01 Aralık 2008, Pazartesi 10:40:50

Uçaklar boş dönüyor

Yedi gündür Bangkok'un uluslararası havaalanında hayatı felce uğratan hükümet karşıtı protestocular ile Tayland yetkilileri arasında varılan anlaşma uyarınca uçaklar salıveriliyor.
  • Yorumunuz... laf söylemiş bal kabağı...
  • ucaklar pistlerde kalmaz park yerlerinde kalir

Protesto nedeniyle Bangkok havaalanının pistlerinde kalan 88 uçak ülkenin başka kentlerindeki havaalanlarına sevkediliyor. Uçakların yaklaşık yarısının pazartesi gün içerisinde havalandığını bildiren muhabirler, uçakların yolcusuz seyahat ettiğini söylüyor.

Uluslararası havaalanını hedef alan protesto gösterisi nedeniyle yaklaşık 100 bin turist Tayland'dan tahliye edilmeyi bekliyor.Bangkok'tan kalkışlarına izin verilen boş uçakların bir haftadır ülkelerine geri dönmeyi bekleyen turistleri taşımakta kullanılacağı açıklandı. Gözlemciler, Tayland ekonomisinin can damarı turizmi vuran protesto gösterisinin ülke ekonomisine maliyetinin giderek arttığına dikkat çekiyor.

Göstericiler, yolsuzlukla ve kraliyete düşman olmakla suçladıkları hükümetin istifasını istiyorlar. Başkentte el bombası kullanılan bir saldırıdan sonra hükümet taraftarlarıyla muhalefet yanlıları arasında çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor. Hükümet yanlısı binlerce kişi, havaalanındaki eylemcileri protesto etmek amacıyla bir araya geldi ve ülke ekonomisini sabote etmemelerini istedi.

Siyasi istikrarsızlık

Tayland aylardır siyasi istikrarsızlık yaşıyor. Ekim ayında yine aynı grubun protesto eylemleri sırasında çıkan olaylarda iki kişi ölmüş, 500 kadar kişi yaralanmıştı.

Kraliyet yanlısı ittifak, 2006'daki başarısını tekrarlamak istiyor. Bundan iki yıl önce yapılan kitlesel gösteriler, askerin müdahalesine ve zamanın başbakanı Taksin Şinawatra'nın görevden alınmasına yol açmıştı. Bir işadamı olan eski başbakan Taksin Şinawatra yolsuzlukla suçlanıyordu. Ama 2007 sonlarında yapılan seçimleri yine Taksin yanlıları kazandı.

Kraliyet yanlısı muhalefet ittifakı, genel oya dayalı seçim sistemi yerine, mesleki ve sosyal temsile dayalı farklı bir sisteme geçilmesini istiyor. Yeni hükümet muhalefetle görüşmeye hazır olduğunu söylüyor ama aynı zamanda anayasa değişikliği planlarını meclisten geçirmeye çalışıyor.

Muhalefet, bu değişikliklerin eski başbakan Taksin Şinawatra'nın yeniden iktidara gelişinin yolunu açmaya yönelik olduğunu söyleyerek tepki gösteriyor.

Şu andaki Başbakan Somçay Wongsawat'ın kayınbiraderi olan Taksin Şinawatra halen sürgünde yaşıyor.

Şifre

Uçaklar boş dönüyor

Yorumlar

Rumuz ~ 15 yıl önce
Yorumunuz... laf söylemiş bal kabağı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk ~ 15 yıl önce
ucaklar pistlerde kalmaz park yerlerinde kalir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000