20 Haziran 2009, Cumartesi 08:53:34

"Tuvalette neden kemer yok"

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Uğur Cebeci, bgün köşesinde yazdığı yazıda; neden hala uçak tuvaletlerine emniyet kemeri konulmadığını kaleme almış. İşte Cebeci'nin yazısı...
  • yahu trafik kazalarında her gün o kadar insan ölüyor, türbülansta zccak adamın güvenliği kusur kalıyor... teşekkürler uğur cebeci, teşekkürler türkiye
  • Sayın Cebeci, "Kopyala ve Yapıştır" ile havacılık uzmanı olunmaz, eğer bişeyler yazmak ve havacılık uzmanlığınızı belli etmek isterseniz, ve tabii ki bu işten anladığınızı düşünüyorsanız size tavsiyem, ordan burdan duyduklarınızla okuduklarınızla değil varsa özgün düşüncelerinizle birşeyler yazmanız ya da en azından birirlerine tercüme ettirmemeniz. Hadi onuda yaptınız diyelim en azından yayımlarken bir kere okumanız! "Yaklaşım göstermek" ne demek? "Tavsiye edici ses tonu" nedir? Bi de şuna bayıldım: "Havayolu yolculuğunda kara delik" :)
  • arkadaş sen buralarda haracnıyorsun.yaratıcı zekan ile ya boeing yada airbus a başvur derim ben.bu arada klozeti de ''sertleştrilmiş köpük''dediğim maddeen yaptın ha helal olsun sana.Sizin orda insanlar trübülans anında zemine mi çarpıyorlar?Ayrıca senin tasarladığın tuvalete bir israilli sok ve 5 dakika sonra o tasarladığın tuvalete bak bakalım,sana oyuncak hırdavatcı dükkanı yapmazlar mı?
  • Tuvalet mevzularını ancak bizim türk'ler yorumlayabilir zaten...Be kardeşim sorgulayacak o kadar yer varken neden tubvalet??? nato mermer nato kafa...Bunu sorugulayan kişi ilk defa uçak tuvaleti gördü sanırım...Hele birileride yaratıcı zekalarını konuşturunca tam süper oluyor...Bırakın allahaşkına...Ülkemde neden benzine bu kadar vergi var diye düşüneceğinize,aklınızın tek bastığı yede can güvenliği düşünüyorsunuz....
  • herhalde dünyada bu kadar gereksiz bir konu üzerine bu kadar yorum yapilan bir ülke daha yoktur
  • türbülanslı havada tuvalette kalan yolcu yaralanmasın,peki kardeşim yaralanmasın.O zaman sende tuvalette mümkün olduğunca yumuşak malzeme kullan,metal boruların yerine yumuşak plastik boru kullan,metal klozet yerine sertleştirilmiş köpükten yapılan klozet kullan,tuvaletin iç kısmınıda yumuşak elyafla kapla,bakalım yolcuya birşey oluyormu..Gereksiz bir konu....
  • ESKİDEN SEN BELKİ BİLMEYEBİLİRSİN HAVAALANLARINA HAVALİMANI VE UÇAKLARIN GÜMRÜK MANİFESTOLARINA DA UÇAKGEMİSİ DENİRDİ İŞTE DAHA EVVELDE YOLCU UÇAKLARI BÜYÜK GÖVDELİ OLANLAR HEP DENİZDEN KALKIŞ VEDE İNİŞ YAPARLARDI ..ONUN İÇİNDE CAN YELEĞİ KONMUŞTUR..DAHA SONRA İSE DÜNYANIN 4/3 DENİZ LE KAPLI OLDUĞUNDAN EMERGENCY BİR İNİŞİ EN SAĞLIKLI DENİZE YAPILACAĞI İÇİN CAN YELEKLERİ UYGULAMASI DEVAM ETMİŞTİR.. BUNLAR HEP MÖRFİ KANUNUDUR.
  • Uçaklara can yeleği koyuyorlar da gemilere niye paraşüt koymuyorlar muhabbeti daha iyi geyik olurdu. İnsanı en iyi soruları ele verir. Bir fikir üretirken konunun uzmanlarından teyid almak daha akılcı olurdu. Havacılara değil, tuvelet işletmecileri bile bu konuda fikir üretebilirdi. Bu arada kullan-at kemer diye birşey yok, Sayın Zihni Sinir'e duyrulur.
  • tazminattan bahsetmis kabin memurlari icin,siz turkiyenin en buyuk özel havayolundaki bir kabin memurunun ne kazandigini biliyormusunuz,sadece 420 euro ,bunu kabin ekiplerine veren bir sirket acaba ekstra tazminat verirmi hic sanmiyorum,
  • iyi de hijyeni nasıl sağlayacaksınız..kemerin üzerindeki lekeleri görenler onu tutar mı sanıyorsunuz..uçmak çok düşük de olsa bir risktir.tuvalette harcanan zamanda bir risk.ancak ktuvalete kemer olayı uygulaması zayıf bir olasılık..bir defalık kemerler yolculara dağıtılabilir.bu da masraflı.yolcu her halikarda ucuz havayolunu seçecektir...

Havayolları güvenlikle ilgili malzemelerden kaçmıyor ancak tuvaletlere emniyet kemeri konulmasına hâlâ bir yaklaşım göstermiyorlar.

Oysa araştırmalar yoğun türbülanstan etkilenen tüm uçaklarda, o sırada tuvalette olan yolcuların mutlaka yaralandığını ortaya koyuyor.

Bütün uçuş boyunca kemerlerimizin takılı olması isteniyor.

Uzun yıllar sonra havacılık otoriteleri bu kararı verdi ve uygulamaya koydu. Sanırım dalga dalga yayılan bu kural, son 5 yıldır tüm havayollarında uygulanıyor.
Kalkıştan önce yapılan güvenlik anonsları arasında bütün uçuş boyunca yolcuların yerlerinde oturdukları sürece kemerlerini bağlı tutmaları isteniyor. Tavsiye edici ses tonları ile yapılan bu anons, aslında hükmedici bir nitelik taşıyor. Yani yolculardan kendi güvenlikleri için bunu mutlaka yapmaları isteniyor.

Havayolları bu kuralı uygulamakta son derece haklı. Sadece son 10 yıl içinde etkili türbülanslara giren uçaklarda çeşitli derecelerde olmak üzere 2 binden fazla yolcu ve kabin memuru yaralandı. Ama tuvaletleri hep gözden kaçırdılar. Özellikle tuvaletler, türbülanslarda çok büyük bir sorun yaratıyor. Yapılan araştırmalar, türbülans sırasında yaralanmaların yüzde 18’inin tuvalette meydana geldiğini ortaya koyuyor.

TUVALETLERİN ÜSTÜ BASIK

Uçak tuvaletleri yoğun kullanılan modellerde kabinin eğimli kısmına geldiği için hem dar, hem de tavanı düşük. Bu yüzden ani bir türbülansta tuvalette olan yolcunun yaralanma olasılığı çok yüksek. Zaten araştırmalarda bunu gösteriyor. Yoğun bir türbülanstan etkilenen tüm uçaklarda, o sırada tuvalette olan yolcular mutlaka yaralanıyor.

Oturma pozisyonundaki yaralanma sayıları ile ayakta dururken meydana gelen yaralanma oranları arasında büyük bir fark yok. Oysa oturma pozisyonunda yolcunun lavabo vs. yerlere tutunarak kendisini aşırı sarsıntıdan koruyabileceği sanılıyor ama öyle olmuyor. Rezonansın şekli, yönü ve gücü bilenmediğinden ve farklı titreşimlerle darbeler yaratmasından dolayı oturma pozisyonunda tuvalette tutunma çok da işe yaramıyor.

EMNİYET KEMERİ TAKILMALI

Uçak imalatçıları ve kullanıcı şirketler özellikle son yıllarda uçaklarına koyacakları 250 gramlık bir ağırlığın bile uzun uzun hesabını yapıyorlar. Çünkü havada taşıdığınız her fazla ağırlık yakıt maliyetini arttırıyor. Güvenlikle ilgili malzemelerden kaçmıyorlar. Ancak tuvaletlere emniyet kemeri konulmasında da bir yaklaşım göstermiyorlar.

Ama ısınan dünyamızda türbülanslar da karakter değiştiriyor. Kokpitten çeşitli sistemlerle önceden fark edilen türbülanslar dışında bazen bir tokat gibi inen ani hava hareketleri görülüyor. İşte böyle bir durumda tuvalette oturan yolcunun etkilenme oranı koltuklarında oturanlara göre çok daha fazla. Bir güçlü türbülans sırasında tuvalette başını tavana çarparak hayatını kaybeden yolcu sayısı çok az ama yine de düşünülmesi gereken ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Hijyen sorunları yaratmaması için toplama mekanizmaları tuvalet kaplamaları arkasında kalacak bir kemer sistemini tartışmanın zamanı geldi. Çünkü sadece türbülanslarda değil bazen inişlerde de tuvalette olan ve kısa sürede çıkamayacak sorunu bulunan yolcular, zaman zaman kabin ekiplerinin dikkatinden kaçıyor. Bu da çok güvenilen havayolu yolculuğunda gereksiz ve basit gibi görünse de bir kara delik oluşturuyor.

Tuvaletlere emniyet kemeri konulması fikrini tartışmaya açmak gerekiyor. Hatta bunun için fazla zaman kaybetmenin de anlamı yok.

HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR

Türbülansta yolcuların tutunabilmeleri için imalatçılara sunulan önerilerden biri de özürlü tuvaletlerindeki gibi klozetin her iki tarafına kolların yerleştirilmesi. Ancak yaşlı ve çocuk yolcular için bu kollara tutunmanın türbülans sırasında yeterli olmayabileceğine dikkat çekiliyor. Erkek yolculara ise tuvalette oturmaları tavsiye ediliyor.

KABİN EKİPLERİNİN İŞİ ZOR

Gizli türbülanslardan en çok etkilenen de özellikle servis yapan kabin ekipleri. Onların yaralanma riski, yolculara göre 35 kat daha fazla. Çoğu kabin ekibi ikram, duty free satışı ve tek tek yolcuların isteklerini yerine getirebilmek için neredeyse düz uçuşun tüm zamanını ayakta geçiriyorlar. Hatta bazen servisin istekler yüzünden uzaması nedeniyle alçalma başladığı halde kabin ekiplerinin hâlâ ayakta oldukları görülüyor. Örneğin THY’nin Amsterdam kazasında hayatını kaybeden steward’ın o sırada hâlâ kulaklıkları toplamakla meşgul olduğu biliniyor.

Bu yüzden Kabin Hizmetleri’nde verilen eğitimlerde, kabin içindeki servisin yolcunun şikayeti pahasına mutlaka alçalmadan önce tümüyle bitirilmesinin öğütlenmesi gerekiyor. Kabin ekipleri, işleri bittiğinde galley olarak adlandırılan mutfağı toplamak, troleyleri sabitlemek ve bunları bir kez daha gözden geçirmek zorundalar.

Hatta kabin görevlilerine yaşadıkları bu risk nedeniyle fazladan bir tazminat bile verilmesinden yanayım. Sorun yaşayan kabin memurlarının durumunda yönetici kadroların kendilerini de sorumlu hissetmeleri gerekiyor.

Hürriyet

"Tuvalette neden kemer yok"

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 15 yıl önce
yahu trafik kazalarında her gün o kadar insan ölüyor, türbülansta zccak adamın güvenliği kusur kalıyor... teşekkürler uğur cebeci, teşekkürler türkiye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Cebeci, "Kopyala ve Yapıştır" ile havacılık uzmanı olunmaz, eğer bişeyler yazmak ve havacılık uzmanlığınızı belli etmek isterseniz, ve tabii ki bu işten anladığınızı düşünüyorsanız size tavsiyem, ordan burdan duyduklarınızla okuduklarınızla değil varsa özgün düşüncelerinizle birşeyler yazmanız ya da en azından birirlerine tercüme ettirmemeniz. Hadi onuda yaptınız diyelim en azından yayımlarken bir kere okumanız! "Yaklaşım göstermek" ne demek? "Tavsiye edici ses tonu" nedir? Bi de şuna bayıldım: "Havayolu yolculuğunda kara delik" :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
arkadaş sen buralarda haracnıyorsun.yaratıcı zekan ile ya boeing yada airbus a başvur derim ben.bu arada klozeti de ''sertleştrilmiş köpük''dediğim maddeen yaptın ha helal olsun sana.Sizin orda insanlar trübülans anında zemine mi çarpıyorlar?Ayrıca senin tasarladığın tuvalete bir israilli sok ve 5 dakika sonra o tasarladığın tuvalete bak bakalım,sana oyuncak hırdavatcı dükkanı yapmazlar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tuvalet mevzularını ancak bizim türk'ler yorumlayabilir zaten...Be kardeşim sorgulayacak o kadar yer varken neden tubvalet??? nato mermer nato kafa...Bunu sorugulayan kişi ilk defa uçak tuvaleti gördü sanırım...Hele birileride yaratıcı zekalarını konuşturunca tam süper oluyor...Bırakın allahaşkına...Ülkemde neden benzine bu kadar vergi var diye düşüneceğinize,aklınızın tek bastığı yede can güvenliği düşünüyorsunuz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
herhalde dünyada bu kadar gereksiz bir konu üzerine bu kadar yorum yapilan bir ülke daha yoktur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
türbülanslı havada tuvalette kalan yolcu yaralanmasın,peki kardeşim yaralanmasın.O zaman sende tuvalette mümkün olduğunca yumuşak malzeme kullan,metal boruların yerine yumuşak plastik boru kullan,metal klozet yerine sertleştirilmiş köpükten yapılan klozet kullan,tuvaletin iç kısmınıda yumuşak elyafla kapla,bakalım yolcuya birşey oluyormu..Gereksiz bir konu....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ESKİDEN SEN BELKİ BİLMEYEBİLİRSİN HAVAALANLARINA HAVALİMANI VE UÇAKLARIN GÜMRÜK MANİFESTOLARINA DA UÇAKGEMİSİ DENİRDİ İŞTE DAHA EVVELDE YOLCU UÇAKLARI BÜYÜK GÖVDELİ OLANLAR HEP DENİZDEN KALKIŞ VEDE İNİŞ YAPARLARDI ..ONUN İÇİNDE CAN YELEĞİ KONMUŞTUR..DAHA SONRA İSE DÜNYANIN 4/3 DENİZ LE KAPLI OLDUĞUNDAN EMERGENCY BİR İNİŞİ EN SAĞLIKLI DENİZE YAPILACAĞI İÇİN CAN YELEKLERİ UYGULAMASI DEVAM ETMİŞTİR.. BUNLAR HEP MÖRFİ KANUNUDUR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçaklara can yeleği koyuyorlar da gemilere niye paraşüt koymuyorlar muhabbeti daha iyi geyik olurdu. İnsanı en iyi soruları ele verir. Bir fikir üretirken konunun uzmanlarından teyid almak daha akılcı olurdu. Havacılara değil, tuvelet işletmecileri bile bu konuda fikir üretebilirdi. Bu arada kullan-at kemer diye birşey yok, Sayın Zihni Sinir'e duyrulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tazminattan bahsetmis kabin memurlari icin,siz turkiyenin en buyuk özel havayolundaki bir kabin memurunun ne kazandigini biliyormusunuz,sadece 420 euro ,bunu kabin ekiplerine veren bir sirket acaba ekstra tazminat verirmi hic sanmiyorum,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
iyi de hijyeni nasıl sağlayacaksınız..kemerin üzerindeki lekeleri görenler onu tutar mı sanıyorsunuz..uçmak çok düşük de olsa bir risktir.tuvalette harcanan zamanda bir risk.ancak ktuvalete kemer olayı uygulaması zayıf bir olasılık..bir defalık kemerler yolculara dağıtılabilir.bu da masraflı.yolcu her halikarda ucuz havayolunu seçecektir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000