09 Ocak 2013, Çarşamba 08:24:42

UÇAK KAZASININ NEDENİ BELLİ OLDU

Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen uçak kazasının nedeni belli oldu.
  • Birçok uçak tipinin birbirinden farklı frenleme sistemleri vardır , ornek olarak verecek olursak airbus serisi uçaklarda iniş için iki seçenekli aotobrake yani frenleme sistemi bulunmaktadır ,LO ve MED . Lo seçili durumda iniş yapıldığında ana dikmeler yani arka iniş takımları yere belli bir ağırlıkta temas ettigi andan itibaren 4 saniye sonra frenleme devreye girer , bu esnada reverse kullanılmadığı var sayılırsa yaklaşma suratının normal koşullarda 5 it altında teker koyulur ve gecen 4 saniye icinde ortalama 2 kt sürat azalır , pist KURU bile olsa reverse kullanıldığı takdirde gecen 4 saniyelik zaman zarfında yaklaşık 7 kt sürat düşüşü olur ,bu 5 kt lik fark her 1 kt için 100 ft fazladan durma mesafesine tekabül eder , yani reverse kullanımı KURU pistte uçağı 500 ft daha erken durdurabilir.. Auto Brake devreye girer ve LO mod da uçağı 3 metre/saniye , Med mod yaklaşık 5.8 metre/ saniye yavaşlatır .bu durumda reverse kullanımı durma mesafesini her durumda etkiler. İyi günler.
  • adamlar reverse thrust olayını konuşuyorlar,şimdi retard ile ne ilgisi var bunun,yine bir sim pilotu galiba cıkk cık her yer yalan yanlış yorumlardan çöp olmuş arkadaş,havacılığı bir rahat bırakın da bilenler yapsın şu işi!!!!
  • Bilginizi sinamak kimsenin haddine degildir lakin eklemek istegim bir konu var. Eger ki havaciysaniz. Bu onemli bir konu. Kuru pistte reverser durma mesafesini etkilemez ancak yasanan olayda gecen meydandaki gibi pist islak yahut kar ile kapli ise reverser larin katkisi buyuk olcudedir. Performans bolumlerini incelerseniz rahatlikla gorebilirsiniz. İyi ucuslar.
  • Aldığım bilgilere göre, bu uçağın fren sisteminde uçak servise girdiğinden beri bir arıza varmış. İstanbul'a geldiğinde de defalarca fren sistemi ile ilgili problem olduğu görülmüş. Bu meydan için, pilotlar ilk yaklaşmadan vaz geçmişler, ikinci yaklaşma ile inmişler. Pist durumuna rağmen reverserlere güvenmişler. Reverser arızası olunca "Kutup ayısı saklandığı yerden çıkmış". Allah rahmet etsin.
  • Airbus boşuna ötmüyor retard retard önemli.
  • Ucagin yüksek suratte yavaşlamasını sağlayan en etkin iki öge reverse ve kanat üzeri , uçağın ağırlığını yere vermesini sağlayan , ground spoiler dir. Özellikle kaygan ve yüzeyi kar veya buzla kaplı pistlerde tekerleklere uygulanan normal frenleme etkisiz kalır , hatta yavaşladıktan sonra bile zaman zaman taxi sırasında kaygan yerlerde fren yerine reverse kullanılabilir veya kullanılmalıdır .. Yazdığınızın aksine asıl tekerleklere uygulanan fren reverse kullanımının yükünü alır ve yıpranmayı önler , fren balatalarının değişmesi motorun reverse kullanımında yarattığı maliyetin cok daha altındadır .
  • reverser ın durma mesafesine etkisi yoktur sadece frenlerin yükünü azaltarak yıpranmayı önler.tahminen pist frenleme değerleri zayıftı ve pilotlara rapor edilmedi.
  • Sadece reverse thrust calismamasi tekk etken olmamali. Reverse thrust arizasi bircok kez olmustur ve sadece ona bagli olarak pisti disi cikislar son derece ender. Tahminimce baska etkenler (pist sonu kar ve buzdan dolayi kaygan vs) vardi.
  • Sio okuma yazman yok belli ama lütfen buraya çıkıp bişeyler yazmaya çalışma inan en iyisini yapmış olursun
  • Sorun sadece 5 Km daha hızlı yaklaşması değil arkadaşım,o uçak normal teker koyma hızında da gelse yine reverse ile frenleme yapamayacaktı,yani yine çalışmayacaktı frenleme,biraz yavaş gelseydi belki en iyi ihtimalle duvara vurmaz toprak zemine saplanırdı.80 Kts surat'e kadar reverse en guvenli frenlemedir,daha sonrasi teker frenlemesiyle yapılır.

Vnukova Havalimanı'ndaki Tu-204 uçak kazasının nedeninin ters tarafa hareket (revers) mekanizmasının arızalanması olduğu ortaya çıktı.


Kommersant Gazetesi'nde soruşturma görevlilerine ve teknik komisyona dayandırılarak verilen habere göre, uçak mürettebatı uçağı normal bir şekilde indirdi. Ancak, normal olan saatte 225-245 km. hız yerine aşırı hız olan saatte 250 km. hızla iniş gerçekleşti. Uzmanların görüşlerine göre, bu kritik bir durum değildi. Uçak ekibi uçağı frenleyip yavaşlamasına yardımcı olacak revers mekanizmasına güvendiler. Ama bu sistem Tu-204 uçağının her iki motorunda devreye girmedi, pilotların geleneksel bir şekilde uçağı durdurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

29 Aralık’ta meydana gelen kazada, Red Wings şirketine ait uçak Vnukova Havalimanı'nda pisten çıkmış, üç parçaya bölünerek yanmıştı. Kazada, beş kişi hayatını kaybetmişti.

UÇAK KAZASININ NEDENİ BELLİ OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Krasnodar bilgi 2 ~ 11 yıl önce
Birçok uçak tipinin birbirinden farklı frenleme sistemleri vardır , ornek olarak verecek olursak airbus serisi uçaklarda iniş için iki seçenekli aotobrake yani frenleme sistemi bulunmaktadır ,LO ve MED . Lo seçili durumda iniş yapıldığında ana dikmeler yani arka iniş takımları yere belli bir ağırlıkta temas ettigi andan itibaren 4 saniye sonra frenleme devreye girer , bu esnada reverse kullanılmadığı var sayılırsa yaklaşma suratının normal koşullarda 5 it altında teker koyulur ve gecen 4 saniye icinde ortalama 2 kt sürat azalır , pist KURU bile olsa reverse kullanıldığı takdirde gecen 4 saniyelik zaman zarfında yaklaşık 7 kt sürat düşüşü olur ,bu 5 kt lik fark her 1 kt için 100 ft fazladan durma mesafesine tekabül eder , yani reverse kullanımı KURU pistte uçağı 500 ft daha erken durdurabilir.. Auto Brake devreye girer ve LO mod da uçağı 3 metre/saniye , Med mod yaklaşık 5.8 metre/ saniye yavaşlatır .bu durumda reverse kullanımı durma mesafesini her durumda etkiler. İyi günler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes 13:46:03'ya ~ 11 yıl önce
adamlar reverse thrust olayını konuşuyorlar,şimdi retard ile ne ilgisi var bunun,yine bir sim pilotu galiba cıkk cık her yer yalan yanlış yorumlardan çöp olmuş arkadaş,havacılığı bir rahat bırakın da bilenler yapsın şu işi!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Krasnador Dostum ~ 11 yıl önce
Bilginizi sinamak kimsenin haddine degildir lakin eklemek istegim bir konu var. Eger ki havaciysaniz. Bu onemli bir konu. Kuru pistte reverser durma mesafesini etkilemez ancak yasanan olayda gecen meydandaki gibi pist islak yahut kar ile kapli ise reverser larin katkisi buyuk olcudedir. Performans bolumlerini incelerseniz rahatlikla gorebilirsiniz. İyi ucuslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1ol ~ 11 yıl önce
Aldığım bilgilere göre, bu uçağın fren sisteminde uçak servise girdiğinden beri bir arıza varmış. İstanbul'a geldiğinde de defalarca fren sistemi ile ilgili problem olduğu görülmüş. Bu meydan için, pilotlar ilk yaklaşmadan vaz geçmişler, ikinci yaklaşma ile inmişler. Pist durumuna rağmen reverserlere güvenmişler. Reverser arızası olunca "Kutup ayısı saklandığı yerden çıkmış". Allah rahmet etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes ~ 11 yıl önce
Airbus boşuna ötmüyor retard retard önemli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Krasnodar bilgi ~ 11 yıl önce
Ucagin yüksek suratte yavaşlamasını sağlayan en etkin iki öge reverse ve kanat üzeri , uçağın ağırlığını yere vermesini sağlayan , ground spoiler dir. Özellikle kaygan ve yüzeyi kar veya buzla kaplı pistlerde tekerleklere uygulanan normal frenleme etkisiz kalır , hatta yavaşladıktan sonra bile zaman zaman taxi sırasında kaygan yerlerde fren yerine reverse kullanılabilir veya kullanılmalıdır .. Yazdığınızın aksine asıl tekerleklere uygulanan fren reverse kullanımının yükünü alır ve yıpranmayı önler , fren balatalarının değişmesi motorun reverse kullanımında yarattığı maliyetin cok daha altındadır .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
krasnodar ~ 11 yıl önce
reverser ın durma mesafesine etkisi yoktur sadece frenlerin yükünü azaltarak yıpranmayı önler.tahminen pist frenleme değerleri zayıftı ve pilotlara rapor edilmedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayret.... ~ 11 yıl önce
Nasıl oldu da bunu da THY'ye fatura etmedin! Bu gün ayık mısın?
misafir ~ 11 yıl önce
Sadece reverse thrust calismamasi tekk etken olmamali. Reverse thrust arizasi bircok kez olmustur ve sadece ona bagli olarak pisti disi cikislar son derece ender. Tahminimce baska etkenler (pist sonu kar ve buzdan dolayi kaygan vs) vardi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sio ya ~ 11 yıl önce
Sio okuma yazman yok belli ama lütfen buraya çıkıp bişeyler yazmaya çalışma inan en iyisini yapmış olursun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
5 Km olayı değil ~ 11 yıl önce
Sorun sadece 5 Km daha hızlı yaklaşması değil arkadaşım,o uçak normal teker koyma hızında da gelse yine reverse ile frenleme yapamayacaktı,yani yine çalışmayacaktı frenleme,biraz yavaş gelseydi belki en iyi ihtimalle duvara vurmaz toprak zemine saplanırdı.80 Kts surat'e kadar reverse en guvenli frenlemedir,daha sonrasi teker frenlemesiyle yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000