26 Kasım 2010, Cuma 08:32:46

"UÇAĞA ÇIPLAK BİNİLSİN, BAVUL TAŞINMASIN"

Star gazetesi köşe yazarlarından Selim Atalay, Amerika'daki güvenlik aramalarını köşesine taşıdı. İşte Atalay'ın ilginç köşe yazısı...
  • X-ray BACKSCATTER – RONTGEN Yansıma tekniğine dayanan sistemlerde ise YORUMLARINIZDA HAKLI OLABİLİRSİNİZ....Tıpkı aynaya bakar gibi eller havada 1. Poz önden, eller havada 2. poz arkadan ve 2 ayrı x-ray görüntüsünde dikkat ederseniz bacaklarınızdaki “kaval kemikleri dahi” görüntüleniyor...
  • İşbu haberin resmi verilen sistemde “VÜCUT DETAYI KESİNLİKLE” GÖSTERİLMİYOR... Kesinlikle sansürlü... ELLER HAVADA 2 saniyede yapılan TEK TARAMA İLE MONİTÖRDE “TEMSİLİ 2 İNSAN FİGÜRÜ üstünde (ön ve arka) olarak”, “ obje tespiti yapılıyor...Avrupa için yapılan ve Amsterdam’da Schipol’de kullanılan sistemde böyle... Cep telefonunun ONBİNDEBİRİgücünde radyo frekansı ile.... x-ray/x-ışın olmadan... X-ray BACKSCATTER – RONTGEN Yansıma tekniğine dayanan sistemlerde ise YORUMLARINIZDA HAKLI OLABİLİRSİNİZ....Tıpkı aynaya bakar gibi eller havada 1. Poz önden, eller havada 2. poz arkadan ve 2 ayrı x-ray görüntüsünde dikkat ederseniz bacaklarınızdaki “kaval kemikleri dahi” g
  • Yani tamamen organlar net olarak görünecek mi? Ahlak zabıtası yok mu oralarda? Sizi kontrol edenler ya görüntülerinizi kaydedip evlerinde veya public area konumundaki yerlerde sergilerlerse ne yapacaksınız?
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Olaya bir de esprili yönüyle bakalım.Uçağa binerken çıplak biniyorsunuz,karşınızda hostesiniz çıplak pilotlarınız çıplak.Sanki uçakta değilde çıplaklar kampındasınız.Peki indikten sonra ne olacak.Pasaport polisi çıplak,taksi şöferi çıplak,otel recepsion görevlisi çıplak.Valla anlatması bile güzel.Gün gelecek bu şeffaflığa alışacağız beeeee.
  • vucuda yapısan tek tip elbiseler ne zaman cıkacak.
  • Yanlış anlama var herhalde.... uygulama şu şekilde... eğer kişi örn. ABD ve Avrupa’da kullanılmakta olan “BODY SCANNER” resimde görülen ve “diğerleri gibi Rontgen cihazı olmayan ve cep telefonunun 1/10000!i kadar radyo frekansı – milidalga” ile bir cihazda taranmayı “RED EDERSE ELLE ARANIYOR”.. veya sadece “metal dedektörü” kullanılıyorsa “ELLE ARAMA MECBURİ”....Yoksa 1 “BODY SCANNER” da taranırsanız (vücut detaylarınız görülemeden temsili bir insan figürü üzerinde şüpheli maddeyi işaretleyen) MESELE YOK... Sadece bu cihaz “bulgu taptıysa”aranırsınız... bilgi kirliliği yapmayalım... çare mevcut ve vücut detaylarını açığa çıkarmıyr... üstel
  • BİLDİĞİM KADARI İLE AHL DIŞ HATLARDA BULUNAN DEDEKTÖRLER YÜKSEK SEÇİCİLİĞİ OLAN VE TSA ONAYLI OLAN CİHAZLAR. OYSA İÇ HATLARDAKİ DEDEKTÖRLER YÜKSEK SEÇİCİLİĞİ OLMAYAN ESKİ STANDART'A SAHİP. SIKINTILARIN BUNDAN KAYNAKLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. BİLGİLERİNİZE.
  • Sayın S. Atalay Amerika'ya ne gitsin, ne de orada uçağa binsin güvenlik aramalarından gocunuyorsa. Sanki bu aramalar zevk almak için yapılıyor duygusu veriyor insan okuyunca. Yılda birkaç kez Amerika'ya gidiyorum, o nedenle güvenlik aramalarının yararlı olduğuna inanıyorum.
Şu an Amerika’daki en büyük meselemiz, havaalanlarındaki üst aramaları. Havaalanı güvenliğinde metale hassas cihaz vardı, -O herşeyi anlamıyor- diye tüm vücudu baştan sona tarayan milyarlık röntgen cihazları kondu. Onlar da herşeyi anlamıyormuş.
Daha önce de üst araması vardı. Şimdi -ileri düzeyde- üst aramasına geçiliyor. Ve anlaşılıyor ki bu aramalar, öyle böyle değil, hayli samimi temas ve alt-üst araması. Yani arayan da aranan da bu temaslar sonunda bir yakınlaşma... hani nasıl denir ‘bir elektrik’ hisseder hale gelecek.

Amerika’da öyle kimse kimseye destursuz dokunamaz. Kurallı samimiyet dışında kimsenin birbirine dokunmadığı ülkede, güvenlik araması hesabından tanımadığın kimseler, istediğine dokunacak... Kıyamet kopuyor.

Eskiden de dedektör fazla öterse, üst araması vardı. El dedektörü ile birlikte görevli, elinin dış kısmıyla ilgili bölgeye dışarıdan şöyle bir temas ederdi.

Şimdi ise elin dışı değil, içi sözkonusu. Yani görevli avuçlarıyla kollara temas edecek, göğüs bölgesine girecek. Bahtsız yolcu kadınsa, sütyen içine dalacak. Resmen sütyen içinde madde var mı, dokunulacak. Erkeklerde -kemer bölgesi- yoklanacak. Yani bel altına gidiyor.

Pantolon giyiliyorsa, şöyle ayak bileğinden başlayarak bütün bacağın iç tarafı, artık nerede bitiyorsa oraya kadar boylu boyunca yoklanacak.

Aslında tam arama yöntemleri, ‘yol gösterme’ olmasın diye açıklanmıyor. Sürpriz faktörü ile bu aramalar zaman zaman yapılacak. Ama pantalonun önü arkası derken, zaten samimiyet öyle başlıyor. Ve herkes bu tecrübesini internette medyada birbirine anlatmak için can atıyor.

Göğüste silikon varsa, ayrı bir dert. Neyse ki ona çare bulundu: Hastane kart veriyor: “Hamili kartta silikon olup, güvenlik cihazlarında ötebilir, görüntü karartabilir, fazla sıkıştırmayınız, sadece bakmakla yetininiz...” vs vs.

Görevlilerde herkes kendi cinsini arayacak. Öyle -Beni şu arkadaki abla... alsın, istediği gibi saatlerce arasın...- yok. Ayrıca ellerinde eldivenler var. Yani herşey gayet ciddi. Ama temas var mı, var.

Bunlar hep terör kaygısından. Kimyasal maddeye batırılmış iç çamaşırını yakmaya çalışan terörist, ayakkabıya saklanan patlayıcı, vücudun mahrem yerlerinde saklanan patlayıcılar, her uçak yolcusunu -zanlı- yaptı.

Herkesin korkusu: Bu aramalar -mahrem yer- aramasına dönerse ne yapacağız.

Cep telefonuyla videoya almışlar, 7-8 yaşındaki çocuk birkaç kere detektörü öttürünce babası gömleğini sıyırıp çıkarıyor. Görevli de çıplak çocuğun pantolonunda üst araması yapıyor.

Bir Senatör -Şu uçağın yolcularının hepsi aranacak- diye sondaja denk geldiği için, hem röntgenden geçmiş, hem ekstradan üst araması yapmışlar. Yani VIP olayı yok.

Arama herkese uygulanırken -Asıl zanlılar aransın- diyenler var. Onların derdi kara kafalıların ve -yabancı- görünenlerin damgalanması. Neyse ki henüz sağduyu kaybolmadı, oraya gelinmedi.

Ve de ayakkabı, kemer çıkarmak, alanda yalınayak, iç çamaşırı teşhiriyle dolaşmak şok edici kavramlardı, oralar çoktan geçildi.

Sonuçta şaka diye başlayan çağrı, gerçek olmaya başladı: “Artık uçağa çıplak binilsin, bavul falan da taşınmasın!”

(Star)
"UÇAĞA ÇIPLAK BİNİLSİN, BAVUL TAŞINMASIN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
X-ray BACKSCATTER – RONTGEN Yansıma tekniğine dayanan sistemlerde ise YORUMLARINIZDA HAKLI OLABİLİRSİNİZ....Tıpkı aynaya bakar gibi eller havada 1. Poz önden, eller havada 2. poz arkadan ve 2 ayrı x-ray görüntüsünde dikkat ederseniz bacaklarınızdaki “kaval kemikleri dahi” görüntüleniyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İşbu haberin resmi verilen sistemde “VÜCUT DETAYI KESİNLİKLE” GÖSTERİLMİYOR... Kesinlikle sansürlü... ELLER HAVADA 2 saniyede yapılan TEK TARAMA İLE MONİTÖRDE “TEMSİLİ 2 İNSAN FİGÜRÜ üstünde (ön ve arka) olarak”, “ obje tespiti yapılıyor...Avrupa için yapılan ve Amsterdam’da Schipol’de kullanılan sistemde böyle... Cep telefonunun ONBİNDEBİRİgücünde radyo frekansı ile.... x-ray/x-ışın olmadan... X-ray BACKSCATTER – RONTGEN Yansıma tekniğine dayanan sistemlerde ise YORUMLARINIZDA HAKLI OLABİLİRSİNİZ....Tıpkı aynaya bakar gibi eller havada 1. Poz önden, eller havada 2. poz arkadan ve 2 ayrı x-ray görüntüsünde dikkat ederseniz bacaklarınızdaki “kaval kemikleri dahi” g

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yani tamamen organlar net olarak görünecek mi? Ahlak zabıtası yok mu oralarda? Sizi kontrol edenler ya görüntülerinizi kaydedip evlerinde veya public area konumundaki yerlerde sergilerlerse ne yapacaksınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Olaya bir de esprili yönüyle bakalım.Uçağa binerken çıplak biniyorsunuz,karşınızda hostesiniz çıplak pilotlarınız çıplak.Sanki uçakta değilde çıplaklar kampındasınız.Peki indikten sonra ne olacak.Pasaport polisi çıplak,taksi şöferi çıplak,otel recepsion görevlisi çıplak.Valla anlatması bile güzel.Gün gelecek bu şeffaflığa alışacağız beeeee.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
vucuda yapısan tek tip elbiseler ne zaman cıkacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yanlış anlama var herhalde.... uygulama şu şekilde... eğer kişi örn. ABD ve Avrupa’da kullanılmakta olan “BODY SCANNER” resimde görülen ve “diğerleri gibi Rontgen cihazı olmayan ve cep telefonunun 1/10000!i kadar radyo frekansı – milidalga” ile bir cihazda taranmayı “RED EDERSE ELLE ARANIYOR”.. veya sadece “metal dedektörü” kullanılıyorsa “ELLE ARAMA MECBURİ”....Yoksa 1 “BODY SCANNER” da taranırsanız (vücut detaylarınız görülemeden temsili bir insan figürü üzerinde şüpheli maddeyi işaretleyen) MESELE YOK... Sadece bu cihaz “bulgu taptıysa”aranırsınız... bilgi kirliliği yapmayalım... çare mevcut ve vücut detaylarını açığa çıkarmıyr... üstel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BİLDİĞİM KADARI İLE AHL DIŞ HATLARDA BULUNAN DEDEKTÖRLER YÜKSEK SEÇİCİLİĞİ OLAN VE TSA ONAYLI OLAN CİHAZLAR. OYSA İÇ HATLARDAKİ DEDEKTÖRLER YÜKSEK SEÇİCİLİĞİ OLMAYAN ESKİ STANDART'A SAHİP. SIKINTILARIN BUNDAN KAYNAKLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. BİLGİLERİNİZE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın S. Atalay Amerika'ya ne gitsin, ne de orada uçağa binsin güvenlik aramalarından gocunuyorsa. Sanki bu aramalar zevk almak için yapılıyor duygusu veriyor insan okuyunca. Yılda birkaç kez Amerika'ya gidiyorum, o nedenle güvenlik aramalarının yararlı olduğuna inanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000