12 Mart 2008, Çarşamba 08:26:10

Uçaklarda güvenlik arttırılıyor

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu hava ulaşımının daha güvenli hale getirilmesi amacıyla yeni önlemler benimsedi.

Buna göre belli koşullarda uçaklarında silahlı görevliler kullanılabilecek.

AB içindeki uçuşlarda hava güvenlik görevlileri zaten görev yapmaktaydı ama, bundan böyle, bu kişilerin silah taşıması, ilgili ülkelerin onayına bağlı olacak.

27 AB üyesince desteklenen yeni kurallar, Birliğe, uçuşlardaki ve havaalanlarındaki güvenlik konusunda daha fazla söz hakkı verilmesini amaçlıyor.

Üye ülkeler hava ulaşımında benimsenen kurallardan daha sıkı önlemler almak istediklerinde AB'yi bundan haberdar etmek durumunda olacaklar ve AB'nin de, bu ek önlemleri haklı bulması gerekecek.

Uzun yıllardır üzerinde tartışılan yeni kurallar, 11 Eylül saldırılarından sonra aceleyle uygulanmasına başlanan hava seyahati kurallarının yerini alacak.

İngiltere İşçi Partisi'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Robert Evans, üye ülkelerin, uçaklarda hava güvenlik görevlileri kullanabileceklerini, ancak bu kişilerin özel olarak seçilmiş ve eğitilmiş hükümet personeli olması gerekeceğini kaydetti.

Evans ayrıca, uçak yolcularının ve valizlerinin güvenlik taraması konusunda da, AB üyelerinin ortak hareket edeceğini kaydetti.

AB içindeki yeni hava ulaşımı kurallarının belirlenmesinde rol alan Avrupa Kokpit Derneği de, değişiklikleri memnunlukla karşıladı.

Derneğin yasal danışmanı Ignacio Plaza, bundan böyle AB'nin silahlı görevliler konusunda söz sahibi olabileceğini kaydetti.

Plaza, "ABD, Avrupa şirketlerinden hava güvenlik görevlilerinin görevlendirilmesini istediğinde Komisyon hiçbir şey yapamaz durumda kalmıştı. Şimdi AB, bu konuda kendi yanıtını verme olanağına kavuştu" dedi.

2006 Yılında İngiltere uçak yolcularının yanlarına aldıkları çantalarda taşıyabilecekleri sıvı madde miktarını sınırladığında bu önlemler Avrupa çapında benimsenmemişti.

İngiltere hükümeti o dönemde, Avrupa Komisyonu'yla birlikte hareket etmesine rağmen, alınan önlemler yolcular arasında karşıklığa yolaçmıştı.


Kaynak: BBC 

Uçaklarda güvenlik arttırılıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000