11 Temmuz 2009, Cumartesi 16:04:30

Uçak kazası beyaz perdeye aktarılacak...

Trabzon'un Maçka ilçesinde 2003 yılında düşen ve 62'si İspanyol Barış Gücü askeri olmak üzere toplam 75 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası, Yönetmen Murat Saraçoğlu tarafından çekilecek 'İspanyol Kardeşliği' isimli sinema filminin konusu olacak.

Filmin çekileceği Trabzon'da Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Saraçoğlu, uçak kazasının ve ardından yaşanan gelişmelerin kendisini çok etkilediğini belirterek bunu film yapmaya karar verdiğini söyledi. Bilhassa müezzin Sait Topçu'nun kazada hayatını kaybeden İspanyol askerlerin eşyalarını ülkelerine göndermesinden etkilendiğini kaydeden Saraçoğlu, "Bu olayı birkaç yıl önce bir gazetede okum. Topçu'nun İspanya'ya gönderdiği mektubun öyküsü beni çok etkiledi. Yaklaşık 2 yıl bu haber ve beraberinde topladığım verileri sakladım. Sonunda bir film hikayesi çıkararak ön çalışmaya başladık. Film, müezzin Sait Topçu'nun hikayesini anlatmayı hedeflemektedir" dedi.

Projenin amacının Türk insanının yüce gönüllüğünü ve insan severliliğini gerçek bir hikayeden yola çıkarak anlatmak olduğunun altını çizen Saraçoğlu, "İspanyol Kardeşliği gibi projeler ülke imajımız ve tanıtımımız açısından büyük faydalar sağlamakta ve milyon dolarlar harcanarak yapılacak reklam faaliyetlerinden çok daha etkili ve saygın olabilmektedir. Filmin temel dayanağı hikayenin gerçek bir olaya dayanması ve kurgusal olmamasıdır. Bu hikayenin hayata geçmesi Trabzon insanın ve şehrinin
misafirperverliğini bir kere daha göstermek, olaylara yaklaşımındaki hümanist bakış ve Türkiye'nin genel imajı açısından da çok yararlı olacaktır. Ayrıca hikayede İspanyol bir kadın oyuncunun da yer alacağı düşünülürse filmin etkileri ülkemizle de sınırlı kalmayacaktır" diye konuştu.

Filmin çekileceği Trabzon'a kalabalık bir ekiple geldiklerini anlatan Murat Saraçoğlu, öncelikle kenti tanımaya çalışacaklarını söyledi. Saraçoğlu, sinema filminin çekimlerine ise gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından yaklaşık 10 ay sonra başlayacaklarını ifade etti.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise kazanın bugüne kadar hep askeri yönünün ön plana çıkarıldığını hatırlatarak çekilecek olan sinema filmiyle olaya farklı bir bakış açısı getirileceğini ve bu filmin aynı zamanda Türk-İspanyol dostluğunu da güçlendireceğini vurguladı.

Uçak kazasının meydana geldiği Şahinkaya beldesinin Belediye Başkanı Mustafa Köse de film ekibine her türlü yardımda bulunmaya hazır olduklarını dile getirdi. Kazada hayatını kaybeden İspanyol askerlerin eşyalarını ülkelerine gönderen ve çekilecek filmin en önemli karakterine konu olan müezzin Sait Topçu da basın toplantısında hazır bulundu.

Öte yandan Afganistan'ın başkenti Kabil'de görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna'ya ait uçak, 26 Mayıs 2003'te Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Şahinkaya beldesinde düşmüştü. Kazada, 62'si İspanyol Barış Gücü askeri olmak üzere toplam 75 kişi hayatını kaybetmişti.

Uçak kazası beyaz perdeye aktarılacak...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000