19 Ocak 2009, Pazartesi 09:22:21

Uçak suya inerse yolcu ne yapmalı?

HRD Aeuro Systems Uçuş Okulu, suya acil iniş yapan bir uçaktaki yolcunun yapması gerekenleri açıkladı.
  • vay güzel haber

Dünya, içinde 155 yolcu ve mürettebatın bulunduğu Airbus A320 tipi uçağın New York'taki Hudson nehrine mucizevi bir şekilde inişini ve büyük bir faciayı önleyen kahraman pilot Chesley Sullenberger'i konuşurken, uçak kazalarının neredeyse yüzde 99'unun faciayla sonuçlanması nedeniyle çoğu uçak yolcusu tarafından fazla ciddiye alınmayan kurtulma tedbirleri bir kez daha gündeme geldi:

Suya acil iniş yapan bir uçakta yolcuysanız ne yapmanız gerekiyor?

Amerikan CBS Televizyonu, bu sorunun cevabını almak için California'nın Valencia kentindeki HRD Aeuro Systems uçuş eğitim okuluna gitti. Buna göre havacılık dilinde Hudson'dakine benzer kazalara “suya mecburi iniş" adı veriliyor.

Eğitmen Brian Omahen'e göre, suya mecburi iniş sırasında yapılacak ilk iş “sakin olmak ve uçuş görevlilerinin talimatlarını dinlemekö olmalı. İkinci iş, derhal kemerleri bağlayıp koltuk altlarındaki can yeleklerini giymek olacak. Üçüncü sırada derhal elleri bacakların altında birleştirip başları öndeki koltuğun arkasına gelecek şekilde öne doğru iyice eğmek var.

Uçuş görevlileri bir kaza anında uçağı 90 saniyede boşaltmak üzere eğitilmiş. Uçağın inmesiyle birlikte uçuş görevlileri yolcuları ön, orta ve arkada bulunan kapılara yönlendirecek ve bu arada suya girene kadar asla can yeleklerini şişirmemeleri konusunda uyaracak. Çünkü can yeleklerinin daha uçak içinde şişirilmesi halinde uçak içinde hareket etmek zorlaşıyor.

Uzmanlara göre, uçağın su yüzeyinde kaldığı süre içinde yolcuların önemli bir bölümü kanatlara çıkma eğiliminde olacak. O yüzden uçuş personelinin hızla diğer kapılardaki kaydırakları şişirmesi gerekiyor. Çünkü kurtarma araçları gelinceye kadar yolcular, can yelekleri olsa da bunların üzerinde beklemeye çalışacak.

Uçak suya inerse yolcu ne yapmalı?

Yorumlar

güzel haber ~ 15 yıl önce
vay güzel haber

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000