17 Mayıs 2013, Cuma 07:22:19

UÇAKTAN 'ATLA' EMRİ KOL KOMUTANINDAN

Hatay'da düşen F-16'nın uçuş sırasında arızalandığı, pilotun arızayı bildirdiği, kol komutanından ise 'atla' emri verdiği ortaya çıktı
  • Allah rahmet etsin seni seviyorum kardesim
  • O koltuk sıcaktır. Bazen pilotlar o kadar kolay terkedemezler koltuğu. 20 yıl bu işi yaptım. F-16 sandalyesi oldukça teknik bir yapıya sahiptir. Pilot uçak 90 derece yatışdayken altlasa bile üzerinde bulunan Cayro ve roket sistemi sayesinde pilotu gök yüzüne olacak şekilde fırlatır. Pilot çok yüksek irtifada atlarsa inerken donmasın diye uzun süre açılmaz. 14000 feete ulaştığında açılır. Sistemin hesaplayamadığı şey pilot eğer bir vadide atlamışsa paraşüt dolana kadar belki zirveye çarpabilir. Şehidimin yorumu doğrudur. Sandalye 0 feet 0 süratle çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Ne önemi var ki bir Yıldız daha yerini aldı sonsuzadek samanyolunda!!! Allah rahmet eylesin. Huzur içinde yat kardeşim.
  • Siz inaniyormusnuz yapilan aciklamalara ? Bu ulkede kim, ne dogru ki.
  • Mekani cennet olsun. Allah ailesine dayanma gucu versin insallah.
  • Şehit Kardeşimize Allah rahmet eylesin.. Ancak o koltuklar 0 feet ve 0 knot süratte atlanildiğinda paraşütün dolacaığı ve atlayanın salimen yere düşeceği koltuklardır. Eğer o pilot uçak atladı ve paraşütü açılmadı ya da sandalyeden ayrılamadıysa bunun kusuru büyük ihtimalle o sandalyenin bakımını yapnlara aittir. Pilot elle manuel olarak koltuktan ayrılamaz. bu kolay değil. atladığı anda 22 G ye varan bir kuvvete maruz kalıyor pilot ve büyük ihtimalle bayılır. kendisne geldiğinde ise çoktan zaten yere düşmüş olur. Sandalyeden otomatik ayrılma olması gerekliydi teorik olarak. bu olmadıgında pilot manuel ayrılmayı dener ama dediğim gibi bayılmadayısa.Tekrar Allah rahmet eylesin.
  • O kadar iyi bir insandı ki...Melekler hep yanında olsun arkadaşım...Mekanın cennet olsun
  • bi yerde koltuktan ayrılma otomatik diyor diğer tarafta manuel olarak emniyet kemerini çözemediği için koltuktan ayrılamadı diyor? manuel mi otomatik mi? ikinci si niye manuel arkadaşım ya ben koltukla beraber yere incem diye bi seçenek kullanabilir mi o da otomatik olsun..

13 Mayıs Pazartesi günü Suriye sınırı yakınlarında düşen F-16 uçağının pilotu Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un "atla" emrini kol komutanından aldığı öğrenildi.

Osmaniye'de gerçekleşen uçak kazasına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Şehit Pilot Gümüşsoy, devriye görevi için bulunduğu birliğe bağlı kol uçuşuna katıldı. Uçuş sırasında uçakta arıza tespit etti ve durumu kol komuatanına aktardı. Kol komutanından "Atla" emri geldi. Şehit Gümüşsoy, uçağı kurtarmak için bir süre uçuşa devam etti. Ancak, uçak komut kabul etmedi. 400 metre irtifada atlayan şehit pilot kemerini çözemediği için koltuğundan ayrılamadan düştü. Koltuğuyla birlikte yere çakılan şehit üsteğmenin iç kanama nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Pilotun paraşütünün açıldığı, ancak hava dolmadığı da belirtiliyor.

Askeri kaynaklar, "Koltuktan ayrılma işlemi otomatik, emniyet kemerini ise manuel olarak çalışır. 400 metre irtifa bu işlemi yapmak için kısa bir mesafedir. Bu nedenle koltuğundan ayrılamamış olabilir" değerlendirmesi yaptı. (Sabah)

UÇAKTAN 'ATLA' EMRİ KOL KOMUTANINDAN

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Volkan AKIN ~ 11 yıl önce
Allah rahmet etsin seni seviyorum kardesim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F-16 da 3600 saat ~ 11 yıl önce
O koltuk sıcaktır. Bazen pilotlar o kadar kolay terkedemezler koltuğu. 20 yıl bu işi yaptım. F-16 sandalyesi oldukça teknik bir yapıya sahiptir. Pilot uçak 90 derece yatışdayken altlasa bile üzerinde bulunan Cayro ve roket sistemi sayesinde pilotu gök yüzüne olacak şekilde fırlatır. Pilot çok yüksek irtifada atlarsa inerken donmasın diye uzun süre açılmaz. 14000 feete ulaştığında açılır. Sistemin hesaplayamadığı şey pilot eğer bir vadide atlamışsa paraşüt dolana kadar belki zirveye çarpabilir. Şehidimin yorumu doğrudur. Sandalye 0 feet 0 süratle çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Ne önemi var ki bir Yıldız daha yerini aldı sonsuzadek samanyolunda!!! Allah rahmet eylesin. Huzur içinde yat kardeşim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
koltuk ~ 11 yıl önce
Burada bir manüplasyon var! kamuoyu koltuğa takmış durumda, koltuk dizayn işlevini yerine getirmemiş olabilir çok abartılacak bir durum değil. Merak edilmesi gereken uçağa ne olduğudur. Gök taşı mı çarptı bu uçağa? Yoksa harp mi ediyor du? Yoksa ne? Pilottan yanındaki silah arkadaşına bir mesaj gitmedi mi? Arızadayım, virildeyim, fırtanın içindeyim yada her neyse? Bir saniyede mi yok oldu bu uçak?
vertigo.. ~ 11 yıl önce
büyük bir olasılıkla vertigo, kazanın sebebi. Vertigo da olur baska bir arızada olur. ne olursa olsun o sandalye düzgün çalışmak zorunda. sacdece türkiyede oluyor bu paraşüt açılmaması, sandalyeden ayrılamama olayları. benim hatirladiğim son 10 yıl içindeki kazalarda en az 4-5 olay var bu şekilde. bu çok yüksek bir oran. o insanlar bugun hayatta olabilirdi eger o sandalyelerin bakımları düzgün yapılsa.
Arkadaslar ~ 11 yıl önce
Siz inaniyormusnuz yapilan aciklamalara ? Bu ulkede kim, ne dogru ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sehidimiz ~ 11 yıl önce
Mekani cennet olsun. Allah ailesine dayanma gucu versin insallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şehidim.. ~ 11 yıl önce
Şehit Kardeşimize Allah rahmet eylesin.. Ancak o koltuklar 0 feet ve 0 knot süratte atlanildiğinda paraşütün dolacaığı ve atlayanın salimen yere düşeceği koltuklardır. Eğer o pilot uçak atladı ve paraşütü açılmadı ya da sandalyeden ayrılamadıysa bunun kusuru büyük ihtimalle o sandalyenin bakımını yapnlara aittir. Pilot elle manuel olarak koltuktan ayrılamaz. bu kolay değil. atladığı anda 22 G ye varan bir kuvvete maruz kalıyor pilot ve büyük ihtimalle bayılır. kendisne geldiğinde ise çoktan zaten yere düşmüş olur. Sandalyeden otomatik ayrılma olması gerekliydi teorik olarak. bu olmadıgında pilot manuel ayrılmayı dener ama dediğim gibi bayılmadayısa.Tekrar Allah rahmet eylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaşım... ~ 11 yıl önce
O kadar iyi bir insandı ki...Melekler hep yanında olsun arkadaşım...Mekanın cennet olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
???? ~ 11 yıl önce
bi yerde koltuktan ayrılma otomatik diyor diğer tarafta manuel olarak emniyet kemerini çözemediği için koltuktan ayrılamadı diyor? manuel mi otomatik mi? ikinci si niye manuel arkadaşım ya ben koltukla beraber yere incem diye bi seçenek kullanabilir mi o da otomatik olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000