26 Aralık 2011, Pazartesi 08:20:52

UÇAK DÜŞÜREN İLK TÜRK!

Vecihi Hürkuş’un günlükleri Türkçe’ye çevriliyor...
  • Yapı Kredi Kültür yayınlarından çıkan bu kitabı mutlaka alıp okumalısınız. 1940'lı yıllar boyunca Vecihi Hürkuş'un nasıl şekillerde sabote edildiği, bağnaz CHP'liler tarafından uçak yaptığı için nasıl taciz edildiğini, daha sonra da 27 Mayıs cuntasının askerleri tarafından evinin, işyerinin ve uçaklarının nasıl parçalanıp yakılıp yıkıldığını öğrenin. --Volvo--
  • tarihimizi bilelim tabi. Ancak su ulkede yaptigimiz ve hurdaya attigimiz ucaklarimizin heasabinizi kim verecek? Muzelerimizde kac adet Turk yapimi ucak var? Yada bugun TAI'de ucak yapamayan ucak yaptigini sanan sonra yapamadigi ucaklari tozlu koselerde eski bir caydanlik gibi saklayan emekli yoneticilere -ki bunlarin hepsi vatani icin canini vermeye hazir eski asker- ne diyecegiz? Bu milli savunma butcesi illa boyle adamlarin elinde carcur edilmek zorunda mi? Bu asalak sirketleri sirtimizda nereye kadar tasiyacagiz? Nerde benim parasini vergilerimle pesin verdigim dronum? IHAm? Egitim Ucagim? Hesap soran olmayacak mi? Kac sene oldu yeter artik her emekli olan bu sirketlere geciyor asalak miktari gittikce artiyor.
  • Milliyet hatalı bir haber vermiş. Havacılık sitelerinde, ki buna Hava Kuvvetleri Komutanlığı Web sitesi de dahildir, daha doğru bilgiler var. Türk Hv.K.K.lığı yeterince tanıtılmadığından, dünyada ilklere imza atmış bir kuvvet olduğu bilinmiyor. Mesela, "DÜNYADA" ilk hava hava muharebesi ile uçak düşürülmei 1914 Çanakkale, Ütğm Ali Rıza; ilk Mukabil Hava Harekatı 1914 Çanakkale; ilk düşman uçaklarını yerde ele geçirip kullanma 1914 IRAK, ilk Gece Harekatı 1916 Irak Cephesi ..... Fighter uçakla en uzun uçuş, hem de tek uçak değil 12xF-16 Amrika- Türkiye 12.30 saat. Devamı da gelecek...
  • Sanırım ilk uçağını düşürenler Trablusgarp'daki Türk direnişçileriydi. Düşen de bir italyan uçağıydı. (Kaynak Hakan KAĞAN- İmparatorluğun Son Akşamı-Kuşçubaşı Eşref, 2011 Timaş Yayınları)
  • İlk hava muharebesi Çanakkale'de yapılmış; "30 Kasım 1914’de Üsteğmen Ali Rıza ve Rasıtı Orhan, AK-1 Albatros tayyaresiyle uçuş yaparlarken Kabatepe üzerinde rastladıkları bir Fransız tayyaresiyle harbe tutuşmuş, bir kurşun Fransızın benzin deposunu deldiğinden tayyare yanarak İntepe-Helles arasına düşmüştür." BKZ: http://www.hvkk.tsk.tr/TR/IcerikDetay.aspx?ID=32&IcerikID=84 .Ayrıca Dünyada ilk Mıkabil Hava Harekatı da Türk Hv.K. tarafından Çanakkale'de yapılmıştır. 1 nci Tayyare Bölüğünün ölümsüz kahramanlarını burda tekrar saygıyla anıyorum.
  • ben hava muharebesi sonucunda dusurdugumuz ilk ucagi canakkale savasında diye biliyorum..
Türk havacılık tarihinin en önemli figürlerinden biri olan Vecihi Hürkuş’un Türkçe’ye çevrilen günlükleri havacılık tarihine ışık tutacak.
 
Vecihi Hürkuş’un günlüklerini kızı Gönül Şarman Hürkuş’un destekleriyle kurulan Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Türkçe’ye çeviriyor. 
 
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin Osmanlıca kurslarından eğitim alan 8 gönüllü çevirmen çalışmalarını sürdüyor. Hürkuş’un 1920-1969 arası yaşadıklarını yazdığı günlükler, belgesel serisi olarak da yayınlanacak. Dernek Başkanı Bahadır Gürer, “Açık arttırma ile talan edilen günlükleri toplamaya çalışıyoruz. Bazı kimseler günlükleri iade etmek için yüksek ücret istiyor” dedi. Şarman Hürkuş ise, “Babamın günlükleri sivil havacılığımızı aydınlatacak bilgilerle dolu. Türk pilotlarının Türk uçaklarıyla gökyüzünde olmasını istiyordu. Her gece Atatürk’e selam durarak uyuturdu bizi” diye konuştu. Vecihi Hürkuş’un günlüklerinden bazı bölümler:
 
10 Ocak 1921: İnönü Harbi’nin dördüncü ve en çılgın günüydü. Behçet ve Yüzbaşı Muhsin Bey’ler keşif tayyareleriyle, ben de gene küçük avcı ile havalanmıştık. Henüz ayrıldığım noktadan 10 kilometre kadar açıldığım bir sırada motörüm, fena bir koku neşrederek devri düşmeğe başladı ve büyük bir sıkıntı içinde çırpınarak sustu.
 
28 Şubat 1923: Remzi’yi de kaybettik. Kahraman çocuk, deniz üzerinden meydana ve takriben 250 metre yükseklikten yaklaşmıştı. Bu sırada tayyare bir dalış vaziyetine geçerek dikildi ve motörün kuvvetini kesmedi. İnsana bir iniş meyli veren bu harekette ben tamamen bir gayri tabilik görüyor ve olduğum yerde “gaz kes” diye bağırıyordum. Fakat ne tayyare düzeldi ve ne motörünü kesti. Her an büyüyen o süratle İzmit körfezinin derinliklerine kadar uzandı ve gürültüyle sulara gömüldü.
 
14 EYLÜL 1922: Hemen hepsi de faal halde tayyareleri, Yunan tayyarecileri ne diye bırakmış olabilirlerdi? İzmir ile Sakız arası kısacık bir mesafe ve tayyare için nihayet yarım saatlik bir uçuş yolundan ibaretti. İşte bu büyük zaferin havacılık ganimetlerini ilk defa ben görüyordum ve her tayyareyi ayrı ayrı severek sevinçle okşuyordum. İstiklal Savaşımızın bu son uçuşunu bitirdiğim zaman şu hatırıma gelmişti. İlk uçuş gibi son uçuş da benim imiş.
 
Uçak düşüren ilk Türk
 
İstanbul’da 6 Ocak 1896’da doğan Vecihi Hürkuş, uçak makinisti olarak katıldığı I. Dünya Savaşı’nda yaralanınca İstanbul’a dönerek Yeşilköy’deki Tayyare Mektebi’ne girdi. Pilot Astsubay olarak mezun olur olmaz 7. Tayyare Bölüğü’nde Ruslara karşı harekata katılan Hürkuş, hava muharebesinde bir Rus uçağını indirerek, uçak düşüren ilk Türk tayyareci oldu. Esir düştüğü Rusya’dan İran üzerinden kaçmayı başardı. İnönü ve Sakarya savaşı sırasında başarılı keşif ve destek uçuşları yapan Hürkuş, bir Yunan uçağını düşürdüğü Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. İzmir (Gaziemir-Seydiköy) hava meydanına ilk giren ve işgal eden kişi olarak da biliniyor. Anadolu’yu işgal eden Yunan uçaklarından kalan parça ve motorlardan yararlanarak ilk uçağı ve Kadıköy’de kiraladığı bir kerestecide de ilk Türk sivil uçağını yaptı. Hürkuş, 1932’de İlk Türk Sivil Tayyare Mektebi’ni, ilk sivil havayolu şirketini kurdu. (Milliyet)
UÇAK DÜŞÜREN İLK TÜRK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
Yapı Kredi Kültür yayınlarından çıkan bu kitabı mutlaka alıp okumalısınız. 1940'lı yıllar boyunca Vecihi Hürkuş'un nasıl şekillerde sabote edildiği, bağnaz CHP'liler tarafından uçak yaptığı için nasıl taciz edildiğini, daha sonra da 27 Mayıs cuntasının askerleri tarafından evinin, işyerinin ve uçaklarının nasıl parçalanıp yakılıp yıkıldığını öğrenin. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
tarihimizi bilelim tabi. Ancak su ulkede yaptigimiz ve hurdaya attigimiz ucaklarimizin heasabinizi kim verecek? Muzelerimizde kac adet Turk yapimi ucak var? Yada bugun TAI'de ucak yapamayan ucak yaptigini sanan sonra yapamadigi ucaklari tozlu koselerde eski bir caydanlik gibi saklayan emekli yoneticilere -ki bunlarin hepsi vatani icin canini vermeye hazir eski asker- ne diyecegiz? Bu milli savunma butcesi illa boyle adamlarin elinde carcur edilmek zorunda mi? Bu asalak sirketleri sirtimizda nereye kadar tasiyacagiz? Nerde benim parasini vergilerimle pesin verdigim dronum? IHAm? Egitim Ucagim? Hesap soran olmayacak mi? Kac sene oldu yeter artik her emekli olan bu sirketlere geciyor asalak miktari gittikce artiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Milliyet hatalı bir haber vermiş. Havacılık sitelerinde, ki buna Hava Kuvvetleri Komutanlığı Web sitesi de dahildir, daha doğru bilgiler var. Türk Hv.K.K.lığı yeterince tanıtılmadığından, dünyada ilklere imza atmış bir kuvvet olduğu bilinmiyor. Mesela, "DÜNYADA" ilk hava hava muharebesi ile uçak düşürülmei 1914 Çanakkale, Ütğm Ali Rıza; ilk Mukabil Hava Harekatı 1914 Çanakkale; ilk düşman uçaklarını yerde ele geçirip kullanma 1914 IRAK, ilk Gece Harekatı 1916 Irak Cephesi ..... Fighter uçakla en uzun uçuş, hem de tek uçak değil 12xF-16 Amrika- Türkiye 12.30 saat. Devamı da gelecek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sanırım ilk uçağını düşürenler Trablusgarp'daki Türk direnişçileriydi. Düşen de bir italyan uçağıydı. (Kaynak Hakan KAĞAN- İmparatorluğun Son Akşamı-Kuşçubaşı Eşref, 2011 Timaş Yayınları)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İlk hava muharebesi Çanakkale'de yapılmış; "30 Kasım 1914’de Üsteğmen Ali Rıza ve Rasıtı Orhan, AK-1 Albatros tayyaresiyle uçuş yaparlarken Kabatepe üzerinde rastladıkları bir Fransız tayyaresiyle harbe tutuşmuş, bir kurşun Fransızın benzin deposunu deldiğinden tayyare yanarak İntepe-Helles arasına düşmüştür." BKZ: http://www.hvkk.tsk.tr/TR/IcerikDetay.aspx?ID=32&IcerikID=84 .Ayrıca Dünyada ilk Mıkabil Hava Harekatı da Türk Hv.K. tarafından Çanakkale'de yapılmıştır. 1 nci Tayyare Bölüğünün ölümsüz kahramanlarını burda tekrar saygıyla anıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben hava muharebesi sonucunda dusurdugumuz ilk ucagi canakkale savasında diye biliyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000