11 Ekim 2018, Perşembe 08:13:09

Uçak motoru onarımında yeni bir devir başlayacak

Uçak motorlarının tamiri, yeni geliştirilen yılan robotlarla sıfıra yakın bir risk ile yapılabilecek.
  • Peki bozulan yeride tamir edicekmi HİC SABMİYORUM....
  • Biz de yerli ve milli iha, siha, paramotor falan yapıyoruz RR'nin yaptığı da bir şey mi?
  • Et ete degecek abi bence riskli detayli olmasi lazim

Uçak motorlarının tamiri, yeni geliştirilen yılan robotlarla sıfıra yakın bir risk ile yapılabilecek.

Uçak motorları oldukça karmaşık sistemler. Düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekiyor ve bu da uçuş maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Hem zaman hem de para açısından kayba yol açan ve oldukça detaylı olan bu işlemlerin büyük bir özenle yapılması gerekiyor.

Rolls-Royce firması uçakların bakımlarını kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına Intelligent Engine projesi kapsamında küçük robotlar geliştiriyor. Peki, bu minik robotlar ne işe yarayacak?

ENDOSKOPİ GİBİ

Robotlar küçük olduklarından, motoru parça parça sökmeden, üstelik motorun her yerinde inceleme yapabilecek. ‘Flare' isimli robot, bir yılan şeklini alarak endoskopi yapar gibi motorun derinliklerine dalacak. Diğer yılan şeklindeki robotlarla işbirliği yaparak örneğin motorun termal kaplamalarının eksilen kısımlarını tamir edecek.

Robotlar aynı zamanda bir hamam böceği gibi ilerleyen ‘Swarm' adı verilen robotları adeta tükürür gibi ağzından çıkaracak. 10 milimetre uzunluğundaki bu böcekler üzerlerinde taşıdıkları ışık ve kamera ile tamir işlerine yardımcı olacak. Aynı anda robotların ilerleyişini canlı olarak izleyen uzmanlar, robotlar sayesinde tamiri ile meşgul olduğu noktayı farklı açılardan izleyebilecek.

İLK DENEMELER BİRKAÇ YIL İÇİNDE

Rolls-Royce, aynı zamanda büyük parçaları birleştirmek gibi işler yapacak olan büyük robotların da üretileceğini söylüyor. Nottingham ve Harvard Üniversiteleri ile birlikte çalışan firma, bu minik robotların gerçek olmasını şu anda uzak bir ihtimal olarak görse de birkaç sene içinde ilk denemelerin başlayacağını ve kamuoyuna bu robotların tanıtılacağını belirtiyor.

Uçak motoru onarımında yeni bir devir başlayacak

Yorumlar

Boş issssssss ~ 5 yıl önce
Peki bozulan yeride tamir edicekmi HİC SABMİYORUM....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RR ~ 5 yıl önce
Biz de yerli ve milli iha, siha, paramotor falan yapıyoruz RR'nin yaptığı da bir şey mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Usta pilot ~ 5 yıl önce
Et ete degecek abi bence riskli detayli olmasi lazim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000