19 Eylül 2009, Cumartesi 07:55:14

Uçakta "Kürtçe anons"

Vatan Gazetesi yazarlarından Can Ataklı, hükümetin Kürt açılımını farklı bir boyutta ele almış... İşte Ataklı'nın kaleminden "Uçakta Kürtçe anons"...
  • bizimde bir sürü kürt arkadaşlarımız var.40 yıldır onlardan hiçbir konuda yok omuz eksik yok bumuz eksik diye bir şikayet duymadık.bi kısıtlama bi engelmi vardı doğuda.sen gel trakyanın perişanlığını gör.%10 u belki hali vakti yerindedir.hiç te şikayet etmez.insan önce insan olsun.ama maalesef açılım muhatabı ben kürdüm deyip başka bi şey diyemeyenler yemek yediğiniz kaba pisliyorsunuz.olay bu kadar net.önce insan olmayı öğrenin.siz iki kürtçe lafı bile yanyana kulanmayı bilmeden abuk subuk şımarık isteklere başladınız.zaten niyetiniz belli...
  • ben can ataklının provakasyoncu olduğuna inanıyorum ki yazının altındaki sevyesiz yorumlardan bunu başardığını görüyorum... YAZIKLAR OLSUN...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Hiç bir kuvvet bana Türkçe ve İngilizce dışında anons yaptıramaz. Benim komutamdaki uçakta başkasına da yaptırmam. O kadar.
  • Havacilik benim bildigim seckin bir sektordur,calisanlarida dolayisiyla.Fakat yorumlara bakiyorum seviye yerlerde geziyor. Kimsenin ama kimsenin bu ulkeden baska birini kovmaya hakki yoktur!!! Ozellikle sonradan gelenlerin Hanciyi kovma hakki hic yoktur.Herkes herkesi kovuyor, hangi hakla?Herkesin yapmasi gereken tek sey ise EMPATI yapmasidir.Empati yapamayanlar, olaylari objektif goremeyenlerdir.Yok arkasindaki plan, yok dis gucler,yok Barzani,Talabani diye sayiklayip dururlar. EMPATI.Buda nereden cikti diyorsunuz ama,yillarca bu dilin,kulturun yasaklandigini goremiyorsunuz.Ogretilmedi,kustu kapatildi, yok sayildi.Birde her Kurt diyene artik PKKli gozuyle bakmayiniz.Biz variz ve azinlik degiliz bu Vatanada.Saygilarimla....
  • olmayan dilde anons mu olurmuş ne zaman çıktı böyle bir dil yahu
  • biraz daha kaşının bakalım müsade nereye kadar zamanı gelince biz göstereceğiz.şımartanlar belli zaten.ekmek yediğiniz kaba pislemeye başladınız.
  • artık hiç şüphem kalmadı siz işportacı barzoniye ve taloboniyeyi türkiyeye getirir hükümeti özelleştirir bu işportacılarıda hükümette bakanlık verirsiniz!
  • Havacılık kuralları, uçak kapı kapattıktan hemen sonra yapılan tüm anonsların önce ülkenin kendi resmi dili ile daha sonra da beynelminel dil olan İngilizce ile yapılmasını şart koşuyor bu arada dilsizler içinde görüntülü anons devreye giriyor. Kürtçe nin bu boyuta getirilmesini şiddetle kınıyorum, lazca, çerkezce, tatarca, zaza ca, arapça, ermenice v.b da anons yapabiliriz veya bu dillerde de TV yayınları radyo yayınları, üniv.bölümler açabiliriz ne dersiniz beyler. Saygılarımlşa
  • 1500 Yıllık Türk bayramı NEVRUZ u bile bu çapucuların,teröristlerin propaganda günü yaptılar. Bakın millik kimlik zedeleniyor.Kürt ayrımı önceden bu kadar yoktu.Şimdi olay kaşındıkça kaşınıyor ve silahlı sahadan siyasi sahaya kayıyorlar.Bunu görmeyen mi artık yoksa ortağımı olan bu ülkenin CUMHURBAŞKANI ve BAŞBAKNI ve de BAKANLARI.Sizler günü geldiğinde Türk yargısı önünde diz çökecksiniz.10 tane şehit geliyor adamlar hala KÜRT AÇILIMI diyor.Kardeşim bu ülkenin konyasının çiftçisi,Ordusunun çiftçisi aç perişan değil mi?Bu kadar vizyonsuzluk ancak AKP zihniyetinden baklenir.

Televizyonlarda “Kürt açılımı” programlarından geçilmiyor. Neredeyse günün her saatinde bir ekranda “Kürt açılım” tartışmasına rastlamak mümkün.

Zaten Başbakan Erdoğan da hemen her gün bu konuda konuşuyor, hepsi de canlı yayınlanıyor.

Gerek Başbakan gerekse bu programlarda nedense kimse sorunu açıklığı ile ortaya koymak istemiyor ve somut bir talep ortaya koymuyor. Konu hakkında fazla bilgisi olmayanlar neredeyse Kürtlerin sadece Güneydoğu Anadolu’da kıstırılmış, dillerini konuşamayan, vatandaşlık haklarının hiçbirinden yararlanamayan, keyfi biçimde işkenceden geçirilen, öldürülen, yok edilmek istenen bir halk olduğu zannına kapılır.

Bu sağlıklı bir gelişme değil.

Geçenlerde bir kanalda konuşan bir Kürt temsilcisi “gasp edilen haklarını” ve “nasıl baskı altında tutulduklarını” anlatırken “Örneğin” dedi “Diyarbakır’a giden uçaklarda Türkçe ve İngilizce anons yapılıyor. Benim bölgemin vatandaşları bu çok hayati uyarıları anlamıyor” dedi.

Geçenlerde “Kürtçe’den başka dil bilmeyenlerin sayısını ortaya çıkaralım” diye yazmıştım. Çünkü en azından 80 yıldır “mecburi” olan ilköğretimden geçmiş bir Türkiye’de “Türkçe’yi anlamayan” sayısının çok az olduğunu düşünüyorum.

Gelelim konumuza; Sivil havacılık kuralları çok açıktır. Uçaklarda anonslar öncelikle o ülkenin resmi diliyle sonra da bütün dünyanın ortak dili kabul edilen İngilizce yapılır. Bunun dışında pek çok havayolu uluslar arası seferlerde kendi dillerini ve İngilizce’yi kullandıktan sonra yolcu durumuna göre gidilen ülkenin dilinde de “kısa” bir anons yaparlar.

Uçak kule konuşmaları ise uluslar arası tüm uçuşlarda İngilizce’dir .

Eğer Diyarbakır’a giden uçaklarda Kürtçe anons yapılması bu kentin “yabancı bir ülke” olduğu sonucunu doğurur ki, bunun demokrasiyle, insan haklarıyla ve devlet kavramıyla bir ilgisi olamaz.

“Kürt açılımını” bir “Kürt fetişizmine” dönüştürmek isteyenlerin “masum” adı altında dile getirilen taleplere daha dikkatli yaklaşmaları gerekir.

Can ATAKLI
VATAN

Uçakta "Kürtçe anons"

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Misafir ~ 15 yıl önce
bizimde bir sürü kürt arkadaşlarımız var.40 yıldır onlardan hiçbir konuda yok omuz eksik yok bumuz eksik diye bir şikayet duymadık.bi kısıtlama bi engelmi vardı doğuda.sen gel trakyanın perişanlığını gör.%10 u belki hali vakti yerindedir.hiç te şikayet etmez.insan önce insan olsun.ama maalesef açılım muhatabı ben kürdüm deyip başka bi şey diyemeyenler yemek yediğiniz kaba pisliyorsunuz.olay bu kadar net.önce insan olmayı öğrenin.siz iki kürtçe lafı bile yanyana kulanmayı bilmeden abuk subuk şımarık isteklere başladınız.zaten niyetiniz belli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben can ataklının provakasyoncu olduğuna inanıyorum ki yazının altındaki sevyesiz yorumlardan bunu başardığını görüyorum... YAZIKLAR OLSUN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hiç bir kuvvet bana Türkçe ve İngilizce dışında anons yaptıramaz. Benim komutamdaki uçakta başkasına da yaptırmam. O kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacilik benim bildigim seckin bir sektordur,calisanlarida dolayisiyla.Fakat yorumlara bakiyorum seviye yerlerde geziyor. Kimsenin ama kimsenin bu ulkeden baska birini kovmaya hakki yoktur!!! Ozellikle sonradan gelenlerin Hanciyi kovma hakki hic yoktur.Herkes herkesi kovuyor, hangi hakla?Herkesin yapmasi gereken tek sey ise EMPATI yapmasidir.Empati yapamayanlar, olaylari objektif goremeyenlerdir.Yok arkasindaki plan, yok dis gucler,yok Barzani,Talabani diye sayiklayip dururlar. EMPATI.Buda nereden cikti diyorsunuz ama,yillarca bu dilin,kulturun yasaklandigini goremiyorsunuz.Ogretilmedi,kustu kapatildi, yok sayildi.Birde her Kurt diyene artik PKKli gozuyle bakmayiniz.Biz variz ve azinlik degiliz bu Vatanada.Saygilarimla....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
olmayan dilde anons mu olurmuş ne zaman çıktı böyle bir dil yahu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
biraz daha kaşının bakalım müsade nereye kadar zamanı gelince biz göstereceğiz.şımartanlar belli zaten.ekmek yediğiniz kaba pislemeye başladınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
artık hiç şüphem kalmadı siz işportacı barzoniye ve taloboniyeyi türkiyeye getirir hükümeti özelleştirir bu işportacılarıda hükümette bakanlık verirsiniz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılık kuralları, uçak kapı kapattıktan hemen sonra yapılan tüm anonsların önce ülkenin kendi resmi dili ile daha sonra da beynelminel dil olan İngilizce ile yapılmasını şart koşuyor bu arada dilsizler içinde görüntülü anons devreye giriyor. Kürtçe nin bu boyuta getirilmesini şiddetle kınıyorum, lazca, çerkezce, tatarca, zaza ca, arapça, ermenice v.b da anons yapabiliriz veya bu dillerde de TV yayınları radyo yayınları, üniv.bölümler açabiliriz ne dersiniz beyler. Saygılarımlşa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1500 Yıllık Türk bayramı NEVRUZ u bile bu çapucuların,teröristlerin propaganda günü yaptılar. Bakın millik kimlik zedeleniyor.Kürt ayrımı önceden bu kadar yoktu.Şimdi olay kaşındıkça kaşınıyor ve silahlı sahadan siyasi sahaya kayıyorlar.Bunu görmeyen mi artık yoksa ortağımı olan bu ülkenin CUMHURBAŞKANI ve BAŞBAKNI ve de BAKANLARI.Sizler günü geldiğinde Türk yargısı önünde diz çökecksiniz.10 tane şehit geliyor adamlar hala KÜRT AÇILIMI diyor.Kardeşim bu ülkenin konyasının çiftçisi,Ordusunun çiftçisi aç perişan değil mi?Bu kadar vizyonsuzluk ancak AKP zihniyetinden baklenir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000