24 Ocak 2016, Pazar 09:25:02

Uçaklar pilotları fıtık ediyor

Son teknolojik altyapıya sahip uçaklar, konforlu bir seyahat imkânı sunsa da birçok ciddi rahatsızlığa neden oluyor.
  • bende fitikim ama maaş günü fıtık geçiyor. maaş gün benim tedavi günüm
  • Brokerlik yapiyorum. Devamili bilgisayar basinda masada calismaktan belim fitik oluyor. Bi de aylik maas 70,000$ olunca paralari tasiyacam diye fitik oluyorum. Turkiye de kimse baskasini begenmiyor.Sanki sadece kendisi sikinti cekmis gibi. Yukardaki yoruma bir pilot da, oha biz o kadar calisiyoruz 30.000tl maas aliyoruz, adam evinden cikmiyor tonla para aliyor dese yalan mi soylemis olur. Hayir.Yani parasi varsa adamin fitik degil beli kopsa acimayiz. Demek istedigim, cok para kazanmak istemek yanlis degil ama, kazananlari kotulemek(haset) kotu bir hastalik. Ben orta gelirli biriyim ama, pilotlarimiza da, hosteslerimize de kolay gelsin diyorum.(Ben den cok kazaniyorlar,hepsi sakat kalsin demiyorum)
  • Koltuklarının lumbar desteği var, kullansınlar, günde 15 dakikalarını ayırıp bel güçlendirici egzersizler var, beyin ve sinir cerrahlarında hastalarına tavsiye niteliğinde broşür olarak dağıtılır, ulsşmasıda kolay, mazeret yok yani. Yiyip içip 75 kilo olması gereken adam 110 kilo olursa sonra pilotlar fıtık oluyor. Kokpitten sinsi bir first officer konuşuyor, gözüm üzerinizde gaptanlarım, lokmalarınızı sayıyorum, i have controlSSSS :)
  • Oyyy uf mu oldunuz. Kıyamam. Bel fıtığı olmayan teknisyen kaldımı? Neden haber yapmadınız bunu?
  • çok ta umrumuzda sanki 30.000 tl pilot aldığı zaman zatan millet fıtık oluyor birazda onlar olsun.. biz sırtımızda çimento taşırken kimse bizi düşünmüyor fıtık olacaklar diye ..vah canım çook üzüldük
  • biri özet geçebilir mi çok uzun yazılmış okumadım??
  • fıtık olması normal. saatlerdir bel sürekli " duz" pozisyonda. acısı sonradan hissediliyor.
  • Fıtratında var...
  • Bazen de onlar bizi fitik ediyor.
  • o kadar parayi alirken iyi - oluversinler accik fıtık ne var ki bunda.

Son teknolojik altyapıya sahip uçaklar, konforlu bir seyahat imkânı sunsa da birçok ciddi rahatsızlığa neden oluyor. Özellikle ayakta düşmemek için vücutlarını gergin tutan, ikram servisine çıkan ve baş üstü dolaplarına ağır valizleri yerleştiren hostesler ile kokpit koltuğunda hareket etmeden oturan pilotlar, ciddi rahatsızlıklara yakalanıyor. Bu yüzden uzun süreli sık uçuşlar pilot ve hostesleri ‘fıtık' ediyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Aybars Akkor, kokpit ekibinin çoğunda bel omurlarındaki eklem sorunları veya bel fıtığı rahatsızlığının gözlendiğine dikkat çekiyor. Akkor, Dr. Akkor, hosteslerin ise en çok ense ve sırt ağrılarından şikâyet ettiğini dile getiriyor.

Yolcular da etkileniyor

Yolcular da bel ve boyun rahatsızlıkları hissedebiliyor. Özellikle ekonomi sınıfı yolcuları, dar koltuk arası mesafesi yüzünden oturuma pozisyonunu değiştirme ve fazlaca koridorda gezinme imkânı bulamıyor. Bu yüzden omurga ağrıları sık görülüyor.

Dr. Aybars Akkor, bel sorunlarının gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla tedavi edilebildiğini dile getiriyor. Pilotların Amerika'da sık sık kyroprakti uzmanları tarafından kontrolden geçirildiğini ve bellerinde bir sorun varsa hemen tedavi edildiğini anlatan Akkor, bizde ise uygulamada bel ameliyatı olanlara getirilen dört aylık uçuş yasağı nedeniyle doktora gitmekten çekinildiğini belirtiyor. Akkor'un anlattığına göre pilotlar, gelişen yeni teknoloji sayesinde yapılan risksiz ameliyatlarla bel veya boyun ameliyatından genelde kısa süre sonra işine dönebiliyor. Ayrıca hastaların yüzde doksanında ağrı ameliyata gerek kalmadan ortadan kaldırılıyor.

Dr. Akkor'a göre ağrılardan kurtulmak için öncelikle sebebini iyi bilmek gerekiyor. Boyun, sırt kasları ya da başka bir rahatsızlık ağrılara neden olabiliyor. Akciğer hastalıkları, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapabiliyor. Teşhisin ardından sıra sırt kaslarının gevşetilmesine geliyor. Bu gevşetme de en etkili kyroprakti ve manuel terapiyle yapılıyor. Fibrozitlerin de teker teker tespit edilip yok edilmesi gerekiyor. İleri derecede boyun fıtığı rahatsızlıklarında ise genelde yarım saat sürecek basit bir ameliyatla ortalama dört beş gün içinde normal yaşama dönülebiliyor.

EN İYİ EGZERSİZ YÜZME

Tedavi bitiminde ise sırt kaslarını güçlendirecek egzersizlerin ihmal edilmemesi isteniyor. Bu konuda en iyi egzersiz sırtüstü yüzme. Ayrıca soğuktan uzak durulması, güneş, deniz, sıcak kum ve kaplıcaların ihmal edilmemesi isteniyor. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltıyor. Ayrıca uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek gerekiyor.

FITIĞA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM

Bel ve boyun fıtıklarını ameliyatsız tedavi eden ‘AntalgicTrak' (Omurga Dekopresyonu) adlı cihaz, üretildiği ABD dışında dünyada ilk kez Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştı. Mutlak ameliyat gerektirmeyen bel, boyun ve sırt fıtıklarında, tutulma nedeniyle oluşan kas kasılmalarında, skolyoz adı verilen omurga eğriliklerinde ve hafif dereceli bel kaymalarında da faydalı olan cihaz, cerrahi müdahaleye gerek bırakmaksızın kalıcı tedavi etme özelliğine sahip.

Mustafa Gün / Zaman

Uçaklar pilotları fıtık ediyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

pl ~ 8 yıl önce
bende fitikim ama maaş günü fıtık geçiyor. maaş gün benim tedavi günüm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haset ~ 8 yıl önce
Brokerlik yapiyorum. Devamili bilgisayar basinda masada calismaktan belim fitik oluyor. Bi de aylik maas 70,000$ olunca paralari tasiyacam diye fitik oluyorum. Turkiye de kimse baskasini begenmiyor.Sanki sadece kendisi sikinti cekmis gibi. Yukardaki yoruma bir pilot da, oha biz o kadar calisiyoruz 30.000tl maas aliyoruz, adam evinden cikmiyor tonla para aliyor dese yalan mi soylemis olur. Hayir.Yani parasi varsa adamin fitik degil beli kopsa acimayiz. Demek istedigim, cok para kazanmak istemek yanlis degil ama, kazananlari kotulemek(haset) kotu bir hastalik. Ben orta gelirli biriyim ama, pilotlarimiza da, hosteslerimize de kolay gelsin diyorum.(Ben den cok kazaniyorlar,hepsi sakat kalsin demiyorum)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lumbar ~ 8 yıl önce
Koltuklarının lumbar desteği var, kullansınlar, günde 15 dakikalarını ayırıp bel güçlendirici egzersizler var, beyin ve sinir cerrahlarında hastalarına tavsiye niteliğinde broşür olarak dağıtılır, ulsşmasıda kolay, mazeret yok yani. Yiyip içip 75 kilo olması gereken adam 110 kilo olursa sonra pilotlar fıtık oluyor. Kokpitten sinsi bir first officer konuşuyor, gözüm üzerinizde gaptanlarım, lokmalarınızı sayıyorum, i have controlSSSS :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıyamam ~ 8 yıl önce
Oyyy uf mu oldunuz. Kıyamam. Bel fıtığı olmayan teknisyen kaldımı? Neden haber yapmadınız bunu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
allah allah ~ 8 yıl önce
çok ta umrumuzda sanki 30.000 tl pilot aldığı zaman zatan millet fıtık oluyor birazda onlar olsun.. biz sırtımızda çimento taşırken kimse bizi düşünmüyor fıtık olacaklar diye ..vah canım çook üzüldük

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 8 yıl önce
ÖLSEK SEVİNİRSİN YANİ
Kıskanma nolur ~ 8 yıl önce
Ben de zamanında çimento taşıdım sırtımda o da yetmedi gübre çuvalı da. Şimdi de sol koltukta. O zaman da fıtık vardı şimdi de. Allah a hamd ve şükrederek buralara geldik. Tabii yatarak değil çalışarak. Ama kimsenin parasına maaşına göz dikmeden. Sadece ve sadece rızkı veren Allah tan isteyerek. Sen de dene verilene hamd et.
Tutmayın küçük enişteyi ~ 8 yıl önce
Nazar etme nolur çalış seninde olur..
özet ~ 8 yıl önce
biri özet geçebilir mi çok uzun yazılmış okumadım??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
fıtık olması normal. saatlerdir bel sürekli " duz" pozisyonda. acısı sonradan hissediliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fıtıhh ~ 8 yıl önce
Fıtratında var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ama ~ 8 yıl önce
Bazen de onlar bizi fitik ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tavuk ~ 8 yıl önce
neden ? yerde herhangi bir restorona gidip yiyemeyeceğin yemek uçakta önüne gelmedi diye mi? yeminle o kadar çoksunuz ki dışarda yüzünüze bakılmaz, iyi güzel insanlar hariç.
yer calisani ~ 8 yıl önce
o kadar parayi alirken iyi - oluversinler accik fıtık ne var ki bunda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bb ~ 8 yıl önce
Sende pilot ol, o kadar hatta daha fazlasini kazan sevgili "yer gorevlisi". Hatta Sen pilot ol ama fitik olma
xXx ~ 8 yıl önce
Olumsuz yanıt alıp şirkete giremeyenlerdensin galiba canım yazık sana
Amcam ~ 8 yıl önce
Dostum imkanım olsada olmasada ne iş yaptığım önemli değil sadece ego yapmazdım yada egolularla bi arada olmazdım,mrsleğine saygı duyuyorum ama aynı şeyi sen söyleyebilcek olsaydın o yanıtı vermezdin bana , yukarılarda bir aracı uçurmak hatta insan taşımacılığı yapmak kimseyi dünyanın zirvesine koymuyor saygıdeğer kaptan AMERİKA
Sen nefes alma ~ 8 yıl önce
Ne is yapiyorsun belli degil, fesatliktan oluyorsun. Ey airporthaber editorleri, su yorumlari bir sosyal medya hesabi ile iliskilendirilmek zorunlulugu ile kullanilir hale getirin, bu gereksizlerde artik kaliteyi assagi cekemesin !!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000