16 Ağustos 2015, Pazar 11:06:10

Uçakta yaz modası olmaz!

Yaz aylarının gelmesiyle tatil yörelerine gerçekleşen uçuşlarda ciddi artışlar yaşanıyor. Uçaklara göz attığımızda seyahat edenlerin daha çok tatilcilerden oluştuğunu hemen anlıyoruz.
  • ve km bir ter kokuyorlar, parfüm kullanma kültürü olsa çok sevinirdim. Yabancı dil yeteneğine gelelim ingilizce konuşmak için yolcuları uyandıran memurlar. basit bir yes ve no bilmektedir, nerdeyse alkislicaktim ama yapmadım çünkü kokudan bayilcaktim. sonra devam ederim
  • Ucaktan korkum yuzunden uzun sure binemiyordum.Yeni yeni binmeye basladim.Bu yazidan sonra yine binmeyecegim.Dikkat kemer coz ha.Altima sicarim bu komutlari alirsam.Kabin ekibi yeni bir komut daha ogrenir "Kokuyu temizle"
  • ekstra kıyafet şart. thy memurlara nerdeyse yalvarmalisin bataniye istemesi icin. sadece bataniye değil, su istemesi de ne var gibisine bakarlar, yemek servisinden hiç bahsetmim meal leri nerdeyse kucağa firlatiyorlar. bisürü daha var onları sonra yorumların
  • Her yaptığım seyahat da mutlaka uçağa mont getiririm, extra kalın çorap, kendime küçük fleece bataniye ve eldiven. ucak çoğu zaman serin oluyo , genelde cok usurum.
  • Tahliyeyi falan geçte yolcu kabini her daim buz gibi oluyor zaten. Hep uzun kolluyla gitmek lazım yoksa hasta oluruz.
  • kız benim uçakta ki halimi gösteriyor -:)
  • too
  • Tot much information

Tatile gidenler rahat bir uçuş için genellikle tatil beldesine uygun kıyafetlerle seyahat etmeyi uygun görüyor. Ancak tatilcilerin, uçakla seyahatlerinde yaz modasına geçmemesi gerektiği ise pek bilinmiyor. Uçak yolculuğuna çıkarken uzun kollu, bacakları kapatan ve ayağımızda pamuk çorap giyebileceğimiz tasarımların tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Her ne kadar en güvenli ulaşım havayolu olsa da acil inişi takiben kabin ekibinden şu komutu duyabilirsiniz: “Tehlike, kemer çöz, ayakkabı çıkar, can yeleği giy, tahliye.”

Uçaklar, hem güvenli hem hızlı olduklarından günümüzde en çok tercih edilen ulaşım aracı. Ancak acil durumların her an başımıza gelebileceğini de unutmamak gerekir. Olası acil durumlarda yaralanmanız ya da hayatta kalmanız ise uçak seyahati sırasında üzerinizde bulunan kıyafetlere de bağlı olabilir. Yapılan araştırmalarda uçuşların en riskli zaman diliminin iniş ve kalkış olduğu ifade ediliyor. İstanbul Havacılık Akademisi Kabin Eğitimi Müdürü Semra Dereli Civelekhan, yazlık kıyafetlerin özellikle acil durumlarda yolcuların uçaktan tahliyesi sırasında ciddi yaralanmalara yol açtığını dile getiriyor. Kabin memurlarının, uçağın karaya acil iniş yaptığında otomatik olarak şişen tahliye kaydırakları vasıtasıyla yolcuları emniyetli şekilde tahliye edeceğini anlatıyor. Ancak bu gibi durumlarda üzerinde kollarını, bacaklarını açıkta bırakan kıyafetlerin yanı sıra ayaklarında çorap bulunmayan yolcuların slide adı verilen kaydıraklardan kayarken sürtünmeden dolayı vücutlarında ciddi yanıklar oluşabileceğine dikkat çekiyor.

Topuklu ayakkabılar tehlikeli

Uzman eğitmen Semra Dereli, naylon içeren çorapların da tahliye botundan kayma esnasında yırtıldığını ve ayak topuklarına zarar verdiğini hatırlatarak, kaydıraklardan kaymadan önce ayakkabıların da çıkarılması gerektiğini söylüyor. Dereli'nin verdiği bilgiye göre, kabin memurlarının her uçak tipinde 90 saniyelik tahliye süresi bulunuyor. Bu yüzden işlemin en hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tahliye botlarının yırtılmasına neden olan topuklu ayakkabılar da ciddi tehlike olarak görülüyor. Havayolu şirketleri, bu durumda yolcuların ayakkabısız tahliye edilmesini tercih ediyor.

Eğitmen Dereli, acil bir durumda uçağın suya inmesi gerektiğinde yolcuların giydiği yazlık kıyafetlerin de tehlike oluşturabileceğini belirtiyor. Çünkü can yeleğini şişirdiğinizde ortaya çıkan karbondioksit gazı, yeleğin buz gibi olmasına neden oluyor. Can yeleğini oda ısısında üzerinize giyip şişirdiğinizde yeleğin soğuk olduğunu hissedersiniz. Deniz ortamında can yeleğinin üzerinizde olduğunu düşünürsek yeleğin altında kalın kıyafetlerin olması o dondurucu hissiyatı uzaklaştırmak adına faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra can yeleğiyle suya atlamanız halinde deniz suyu sıcaklığının vücut ısınızdan düşük olacağı ve yardım gelene kadar geçecek süre boyunca soğuk suda kalacağınızdan hipotermi adı verilen vücut ısısının ani düşmesi rahatsızlığını da geçirebilirsiniz. Bu durum ölümle de sonuçlanabilir. Kabin memurları bu yüzden her iniş kalkışta tam üniformalı olur. Yazın sıcağında ceketle koltuğuna bağlanmış kabin memuru görmenizin bir sebebi de budur.

Saçlarınızı topuz yapın

Uçakta acil durumlarda sıkıntıya düşebileceğiniz tek konu ince ve kısa yazlık kıyafetler değil. Örneğin rahatsızlandığınızda kabin ekibi size taşınabilir oksijen tüpünden oksijen vermeden önce makyaj malzemesinin oksijenle kimyasal reaksiyona girerek cildinizde yanma oluşturması ihtimaline karşılık ağız ve burun bölgenizdeki makyajı siler. Kabin memurlarının dış görünüşlerine dikkat ederseniz uzun saçların topuz yapılarak toplandığını ya da kısa boyda kestirdiklerini görürsünüz. Bunun tek sebebi gıda hijyeni değildir. Yangın durumunda saçların tutuşmasını engellemek, iniş kalkış esnasında başlarını doğru pozisyonda tutabilmek gibi rasyonel sebepleri vardır. Hostesler, acil durumlarda parmakları, kolları, kulakları bir yerlere takılmasın ve yırtılmasın diye fazla takı da takmaz. Takı adetleri az, boyutları olabildiğince küçüktür, sivri ve kesici çıkıntıları da olmaz.(Mustafa Gün/Zaman)

Uçakta yaz modası olmaz!

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

passenger ~ 9 yıl önce
ve km bir ter kokuyorlar, parfüm kullanma kültürü olsa çok sevinirdim. Yabancı dil yeteneğine gelelim ingilizce konuşmak için yolcuları uyandıran memurlar. basit bir yes ve no bilmektedir, nerdeyse alkislicaktim ama yapmadım çünkü kokudan bayilcaktim. sonra devam ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ciddimisiniz ~ 9 yıl önce
orada çalışan kişi / ler hepsi edep ve çevreye saygı nedir inanın bilirler ter kokusu ne demek ? Siz ter bezlerinizi aldırdınız sanırım.
respect / saygı ~ 9 yıl önce
çalışan demir ışıldar , çalışan insan terler. Anlayana...
Hodukmen ~ 9 yıl önce
Sen millete ingilizce ogretmeyi birakta once kendin Turkce konusmasini ogren !! Alkislicaktim degil ukala !! * Alkislayacaktim olacak !! Hadi bizde senin bu yanlisini kinayalim !! Bu kibir seni yok eder haberin olsun.Benim kabin memurlarimda ter koksun !! Onlarin terlerine kurban ol sen !
ztk ~ 9 yıl önce
turkiyede genelde sahiden bir koku sorunu var, koltukalti ,roll on vs kullanimi yayginlasmali..
Passenger ~ 9 yıl önce
Ucaktan korkum yuzunden uzun sure binemiyordum.Yeni yeni binmeye basladim.Bu yazidan sonra yine binmeyecegim.Dikkat kemer coz ha.Altima sicarim bu komutlari alirsam.Kabin ekibi yeni bir komut daha ogrenir "Kokuyu temizle"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
passenger ~ 9 yıl önce
ekstra kıyafet şart. thy memurlara nerdeyse yalvarmalisin bataniye istemesi icin. sadece bataniye değil, su istemesi de ne var gibisine bakarlar, yemek servisinden hiç bahsetmim meal leri nerdeyse kucağa firlatiyorlar. bisürü daha var onları sonra yorumların

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayırdır ~ 9 yıl önce
yazdıklarınızın doğru olmadığını sizde biliyorsunuz amma sanırım sizde "sayın misafirlerimiz" densiniz .
ztk ~ 9 yıl önce
ucuslarda devamli uyuyan bir yolcu olarak yastik,battaniyeyi ucaga binince oturmadan gidip en arkadan aliyorum,uzun pasifik otesi ucuslarda zaten koltukta bir tane var ama bana yetmiyor,gene gidip 1 tane daha aliyorum.. canim ektra su kahve vs isterse gidip arkadan sahsen istiyorum,200 300 kisi var ucakta,yuruyebilenler gidip kendi almali,yasli ve cocuklari olanlar kabin ekinini cagirabilir.. her ucusta oglana oyuncak soruyorum,eger yuklenmisse be fazla varsa veriyorlar..ekibin ingilizceleri orta,vasat olabilir ama tum turkiyede ingilizce durumu kotu,ortalamanin ustunde ingilizceleri var..
yolcu ~ 9 yıl önce
Her yaptığım seyahat da mutlaka uçağa mont getiririm, extra kalın çorap, kendime küçük fleece bataniye ve eldiven. ucak çoğu zaman serin oluyo , genelde cok usurum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Tahliyeyi falan geçte yolcu kabini her daim buz gibi oluyor zaten. Hep uzun kolluyla gitmek lazım yoksa hasta oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Esra ~ 9 yıl önce
kız benim uçakta ki halimi gösteriyor -:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ba777 ~ 9 yıl önce
Umarim bir gun ayni sirada yolculuk yapariz esracim :)
nokta ~ 9 yıl önce
too

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nokta ~ 9 yıl önce
Tot much information

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Passenger ~ 9 yıl önce
Thats all babe.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000