10 Şubat 2009, Salı 12:11:00

Uçak kaçırma dönemi sona erecek

Uzmanlar, çok yakında havaalanlarında kalabalık içinde teröristleri belirleyebilen yüz tanıma sistemlerinin kullanılacağını söylüyor.
  • Tabii ki sadece Amerika'da uygulanacak. Türkiye'deki usul "Vur UÇUŞ EKİBİ'ningözünün üstüne". Neden Çünkü "YASANIN OLMADIĞI YERDE ORMAN KURALLARI" GEÇERLİDİR DE ONDAN. Kanun Koyuculara Saygı ile Duyurulur.

Teknoloji yolcular uçağa binmeden önce yüzlerinin 3 boyutlu resmini çizecek ve bu resimleri şüpheli teröristlerin fotoğraflarıyla karşılaştıracak.

BBC Focus dergisinde yayınlanan habere göre, 2 boyutlu fotoğraflar kullanan sistemler yıllardır bulunuyor, fakat yolcunun yüzü tarandığın zaman şüphelilerin fotoğraflarıyla aynı pozisyonda değilse işlem gerçekleşmiyordu. Fakat 3 boyutlu fotoğraflar ise yolcuların herhangi bir açıdan fotoğraflanabileceği anlamına geliyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde Dr. Dirk Colbry ve Michigan Eyalet Üniversitesi'nden George Stockman 3 boyutlu güvenlik yüz taramalarını araştırıyor. Yüz tanımada kalabalıkta taramak ve birisini saptamak için teleobjektif kullanmayı düşündüklerini söyleyen araştırmacılar, ordunun ve İç Güvenlik Bakanlığı'nın da bu sistemi kullanmak istediğini belirttiler.

Colbry ve meslektaşları bir insanın yüz ebatlarını ölçen lazer kullanan 3 boyutlu yüz tanıma sisteminin doğruluğunu test ettiler. Buna göre, standart fotoğraf çekiliyor ve sonra lazer ışığının yatay düzlemi kişinin yüzünün üzerinden geçerek 3 boyutlu resmini oluşturuyor. Bu resim burun ve gözler etrafındaki çeşitli noktalar arasındaki uzaklıkları ölçerek fotoğrafın aleyhine incelenebiliyor. Eğer ölçümler orijinal resimdekilerle eşleşirse şüpheliyi bulmuş oluyorsunuz. Bir testte, 3 boyutlu taramalar yüzde 99 doğru çıktı.

Mevcut 3 boyutlu tarayıcılar hastanelerde ve mühendislikte kullanılmak üzere geliştirildi. Fakat havaalanı güvenliğinde kullanılacak tarayıcıların daha hızlı olması gerekiyor. Mevcut tarayıcıların bir yüzü 2 ile 5 saniye arasında taradığını vekişinin tarama işlemi için işbirliğinde bulunması gerektiğini söyleyen Dr. Colbry "Teknoloji henüz gerçek zamanlı tarama yapamıyor. Ancak bu çok yakında olacak ve bu oyunun önderi olmak istiyoruz" dedi. Colbry tarayıcıların önümüzdeki 5-10 yıl içinde havaalanında kullanılacak kadar hızlı ve ucuz olacağını tahmin ediyor.

Fakat herkes havaalanında kullanılacak 3 boyutlu yüz tanımanın öncelikli olabileceğine inanmıyor. Havacılık güvenlik uzmanı Chris Yates, "Bu tamamıyla heyecan verici görünüyor, fakat belirlemeye çalıştığınız insanların iyi kalitede resimlerine ihtiyacınız olacak" dedi.

Colbry araştırma çabaları sıvı ya da jellerin uzaktan analizi üzerine yoğunlaştırılabileceğini de kaydetti. Bu nedenle şişenin içindekiler uçağa alınmadan önce kapaklarını açmadan analiz edilebileceğini ve aynı zamanda yolcuların patlayıcı madde taşıyıp taşımadıklarının da kontrol edilebileceğini ifade eden Colbry, "İngiltere'de patlayıcı madde taşıyan insanları tespit etmek için uzaktaki insanları eleyen çiftli lazer sistem kullanmada başarılı bir şirket var. Bu sistem insanları baştan aşağıya tarıyor ve üzerinde az miktarda bile patlayıcı madde bulunanları buluyor. Hatta patlayıcı madde taşıyan kişi ellerini yıkasa bile sistem tırnaklarının arasındaki zerrecikleri bulabiliyor " diye konuştu

Uçak kaçırma dönemi sona erecek

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Tabii ki sadece Amerika'da uygulanacak. Türkiye'deki usul "Vur UÇUŞ EKİBİ'ningözünün üstüne". Neden Çünkü "YASANIN OLMADIĞI YERDE ORMAN KURALLARI" GEÇERLİDİR DE ONDAN. Kanun Koyuculara Saygı ile Duyurulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000