26 Aralık 2009, Cumartesi 07:06:38

Uçak mürettebatının tutukluluk süresi uzatıldı!

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta el konulan silah yüklü uçağın mürettebatı için tutukluluk hali 12 gün uzatıldı.

Bangkok Ceza Mahkemesi, Kuzey Kore'den gelen silah yüklü kargo uçağındaki pilotun "silahların İran'a götürüldüğü iddialarını reddettiğini" bildirdi ve polisin talebi üzerine mürettebatın 12 gün daha cezaevinde kalmasına karar verdi.

Mürettebatın tutukluluk halinin gerekirse 84 günü bulabileceği belirtiliyor.

Uçak iki haftadır Tayland'da olmasına rağmen, silah sevkiyatını kimin organize ettiği ve yükün nereye götürüldüğü hakkındaki belirsizlik sürüyor.

Rus haber ajansları ITAR-Tass ve RİA Novosti'nin yazılı sorularını yanıtlayan uçağın kaptan pilotu Kazakistanlı İlyas İsakov, uçağın nihai istikametinin Ukrayna'nın başkenti Kiev olduğunu yineledi.

İsakov, uçağın Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dan 35,8 ton yükle havalandığını, kargonun 25 tonunun petrol arama ekipmanı olduğunu, kalan yükün ise mühürlü tahta kutular olduğunu söyledi. İsakov, uçuş planlarında Bangkok ve Sri Lanka'da yakıt ikmali bulunduğunu ifade etti.

Silah kaçakçılığı uzmanları, geçen hafta yaptıkları açıklamalarda, uçağın İran'a gittiğini ileri sürmüştü. Taylandlı yetkilier ise uzmanların tahminini destekleyecek kanıt olmadığını söylemişti.

Tayland Savunma Bakanı Somsak Saithong, hafta başında yaptığı açıklamada, uçağın 4'ü Kazakistanlı, biri Belaruslu 5 mürretbatının nihai istikametlerinin Sri Lanka olduğunu ifade etmişti. Ancak Saithong, bugün, bu konuda yanlış bilgi aktardığını, mürettebatın Ukrayna'ya varmadan önce Sri Lanka'da yakıt ikmali için mola vermeyi planladıklarını kaydetti.

Öte yandan, avukatları kanalıyla bilgi veren mürettebat üyeleri, uçakta patlayıcı, roketatar ve karadan havaya füze parçaları bulunduğundan haberdar olmadıklarını bildirdi.

Gürcistan'ın havacılık şirketlerinden "Air West"e ait olan ve Ukrayna'daki "SP Trading" şirketine kiralanan İlyuşin-76 tipi nakliye uçağında, aralarında RPG roketi ve füzeler bulunan muhtelif silahlar ele geçirilmişti. 145 kasa içinde yaklaşık 40 ton silah yüklü uçaktaki Belaruslu pilot ile Kazakistan vatandaşı 4 kişilik mürettebat gözaltına alınmıştı.

Uçak mürettebatının tutukluluk süresi uzatıldı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000