27 Şubat 2013, Çarşamba 15:13:59

UÇAK YAKITINDA "KETENCİK DEVRİMİ"

Uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı konusunda yapılan testlerde başarılı sonuçların alındığı ketencik bitkisinin Türkiye'de de kolaylıkla üretilebileceği belirtildi.
  • Memleketimiz her seyi on yil geriden takip ettigi icin yeni bir durum varmis gibi haber olmus. Bir kere bu ketencik denen yagli tohum yillardir keten tohumu diye bilinen ve zaten boya ve kimya sanayinde kullanilan keten yaginin ta kendisidir. Biyodizel dedigimiz sey ise dizel motorun icadi kadar eskidir. Daha dogrusu ciftciler urettilkeri yagi tarim araclarinda yakit olarak kullanabilsinler diye yapilmis bir icattir. Son olarak turbin motorlarda yanabilen her siviyi uygun sartlara getirip yakabilirsiniz.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Önder, Türkiye'nin bitkisel yemeklik yağ üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilecek durumda olmadığını, son yıllarda biyodizel elde etme amacıyla ihtiyaç duyulan bitkisel yağ talebinin de bu ihtiyacı artırdığını söyledi.

Jet yakıtı üretimi

Önder, yaptığı literatür taramasına göre ketencik yağından jet yakıtı üretilmesi alanında dünyada önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Japon hava yolları ve ABD hava kuvvetlerinin (USAF) uçak yakıtı olarak kerozin (jet yakıtı) kullanımını önemli oranda düşürmek ve petrol bağımlılığını stratejik seviyede azaltmak amacıyla ketencik üzerinde çalışmalar yaptığı biliniyor. 2011 yılında USAF'a ait bir F-22, yakıt deposunda yüzde 50 kerozin ve yüzde 50 ketencik bitkisinden elde edilen yakıt karışımıyla başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. USAF bu sayede hem kerozin ihtiyacını yüzde 50 oranında düşürmüş ve dışarıya bağımlılık oranını azaltmış olacak, hem de yakıt kazanımı açısından daha çevreci ve ucuz bir çözüm olan ketencik yakıtını F-22'lerden başlayarak kullanacaktır.”

Ketencik bitkisinin sadece ABD'de ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınırlı miktarda üretildiğini anlatan Önder, Türkiye'de ise henüz bu bitkinin üretiminin yapılmadığını dile getirdi.

“Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltabilir”

Önder, ketenciğin Türkiye'de üretimine başlanmasının ekonomik ve stratejik açıdan önemli getirileri olacağını, bunun; özellikle akaryakıt konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin bağımlılığını zaman içinde önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.

Türkiye'de ketenciğin yetiştirilebileceği uygun toprak ve iklim koşullarının olduğunu vurgulayan Önder, “Literatürde, ketenciğin soğuğa ve kuraklığa karşı toleranslı olduğu, ağır killi topraklar hariç farklı iklim ve toprak yapısına sahip çok değişik alanlarda yetişebileceği, hastalık ve zararlılara diğer kültür bitkilerine göre daha dayanıklı olduğu bilgileri mevcut. Çok fazla suya ihtiyaç duymaması, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kışlık da yetiştirilebilir olması, ülkemizde nadas alanlarının azaltılmasında önemli bir yere sahip olabilecektir” diye konuştu.

Türkiye'de yağ bitkileri olarak ayçiçeği, kanola, soya, aspir, susam, yerfıstığı ve haşhaş üretiminin yapıldığını ifade eden Önder, “Bu bitkilerden elde edilen toplam yağ, ihtiyacımızın yaklaşık 3'te birini karşılamaktadır. Türkiye'de henüz üretimi yapılmayan ketencik bitkisi ülkemizin yağ açığını azaltmada kullanabileceğimiz bitkilerden biri olabilir” dedi.

Önder, ketenciğin ülkemizde de üretilmeye başlanması konusunda adaptasyon çalışmalarına zaman geçirilmeden başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

UÇAK YAKITINDA "KETENCİK DEVRİMİ"

Yorumlar

Ketencik mi? :)) ~ 11 yıl önce
Memleketimiz her seyi on yil geriden takip ettigi icin yeni bir durum varmis gibi haber olmus. Bir kere bu ketencik denen yagli tohum yillardir keten tohumu diye bilinen ve zaten boya ve kimya sanayinde kullanilan keten yaginin ta kendisidir. Biyodizel dedigimiz sey ise dizel motorun icadi kadar eskidir. Daha dogrusu ciftciler urettilkeri yagi tarim araclarinda yakit olarak kullanabilsinler diye yapilmis bir icattir. Son olarak turbin motorlarda yanabilen her siviyi uygun sartlara getirip yakabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000