13 Nisan 2010, Salı 14:56:44

Türkmenbaşı Havaalanı açıldı

Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyındaki Avaza serbest turizm bölgesinde Türk şirketleri tarafından yapımı tamamlanan projeler hizmete açıldı.
  • tum projelerin gerceklestirilmesinde emegi olanlarin ellerine saglik.

Türkmenbaşı uluslararası havaalanı, Avaza devlet elektrik santrali, 7 kilometrelik suni kanal ve su arıtma tesisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından törenle açıldı. Bu projelerin toplam maliyeti yaklaşık 800 milyon doları buluyor.

Avaza'nın inşasında önemli rol oynayan Türk yatırımcılar burada yeni projelerini tamamladılar. Türk Polimeks şirketinin inşa ettiği Türkmenbaşı Uluslararası Havaalanı ve su arıtma tesisi, 7 kilometrelik suni kanal ve Lotus Enerji şirketin kurduğu Avaza Devlet Elektrik santralleri hizmete açıldı.

Avaza'daki ilk açılışı havaalanından başlayan Devlet Başkanı Berdimuhamedov burada yaptığı konuşmasında, "Hazar'ın bol güneşli, çevre bakımından temiz olan Türkmen kıyısı bugünkü günde dünya topluluğu, basın organları ve turizmciler tarafından ilgiyle izleniyor. Günümüz teknolojisi ile donatılan bu havaalanı ülkemizin ekonomisi ve turizmine önemli katkı sağlayacak. Dünya standartlarında inşa edilen uluslararası havaalanı hem yerli hem de yabancı olmak üzere saatte 800 müşteriye hizmet verebilecek kapasitede." diye konuştu. Berdimuhamedov ayrıca, Haziran ayında tekrar Avaza'da buluşacaklarını ve turizm bölgesinde çocuk sağlık merkezlerinin açılacağını kaydetti.

Türk şirketin inşa ettiği havaalanın 125 milyon Euro'ya mal oldu. Havaalanı 80 hektar alanda inşa edildi.

Turizm Bölgesinin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 6 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Türk şirketleri oteller, birlikte, suni kanal, spor tesisleri ve sağlık merkezleri ile tenis kortları da inşa ediyor.

Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor.

Berdimuhamedov'un vizyon projelerinden Avaza üç etapta inşa edilecek. İçinde alışveriş merkezinden 7 yıldızlı otele, sağlık merkezlerinden çocuk eğlence alanlarına, özel villalardan kültür ve spor merkezlerine kadar çok sayıda tesisin bulunacağı Avaza Turizm Bölgesi tamamlandığında ise yatırımların toplam tutarı 7 milyar dolara ulaşacak. Projenin ilk etabı Haziran 2009 tarihinde hizmete girmişti.

(Turizmgazetesi)

Türkmenbaşı Havaalanı açıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
tum projelerin gerceklestirilmesinde emegi olanlarin ellerine saglik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000