01 Kasım 2015, Pazar 09:01:59

Uçakta şaka yapmayın! Kara listeye girebilirsiniz

Dünyadaki bazı havayolları, kural dışı hareketlerde bulunan yolcuları kara listeye alıyor. Bu kişiler bir daha aynı şirketle seyahat edemiyor.
  • THY TECRUBELI ALIMININ SONUCLARINI ACIKLA ARTIK!!!!!!
  • Hic bir yerli formada bu durum yok uçağın icine pislesende yarın gel yine Uç dini imani para olmus bizim firmaların
  • Yolculardan once Ekipler kara listeye girmeli Uygunsuz hareket cok cunku.....GUNUNUZ GUNES ISIGI KADAR SIMSICAK OLSUN..
  • Merak etmesin kime :) THY de böyle bir liste yok ... Bastır parayı uc ucabildigin kadar ... Hic bir yaptırım yok .... Ancak prensip sahibi kaliteli şirketlerin kara listesi olur ... THY de durum malum ..
  • pegasus önce kendi yer ve uçucu personelini yolcularına nasıl davranmasını öğretsin önce,kendi personeli içinde o kadar fazla kara listeye gidecek personeli var.utanmaz yolcu haklarını gasp eden bir şirket.bir yıl gecti halen gasp ettikleri çift bilet çift koltuk ücretlerini iade etmediler hesap soruncada polis çağırdılar.türk havacılığının yüz karadı pegasus dur ve yöneticileridir.

Dünyadaki bazı havayolları, kural dışı hareketlerde bulunan yolcuları kara listeye alıyor. Bu kişiler bir daha aynı şirketle seyahat edemiyor.

Araştırmalara göre, eğlence sistemleriyle donatılmış konforlu bir uçuş imkânı sunan son teknoloji ürünü uçaklarla seyahat etmek yolcuları mutlu ve huzurlu ediyor. Ancak uçakta ikram edilen yemeklerin lezzeti, eğlence sistemlerinin çeşitliliği ya da sunulan kalite hizmet, havalimanında veya uçakta yaşanan sinir bozucu olaylar, ne yazık ki kaçan keyfinizi yerine getirmeye yetmiyor. Peki, asılsız bomba ihbarı yapanlardan, “Üzerimde silah var, uçağı kaçıracağım” şeklinde şaka yaptığını sananlara, alkol alıp kabin ekibi ve diğer yolcuları rahatsız edenlerden, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren hareketleri nedeniyle uçakların geç kalkmasına veya acil iniş yapmasına neden olan ‘kural dışı' yolcuların yaptıkları yanlarına kâr mı kalıyor? Hayır. Elbette ki kalmıyor.

Kural dışı hareketlerde bulunan yolcular, yasal işlem uygulanıp para cezasına çarptırılırken, havayolları tarafından da ‘kara listeye' alınıp bir daha aynı şirketle seyahat edemiyor. Türkiye'de Pegasus Havayolları'nın başlattığı kara liste uygulamasının ise kısa süre sonra diğer havayollarında da yaygınlaşacağı ifade ediliyor.

KARA LİSTEDEKİLER UÇAMIYOR
Havayolu şirketleri, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren yolcular nedeniyle her yıl milyonlarca dolar maddi kayba uğrarken, büyük prestij kaybı da yaşıyor. Dünya genelinde bazı havayolları, kural dışı yolculara çok ağır müeyyideler uygulayıp kara listeye aldırıyor, Türkiye'de ise bu konuda ilk adım Pegasus Havayolları'ndan geldi. Şirket, uçuş emniyetini tehlikeye atan ve bu konuda hakkında yasal işlem yapılan yolcuları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bildirip hazırladığı kara listeye dahil ediyor. Listede yer alan yolcular ise acenteden veya diğer satış kanallarından bilet alsalar dahi, şirketin denetlemelerinde tespit edilerek uçuştan men ediliyor. Şirketin çağrı merkezi, kara listede adı bulunan kişileri arayarak uçuşunun iptal edildiğini ve bilet parasının iade edileceğini bildiriyor. THY başta olmak üzere Atlasglobal, Onur ve SunExpress gibi havayolları ise bu konuda ciddi çalışma yürütüyor. Yetkililer, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren yolcuların bir daha uçağa alınmaması amacıyla kısa süre sonra kara liste uygulamasına başlayacaklarını ifade ediyor.

20 YIL HAPİS CEZASI ALAN VAR
Daha çok yoğun alkol tüketen ve bu yüzden saldırgan davranışlar sergileyen ya da propaganda amaçlı uçakta taşkınlık yapan yolcuların neden olduğu olaylar karşısında ICAO, IATA, ECAC ve FAA gibi uluslararası havacılık örgütleri dışında ülkelerin yerel havacılık otoriteleri de kural dışı yolcularla ilgili yeni çözümler arıyor. Airporthaber köşe yazarı Murat Herdem, kural dışı yolcu sorununa karşı yeni düzenlemeler yapıldığını, gerekli talimatların hazırlandığını, uçucu ekiplere ise eğitimler verilmeye başlandığını söylüyor. Kural dışı yolcularla ilgili British, KLM, Aerosvit gibi havayolu şirketlerinin kara liste uyguladığına dikkat çeken Herdem, zaman kaybının yanı sıra maddi kayba da neden olan kural dışı yolculara karşı bazı ülkelerin 10 bin dolar para cezası ve 20 yıl hapis gibi ağır yaptırımlar uyguladığını dile getiriyor.

UÇUŞTA "155 POLİS İMDAT" ARANMAZ
“Uçuş emniyeti yerde başlar.” diyen Herdem'e göre, kural dışı olarak sınıflandırılan yolcuların henüz uçağa binmeden tespit edilmesi ve kesinlikle uçağa alınmaması gerek. Çünkü uçağa alınan ve gökyüzünde taşkınlık yapan yolcularla ilgili ‘155 Polis İmdat'tan yardım istemek de mümkün değil. Bu gibi durumlarda ise sorunlu yolcu, iletişim kurularak sakinleştirilmeye çalışılıyor. Yolcu sorun çıkarmaya devam ediyorsa ve artık yapacak hiçbir şey kalmamışsa bazı şirketler plastik kelepçe kullanarak, bazıları da elektrikli şok tabancası (teaser) ile yolcuyu etkisiz hale getiriyor. 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra sıfır tavizle uçan ABD'li havayollarında pilotlar gerçek tabanca dahi kullanabiliyor.(Mustafa Gün)

Uçakta şaka yapmayın! Kara listeye girebilirsiniz

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

pgs ~ 8 yıl önce
THY TECRUBELI ALIMININ SONUCLARINI ACIKLA ARTIK!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahaha ~ 8 yıl önce
Hic bir yerli formada bu durum yok uçağın icine pislesende yarın gel yine Uç dini imani para olmus bizim firmaların

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zuhtuyee ~ 8 yıl önce
Yolculardan once Ekipler kara listeye girmeli Uygunsuz hareket cok cunku.....GUNUNUZ GUNES ISIGI KADAR SIMSICAK OLSUN..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 8 yıl önce
Merak etmesin kime :) THY de böyle bir liste yok ... Bastır parayı uc ucabildigin kadar ... Hic bir yaptırım yok .... Ancak prensip sahibi kaliteli şirketlerin kara listesi olur ... THY de durum malum ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fenermoda ~ 8 yıl önce
pegasus önce kendi yer ve uçucu personelini yolcularına nasıl davranmasını öğretsin önce,kendi personeli içinde o kadar fazla kara listeye gidecek personeli var.utanmaz yolcu haklarını gasp eden bir şirket.bir yıl gecti halen gasp ettikleri çift bilet çift koltuk ücretlerini iade etmediler hesap soruncada polis çağırdılar.türk havacılığının yüz karadı pegasus dur ve yöneticileridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ~ 8 yıl önce
Pegasus gerçekten susmuş bu durumda. Kötü bir tecrübe olmuş. Geçmiş olsun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000