26 Mart 2011, Cumartesi 08:16:43

UÇAĞI TANITMAK İÇİN OPERASYONA KATILMAK İSTİYORLAR!

İsveç, ürettiği savaş uçaklarının reklamı için Libya operasyonuna katılmak istiyor. Bunun için Salı günü Londra’da gerçekleştirilecek zirvenin makul bir teklifle gelmesi gerekiyor!
  • bu insan hakları avrupalı vede amerikalı hakları olarak algılanıyor herhalde yada işgal edecekleri ülkelerdeki bir azınlık yaratarak onlara haklar mazeret ediyorlar
  • İsveç sadece kendi savaş uçağını denemek ve reklamını yapmak için savaşa katılıyor. Nato bahane
  • İsveç'te yaşıyan biri olarak saptırılmış bir haberi kınıyorum. İsveç silah satmak için değil, NATO ORTAKLIĞI çerçevesinde katılacak nu harekata o da NATO isterse dopal olarak. Lütfen gerçekleri saptırmayın .
  • uyanıklar silahlarını gostererek kendılerıne musterı arıyorlar. son zamanlarda batının ve amerıkanın silah sirketlerının hisseleri borsada durmadan kar yazıp fiyatı da yukselıyormus.kan ve gozyasıyla kazanılan paradan kimseye bir hayır gelmez.keske silaha para vermek yerıne dunyadakı ac insanları doyurup egıtım ve saglıkları ıcın bu paralar harcansaydı.dunya cok daha guzel ve yasanır olurdu o zaman ...
  • Iste batinin gercek yuzu ,bulduya deneme tahtasi teklifin ne kadar cirkin oldugu kadar duymakta cok cirkin bir sey ..ucak yapmis denemek istiyor ,yeni yaptigi fuzeler ne kadar insan oldurecek ne kadar yikici bunu deneyecekler buldular deneme tahtasini bu gibi dusunceye meyil edenler kadar bu durumu hazirlayanlar da bir o kadar alcaktir .. Halkinin olumu payasina kendi makam ve mevkisini birakmayanlar da bir o kadar alcaktir.. Kendi halkina acimyan merhamet etmeyen kaddafininda bir fransiz bir isvicreliden farki yok.. yarisin bakalim alcaklikta ne kadar onde gideceksiniz.. Basbakanin gonterdigi bu tavrida saygiyla karsilamadan gecemeyecegim iyki varsiniz ,ALLAH sizi basimizdan eksik etmesin.. A.A
  • işte insan hakları savunucusu isveç,işte medeni batı..uçaklarını pzarlamak adına insan öldürmek için can atıyorlar.hemde çoluk çocuk demeden!
  • Libya'yı fuar niyetine mi kullanacaklar.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile Brüksel’de görüşen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Gripen savaş uçaklarının İsveç’ten Libya’ya gitmesi yönünde kendisinin öneride bulunmadığını, somut talep beklediklerini açıkladı.

İsveçli SAAB firmasının ürettiği savaş uçağı Gripen’i dünyaya pazarlamak için savaşı fırsat olarak gören Bildt, Salı günü Londra’da yapılacak zirvede askeri gücün kullanımı konusunda bazı kararlar verilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan Gripen savaş uçakları Litvanya, Letonya ve Estonya ile birlikte Baltık semalarında, NATO öncülüğünde tatbikata başlamış durumda.

SAAB'a teşvik

İsveç’in savaş uçağı teknolojisinde dünya pazarına çıkması özellikle Sovyetler Birliği’nin çözülmesinden sonra gerçekleşmişti. İlk defa 1947 savaş uçağı üreten İsveçli SAAB firması “Uçan Fıçı” olarak nitelenen J29 tipi savaş uçağını son olarak Kongo’ya göndermişti. İsveç o zamandan beri hiçbir hava operasyonuna katılmadı.

SAAB firması 1970’lerde uçak bilgisayar sistemleri üzerine çalışmaya başladı. Libya’ya gönderilmesi beklenen savaş uçağı Gripen’i ise 1993’te üretti. Pazar konusunda sıkıntı yaşayan firmaya dünyanın en büyük ikinci silah tekeli olan İngiliz BAE Systems firması yardım eli uzattı!

İngiliz firma ile kurulan ortaklıkla ilk ihracat, 26 savaş uçağı ile Güney Afrika’ya yapıldı. 1997’den bu yana 14 adet Çek Cumhuriyeti’ne, 14 adet de Macaristan’a uçak satan SAAB, Libya operasyonuna reklam açısından özel bir önem atfediyor. İsveç ordusunun geçtiğimiz Pazartesi günü, "Gripen uçaklarını Libya'ya göndermek için hazırız" açıklaması yapmasından iki gün sonra, firmaya 4 milyar İsveç kronu kredi verildi.

İsveç Parlemontosu ne durumda?

İsveç’in Libya operasyonuna Gripen uçaklarıyla destek vermesi önerisinin önümüzdeki günlerde parlamentoya gelmesi bekliyor. 1996'dan itibaren 10 yıl boyunca iktidarı elinde bulunduran İsveç Sosyal Demokrat Partisi, 2006 ve 2010’da muhalefette kaldı.

4 yıl boyunca görev yapacak 349 üyeli İsveç parlamantosunda (Rikstag) hükümeti, merkez sağ partiler oluşturuyor. 107 milletvekili çıkaran Ilımlı Parti (Moderate Party) sağcı partilerle birlikte çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Libya’ya Gripen uçaklarının gönderilmesi konusunda olumlu karar alması beklenen mecliste üyesi bulunan partilerden Sosyal Demokrat Parti, Bileşmiş Milletler kararını yeterli bulurken; Sol Parti (Left Party) öneriye sıcak yaklaşıyor; İsveç Demokratları (Sweden Democrats) ise askeri güç yerine para göndermeyi öneriyor.

Sosyal Demokratların başkanı belli oldu

2001 yılında İsveç ordusunun Afganistan’da ISAF bünyesinde görev yapmasına izin veren Sosyal Demokrat Parti, son seçimlerle birlikte mecliste 112 milletvekiline sahip bulunuyor. Partinin kaybettiği son seçimde, seçim kampanyasını eleştiren Hakan Juholt, geçtiğimiz gün parti kongresinde beklendiği gibi yeni genel başkan oldu.

Juholt partide radikal bir dönüşüm önermiyor. Sosyal Demokrat Parti’nin Savunma Komisyonu üyesiyken 2004 yılında yaptığı konuşmada Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından, Baltık Denizi’nde NATO’nun genişlemesini olumlu değerlendirdiğini söyleyen Juholt, NATO üyeliğinin önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesini beklemediğini belirtmişti.

Oysa İsveç, 2007 yılında hem profesyonel orduya geçiş yaptı, hem de Baltık Denizi’nde üyesi olmadığı halde NATO tatbikatına katıldı. Geçtiğimiz sene gerçekleşen NATO tatbikatına da İsveç'in katıldığı görüldü.

Kongre gündeminde NATO yok!

Ülke güveliğinini Avrupa Birliği ve NATO’da gören sosyal demokratlar, ABDnın Afganistan’da daha az asker bulundurmak istemesinin ardından geçtiğimiz Ağustos ayında Sol Parti ve Yeşiller’le ortak bir açıklama yaparak Afganistan’daki asker sayısının azaltılmasını önerdiler. 25-27 Mart tarihlerini kapsayan kongrede de henüz NATO’ya dair en küçük bir değerlendirmede bulunmadılar.

Kongre öncesi hazırlanan metinde son dönem NATO operasyonlarından bahsedilmediği gibi, operasyonlar demokratikleşmenin yayılması olarak değerlendiriliyor. Metinde; refah devletinin gücünü demokrasi ve insan haklarının zayıf ülkelere doğru yayılması için toparlaması gerektiği, İsveç ve diğer demokratik ülkelerin demokratik haklar mücadelesine güçlü destek vermesi gerektiği belirtiliyor.

UÇAĞI TANITMAK İÇİN OPERASYONA KATILMAK İSTİYORLAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 13 yıl önce
bu insan hakları avrupalı vede amerikalı hakları olarak algılanıyor herhalde yada işgal edecekleri ülkelerdeki bir azınlık yaratarak onlara haklar mazeret ediyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İsveç sadece kendi savaş uçağını denemek ve reklamını yapmak için savaşa katılıyor. Nato bahane

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İsveç'te yaşıyan biri olarak saptırılmış bir haberi kınıyorum. İsveç silah satmak için değil, NATO ORTAKLIĞI çerçevesinde katılacak nu harekata o da NATO isterse dopal olarak. Lütfen gerçekleri saptırmayın .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
uyanıklar silahlarını gostererek kendılerıne musterı arıyorlar. son zamanlarda batının ve amerıkanın silah sirketlerının hisseleri borsada durmadan kar yazıp fiyatı da yukselıyormus.kan ve gozyasıyla kazanılan paradan kimseye bir hayır gelmez.keske silaha para vermek yerıne dunyadakı ac insanları doyurup egıtım ve saglıkları ıcın bu paralar harcansaydı.dunya cok daha guzel ve yasanır olurdu o zaman ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Iste batinin gercek yuzu ,bulduya deneme tahtasi teklifin ne kadar cirkin oldugu kadar duymakta cok cirkin bir sey ..ucak yapmis denemek istiyor ,yeni yaptigi fuzeler ne kadar insan oldurecek ne kadar yikici bunu deneyecekler buldular deneme tahtasini bu gibi dusunceye meyil edenler kadar bu durumu hazirlayanlar da bir o kadar alcaktir .. Halkinin olumu payasina kendi makam ve mevkisini birakmayanlar da bir o kadar alcaktir.. Kendi halkina acimyan merhamet etmeyen kaddafininda bir fransiz bir isvicreliden farki yok.. yarisin bakalim alcaklikta ne kadar onde gideceksiniz.. Basbakanin gonterdigi bu tavrida saygiyla karsilamadan gecemeyecegim iyki varsiniz ,ALLAH sizi basimizdan eksik etmesin.. A.A

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
işte insan hakları savunucusu isveç,işte medeni batı..uçaklarını pzarlamak adına insan öldürmek için can atıyorlar.hemde çoluk çocuk demeden!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Libya'yı fuar niyetine mi kullanacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000