05 Ekim 2010, Salı 08:02:45

"Uçaklarda nebati yağı kulanılsın"

İklim değişikliği, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı felaketi Amerika’nın petrole olan bağımlılığının sona erdirilmesi çağrılarını daha da artırdı.

Alternatif enerji arayışına girenlerden Amerikan donanması ve ticari havacılık sanayii ise uçak yakıtı olarak petrol yerine nebati yağ kullanılmasını gündeme getirdi. Amerika’nın Sesi, bu fikrin işe yarayıp yaramayacağını araştırdı.

Bu F-18 savaş uçağı yakıt olarak hem petrol, hem de ketencik tohumundan elde edilen yağı kullanıyor. Amerikan Donanması’nın alternatif yakıt test programını yöneten Rick Kamin, petrole tamamen karşı olmadığını söylüyor. Kamin,”Petrol harika bir ürün bu yüzden de tüm sistemi petrol üzerine kurduk. Ama dışa bağımlılık ve petrol fiyatlarının sürekli oynaması büyük bir sorun,” diyor. Kamin, F-18 savaş uçaklarında ketencik tohumu yağının iyi sonuç verdiğini söylüyor. Kamin,”Alternatif yakıtı her teste tabi tutuşumuzda aldığımız sonuçlar petrolden elde edilen yakıttan aldığımız sonuçtan kötü değildi, hatta bazen daha iyiydi,”diyor.

Petrol rafinerileri için ekipman üreten Honeywell UOP şirketinden Jim Rekoske’ye göre ketencik tohumunun kimyasal yapısı incelendiğinde bu sonuç hiç de şaşırtıcı değil. Rekoske,”Bu bitkinin yapısı mazot ya da uçak yakıtından pek de farklı değil,” şeklinde konuşuyor. Japon Havayolları da geçen yıl uçaklarında biyoyakıt denemelerine başladı. Biyoyakıta olan ilginin artmasında artan petrol fiyatları ve çevreyle ilgili kaygıların rolü büyük. Fosil yakıtları sera gazı emisyonlarını artırıyor.  Bitkiler bu tür gazları emerek, havayı temizliyor. Biyoyakıtlara ilginin artması yeni iş fırsatları da yaratıyor. Rekoske,”Biyoyakıtlara hem işimizi geliştirecek hem de çevreye yarar sağlayacak bir uğraş olarak bakıyoruz,” şeklinde konuşuyor. Jim Rekoske’nin amacı önümüzdeki 10 yılda Amerika’da ulaşımda kullanılan yakıt ihtiyacının üçte birini biyoyakıtlardan karşılamak. Ancak düşünce kuruluşu RAND Şirketi’nden Jim Bartis, ham petrolün yerini alması için ketencik tohumu yetiştirmenin çok iyi bir fikir olmadığı görüşünde. Bartis, ”Amerika’da kullanılan petrolün sadece yüzde birinin yerini tutacak biyoyakıtı üretmek için ülkedeki tarım alanlarının yüzde 10‘una ihtiyacınız var. Sadece tohum bitkileri değil, tüm tarım alanlarını kullanmanız gerekiyor,” diyor. Tüm tarım alanlarını biyoyakıt üretmek için kullanmaksa gıda üretimini etkiler. Peki buğday tarlalarına ketencik tohumu ekilirse sorusuna ise Bartis,”Bu durumda  dünyanın bir tarafından birileri buğday yetiştirmek için orman ya da çayırları yok etmeye başlayacak,” şeklinde cevap veriyor.

Yeni buğday tarlaları açmak için ormanlar yok edilirse, bu, biyoyakıttan sağlanacak kazanımlar çok da anlamlı olmayabilir.

Ketencik tohumu üreten çiftçi sayısının çok az olmasıysa işi zorlaştırıyor. Donanma’dan Rick Kamin, bir başka soruna daha işaret ediyor ve ”Bu yakıtı tüm talepleri karşlayacak şekilde üretecek tesis yok. Bu nedenle yeni tesisler açılması için alana yatırım yapılması gerekiyor,” diyor. Rick Kamin, yatırımların, fiyatları düşüreceğini söylüyor. Donanma, ketencik tohumu yakıtını denemek için litre başına 15 dolar öderken petrolden elde edilen uçak yakıtının litresi sadece bir dolar.

Ketencik tohumu geleceğin biyoyakıt adaylarından sadece biri. Hayvansal yağlar ve su yosunlarının bile biyoyakıt olarak kullanılması mümkün. Jim Rekoske tüm bu kaynaklara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Rekoske,”Tüm bu alternatif yakıt adayları kendi başlarına sadece çok küçük bir katkıda bulunabilir. Ama biraraya geldiklerinde fark yaratabilirler,” şeklinde konuşuyor.

Alternatif yakıtların geleceği nasıl şekillendireceğiyse büyük merak konusu. (VOA News)

"Uçaklarda nebati yağı kulanılsın"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000