20 Kasım 2018, Salı 13:15:36

Uçağın enkazına neden geç ulaşıldı?

Aydın’daki Çıldır Havaalanı’ndan kalkış yapan ve dün saat 10.26’dan sonra iletişim sağlanamayan eğitim uçağının enkazı bulundu, pilot ile uçuş eğitimi alan öğrencisinin cansız bedenlerine ulaşıldı. Şimdi enkazın havadan ve karadan geniş çaplı aramaya rağmen dün neden bulunamadığı sorusuna yanıt aranıyor.
  • Koveraj nedir? Benim bildiğim Türkçe'de KAPSAMA ALANI diye geçen bi şey var. KOVERAJ'I hiçbir sözlükte bulamadım? Bu bilgi seviyesinde arama kurtarma etkin yapılabilir mi diye endişelenmiyo değilim.
  • Elt uçaklardaki sinyal alma cihazı değildir.aksine sert iniş yada çarpma sonucu sinyal gönderen bir cihazdır.ayrica elt nin gönderdiği sinyalleri havadaki hicbir uçak almaz.siz gazeteciler sorularınızı kendisini pilot diye tanıdan insanlara soracaginiza işin ehli uzman kişilere sorsanız ve insanları doğru bilgilendirseniz......
  • bugun whatsupdan bırbırımıze hemen herkes konum yolluyor,elimizi sallasak teknoloji , ama enkaza 12 saat sonra ulaşılıyor, basit bir verici cihazını bugun lise öğrencileri bile yapıyorlar. uçaklarımızda saçma sapan eski teknoloji vericiler kullanılmasını ayrıca suçlı buluyorum.adam yaralı olsa 12 saatde donarak zaten ölürdü.halen elt cihazından bahsediyorlar ....
  • ULUDAĞ DA KAYBOLAN CİCOŞLARI 45 DAKİKADA BULAN ÜLKEM, KOCA UÇAĞI HEM DE SİNYAL VEREN BİR MAKİNEYİ BULAMAZ. AH AHHH KISKANILMAKTAN NAZAR ÇARPMASI YAŞIYORUZ RESMEN !
  • Çok çok üzücü. Acımız çok büyük. Hamdi Hoca çok deneyimli ve sevgili bir hocamızdı. Diğeri de gencecik pilot adayı..Her ikisine de Allah rahmet eylesin..
  • Lütfen bu açıklamayı yapan "PİLOT" a birisi uçaktaki ELT cihazının sinyal ALMADIĞINI, tam aksine sinyal GÖNDERDİĞİNİ öğretebilir mi??? O sinyali ancak 121.5 monitör eden uçaklar duyardı onlarda yer tespiti yapamazdı. Bu pilot arkadaşın durumunu mezuniyetini yeterliliğini çok merak ettim doğrusu. Açıklamasının çoğunluğu hatalı, kimdir bunlar nasıl açıklama yaparlar hayret doğrusu.
  • hepinizin başı sagolsun
  • Servis edilen fotoğraflara göre uçak resmen Dağ’a çakılmış. Sis ve Bulutun etkili olduğu söylemiş pilot arkadaş ancak inandırıcı değil. Şöyleki; eğitim uçakları VFR uçuş yaparlar, şayet sis veya bulut etkili olsaydı hem kalkışına izin verilmezdi hemde yüksek maniaların olduğu bir yerde uçulmazdı. Tecrübeli bir eğitmen olan pilot bu riske girmezdi. Ayrıca; yanlarında akıllı cep telefonları mutlaka vardır. Buna rağmen yer tespiti yapılamıyor. Uçak dağ’a çakılmamış olsaydı mutlaka telefonla acil arama yapılabilirdi.
  • Fark eder mi? Biri hayatinin baharinda, iki insan olmus, pesine dustugun seye bak. Senin gibilerin nasil bir ruh hali var, nasil bir vicdani var anlamak gercekten guc. Allah yuvasina ates dusen bu insanlarin ailelerine sabir versin, sizin gibilerin yureklerine de merhamet..
  • Ucagin hangi sirkete ait oldugu neden belirtilmiyor acaba?

Aydın'dan kalkış yaptıktan bir süre sonra düşen TC-JZC tescilli tek motorlu Cessna 172 tipi uçağın enkazına bu sabah erken saatlerde ulaşıldı. Karacasu’da dağlık ve kayalık alanda enkazla birlikte pilot Hamdi Yılmaz ve uçuş eğitimleri alan Merve Altun’un da cansız bedenleri bulundu.

Uçak enkazına yaklaşık 24 saat sonra ulaşılması "Havadan helikopterler ile karadan çok sayıda ekiple arama yapılmasına rağmen neden geç bulundu?" sorusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili D20Haber'e açıklama yapan pilot Hüseyin Ümit Ercan, uçağın düşme nedeninin henüz bilinmediğini, kaza kırım raporuyla her şeyin daha net anlaşılacağını söyledi.

SİS VE BULUTLAR ETKİLİ OLDU

Uçak enkazının açık alanda olmasına rağmen yerinin belirlenememesini hava koşullarına bağlayan Ercan, “Dün hava Karcı Dağı ve çevresinde çok sisliydi. Karcı’da bulut tabanı da 7 bin feete (2.300 metre) kadar inmişti. Doğal olarak hava araçları arazinin de yapısı nedeniyle çok fazla alçalamadı. Sis ve bulutlar çalışmayı güçleştirdi” dedi.

"KOVERAJ DIŞI KALMIŞ OLABİLİR"

“Düşen uçaktan sinyal alınamadı mı?” sorusuna Ercan, "Bilmiyoruz ama uçak 6-7 bin feetin altına inmişse radara girmemiş olabilir, koveraj dışı kalmış olabilir. Bu nedenle transponder sinyali alınmamış olabilir” yanıtını verdi.

BÖLGEDEN GEÇEN UÇAKLAR SİNYAL ALMADI MI?

Ercan, bölgeden geçen uçaklara sinyal ulaşıp ulaşmayacağı sorumuzu da “ELT uçaklardaki sinyal alma cihazıdır. Böyle bir sinyal alan uçak olsaydı pilotu hemen kulelerle bağlantı kurardı. Ancak kazayla ilgili bilgiler kaza kırım raporuyla netleşecektir” diye yanıtladı.

Uçağın enkazına neden geç ulaşıldı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

AHMET YILDIZ VE KOVERAJ ~ 5 yıl önce
Koveraj nedir? Benim bildiğim Türkçe'de KAPSAMA ALANI diye geçen bi şey var. KOVERAJ'I hiçbir sözlükte bulamadım? Bu bilgi seviyesinde arama kurtarma etkin yapılabilir mi diye endişelenmiyo değilim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düzeltme ~ 5 yıl önce
Elt uçaklardaki sinyal alma cihazı değildir.aksine sert iniş yada çarpma sonucu sinyal gönderen bir cihazdır.ayrica elt nin gönderdiği sinyalleri havadaki hicbir uçak almaz.siz gazeteciler sorularınızı kendisini pilot diye tanıdan insanlara soracaginiza işin ehli uzman kişilere sorsanız ve insanları doğru bilgilendirseniz......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ELT ~ 5 yıl önce
ELT aktif hale geldiğinde 121.5 acil frekansından da ses sinyali gönderir. Dolayısıyla guard frekansını dinleyen uçaklar duyabilir. Örneğin Diamond’un el kitabında, park checklist’inde 121.5’i dinle elt cihazın hatalı veya sert iniş dolayısıyla sinyal yayıyor mu diye kontrol et der.
eski sistem verici ~ 5 yıl önce
bugun whatsupdan bırbırımıze hemen herkes konum yolluyor,elimizi sallasak teknoloji , ama enkaza 12 saat sonra ulaşılıyor, basit bir verici cihazını bugun lise öğrencileri bile yapıyorlar. uçaklarımızda saçma sapan eski teknoloji vericiler kullanılmasını ayrıca suçlı buluyorum.adam yaralı olsa 12 saatde donarak zaten ölürdü.halen elt cihazından bahsediyorlar ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLİR KİŞİ ~ 5 yıl önce
ULUDAĞ DA KAYBOLAN CİCOŞLARI 45 DAKİKADA BULAN ÜLKEM, KOCA UÇAĞI HEM DE SİNYAL VEREN BİR MAKİNEYİ BULAMAZ. AH AHHH KISKANILMAKTAN NAZAR ÇARPMASI YAŞIYORUZ RESMEN !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğa ~ 5 yıl önce
Çok çok üzücü. Acımız çok büyük. Hamdi Hoca çok deneyimli ve sevgili bir hocamızdı. Diğeri de gencecik pilot adayı..Her ikisine de Allah rahmet eylesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birisi ~ 5 yıl önce
Lütfen bu açıklamayı yapan "PİLOT" a birisi uçaktaki ELT cihazının sinyal ALMADIĞINI, tam aksine sinyal GÖNDERDİĞİNİ öğretebilir mi??? O sinyali ancak 121.5 monitör eden uçaklar duyardı onlarda yer tespiti yapamazdı. Bu pilot arkadaşın durumunu mezuniyetini yeterliliğini çok merak ettim doğrusu. Açıklamasının çoğunluğu hatalı, kimdir bunlar nasıl açıklama yaparlar hayret doğrusu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dede ~ 5 yıl önce
hepinizin başı sagolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaza ~ 5 yıl önce
Servis edilen fotoğraflara göre uçak resmen Dağ’a çakılmış. Sis ve Bulutun etkili olduğu söylemiş pilot arkadaş ancak inandırıcı değil. Şöyleki; eğitim uçakları VFR uçuş yaparlar, şayet sis veya bulut etkili olsaydı hem kalkışına izin verilmezdi hemde yüksek maniaların olduğu bir yerde uçulmazdı. Tecrübeli bir eğitmen olan pilot bu riske girmezdi. Ayrıca; yanlarında akıllı cep telefonları mutlaka vardır. Buna rağmen yer tespiti yapılamıyor. Uçak dağ’a çakılmamış olsaydı mutlaka telefonla acil arama yapılabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VFR değil ~ 5 yıl önce
VFR değil muhtemelen IFR eğitim uçuşudur o, eğitim bitmesine 2 ay kalmış. IFR cross country SPIC uçuşudur.
Airliner'a ~ 5 yıl önce
Fark eder mi? Biri hayatinin baharinda, iki insan olmus, pesine dustugun seye bak. Senin gibilerin nasil bir ruh hali var, nasil bir vicdani var anlamak gercekten guc. Allah yuvasina ates dusen bu insanlarin ailelerine sabir versin, sizin gibilerin yureklerine de merhamet..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airliner ~ 5 yıl önce
Ucagin hangi sirkete ait oldugu neden belirtilmiyor acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neyi ~ 5 yıl önce
Neyi degistirecek
THY ~ 5 yıl önce
Takip et soracağına.mekanları cennet oldun.
Kuyruk ~ 5 yıl önce
Kuyruk kodu vermiş zaten daha ne istiyon yazıldı çizildi.
Burak ~ 5 yıl önce
Neyi degistirecek?
Karışık DNA ~ 5 yıl önce
Sen zaten kendi sorduğun sorunun cevabını biliyorsun.Sadece afişe edilmesini istiyorsun.Neden mi? Sebebini zaten başlıkta yazdım...
THY ~ 5 yıl önce
Yenicag gazetesindeki resimde ucakgin THY logosu goruluyor. Ogrenci de THY pilotlugu icin egitim aliyormus. Turkiye de meteoroloji calismalari cok geri. Sehirlerden uzak daglik alanlar icin havacilik icin guvenilir, istenen siklikla raporlar ve tahminler uretilmiyor. Genel olarak yaptigimiz islerde insan hayati guvenligimize verdigimiz onem de belli zaten...
KA ~ 5 yıl önce
Airliner nick ini değiştir bari havacı olmadıgın her halinden belli safın önde gidenisin!
Millet can derdinde. ~ 5 yıl önce
Senin neyin derdindesin birader?
KAy ~ 5 yıl önce
Otobüs kaza yaptığında firma isminin buzlanmasana ve haberde ismi geçmemesine tepki gösteren insanlar; konu havacılık olunca ayar vermeye çalışmışlar. Adam gayet haklı soru sormuş. Not: otobüs firmalarının da ismi buzlanması yasaklandı
Quality ~ 5 yıl önce
Adam gayet yerinde bir soru sormus...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000