15 Eylül 2015, Salı 08:20:08

Uçakları hafifleten buluş

THY dahil 30 havayolu şirketine ürün veren Sem Plastik, 200 dereceye dayanıklı dünyanın en hafif tabağını geliştirdi. Uçaklar, 500 kg ila 1 ton arasında hafifledi
  • Dayı iyi sıkmış.Yersen plastik A.Ş
  • su ısıtıcılarının içindeki pası ve pisligi temizlesinler, cay,kahve bedaa ya icin bol bol:)))
  • Winglet'den bile daha çok tasarruf ha. Haaa haaa haa diye gülerim buna.tüm dünyada uçaklar sıraya girecektir emin olun. İyi bir buluş olabilir ama %3 tasarruf nerden çıktı.
  • Karton bardağı da kaldırın artık
  • Gıda sektöründe plastik zaten sağlığa zararlı bir malzeme iken birde onu 200 derecelik fırında ısıtmak dahada zararlı hale getiriyor. İstediği kadar güvenilir sertifikası alsın yine de böyledir. Mutfakta gıdaya temas eden cam, porselen, verniksiz ahşap, paslanmaz çelik ve güveç harici malzeme kullanılmasına tavsiye etmem.
  • filistin'e yatirim yapacagina ulkene neden yapmiyorsun ?
  • Ortalama ucakta 250 yolcu olmaz, ortalama ucustada 2 servis yapilmaz!
  • O plastik drawer Lara seperler girmiyor :)) demek sizdiniz yapan
  • Helal olsun
  • Tebrik ediyorum,ama bir mak. mühendisi olarak,bu uygulama ile % 3 dolayında yakıt tasarrufu yapılabileceğine katılmıyorum,bu iddiayı ispatlamaları gerekir.% 0,3 tasarruf yapılabilirse dahi başarıdır.

Aralarında THY'nin de bulunduğu 30'un üzerinde hava yolu şirketine plastik servis ekipmanları üreten SEM Plastik, sektörde ilginç bir buluşa imza attı. 200 derece ısıya dayanıklı dünyanın en hafif plastiğini geliştiren şirket, bu yolla uçakları 500 kilo ile 1 ton arasında hafifletti. Bu sayede uçakların yakıt maliyetini düşüren buluş yakın zamanda THY tarafından da kullanılmaya başlanacak. Borplas adı verilen ürünün yakıtta yüzde 3'e varan oranda tasarruf sağladığını belirten Sem Plastik CEO'su Yavuz Eroğlu, buluşu şu sözlerle anlattı: "Uçakta kullanılan tabaklar için porselen gibi dayanıklı ama çok hafif bir ürüne ihtiyaç vardı. Ayrıca normal fırında 200 derecelik ısıda erimeyecek ve içinde yemek ısıtılabilecek bir yapıda olması gerekiyordu. Bunu başardık. Mevcutta sunulan bir ısıya dayanıklı tabağın ağırlığı 600 gramken, borplasın ağırlığı sadece 110 gram. Ortalama bir uçakta 250 yolcu olduğu ve bir yurtdışı uçuşta 2 yemek servisi yapıldığı düşünüldüğünde, tek seferde 250 kilogram hafifleme sağlanıyor. Yemekler, Türkiye'den gidiş-dönüş olarak uçağa yüklendiğinden, gidiş-dönüş bir seferde uçak 500 kilogram hafiflemiş oluyor. Diğer plastik ürünlerini de hesaba kattığımızda 1 tona yaklaşan oranlarda tasarruf mümkün."

FİLİSTİN'E YATIRIM YAPAN İLK TÜRK

SEM Plastik, aralarında Türk Hava Yolları, Emirates ve Singapur'un da bulunduğu dünyanın en büyük 10 havayolu şirketinin 7'sine üretim yapıyor. Firma, McDonald's ve Burger King gibi fastfood zincirleri ile Coca Cola, Unilever ve Danone gibi gıda üreticilerine de hizmet veriyor. Ayrıca şirket Filistin'e yatırım yapan ilk Türk firma olarak da biliniyor. Filistin'in Batı Şeria Bölgesi'nde kurulan fabrika, günde 4 milyon adetlik üretim gerçekleştiriyor.

AR-GE SAYESİNDE İLKLERİ BAŞARDI

Türkiye'deki ilk plastik kristal bardak üretimi
Türkiye'deki ilk thermokristal bardak üretimi
Özel statik arındırma yöntemi n Dünyada ilk defa kristal hammaddeden endüstriyel kullanım için antişok üretimi
Dünyada sadece 8 ülkede üretilen, fırında erimez plastik tabak üretimi
Türkiye'de ilk defa mısır şekerinden, tamamen doğal PLA bardak ve tabak üretimi
Uçaklarda yemek yüklenmesini sağlayan özel lunch box üretimi

Sabah

Uçakları hafifleten buluş

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

SIKMA ~ 9 yıl önce
Dayı iyi sıkmış.Yersen plastik A.Ş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
once ~ 9 yıl önce
su ısıtıcılarının içindeki pası ve pisligi temizlesinler, cay,kahve bedaa ya icin bol bol:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 9 yıl önce
Winglet'den bile daha çok tasarruf ha. Haaa haaa haa diye gülerim buna.tüm dünyada uçaklar sıraya girecektir emin olun. İyi bir buluş olabilir ama %3 tasarruf nerden çıktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
&& ~ 9 yıl önce
Karton bardağı da kaldırın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sağlık ~ 9 yıl önce
Gıda sektöründe plastik zaten sağlığa zararlı bir malzeme iken birde onu 200 derecelik fırında ısıtmak dahada zararlı hale getiriyor. İstediği kadar güvenilir sertifikası alsın yine de böyledir. Mutfakta gıdaya temas eden cam, porselen, verniksiz ahşap, paslanmaz çelik ve güveç harici malzeme kullanılmasına tavsiye etmem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
filistin'e yatirim yapacagina ulkene neden yapmiyorsun ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sana ne? ~ 9 yıl önce
Sana ne? Adamın tek yatırımı filistin mi sanıyorsun
Ortalama ~ 9 yıl önce
Ortalama ucakta 250 yolcu olmaz, ortalama ucustada 2 servis yapilmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilim ~ 9 yıl önce
Isı bir kalori birimidir. 200 derece sıcaklıktır, ısı değil.
Olmadı ~ 9 yıl önce
O plastik drawer Lara seperler girmiyor :)) demek sizdiniz yapan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okuyucu ~ 9 yıl önce
Helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777-9 ~ 9 yıl önce
Tebrik ediyorum,ama bir mak. mühendisi olarak,bu uygulama ile % 3 dolayında yakıt tasarrufu yapılabileceğine katılmıyorum,bu iddiayı ispatlamaları gerekir.% 0,3 tasarruf yapılabilirse dahi başarıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000