14 Aralık 2015, Pazartesi 08:30:07

Uçak mı yoksa fabrika mı?

Amerikan Boeing firması tarafından üretilen, dördüncü ve son “Awacs” Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (bizim hoşumuza gitmesi için adına Türkçe “Barış Kartalı” diyorlar) geçen hafta Konya Hava Üssü’nde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.
  • ula yorumcu o kayserili de senden biri 40 fabrka mi nebilem nemi ula yeter artık yeter niye söylemiyorsun o topraga gömulmuş 50 70 uçagı kim gömmuş işte chp inönu bunların uzantısı sen ve senin gibiler yok kime karşı silahlanıyormuşuz bunda haklısın içeridekileri seningibiler varken o awakclar neyapsın degilmi yok yerdemiymişler goktemiymişler bu ulke 2002 den sonra asıl sahiplerine yönetimi teslim aldılar eee zorunuza gidiyor degilmi ama alışacaksınız ya seve seve ya seve seve ha haaaaa
  • 40 mi 60 mi? Haberin basliginda bir tutarsiszlik var.
  • unutulmsın milli mücadele söz konusu olunca gerisi tefaruat benim devletim şimdi kendi savunma sanainde %60 yerli büyüyo peki sormazlarmı bundan 14 sene önce mili savunmaya harcana para ile kaç şehir kurulurdu niye sorgulanmaz acaba sayın gazeteci beyler
  • Oncelikle yazinizi bastan sona okudum.Konya da bu ucagi ucuran ve ucmasini saglayan ekip ile sadece 24 saat gecirseniz , o sicak koltugunuza kosa kosa geri doner ve yazinizda sormus oldugunuz sorularin cevabini kendiniz bulabirsiniz.Eminim buldugunuz cevap bir tutam fazla on yargi ve pismanlik icerecektir.Lutfen boyle yazilar yazarken once gidip bir arastirma yapin.Bu yazinizin konu hakkinda bilgisi olmayan insanlari yanlis yonlendirdini dusunuyorum.Konu ile ilgili haber turk ekibinin yaptigi belgeseli izlemenizi tavsiye ederim
  • bu da lazım,fabrikada lazım ama Aksaray gereksiz şatafatlı.
  • Kuzeyde Ukrayna'da savaş, Güneyde Suriye Irak savaş, Rus tehdidi... Tüm bu ortamda sen kalk tek motorlu olması sebebiyle radarı da küçük ve zayıf olan F-16 lardan oluşan hava filosunu en modern hava üstünlük uçaklarıyla çarğışabilecek hale, sağladığı uzun menzilli radar desteği ile getiren Awacs uçaklarına laf et... Keşke kendimiz üretsek ama ABD dışında üreten yok bu kabiliyette uçağı... Tüm bu ateş çemberinin içinde silahlanmayalım diyenler kötü niyetli değillerse, cahiller...
  • En etkin silah kullanılmayan ama caydırıcılığı olan silahtır misal atom bombası bir çok ülkenin envanterinde var kullanılıyormu hayır ama caydırıcı unsur olarak görevini yerine getiriyor. Awacs'ları sürekli gökyüzünde uçuracak bir savaş yada teyakkuz hali olmadıkca yer radarları ve savaş uçaklarının radarları yeterlidir barış kartalı yerdeki kaçakçıyı izlemek için değil havadaki savaş uçaklarını kordine etmek hedef belirlemek yönlendirme yapmak bir nevi gözü kulağı olmak için var ve savaş uçaklarının yer radarlarının görüşü yetmediği durumlarda devreye girer envanterde olması bile rakip için ayağını denk alması için yeterlidir. Misal küçücük toprağı olan israile onca düşmanı varken saldırmaya cesaret edemezler çünkü çok güçlü caydırıcı özelliği olan silahlara sahiptir. Ayrıca hiç inmeyecek hep havada kalacak söylemide yanlıştır personel istirahati uçak bakımı vs vs için yere inme zorundadır ama gerekirse 24 saatte yakıt ikmaliyle havada kalabilir.
  • Yunanlilarida boyle kandirmislar sadece turizmden gelen 300milyar eurosu avrupanin rusyanin amerikanin silahlarina bozuk denuzaltilarina yatirmislar simdi bir tane fabriklatai yok..ama yamuk denize dalan alman ubootlari var!
  • O fabrikaları koruyacak Havagücünüz yoksa neye yarar?
  • Canım Türkiyem Dünyanın merkezinde..Her türlü olay bizim çevremizde oluyor.Eğer zayıf ordu,Hava Kuvvetleri olursa ne olacağını siz tahmin edin.Güvenlik ve huzurun yoksa fabrikalar ne işe yarar.Ben biliyorumki Hava Kuvvetlerimiz dünyanın en modern silah ve teknolojilerine sahip.Siz hiç merek etmeyin.Kendi işlerinizi yapın huzur içinde..

Amerikan Boeing firması tarafından üretilen, dördüncü ve son “Awacs” Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (bizim hoşumuza   gitmesi için adına Türkçe “Barış Kartalı” diyorlar) geçen hafta Konya Hava Üssü’nde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Bu konuda daha önce Milliyet Ekonomi’de 3 yazım yayınlandı. 30 Nisan 2003’deki yazımın başlığı “4 Awacs mı, 1 milyar dolara  40 Fabrika mı?” idi. İkinci yazımın başlığı “Awacs’lar geliyor... Paracıklar gidiyor” idi. 18 Ocak 2006’da yayınlanmıştı. Üçüncü yazım “Biz kime karşı silahlanıyoruz?” başlığı ile 8 Mayıs 2014’te yayınlanmıştı.
Bu uçaklardan ABD ordusunda, İngiliz ordusunda, Kore ordusunda var. Biz de bu uçakları satın alan sayılı ülkelerden biriyiz.
Uçakların alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı, 4 Haziran 2002 tarihinde Boeing firmasıyla sözleşme imzalamıştı. 
Milliyet Ekonomi’nin eski sayfalarını karıştırdım. Ankara’dan Barkın Şık’ın şu haberi gazetede yer almış:
“Başbakan Erdoğan, Awacs’lara imza attı. Savunma Müsteşarlığı’nın brifinginde tatmin olmadığı için 1.3 milyar dolarlık alıma onay veremeyen Başbakan’ı Orgeneral Asparuk ikna etti.” (Awacs uçakları için o zaman belirlenen fatura 1.5 milyar dolardı. Sonra arttı mı, bilinmiyor.)

Kayseri’de 40 fabrika

Uçaklar için 1.5 milyar dolarlık anlaşmanın imzalandığı günlerde Kayseri Ticaret Odası Başkanı ile konuşmuştum. O da bana, “Kayseri organize sanayi bölgesinde büyük ölçekli 40 fabrika var. Ortalama 25 milyon dolar harcama ile ortaya çıkan bu tesislerde 30 bin işçi çalışıyor. Yılda 4 milyon dolar değerinde üretim yapılıyor. 500 bin dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor” demiş.

Ben de bu köşede 30 Nisan 2003 tarihinde yayımlanan yazımda, “1.5 milyar dolara 4 Awacs mı, 1 milyar dolara 40 fabrika mı?” diye sual eylemiştim.

Sonra üzüldüm. Güçlü, çağdaş bir ordu hepimizin özlemi. Güçlü, çağdaş bir ordunun ihtiyaçlarını tabii ki biz “siviller” bilemeyiz. Belki de Awacs’ları ekonominin önüne geçiren nedenler vardır.

Vardır da... Acaba daha önce teslim edilen 3 Awacs ne yapıyor? Havada mı dolaşıyor? Yerde mi konaklıyor?

Awacs’lar ne yapıyor?

Bu uçakların özelliğini anlatanlar bize dediler ki, bu uçaklar 24 saat havada kalacak. Benzin almak için yere bile inmeyecek. Benzin ikmalini başka uçaklar yapacak. Bu uçaklar hudutlardan kuş uçurtmayacak. Havada uçan kuştan bile Ankara’nın haberi olacak. Hele hele huduttan giren kaçakçı bile ekrana yansıyacak.

Uçakların, sadece havada değil, karada ve denizde de tüm hareketleri izleyeceği, dostu düşmanı ayırt edeceği söylendi.
Bugüne kadar teslim alınan 3 Awacs, sınır ihlali yapan yabancı uçakları henüz izleyemiyor ki, sınıra yakın uçan uçakların dost mu düşman mı olduğu, hangi ülkenin uçağı olduğu bu uçaklarla rağmen belirlenemiyor ki, başımız Rusya ile derde girdi.
Çok riskli bir bölgede, sıcak çatışmaların ortasında yaşıyoruz. Güçlü bir ordu bizim güvencemiz. Ülke savunması gündeme geldiğinde para önemini yitirir.

Önemli olan savunmanın gereği olan silahların teminidir. Ordunun gücü, iyi eğitilmiş insan gücü kadar çağdaş silahlara sahip olmasına bağlı. Önemli olan doğru silahları doğru zamanda, iyi fiyatla satın almaktır.

Awacs’ların teslimatı 13 yılda tamamlandı. Bu arada teknoloji değişti. Yeni tip uçakların üretimi başladı. Teslim alınan  Awacs’lar ordumuzun işine yarıyor mu? Faturasını paylaşan halkımıza bilgi verilirse, halkın da morali yükselir.

Bugünlerde morale ihtiyacımız var.

Güngör Uras / Milliyet

Uçak mı yoksa fabrika mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

aksaray 68 yasar ~ 7 yıl önce
ula yorumcu o kayserili de senden biri 40 fabrka mi nebilem nemi ula yeter artık yeter niye söylemiyorsun o topraga gömulmuş 50 70 uçagı kim gömmuş işte chp inönu bunların uzantısı sen ve senin gibiler yok kime karşı silahlanıyormuşuz bunda haklısın içeridekileri seningibiler varken o awakclar neyapsın degilmi yok yerdemiymişler goktemiymişler bu ulke 2002 den sonra asıl sahiplerine yönetimi teslim aldılar eee zorunuza gidiyor degilmi ama alışacaksınız ya seve seve ya seve seve ha haaaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baslik ~ 8 yıl önce
40 mi 60 mi? Haberin basliginda bir tutarsiszlik var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
urfair ~ 8 yıl önce
unutulmsın milli mücadele söz konusu olunca gerisi tefaruat benim devletim şimdi kendi savunma sanainde %60 yerli büyüyo peki sormazlarmı bundan 14 sene önce mili savunmaya harcana para ile kaç şehir kurulurdu niye sorgulanmaz acaba sayın gazeteci beyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airman ~ 8 yıl önce
Oncelikle yazinizi bastan sona okudum.Konya da bu ucagi ucuran ve ucmasini saglayan ekip ile sadece 24 saat gecirseniz , o sicak koltugunuza kosa kosa geri doner ve yazinizda sormus oldugunuz sorularin cevabini kendiniz bulabirsiniz.Eminim buldugunuz cevap bir tutam fazla on yargi ve pismanlik icerecektir.Lutfen boyle yazilar yazarken once gidip bir arastirma yapin.Bu yazinizin konu hakkinda bilgisi olmayan insanlari yanlis yonlendirdini dusunuyorum.Konu ile ilgili haber turk ekibinin yaptigi belgeseli izlemenizi tavsiye ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kartal2 ~ 8 yıl önce
bu da lazım,fabrikada lazım ama Aksaray gereksiz şatafatlı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zamansız ve saçma ~ 8 yıl önce
Kuzeyde Ukrayna'da savaş, Güneyde Suriye Irak savaş, Rus tehdidi... Tüm bu ortamda sen kalk tek motorlu olması sebebiyle radarı da küçük ve zayıf olan F-16 lardan oluşan hava filosunu en modern hava üstünlük uçaklarıyla çarğışabilecek hale, sağladığı uzun menzilli radar desteği ile getiren Awacs uçaklarına laf et... Keşke kendimiz üretsek ama ABD dışında üreten yok bu kabiliyette uçağı... Tüm bu ateş çemberinin içinde silahlanmayalım diyenler kötü niyetli değillerse, cahiller...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 8 yıl önce
F-16 radarının zayıf olduğunu nerden biliyon kardeş.çeyrek asır Atış Kontrol Radarımızı tamir ettim.Tabiki son model değil.Her sene yazılımından hardware ine değişiyor.Ama USA in de kullandığı gelişmiş FCR dır ve Modernize edilmiş,yazılımlada gerektiğinde güncelleniyor.Yoksa hangi uçak dünyada 5000 den fazla 30 a yakın ülkede kullanılırdı.Multipurpose dünyanın en modern uçağı bence.Bol keseden çamur atmayalım bilmeden.
XerdoX ~ 8 yıl önce
En etkin silah kullanılmayan ama caydırıcılığı olan silahtır misal atom bombası bir çok ülkenin envanterinde var kullanılıyormu hayır ama caydırıcı unsur olarak görevini yerine getiriyor. Awacs'ları sürekli gökyüzünde uçuracak bir savaş yada teyakkuz hali olmadıkca yer radarları ve savaş uçaklarının radarları yeterlidir barış kartalı yerdeki kaçakçıyı izlemek için değil havadaki savaş uçaklarını kordine etmek hedef belirlemek yönlendirme yapmak bir nevi gözü kulağı olmak için var ve savaş uçaklarının yer radarlarının görüşü yetmediği durumlarda devreye girer envanterde olması bile rakip için ayağını denk alması için yeterlidir. Misal küçücük toprağı olan israile onca düşmanı varken saldırmaya cesaret edemezler çünkü çok güçlü caydırıcı özelliği olan silahlara sahiptir. Ayrıca hiç inmeyecek hep havada kalacak söylemide yanlıştır personel istirahati uçak bakımı vs vs için yere inme zorundadır ama gerekirse 24 saatte yakıt ikmaliyle havada kalabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Njoy ~ 8 yıl önce
Yunanlilarida boyle kandirmislar sadece turizmden gelen 300milyar eurosu avrupanin rusyanin amerikanin silahlarina bozuk denuzaltilarina yatirmislar simdi bir tane fabriklatai yok..ama yamuk denize dalan alman ubootlari var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guardian ~ 8 yıl önce
O fabrikaları koruyacak Havagücünüz yoksa neye yarar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
savaş ~ 8 yıl önce
savaşlar topla tüfekle yapılsaydı dediğiniz doğruydu guardian bey. teknoloji çağında üretici olmayan kaybetmeye mahkumdur!
Ali ~ 8 yıl önce
Canım Türkiyem Dünyanın merkezinde..Her türlü olay bizim çevremizde oluyor.Eğer zayıf ordu,Hava Kuvvetleri olursa ne olacağını siz tahmin edin.Güvenlik ve huzurun yoksa fabrikalar ne işe yarar.Ben biliyorumki Hava Kuvvetlerimiz dünyanın en modern silah ve teknolojilerine sahip.Siz hiç merek etmeyin.Kendi işlerinizi yapın huzur içinde..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000