11 Şubat 2016, Perşembe 14:57:10

"Uçağı Bursa'da da üretmek istiyoruz"

Alman uçak firması AQUILA'yı (kartal) satın alan Gökçen Grubu'na bağlı B Plas'ın Üst Yöneticisi Celal Gökçen, Bursa'da da uçak üretimi gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Üretimi devam ettirip başka modeller üzerinde de çalışacağız" dedi.
  • otobüs varken uçak üretmek mantıklı değil. bursa otobüs'e yönelmeli!
  • Ucak uretmek icin fabrikaya gerek yok 7.500 dolara kit alin birlestirin bu kadar basit ))) Ama asil amac burda farkli ))) 14 senede 1 tane dahi olsun yerli ucak uretilemez mi ?!? Arti 2 kisilik ucak pazari olu bir pazar ... Uretilicekse en azindan japonlar gibi mrj ile baslanmali ...
  • Almanyadan İtalyadan uyduruk projeleri satın alıyosunuz(THK Black shape)Gibi,adamların batmakta olan şirketlerini kurtarıp milletin önüne uçak yapıyoruz diye çıkıyorsunuz.Nerede yüzde yüz yerli proje?Artık yeter vatandaş enayi değil.
  • dostunuz kankiniz israil de destek olur:)
  • Hepiniz sözde havacı geçiniyorsunuz, gurur duyup tebrik edeceğiniz yerde dalga geçiyorsunuz, milli gururdan yoksunsunuz yazıklar olsun size.
  • İSKENDER koyarsınız uçağın. Benim ki yoğurt renkli, bol gres yağlı olsun.
  • Ben hep diyorum, yenibirşey icat etmeyi, araştırıp bulmayı, bilime yönelip AR-GE hizmetleri yapıp ilerlemeyi bilmiyoruz. Fakat bizde farklı bir yetenek var, işletme mantığı. Hizmet sektörü gelişimini buna borçlu. Bu arada, milli uçak ve milli otomobil için Çinlileri ikna edip, bizim için bunları yapmaları.
  • Gökçen Gökçen tamam da adı ne bu Gökçen soyadlı beyefendinin? Bir de ülke olarak bütün işleri batıya Marmara bölgesine yıkalım. Anadolu tamamen oralara göç etsin. İç Anadolu'da Karadeniz'de büyük fabrikalara ne gerek var?
  • Amerikadaki gibi tarlaya inemedikten sonra iş yapmaz trde. Koca koca tekerleri olmalı uçağın, gerektiğinde bağ evinini önündeki boşluga inebilmeli. Bu dizaynı yapan alır başını yürür. Bir duayen olarak benden size bir ipucu.
  • Minicik Doğu Avrupa ülkelerinde üretildiğine göre akılcı ve bilimsel çalışılırsa bizde de üretilebilir. Para kazanmaz ama didinmek ve ilerleme olsun diye yapılır o ayrı mesele. Para kazanmayacak bu projeye havacılık aşkı adına gönül verenlere selam olsun

Gökçen, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, havacılıkla ilgili plan ve düşünceleri yokken birden bu işe girdiklerini ve hızla yol aldıklarını söyledi.

Satın aldıkları firmanın ayda iki uçak üretir durumda olduğunu anlatan Gökçen, şunları kaydetti:

"Bu uçaklar, iki kişilik. Genelde eğitim ve turing uçağı. Avrupa'da bu tür uçakların kullandığı 792 havaalanı var. Dolayısıyla ülkeden ülkeye bu uçaklarla gidilebiliyor. Uçakların bin 100 kilometre menzili, 4 silindiri, Bombardier motoru var. Bütün yapısı, kompozit. 100 kilometrede 9,5 litre, 95 oktan süper benzinle çalışıyor. Eğitim uçağı olduğu için bakım kolaylıkları da düşünülmüş şekilde. Tabii ki rakipleri de var ama onların bakım masrafları 25 bin avro civarındayken biz, bunu 4-5 bin avro ile yapabiliyoruz. Hafif, 500 kilogramlık bir eğitim ve turing uçağı. Satış fiyatı uçağı oluşturma şeklinize göre 165 bin avrodan 210 bin avroya kadar değişiyor."

Gökçen, uçak firması almalarının ardından taleplerin gelmeye başladığını ifade ederek, "Uçak, iyi bir uçak olarak biliniyor ve sağlam, havadaki güvenilir kullanımı ile öne çıkıyor. Firmada sertifikalar var. Firma profilinde önce tasarım yapabilme sertifikası olması lazım. Dizayn ve yeni uçak geliştirebilmek için, bu var. Üretim sertifikası da var. Bunun ötesinde bakım sertifikası da mevcut. Bir özelliği de 'uçuşa uygunluk', yani başka uçakların uçuşa uygunluğuna sertifika verebilme yetkisi var. Bu yetkilerle bütün konuları kapsayan bir firma" dedi.

"Başka modeller üzerinde de çalışacağız"

Firmanın şu anda 42 çalışanının olduğunu, bu sayının artırılacağını vurgulayan Gökçen, şu bilgileri verdi:

"Üretimi devam ettirip başka modellerde de çalışacağız. Bu yılın programını yaptık, geliştirmeleri de ortaya koyduk. O yönde ilerleyeceğiz. Daha güçlü bir motor çalışması var ama en ufak bir şeyi değiştirdiğinizde dahi bütün hepsi sertifikasyondan geçmek durumunda. Dolayısıyla tekrar uçağın ele alınması gerekiyor. Şu andaki motor 100 beygirlik, 130 beygirlik bir turbo versiyonu okullardan gelen talep üzerine çalışmaya alındı. Gece uçuşu ile aletli uçuş sertifikasyonu da yakın zamanda ele alınacak. İlk etapta yapılacaklar bunlar. Daha sonra bir güvenlik paraşütü için çalışacağız. Aynı zamanda 4 kişilik uçak için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

"Bundan sonraki adımımız, Bursa'da bunu geliştirmek için neler yapabiliriz olacak" diyen Gökçen, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasındaki (BTSO) Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi bünyesindeki firmaların konuyla ilgili çaba gösterdiklerini aktardı.

Gökçen, "Biz gelip geçiciyiz. AQUILA, inşallah şehrimize kalıcı olarak gelir ve devam eder" ifadelerini kullandı.

"Türk uçak firması, dünya markası olarak dünya pazarlarında"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de raylı sistemlerin kentte üretilmesinin ardından ikinci hedefin Bursa'da hava araçlarının üretilmesi olduğunu vurguladı.

Artık hava araçlarının Bursa'da üretilebileceğini vurgulayan Altepe, havacılıkla ilgili proje ararken, Berlin'de satılan hazır bir uçak fabrikası bulduklarını anlattı. Altepe, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 yıllık birikimi olan, içinde de 30-40 yıllık tecrübeli mühendisleri olan bu fabrikanın satıldığını gördük. Bununla ilgili çalışmaları sürdürdük ve sonunda işi bitirmeye geldi sıra. Almanya'da bir fabrika alınacak, bunun bedeli ödenecek, fabrikanın iç ekipmanlarından sonra kendisi de alınacak. Sonra bu işe daha çaplı yatırımlar yapılacak ve iş genişletilecek. İlk aklımıza gelen Gökçen Grubu oldu. Aynı zamanda pilot olan Celal Bey, 'Ben seve seve yaparım, o firmayı da alırım' dedi. Biz de mutlu olduk."

Altepe, fabrika çevresi ve ek tesisleriyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Almanya'da bir fabrika var. İnşallah birkaç ay içinde Türkiye'de artık bu üretim başlayacak. Almanya'da üretimler, zaten Türkiye'ye kayıyor. Orada imzalar atıldıktan sonra bölge ekonomi bakanıyla görüştük onlar da mutlu oldu. Firmanın Avrupa ve Amerika'ya satılan ve şu anda halen siparişleri alınan uçakları var. Hava kuvvetleri burada eğitim görüyor ve eğitim konusunda kendini dünyaya kabul ettirmiş bir marka, artık bir Türk markası oldu. Bir yandan Bursa'da üretimler başlayacak, bir yandan da Almanya'da. Bursa, bu sektöre çok güçlü bir şekilde girmiş oldu. Hızlı bir şekilde 200 civarında uçağı olan bir Türk uçak firması, dünya markası olarak, şu anda dünya pazarlarında. Bu çalışmalarla havacılığı önemli bir seviyeye yükseltmiş olacağız."

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da Gökçen ailesinin havacılık sektöründeki yatırımının kent ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Burkay, oda olarak kentin hedeflerine yeni bir ivme kazandıran bu yatırımın her zaman yanında olacaklarını ifade etti.

"Uçağı Bursa'da da üretmek istiyoruz"

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

otobüs ~ 8 yıl önce
otobüs varken uçak üretmek mantıklı değil. bursa otobüs'e yönelmeli!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Paralar cukka ))) ~ 8 yıl önce
Ucak uretmek icin fabrikaya gerek yok 7.500 dolara kit alin birlestirin bu kadar basit ))) Ama asil amac burda farkli ))) 14 senede 1 tane dahi olsun yerli ucak uretilemez mi ?!? Arti 2 kisilik ucak pazari olu bir pazar ... Uretilicekse en azindan japonlar gibi mrj ile baslanmali ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rüya ~ 8 yıl önce
Almanyadan İtalyadan uyduruk projeleri satın alıyosunuz(THK Black shape)Gibi,adamların batmakta olan şirketlerini kurtarıp milletin önüne uçak yapıyoruz diye çıkıyorsunuz.Nerede yüzde yüz yerli proje?Artık yeter vatandaş enayi değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yardım ~ 8 yıl önce
dostunuz kankiniz israil de destek olur:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık! ~ 8 yıl önce
Hepiniz sözde havacı geçiniyorsunuz, gurur duyup tebrik edeceğiniz yerde dalga geçiyorsunuz, milli gururdan yoksunsunuz yazıklar olsun size.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazık a ~ 8 yıl önce
sen ne içtin kardeş yoksa ilk milli pilot senmisin:)
Milli Gurur!!! ~ 8 yıl önce
Milli Gurur mu? ne için? biz daha önce ürettiğimiz uçakla gurur duymalıyız, seçimler öncesi afişleri hatırlasana!!!! "Kendi ürettiğimiz uçaklarla uçuyoruz, onlar konuşur biz yaparız" hatırladın mı???
Yazıkcıya ~ 8 yıl önce
hemen sevindirik olma.Bekle gör bakalım T-19 gibi zortos olmasın.
Adını da ~ 8 yıl önce
İSKENDER koyarsınız uçağın. Benim ki yoğurt renkli, bol gres yağlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel ~ 8 yıl önce
bence çok hoş bir yorum ya Bursa İskender veya Adana dürüm olsun çok satar:)
portos ~ 8 yıl önce
Ben hep diyorum, yenibirşey icat etmeyi, araştırıp bulmayı, bilime yönelip AR-GE hizmetleri yapıp ilerlemeyi bilmiyoruz. Fakat bizde farklı bir yetenek var, işletme mantığı. Hizmet sektörü gelişimini buna borçlu. Bu arada, milli uçak ve milli otomobil için Çinlileri ikna edip, bizim için bunları yapmaları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adı yok mu? ~ 8 yıl önce
Gökçen Gökçen tamam da adı ne bu Gökçen soyadlı beyefendinin? Bir de ülke olarak bütün işleri batıya Marmara bölgesine yıkalım. Anadolu tamamen oralara göç etsin. İç Anadolu'da Karadeniz'de büyük fabrikalara ne gerek var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
celal gökçenmiş bu beyefendinin adı.. çok haklısın söylediklerinde. göç hiç durmuyor kendi vatandaşımızın yanı sıra birde suriyeliler var. yarın öbür gün fabrikalarda onlar çalışıcak gibi duruyor :(
finans ~ 8 yıl önce
is adamları devlete proje sunar. devlet bu projeleri begenirse bankalara yatirilmis olan bizim paralarimizi yoksa da darpaneyi is adamina destek olarak sunar. is adami da bu parayla bir fabrika acar. bu fabrikaya calisacak insanlar alinir. ana paranin bir kismi calisanlara dagitilir. calisanlar genelde dogudan goc edenler olur. maaslariyla bir eve girmek isterler. bankadan faizi uzun vadede yuksek olan paralar cekilir. evlere yatirilir. fabrikator is adami gibi devletten kredi destegiyle insaat yapan is adami da kredisini devlete oder. bu cevrim deki her hareketten devlet vergi alir. ekonomi bu sekilde yurur. yoksa darphane piyasadaki paranin 1000 kati kadar para bassin. bu mumkun degildir. para sadece kagit parcasidir. ekonomik kalkinma daha kapsamli birseydir. ister begenin ister begenmeyin ama su an turkiyenin ekonomisi tavan cok iyi boyutlarda.
Rezalet ~ 8 yıl önce
Amerikadaki gibi tarlaya inemedikten sonra iş yapmaz trde. Koca koca tekerleri olmalı uçağın, gerektiğinde bağ evinini önündeki boşluga inebilmeli. Bu dizaynı yapan alır başını yürür. Bir duayen olarak benden size bir ipucu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
başarılar ~ 8 yıl önce
Minicik Doğu Avrupa ülkelerinde üretildiğine göre akılcı ve bilimsel çalışılırsa bizde de üretilebilir. Para kazanmaz ama didinmek ve ilerleme olsun diye yapılır o ayrı mesele. Para kazanmayacak bu projeye havacılık aşkı adına gönül verenlere selam olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000