13 Ocak 2010, Çarşamba 07:35:38

Uçağa lazer tutanlar için kanun çıkıyor

Bir uçağa parlayan ışık veya lazer tutmayı belirli bir suç haline getirecek yeni bir kanun teklif edildi.

Bu yeni kanunu başlatan Birleşik Krallık Sivil Havacılık Dairesi (UK CAA), İngiliz hava limanları yakınlarındaki uçak ve helikopterlere tutulan lazer olaylarının sayısındaki artışa bir çözüm bulmak amacıyla bu inisiyatifin başlatıldığını belirtti.

Önceleri bir uçağa lazer tutan bir kişi ‘uçağı tehlikeye düşürme’ ile suçlanabilirdi. Şimdi suçlular mahkûmiyet oranında artış sağlaması beklenen ‘pilotun gözünü kamaştırmak için uçağa uçuş esnasında lazer ışığı tutmak’ ile suçlanabileceklerdir.

Sivil Havacılık Dairesi, özellikle pilotların konsantrasyonun en üst seviyede olduğu kalkış ve iniş anı gibi uçuşun kritik anlarında, bir ışık veya lazer ile pilotun dikkatini başka yöne çekmek ya da gözünü kamaştırmanın çok ciddi bir güvenlik riskine sebep olduğunu açıkladı.

Sadece son iki yılda bu tip olayların sayısının 25 kez arttığı belirtildi. Birleşik Krallık çapında 2009 yılında toplam 737 saldırı ticari hava yollarına, hava ambulanslarına ve polis helikopterlerine gerçekleştirildi. 2007 yılında 29 olay gerçekleşmişti. Şimdiye kadar yaklaşık bir düzine başarılı kovuşturma yapılmasına rağmen, polis hava destek timlerinin suçluları yakalamak için piyasaya çıkan yeni teknolojileri takip etmesi sayesinde daha fazla tutuklamalar beklenmektedir.  Sivil Havacılık Dairesi Uçuş Operasyonları Başkanı Bob Jones, “bu yeni iddianamenin bu sorunun üstesinden gelmeye uğraşan güvenlik güçlerinin elini güçlendireceğini belirtti.

Uçaklara lazer tutmanın bir eğlence olduğunu düşünenlere tavsiyem bunu tekrar düşünmeleridir. Yakalanma riskleri gün geçtikçe artmakta ve yakalandıklarında ise ceza almalarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Uçaklara lazer tutanları görenlerin diğer suçlarda olduğu gibi en kısa zamanda polisle temasa geçmelerini gerektiğini” söyledi

Uçağa lazer tutanlar için kanun çıkıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000