20 Temmuz 2012, Cuma 09:00:30

UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?

Geldiğimiz noktada, iki genç pilotumuzun ölümüne yol açan olayda, RF-4E (Fantom) uçağının düşüşünde en azından hangi faktörlerin rol oynamadığını büyük ölçüde biliyoruz.
  • birincisi bu uzman kimmiş.hava kuvvetlerinde kaç tane arıza anında atlayamayıp şehit olan pilot var haberi var mı? 'arıza olsa pilotlar atlarmış' bu da yeni çıktı. olayı direk pilotlara ihale etme çabaları başladı çünkü olaydan yırtmanın en kolay yolu bu. önce uçağı çıkarın sonra araştırma yapın. adamlar biz vurduk dedi bizde evet vurdular dedik.
  • eskilerden kalma bir alışkanlıktır... Uçak düşerse hata pilota kurtulursa bakımcıya... asıl sebepler önemli değildir.. bilirkişimizde oyle galiba..
  • BU ARADA DİNDAR KARDEŞLERİ İÇİN SURİYE İLE SAVAŞA HAÇLININ TRUVA ATI GİBİ CAN ATAN HÜKÜMET YETKİLİLERİ VE AYARLI BASINI, IRAK IN KUZEYİNDE TÜRKMENLERE YAPILAN ZULÜMÜ GÖRMEZDEN GELİRKEN TÜRKMEN KELİMESİNDEN NE KADAR NEFRET ETTİKLERİ MOSSAD IN ŞAM DA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BOMBALI SALDIRI OLAYINDA DA TEKRARLANDI: ÖLENLERDEN BİRİ DE ESADIN KRİZ YÖNETİMİ SORUMLUSU HASAN TÜRKMENİ İDİ VE ÖZBE ÖZ TÜRKMENDİ.
  • BU YAZI UÇAĞIMIZ DÜŞTÜKTEN HEMEN SONRA YAZILSA İDİ , EVET OLASILIK DAHİLİNDE DERDİM.YORUMLARDA VE TANIĞIM RF4 CÜLERDEN BÖYLE YORUM GÖRMEDİM.ANCAK RÜZGAR TÜRKİYE ALEYHİNE DÖNMÜŞ VE RUSYA NIN HANGİ DELİLLERİ TÜRKİYE YE VERMİŞTİR Kİ BİR ANDA OLAYIN İHALESİ AYNI YUNAN FÜZESİ İLE DÜŞÜRÜLÜP ,HALKA PİLOTAJ HATASI NEDENİ İLE DÜŞTÜĞÜ SÖYLENEN PLT.YZB.NAİL ERDOĞAN IN OLAYINA DÖNMÜŞTÜR?DIŞ POLİTİKADA SIKIŞANLAR KENDİ HATALARININ BEDELLERİNİ ŞEHİTLERİMİZE ÖDETMEYE KALKMASIN.O UÇAK KİM ADINA İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPIYORDU VE TOPLANAN İSTİHBARAT HANGİ ÜLKELERLE PAYLAŞILDI?(NATO MU-BENCE ÖYLE)?.YOKSA SADECE SURİYE İLE SAVAŞA İTİLMEK İSTENEN TÜRK HALKINA GAZ VERMEK İÇİN Mİ BU SENARYO YARATILDI?
  • Bu güne kadar alçak irtifa deniz uçuşunda kaç uçak denize deymiştir bilmiyorum ama bir hayli vardır. Bu uçuş ciddi bir eğitim ister, bu arada pilotların denize deymeleri için bir çok harici neden olabilir. Allah rahmet eylesin.
  • koca bir yalan diyen arkadaşa kesin katılıyorum bulunan botların içerisinde ayak yoksa bu demek olur ki suda kala bilmek için çıkarılmış aynı şekilde kask da uçağın enkazına ulaşıldı peki neden sandalyeler çıkarılmadı da burun tekeri ve birkaç gereksiz parça çıkarıldı denizin dibinden yoksa sandalyeler yerinde mi degildi ???? yerindeyse gösterin degilse de hesabını sorun
  • bellow körüğü de patlamış olabilir diyorum yeni bir bilgi olarak ancak zaten suriye vurdum diyor niye araştırılıyor ki . zaten füze uçağı vurduysa parça tesiriyle düşürür ve barut izi olmaz. motorda fuze parçası bulmaları lazım..
  • hiç birisine inanmıyorum..uluslararası alanda rezil olduk resmen..dalga geçiyo herkes..suriye çıkıp biz vurduk diyo biz pilotaj hatası diye kahraman pilotların üstüne yıkmaya çalışıyoruz..Adım gibi eminim ki o uçağı suriye düşürdü ve pilotlar atladı ve uçak düşerken hayattaydılar. O botlar ve kasklar akıntıyla çıkmaz..ya içinde ayak ve kafayla kopar ya da pilotlar çıkartmıştır. Pilotlarımız ya öldürüldü, ya da halen hayattalar ve söylenmiyor
  • Cok bilen arkadaslar birde pilotlarin botlari nasil ayaklarindan cikip su yuzeyinde bulundu. Kasklari nasil sapa saglam, bomeleri saglam.koltuk minderleri nasil cikti ucaktan..pilotlar ucagin icindeyse nasil alindi cenzaler oradan.dusunuldugunde kokpite sıkışmış olmalari gerekmezmiydi? Bu sorularindan biri cevabini verebilirmi?
  • Halka açıklanmayan yazarın da belirttiğiv durumların olduğunu sanıyorum.

Birincisi, uçağın düşüşüne uçaksavar ateşinin yol açmadığına artık az çok kesin gözüyle bakılıyor. İkincisi, radar güdümlü füzeyle vurulduğuna ilişkin hiçbir radar tespiti yok. Ancak radarların yakalayamadığı ısı güdümlü füze olasılığını bunun dışında tutmak gerekiyor.

Bugünkü yazımda, olayın meydana geldiği 22 Haziran tarihinden bu yana tartışılan olasılıklar dizisi içinde üzerinde çok fazla durulmayan iki olasılıktan söz etmek istiyorum. Kamuoyunu bu ölçüde yakından ilgilendiren bir konuda -en uzak olasılık da dahil olmak üzere- bütün olasılıkların denkleme katılıp tartışılmasının yararlı olduğunu düşünüyorum.

İKİ OLASILIK DAHA VAR

Baştan belirteyim, konu üzerinde hiçbir uzmanlığım yok. Ancak bu konuda gerçekten bilgi ve tecrübe sahibi olan bir “emekli havacı” kaynağımın yaptığı teknik ve son derece detaylı bilgilendirme üzerinden iki olasılığa değinmek istiyorum.

Aslında uçağın düşüşünün ne uçaksavar ne de füze ateşinden kaynaklanmadığını varsaydığımızda, geriye yalnızca iki olasılık kalıyor. Bunlardan biri “motor ve sistem arızası”, diğeri ise “pilotaj hatası”. Kaynağım, “eldeki bulgular uçak ve sistemlerinde bir arıza olmadığını gösteriyor. Çünkü böyle bir arıza olsaydı pilotlar paraşütle atlamaya teşebbüs ederlerdi. Ancak böyle bir teşebbüsün olmadığı anlaşılıyor” dedikten sonra ekliyor: “O zaman uçağın düşüş sebebini pilotaj hatasına bağlamak doğru bir yaklaşım olur.”

GÖZ VE HİS YANILSAMASI

Pilotaj hatası olarak iki alt olasılık akla geliyor. Bunlardan birincisi, pilotların göz ve his yanılmasına bağlı olarak denizi ve gökyüzünü birbirine karıştırıp denize vurması.

Havacı kaynağımın belirttiğine göre, pilotlar deniz üzerinde düz olarak uçarken değişik etkenlerle göz ve his yanılmasına kapılabiliyor. Bu yanılsama halinde denizin maviliği ile göğün maviliği birbirine karışabiliyor. Deniz veya göl sakinken gökyüzündeki bulutlar aynen bir aynada olduğu gibi denizin üzerine yansıyor ve pilot denizin üzerinde terste uçtuğu izlenimine kapılıyor. Bu hisse kapılınca uçağı düzeltmek istiyor ve asıl o zaman uçağı terse geçirip suya vuruyor.
İlginçtir ki, bu, kara parçası üzerindeki uçuşlarda karşılaşılan bir kaza durumu değil. Ayrıca, denizin çok sakin ve dalgasız, ancak havanın bulutlu olduğu ortamlarda rastlanıyor. Kaynağım, Hava Kuvvetleri’nin geçmişte göz ve his yanılsaması sonucu meydana gelen kazalarda Akdeniz’de, Ege’de, Tuz Gölü ve Manyas Gölü üzerinde pek çok şehit verdiğini belirtiyor.

YÜKSEK AOA DURUMUNA GİRMEK

İkinci olasılık, doğrudan F-4 uçaklarının aerodinamik özelliğine bağlı olan “Yüksek AOA Durumu”na girilmesi. Bu, F-16 gibi diğer savaş uçağı modellerinde bulunmayan, yalnızca ve yalnızca F-4’lerde karşılaşılan, bu uçakların aerodinamik yapısının farklı tasarlanmış olmasından kaynaklanan bir durum. Bu savaş uçaklarının kanat uçları yukarı, kuyruk sathı ise aşağı doğru.

Bu uçaklarda pilot tırmanış, dalış ve çekiş hareketlerinde doğru kumanda vermezse uçak birden anormal duruma girebiliyor. Buna “High AOA” (Angle of Attack), Türkçesiyle “Hücum Açısı Durumu” deniyor.

Bu, kanadın üzerinden geçen hava kitlesinin (hava filesi) kanadın yatay ekseniyle yaptığı açıyı anlatıyor. Uçağın ani bir hareketle koordinesiz sert çekişlerinde kanat üzerinden geçen hava akışı bozularak deforme oluyor ve uçağı anormal duruma sokuyor. Bu durumda pilotun hemen uçağı bu durumdan çıkarması gerekiyor. Normal duruma getirmekte geç kalırsa uçak çakılıyor. Özellikle 10 bin feet’in altında yüksek AOA durumuna girilirse, pilotun çıkmak için gerekli reaksiyon süresi yeterli olmayabiliyor ve uçak suya ya da yere vuruyor. Bu nedenle, F-4 pilotlarına özellikle Yüksek AOA’dan çıkış eğitimleri yaptırılıyor.

Kaynağım, Hava Kuvvetleri’ndeki kayıtlara dayanarak, F-4 kazalarının önemli bir bölümünün pilotların yüksek AOA durumuna girip uçağı bu durumdan kurtaramamalarından kaynaklandığını da vurguladı.

Ayrıca bu olasılık, uçağı AOA durumuna sokan ani çekiş hareketine Suriye’nin saldırısının yol açmış olabileceği bir senaryoyu da dışlamıyor. Başlangıçta belirttiğim gibi, burada aktardıklarım tecrübe sahibi bir uzmanın görüşleri. Bu olasılıkları da bir tarafa not etmekte hiç sakınca yok. (Sedat Ergin / Hürriyet)

UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
birincisi bu uzman kimmiş.hava kuvvetlerinde kaç tane arıza anında atlayamayıp şehit olan pilot var haberi var mı? 'arıza olsa pilotlar atlarmış' bu da yeni çıktı. olayı direk pilotlara ihale etme çabaları başladı çünkü olaydan yırtmanın en kolay yolu bu. önce uçağı çıkarın sonra araştırma yapın. adamlar biz vurduk dedi bizde evet vurdular dedik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
eskilerden kalma bir alışkanlıktır... Uçak düşerse hata pilota kurtulursa bakımcıya... asıl sebepler önemli değildir.. bilirkişimizde oyle galiba..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SİPARİŞ 2 ~ 12 yıl önce
BU ARADA DİNDAR KARDEŞLERİ İÇİN SURİYE İLE SAVAŞA HAÇLININ TRUVA ATI GİBİ CAN ATAN HÜKÜMET YETKİLİLERİ VE AYARLI BASINI, IRAK IN KUZEYİNDE TÜRKMENLERE YAPILAN ZULÜMÜ GÖRMEZDEN GELİRKEN TÜRKMEN KELİMESİNDEN NE KADAR NEFRET ETTİKLERİ MOSSAD IN ŞAM DA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BOMBALI SALDIRI OLAYINDA DA TEKRARLANDI: ÖLENLERDEN BİRİ DE ESADIN KRİZ YÖNETİMİ SORUMLUSU HASAN TÜRKMENİ İDİ VE ÖZBE ÖZ TÜRKMENDİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SİPARİŞ ~ 12 yıl önce
BU YAZI UÇAĞIMIZ DÜŞTÜKTEN HEMEN SONRA YAZILSA İDİ , EVET OLASILIK DAHİLİNDE DERDİM.YORUMLARDA VE TANIĞIM RF4 CÜLERDEN BÖYLE YORUM GÖRMEDİM.ANCAK RÜZGAR TÜRKİYE ALEYHİNE DÖNMÜŞ VE RUSYA NIN HANGİ DELİLLERİ TÜRKİYE YE VERMİŞTİR Kİ BİR ANDA OLAYIN İHALESİ AYNI YUNAN FÜZESİ İLE DÜŞÜRÜLÜP ,HALKA PİLOTAJ HATASI NEDENİ İLE DÜŞTÜĞÜ SÖYLENEN PLT.YZB.NAİL ERDOĞAN IN OLAYINA DÖNMÜŞTÜR?DIŞ POLİTİKADA SIKIŞANLAR KENDİ HATALARININ BEDELLERİNİ ŞEHİTLERİMİZE ÖDETMEYE KALKMASIN.O UÇAK KİM ADINA İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPIYORDU VE TOPLANAN İSTİHBARAT HANGİ ÜLKELERLE PAYLAŞILDI?(NATO MU-BENCE ÖYLE)?.YOKSA SADECE SURİYE İLE SAVAŞA İTİLMEK İSTENEN TÜRK HALKINA GAZ VERMEK İÇİN Mİ BU SENARYO YARATILDI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaç ~ 12 yıl önce
Bu güne kadar alçak irtifa deniz uçuşunda kaç uçak denize deymiştir bilmiyorum ama bir hayli vardır. Bu uçuş ciddi bir eğitim ister, bu arada pilotların denize deymeleri için bir çok harici neden olabilir. Allah rahmet eylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
others ~ 12 yıl önce
koca bir yalan diyen arkadaşa kesin katılıyorum bulunan botların içerisinde ayak yoksa bu demek olur ki suda kala bilmek için çıkarılmış aynı şekilde kask da uçağın enkazına ulaşıldı peki neden sandalyeler çıkarılmadı da burun tekeri ve birkaç gereksiz parça çıkarıldı denizin dibinden yoksa sandalyeler yerinde mi degildi ???? yerindeyse gösterin degilse de hesabını sorun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaza kırımcı ~ 12 yıl önce
bellow körüğü de patlamış olabilir diyorum yeni bir bilgi olarak ancak zaten suriye vurdum diyor niye araştırılıyor ki . zaten füze uçağı vurduysa parça tesiriyle düşürür ve barut izi olmaz. motorda fuze parçası bulmaları lazım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KOCA BİR YALAN ~ 12 yıl önce
hiç birisine inanmıyorum..uluslararası alanda rezil olduk resmen..dalga geçiyo herkes..suriye çıkıp biz vurduk diyo biz pilotaj hatası diye kahraman pilotların üstüne yıkmaya çalışıyoruz..Adım gibi eminim ki o uçağı suriye düşürdü ve pilotlar atladı ve uçak düşerken hayattaydılar. O botlar ve kasklar akıntıyla çıkmaz..ya içinde ayak ve kafayla kopar ya da pilotlar çıkartmıştır. Pilotlarımız ya öldürüldü, ya da halen hayattalar ve söylenmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok bilenler ~ 12 yıl önce
Cok bilen arkadaslar birde pilotlarin botlari nasil ayaklarindan cikip su yuzeyinde bulundu. Kasklari nasil sapa saglam, bomeleri saglam.koltuk minderleri nasil cikti ucaktan..pilotlar ucagin icindeyse nasil alindi cenzaler oradan.dusunuldugunde kokpite sıkışmış olmalari gerekmezmiydi? Bu sorularindan biri cevabini verebilirmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sözcü ~ 12 yıl önce
Halka açıklanmayan yazarın da belirttiğiv durumların olduğunu sanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000