekmek götürüyor daha kutsal bir şey olabilir mi . Artık biraz uyanın , silkelenin bırakın bu saçmakıkları insan olmanın hakkını verin , kimseyi küçük görmeyin ,yarın ne olucağı hiç belli olmaz ,bir hastalığa bakar , sonra kendinizi o küçük gördüğünüz işi yaparken bulursunuz. Hekese iyi uçuşlar. Y.A.
  • Uçan garsonlarla uçan tır şoförleri nolacak
  • Oh be sonunda. Bu da guzel bir adim oldu. Insallah yalan olmaz. Hakkimizi birazda olsa aliriz.
  • Pilotların gelir vergisi ellerine geçmeden maaşlarından çatır çatır kesiliyor yalan yanlış haber yapmayın. Vay Pilotlar vergi vermiyormuş diye millet bide buna takar şimdi. Yapmayın bunu.

Uzun süredir maaşlarından gelir vergisi kesilmemesi için mücadele eden uçan şefler için güzel haber  İstanbul 1. Vergi Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, uçan şeflerden gelir vergisi kesilmesine karşı açılan itiraz davasında lehte karar verdi.

Uçucu ekiplerle aynı mesaileri ve kabin ekipleri ile benzer görevleri yapan uçan şefler, yasal olarak gelir vergisi muafiyetinden faydalanamadıkları için yıllardır büyük hak kaybı yaşadı. Mevzuat dışı kaldıkları için vergi muafiyetinden yararlanamayan uçan aşçıları umutlandıran haber İstanbul 1. Vergi Mahkemesi’nden geldi. 

Uçan şefler, Gelir Vergisi Kanunu m.29/2 hükmünde açıkça uçuş esnasında uçak içinde hizmet verenlere yapılan ödemelerin gelir vergisinden müstesna olduğunu iddia ederek kabin memurları gibi kendilerinden de gelir vergisi kesilmemesi gerektiğini iddia ederek mahkemenin yolunu tuttu. 

2017 yılında bu iddialarını mahkemeye taşıyan uçan şefler dayanak olarak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesini ileri sürdü. Buna göre; “……..Subay,astsubay, erbaş ve erlere ve Ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere, uçuş, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlar, gündelikler, ikramiyeler, zamlar ile Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personele; fiilen uçuş hizmeti, denizaltına dalış yapanlara fiilen dalış hizmetleri dolayısıyla yapılan aynı mahiyetteki ödemeler.”

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de uçan aşçıların talebine ilişkin özetle, havayolu işletmelerince icra edilen uçuşlarda hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla kabin ekibi haricinde ihtiyaç duyulan ve yolcu kompartımanında görev alan personel için aranan gereklilikler Avrupa Komisyonunun 965/2012 Sayılı Mevzuatı (EASA- Air OPS) 115. Maddesinde tanımlanmış olup, ülkemizde faaliyet gösteren havayolu işletmelerince uçan aşçı olarak görevlendirilen personelin  bahsedilen mevzuat kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş beyan etti.

Uçan aşçıları vergi muafiyetine dahil etmek istemeyen maliye ise uçan şeflerin sertifikalandırılmamış olmalarını ve bu nedenle vergi istisnasından yararlanmamaları gerektiği tezini savundu.  Maliyenin bu görüşünü bugüne kadar dikkate alan mahkemeler, yapılan başvurulara hep ret yanıtı verdi. Ancak İstanbul 1. Vergi Mahkemesi tarihi bir karara imza atarak oy birliğiyle vergi muafiyeti konusunda uçan şeflerin talebini haklı buldu.  Böylece uçan şeflerin tıpkı pilot ve kabin memurları gibi vergi muafiyetinden yararlanması konusunda önemli bir adım atılmış oldu.

©AirportHaber.com ÖZEL

Uçan şeflerin davasında kritik karar

Yorumlar Tüm Yorumlar (87)

Km ~ 6 yıl önce
Hayirli olsun. Cok sevindim. Insallah dahada iyilesir hepimizin sartlari. Bazen iyi seylerde oluyo. Ayrimcilik yapilmamali. Assagida kendini bilmez biri tuvalet temizlersin gibi seyler yazmis ayiptir be birader.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gangbang ~ 6 yıl önce
İsterseniz net maaş 10bintl olsun, 2000$ ediyo be, o kadar radyasyon yiyorsunuz bu kadar kasmayın bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Canıtın ~ 6 yıl önce
Şeflere laf yok aga. Adamların uçak içinde ciddi anlamda büyük rolü var . Yeri geliyor kabin memurunun işi yetişmiyor ona koşturuyor. Ekiplerin uçakta şef olduğu zaman sevindiğini herkes biliyordur herhalde söylememe gerek yok. Şefler uçağın bel kemiğidir. İnşallah diledikleri bir an önce gerçekleşir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabinci ~ 6 yıl önce
Ucan garson ucan sef diye bir meslek mi turedi ya. Kiytiriktan seyler. Aciyorum. Bir de simariklar ustune ustluk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akılsız kabinciye ~ 6 yıl önce
Seni geren ne onu anlamadım o aşağıladığın insanların hepsi üni mezunu yabancı dili olan dolu insanlar en azından senin gibi 15 dk tuvalet temizlemiyorlar bumu problem biz diyormuyuz birşey sana 7 yıldır var bu meslek yeni türemedi almanyada yıllardır yapılıyor büyük havayolu şirketlerindede öyle cahilliğini burada sınama rezil oluyorsun.... KABİNCİ
Fake Kabinci ~ 6 yıl önce
Bosuna ugrasma Sefler KM ler birbirine oyle kolay kolay dusmez. Kader birligi var.
Şef ~ 6 yıl önce
Neden bu havacılıkta kader arkadaşlığı yaptığımız arkadaşlarımız destek olmak yerine eleştirip yerin dibine sokuyor iş arkadaşım bu ekmek parası için herkes burda kim ne kazanırsa kazansın banane ama hakkımızı alamıyorsak ve bunun için çabalıyorsak orda sorgulanır bu durum ve eleştiriye açık olamaz. Lütfen daha duyarlı olalım yıkıcı değil yapıcı olalım hakkımızı arıyoruz bu kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Qsteward ~ 6 yıl önce
Kardeşlerim hayırlı olsun çok sevindim inşallah daha iyi şartlar daha iyi haklar İçin güzel bir başlangıç olsun bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Q stewart arkadaşıma ~ 6 yıl önce
Sana ve senin gibi düşünen tüm havacı ve uçan arkadaşlarıma çok ama çok teşekkür ederim ve ederiz allah razı olsun senin gibi yüreği güzel arkadaşlarla çalışmaktan hem onur hemde mutluluk duyuyorum.
ÖNCE “İNSAN” OLUN ~ 6 yıl önce
Bir gün hatırlamıyorum şurada yazılan bir haberin altında gereksiz ,saçma sapan, akıl süzgecinde geçmemiş, bir haber olduğunu. Arkadaşlar haber sizinle aynı işi kolunda çalışan bir grup insanın hakkını almasıyla ilgili. Burda kimse sizin cebinizden birşey alıp bu insanlara vermiyor nedir bu rahatsızlığın sebebi bunu çok merak ediyorum. Hem insanları garson diye aşağılıyorsunuz hemde o küçük gördüğünüz adamın maaşında gözünüz var gibi konuşuyorsunuz. Kabinde zaten en düşük maaşla çalışan bu insanlar ve sizlerden daha çok uçtukları halde . Hiç bir haklarıda yok , bununla iligili bu insanlar konuşmazken , başka insanların iyi bir gelişme olduğunda bunları hazmedememesini anlamak çok zor. Benim sizlere insanlık namına tavsiyem herkes kendi işiyle gücüyle ilgilensin, kendi ekmeğinin peşinden koşsun.başkasının kazandıklarını saymayı toplum olarak bırakalım artık ,bu daha iyi bir gelecek için çok önemli.Ayrıca burda birini aşağılıycam diye garson veya şöfor diye yakıştırmalar yapılıyor , gerçekten bunuda anlamak çok zor, bu meslekleri yapan insanlar var garsonlar , şöförler Veya çaycılar tüm meslekler kutsaldır hakkıyla yapıldığı sürece. İnsanlar evlerine çoluğuna çocuğuna , hastasına ekmek götürüyor daha kutsal bir şey olabilir mi . Artık biraz uyanın , silkelenin bırakın bu saçmakıkları insan olmanın hakkını verin , kimseyi küçük görmeyin ,yarın ne olucağı hiç belli olmaz ,bir hastalığa bakar , sonra kendinizi o küçük gördüğünüz işi yaparken bulursunuz. Hekese iyi uçuşlar. Y.A.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçan ~ 6 yıl önce
Uçan garsonlarla uçan tır şoförleri nolacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dd ~ 6 yıl önce
insanın ağzıyla serviksi yer değiştirince böyle oluyo.
Sen de ~ 6 yıl önce
Sen de yerdeki böceksin
Sef ~ 6 yıl önce
Oh be sonunda. Bu da guzel bir adim oldu. Insallah yalan olmaz. Hakkimizi birazda olsa aliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AirLn ~ 6 yıl önce
Pilotların gelir vergisi ellerine geçmeden maaşlarından çatır çatır kesiliyor yalan yanlış haber yapmayın. Vay Pilotlar vergi vermiyormuş diye millet bide buna takar şimdi. Yapmayın bunu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sef ~ 6 yıl önce
Kabin ve kokpit vergi vermiyor demiyor kimse zaten. Ulkede yasayan herkes vergisini veriyor fakat havacilarin vergileri daha dusuk. Biz seflerin maaslarinda inanilmaz vergi var cunku yer calisani gibi gozukuyoruz.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000