29 Temmuz 2014, Salı 08:59:33

'UÇAKTA HİZBULLAH YETKİLİSİ DE VARDI'

Mali'de düşen uçakta üst düzey Hizbullah yetkilisiyle 33 Fransız asker bulunduğu öne sürüldü. İddiayı ortaya atan gazete olayın siyasi faaliyetlerle ilgili olabileceğini yazdı

Geçtiğimiz perşembe günü Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougo'dan Cezayir'in başkenti Cezayir'e gitmek üzere havalandıktan 50 dakika sonra Mali üzerinde düşen Cezayir Havayolları uçağıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. İspanyol havayolu şirketi Swiftair'den kiralanan ve 116 kişi taşıdığı açıklanan MD-83 tipi uçağın yolcuları arasında üst düzey bir Hizbullah yetkilisiyle 33 Fransız askerinin de yer aldığı iddia edildi. Bu iddianın olaya siyasi boyut katması dikkat çekerken, sırf bu nedenle kazanın ardından uçaktaki yolcu sayısıyla ilgili çelişkili rakamlar verildiği de öne sürüldü.

Bazı kaynaklar uçakta 118 kişi bulunduğunu açıklamıştı. Cezayir'de yayımlanan ve resmi kaynaklara yakınlığıyla bilinen Şuruk gazetesinin haberine göre, düşen uçakta bulunan Hizbullah yetkilisi, Lübnanlı bir işadamı kılığındaydı. Lübnan'ın Cezayir'de bulunan büyükelçiliğinin de konuyla yakından ilgilendiğini hatırlatan gazete, "Lübnanlı işadamı"nın Senegal'le Burkina Faso arasında seyahat ettiğini, bunun da muhtemelen bölgedeki birtakım siyasi ve askeri faaliyetlerle ilgili olabileceğini yazdı.

UKRAYNA'YA MİSİLLEME Mİ?
Kazada hayatını kaybeden Fransız askerler arasında, Fransa'nın Batı Afrika ve özellikle de Mali'deki misyonlarında görev yapan üst düzey subayların da yer aldığı kaydedildi. Fransız ve Cezayirli yetkililer, uçağın, bölgedeki tropik yağmurlar ve görüş mesafesini düşüren hava şartları nedeniyle düştüğünü açıklamış, ancak terörist saldırı ihtimalini de tamamen göz ardı etmediklerini belirtmişlerdi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Biz uçağın havayla bağlantılı nedenlerle düştüğüne inanıyoruz, ancak şu anda terörist saldırı olasılığını da tümüyle devre dışı bırakamayız" demişti.

Kazayla ilgili kesin sonucun, uçağın kara kutularının ayrıntılı analizinden sonra ortaya çıkabileceğini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da hiçbir hipotezi görmezden gelemeyeceğini belirtmişti. Trajik olayla ilgili basında yer alan bir diğer iddia da Cezayir Havayolları uçağının, Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayolları uçağına karşılık olarak bazı silahlı gruplar tarafından düşürülmüş olabileceği düşüncesi. Ancak bu iddia yeterli delilden yoksun olarak değerlendiriliyor.

FRANSA YASTA
Fransa 'da, Burkina Faso-Cezayir seferi sırasında Mali üzerinde düşen uçakta hayatını kaybeden 54 Fransız vatandaşının anısına ilan edilen üç günlük ulusal yas dün sabah başladı. Ulusal yas dolayısıyla üç gün boyunca bayraklar yarıya indirilecek. Cumhurbaşkanı François Hollande Elysee Sarayı'nda Başbakan Manuel Valls, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Adalet Bakanı Christiane Taubira ve Ulaştırma Bakanı Frederic Cuvillier'in katılımıyla kaza ile ilgili son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı düzenledi.

Toplantı öncesi, törenle Elysee Sarayı'ndaki Fransız ulusal bayrağı yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı François Hollande geçtiğimiz cumartesi günü uçak kazasında ölen Fransız vatandaşlarının ailelerini kabul etmişti. Cenazelerin en kısa zamanda ülkeye getirileceği sözü veren Hollande, ayrıca kaza bölgesinde ölenlerin anısına bir anıt dikileceğini duyurmuştu. 

'UÇAKTA HİZBULLAH YETKİLİSİ DE VARDI'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000