23 Ağustos 2010, Pazartesi 08:28:31

Uçakla seyahat eden iftarı neye göre yapmalı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, uçakla seyahat eden kişilerin iftarda orucunu nasıl açacağı konusunda açıklamada bulundu.
  • altı yıl havacılık çalışanıyım. Bu konuyu daha önce diyanet fetva ya sormuş olmama rağmen böyle bir açıklamayı ilk defa duyuyorum ve çağımıza uygun fetva olduğunu düşünüyorum. Kısacası herkesin kendi vicdanına kalmış olup, en mantıklısı kıtalar arası uçuşlarda başlanılan yere göredir. İslam eziyet zorluk dini değildir aksine adalet ve kolaylık dinidir. Seul e giden 10 saat amerikaya giden 21 saat oruç tutarsa bir tutarsızlık olur önemli olan belli bir saat diliminde sabır gösterip nefis terbiyesi yapmaktır. Diyanet çağımıza uygun fetvalar verip soru işaretlerini akıllardan kaldırmalıdır. Tebrikler.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • diyanet yaptığı açıklama geyet açık ve net, imsak ve iftar saatleri bulunduğun konuma göredir. Devamında söylediği kazaya bırakma "seferilik" halinden ötürüdür, yani kaldırılmamış. islam dini kolaylık dinidir, oruç tutmak insana eziyet için farzolunmamıştır, bu bir nefis terbiyesidir. Bulunduğu şartlar çerçevesinde adam 12-18 saat oruç tutmuşsa maksat yerine gelmiştir, iftarını yapabilir. Konuyla ilgili her türlü soruyu vicdanınıza danışabilirsiniz...
  • seferi denen bisey vardi ancak kaldirildi sanirsam...
  • ne diye kendini kısıtlıyorsun?? ye yemeğini keyfine bak :))
  • Bu nasil aciklama, kafa karistirmak icin aciklama yapmislar. Once ucaktaki yolcu bulundugu ulkeye gore oruc acabilir diyor, sonra da oruca basladigi yere gore orucunu acsin diyor. Ucaktaki yolcu hangisini yapacak?
  • 21.yy ile bunun ne alakası var açıklama bekliyorum ne mantıkla yazdın 21.yy da uğraşılan konuya bak derken
  • herkes sizin gibi; fırsat bulsamda tutmasam demiyor kardeşim. çoğu insan için din yaşama sebebidir. ha bu arada 21.yy demişsiniz. hayrola? ölüme çare buldunuz da insanlıktan mı gizliyorsunuz yoksa sn.bay modernizmin yeryüzündeki vücutlaşmışi hali...
  • Aynen katiliyorum, bir gun de oruc tutma kardesim
  • 21. yy da uğraşılan konuya bakar mısınız? O gün de tutmayıver kardeşim, aklın yok mu? Başka bir gün tutarsın, sana bu rahatlık sağlanmış zaten. İlleki diyanet mi söyleyecek, sanki orada şeyhülislam var!

Yapılan açıklamada, "Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar. Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalararası yolculuk yapılması durumunda, imsak ile iftar arasında süre, anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir. Bu durumda, yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ancak oruca başlamış ise, imsake başladığı yere göre iftar edebilir" denildi.

Uçakla seyahat eden iftarı neye göre yapmalı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
altı yıl havacılık çalışanıyım. Bu konuyu daha önce diyanet fetva ya sormuş olmama rağmen böyle bir açıklamayı ilk defa duyuyorum ve çağımıza uygun fetva olduğunu düşünüyorum. Kısacası herkesin kendi vicdanına kalmış olup, en mantıklısı kıtalar arası uçuşlarda başlanılan yere göredir. İslam eziyet zorluk dini değildir aksine adalet ve kolaylık dinidir. Seul e giden 10 saat amerikaya giden 21 saat oruç tutarsa bir tutarsızlık olur önemli olan belli bir saat diliminde sabır gösterip nefis terbiyesi yapmaktır. Diyanet çağımıza uygun fetvalar verip soru işaretlerini akıllardan kaldırmalıdır. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
diyanet yaptığı açıklama geyet açık ve net, imsak ve iftar saatleri bulunduğun konuma göredir. Devamında söylediği kazaya bırakma "seferilik" halinden ötürüdür, yani kaldırılmamış. islam dini kolaylık dinidir, oruç tutmak insana eziyet için farzolunmamıştır, bu bir nefis terbiyesidir. Bulunduğu şartlar çerçevesinde adam 12-18 saat oruç tutmuşsa maksat yerine gelmiştir, iftarını yapabilir. Konuyla ilgili her türlü soruyu vicdanınıza danışabilirsiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
seferi denen bisey vardi ancak kaldirildi sanirsam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne diye kendini kısıtlıyorsun?? ye yemeğini keyfine bak :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu nasil aciklama, kafa karistirmak icin aciklama yapmislar. Once ucaktaki yolcu bulundugu ulkeye gore oruc acabilir diyor, sonra da oruca basladigi yere gore orucunu acsin diyor. Ucaktaki yolcu hangisini yapacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
21.yy ile bunun ne alakası var açıklama bekliyorum ne mantıkla yazdın 21.yy da uğraşılan konuya bak derken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
herkes sizin gibi; fırsat bulsamda tutmasam demiyor kardeşim. çoğu insan için din yaşama sebebidir. ha bu arada 21.yy demişsiniz. hayrola? ölüme çare buldunuz da insanlıktan mı gizliyorsunuz yoksa sn.bay modernizmin yeryüzündeki vücutlaşmışi hali...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aynen katiliyorum, bir gun de oruc tutma kardesim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
21. yy da uğraşılan konuya bakar mısınız? O gün de tutmayıver kardeşim, aklın yok mu? Başka bir gün tutarsın, sana bu rahatlık sağlanmış zaten. İlleki diyanet mi söyleyecek, sanki orada şeyhülislam var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000