05 Haziran 2008, Perşembe 07:53:15

"Uçaklarla kanunu çiğniyorlar!"

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, İtalya'dan kalkan yasadışı orkinos tespit uçaklarının Akdeniz'de avlandıklarını ileri sürdü.

Dökmecibaşı, Orta Akdeniz Bölgesi'nde Malta, Pantelleria ve Lampedusa adaları üzerinde havadan orkinos endüstrisine yasadışı destek verildiğini söyledi. Bölgede en az 28 İtalyan endüstriyel balıkçı teknesinin faaliyet gösterdiğini ileri süren Dökmecibaşı, "Akdeniz'de orkinos sürülerinin yerlerini uçakla tespit etmek uluslararası kanunlarla yasaklanmıştır. Hava desteği alınması, devasa av filosu için bilim adamlarının tavsiye ettiği kapasitenin çok üstünde avlanmaya olanak sağlamaktadır" diye konuştu.

Mavi yüzgeçli orkinos avcılığı ve yetiştiriciliğinin, Türkiye ve tüm Akdeniz'de tehlikeli seviyelere ulaştığını söyleyen Dökmecibaşı, "Uluslararası bilim dünyası mavi yüzgeçli orkinosun çökme noktasına geldiğini raporladı. Buna rağmen bu kadar çok sayıda teknenin avlanmasına izin verilmesi başarısız ve akıldışı bir balıkçılık yönetiminin sonucudur" şeklinde konuştu.

Fotoğraflarını sundukları yasadışı avcılıkla ilgili kanıtların, Akdeniz'deki balıkçığa yönelik suçlardan sadece biri olduğunu belirten Dökmecibaşı, Greenpeace'nin geçtiğimiz Nisan ayı sonlarında da Akdeniz'de yine aynı bölgede sahte Bolivya ve Libya bayrakları ile korsan avcılık yapan tekneleri rapor ettiğini hatırlattı.

Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu'na üye ülkeleri mavi yüzgeçli orkinos stoklarının daha fazla zarar görmemesi için acilen bu avcılığı durdurmaya çağıran Banu Dökmecibaşı, Greenpeace gemisi Arctic Sunrise "Akdeniz'i Koruyoruz" kampanyasının bir parçası olarak, mavi yüzgeçli orkinos avcılığını belgelemek için bulunduğu Kıbrıs Kanalı'nda 30 Mayıs günü orkinos balıkçıları tarafından saldırıya uğradığını hatırlattı.

Dökmecibaşı, "Greenpeace Türk hükümetini tüm diğer Akdeniz ülkeleri ile beraber bu ortak çağrıya kulak vererek acilen mavi yüzgeçli orkinos avcılığını durdurmaya ve Kıbrıs Kanalı'nı çok geç olmadan deniz rezervi ilan etmeye çağırıyor. Bu bölge mavi yüzgeçli orkinosların en önemli üreme alanlarından biri olmanın yanında verimli bir deniz yaşamına sahip" dedi.

 

"Uçaklarla kanunu çiğniyorlar!"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000