26 Ocak 2011, Çarşamba 10:28:33

UÇAKTA PATLAYAN BOMBA ARTIK ETKİSİZ

Bagajlarda bulunan patlayıcıların etkisini en aza indirmeyi hedefleyen kumaş konteyner, yapılan testi başarıyla geçti.
  • rusyadaki patlamadan sonra böyle bir haberin çıkması garibime gitti. ticari bi zeka ama iyi yapmışlar.
  • Meridiana hala 17 adet MD82 işletmekte. Güzel ülkeme saygılarla...
Fly-Bag isimli proje İngiltere’de bulunan bir şirket tarafından hazırlandı. Araştırmacılar kumaştan yapılmış yeni bir konteyner geliştirdiler. Bu konteyner, bagajların içine yerleştirilen küçük bombaları etkisiz hale getirmeyi hedefliyor.

Fly-Bag araştırma projesinin koordinatörü Donato Zangani, farklı kumaşlar kullanarak yaptıkları konteynerin, ne kadar dayanıklı olduğunu görmek istediklerini bunun içinde birebir orijinal A319 kullandıklarını ve denemede başarılı olduklarını ifade etti. Zangani “Bu denemede, elimizdeki prototipin patlama ile ortaya çıkacak parçalara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçmek istiyoruz. Aynı zamanda genleşen gazları da göreceğiz. Bu, gerçek uygulamalı bir araştırma projesi. Biz havayolu şirketlerinin deneme ile bu sistemi etkin bir şekilde uygulamasına imkan verebilecek bir prototip üretmek istedik. Bundan dolayı doğal büyüklükte bir prototip ürettik. Denedik ve gerçekten kullanışlı. Aynı zamanda bagajla birlikte çok rahat yerleştirilebiliyor. Herhangi bir şeye ihtiyaç duymadan kolaylıkla işlevsel hale gelebiliyor” diye konuştu.

Bilimsel ağır çekimli kamera da hazırlanıyor, patlama gerçekleştiriliyor ve çanta hala sağlam…

Düşük ölçekli patlayıcılarla yapılan deney başarılı oluyor ama patlayıcı uzmanı mühendis Jim Warren, henüz büyük patlamalar için çok iddialı olmadıklarını söylüyor.

Warren “Açıkçası biz bir çantanın içine konulabilecek büyük meblağlardaki patlayıcılara karşı koyabileceğimizi söylemiyoruz. Mesela 20 kilo civarında. Bu miktardaki patlayıcı uçağı düşürebilir hatta evleri bile yok edebilir. Ne kadarlık patlayıcıya karşı ne kadar koruma sağlayabilirizi araştırıyoruz. Yolcular kaç kilo çanta taşıyabilir. Bunu dengelemeliyiz. Lockerbie saldırısı yarım kilodan daha az bir patlayıcı ile yapıldı ve Boeing 747 uçağını düşürmeye yetti. Geçtiğimiz günlerde de DHL üzerinden yapılan saldırı girişimlerinde kullanılan patlayıcılar sadece bir kaç yüz gram idi. İşte bizim yaptığımız konteyner bu gibi saldırıları engelleyebilir” diye konuştu.

İşte bagaj taşıma bölümlerine eklenen yeni nesil kumaş ve test aşaması





UÇAKTA PATLAYAN BOMBA ARTIK ETKİSİZ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
rusyadaki patlamadan sonra böyle bir haberin çıkması garibime gitti. ticari bi zeka ama iyi yapmışlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Meridiana hala 17 adet MD82 işletmekte. Güzel ülkeme saygılarla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000