22 Eylül 2009, Salı 12:20:30

Uçak parası bulunamadığı için inekler getirilemedi!

Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından 10 bin dönüm arazi üzerinde yapımına başlanan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüleceği organize tarım işletmesinde makinelerin montajı yapıldı.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Van-Erciş karayolu üzerinde 10 bin dönüm arazi üzerinde oluşturulan organize tarım işletmesinin 140 dönümlük bölümünde yürütülen işletme kurma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Türkiye'nin bir çok bölgesine model oluşturulan, 2 bin baş kapasiteli damızlık süt sığırı işletmesi ile bu işletmelerden elde edilecek günlük 100 ton kapasiteli süt işleme fabrikası ve hayvan hastanesinin yapımının büyük bölümü tamamlandı.

İlk etapta 240 damızlık süt sığırı ile çalışmalarına başlayacak işletmede, Almanya'dan getirilen son teknoloji modern cihazların donanımına başlandı.

VATBO Başkanı Feridun Irak, yaptığı açıklamada, büyük bir heyecanla yürüttükleri projede sona doğru gelmeye başladıklarını söyledi.

Makine ve ekipman montajının yapıldığını anlatan Irak, ''şu anda 240 baş damızlık süt sığırı kapasiteli ilk işletmenin yataklıkları ve paravanları döşenmiş durumdadır. Diğer taraftan süt sağım ünitemizde de montaj çalışması devam etmektedir'' dedi.

Irak, bir aya kadar ilk etap çalışmaların tamamlanacağını belirterek, ilk etap çalışmalarının yanı sıra, projenin tamamını kapsayan diğer çalışmaların da aralıksız şekilde devam ettiğini, gelecek düvelerden elde edilecek hayvanlarla kapasiteyi 2 bin baş hayvana çıkaracaklarını kaydetti.

240 BAŞ HAYVANIN BOEİNG 747 İLE GETİRİLMESİ TEKLİFİ

Irak, ilk etapta işletmeye getirilecek 240 baş damızlık süt sığırı için araştırmaların devam ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Hayvanları yurt içinden ya da yurt dışından temin etmenin yollarını araştırıyoruz. ithal izni bulunan ülkelerden biri olan Avustralya'da uygun fiyata hayvan var. Ancak uzak bir ülke. 240 hayvanın gemiyle getirilmesi uzun bir süreci kapsayacaktır. Diğer alternatifimiz ise bu hayvanların uçakla getirilmesidir. Bu tür hayvanlar Boeing 747 ile nakledilebiliyor. Ancak nakliye ücretinin büyük bir maliyet gerektirdiğini gördük. Doğrusu bu maliyeti karşılayacak durumda değiliz. Bu nedenle hayvanları yurt içinden temin etmeyi düşünüyoruz.''

Projenin bölgesinin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Irak, ''Projemiz, doğru yerde doğru yerde yatırıma örnek olacak niteliktedir. Ciddi desteklere ihtiyacımız vardır. Tarım Bakanlığımızdan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Sonuçları alındığında Türkiye'nin 1980'li yıllarda olduğu gibi yeniden hayvancılıkta söz sahibi olmaya başladığı görülecektir.''

Uçak parası bulunamadığı için inekler getirilemedi!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000