17 Nisan 2010, Cumartesi 15:24:57

UÇAK KAZASINDA ÖLENLER ANILIYOR

Rusya'nın Smolensk havaalanı yakınlarında düşen uçakta hayatını kaybeden, aralarında Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşinin de bulunduğu 96 kişi Varşova'daki Saski Park veya Pilsudki Meydanı olarak bilinen alanda düzenlenen törenle binlerce kişinin katılımıyla anılıyor.

Uçağın düşüş saati olan 08.56'da (TSİ 09.56) tüm ülke genelinde kilise çanları ve acil siren sesleriyle yankılanırken, başkentteki Polonyalılar da sirenlerin ardından Pilsudki Meydanı'na akın etmeye başladı.

Tören 2 dakikalık saygı duruşuyla başlarken, bazı Polonyalıların gözyaşlarını tutamadığı dikkat çekti. Saygı duruşunun ardından uçak kazasında hayatını kaybedenlerin adları tek tek okundu.

Ulusal marşın çalınmasının ardından törende konuşan Devlet Başkanı Vekili Bronislaw Komorowski ve Başbakan Donald Tusk güçlükle yaptıkları konuşmalarda, bu kazanın ikinci dünya savaşından sonra ülke tarihinin trajik olaylarından birini oluşturduğunu söyledi. Konuşmaların ardından ayinler okundu.

Kent merkezindeki törenin ardından TSİ 19.00'da St. John's Katedrali'nde Kaczysnki ve eşi Maria için bir ayin düzenlenecek. Kent merkezinde toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verirken, Polonya hükümeti bu akşama kadar başkentte tüm içki satışlarını yasakladı.

Kaczysnki ve eşi, yarın Krakow kentindeki Wawel Katedrali'nde düzenlenecek törenle toprağa verilmeye hazırlanırken, İzlanda'daki yanardağ yüzünden ortaya çıkan kül bulutu tehdidi nedeniyle hangi yabancı ülke liderlerinin törene katılacağı henüz netlik kazanmadı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, törene şu ana kadar Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda ve Pakistan heyetlerinin olumsuz hava koşulları yüzünden katılamayacağını ilettiğini belirtti.

Varşova, aralarında ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de bulunduğu 100'e yakın devlet ricalinin Krakow'a gelmesini beklediklerini belirtirken, Polonya hava sahası kül bulutu tehlikesi yüzünden 6 bin metre yüksekliğindeki uçuşlar için bugün de kapalı tutuldu.

Wawel Katedrali'ndeki tören yarın yerel saatle 14.00'da (TSİ 15.00) başlayacak. Kaczysnki ve eşinin cenazeleri Krekow'daki eski kent içinden ağır ağır toprağa verileceği Katedral'a götürülecek.

UÇAK KAZASINDA ÖLENLER ANILIYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000