27 Nisan 2010, Salı 09:01:16

Türklerin vize alırken karşılaştığı sorunlar neler?

AB üyesi ülkelere girişte Türk vatandaşlarına uygulanan vize sorunlarıyla ilgili hazırlanan raporda, “başvuru formuna maaş sayı ile değil yazıyla yazılmış” ve “Türkiye’de var, dil okulu için Almanya’ya gitmene gerek yok” gibi gerekçelerle vize taleplerinin reddedildiği yer alıyor.
  • kendi devletiniz iplemiyor ki yabancılar iplesin bizi.....
  • Hepsi vize parası diye para alıyorlar. Neden devletimiz, benim vatandaşımız müracaatını al, vize veriyorsan gidip harcını yatırsın diyemiyor. Bizim bir kişiliğimiz var mı? Neden Libya, tüm Avrupa'ya posta koyuyor da biz sadece seyrediyoruz? Bu işler nasıl ve kim tarafından düzeltilecek? Dış İşleri Bakanlığı nerede?
  • İlgili olan herkese teşekkür ediyorum.Bende vize mağduruyum gerekçe yok.Red edilmeyemi üzüleyim verilmeyen vizenın benden alınan iade edilmeyen ücretinemi?Yetkililerin vize vermeden vize parası alınmasıyla ilgili birşeyler yapmasını istiyorum. Resmi soygun buHem Vize verme hem ters davran hemde paramı al?Ülkem itibarını daha fazla yitirmesin.Ayrıca Türk pasaport polıslerı pasaportlarımıza çok yamuk şekilsiz mühür vurarak yada çıkış harç pulunu yapıştırarak kötü bir pasaport olmasını sağlıyor.UMARIM yeni pasaportlarda olmaz.
  • "Hakket ediyoruz ve hakkettigimizi veriyorlar. Sana herseyden evvel ulken vize uyguluyor cikabilmen icin yurtdisina muhahaha" Sen nasıl birisin? Sen Türkçe'yi nerde öğrendin? O muahahaha ne? Msn'de mi yazışıyorsun, adam gibi -varsa- bilgi birikiminle yorum mu yazıyorsun? Cahiller ordusunun bireyi!
  • Hakket ediyoruz ve hakkettigimizi veriyorlar. Sana herseyden evvel ulken vize uyguluyor cikabilmen icin yurtdisina muhahaha
  • devletim utansin, halkim degil..diyecek cok var fakat ne zaman yeter ne syfa yeter...
  • Bencede iliskilerde surekli ezilen biz oldugumuz icin adamlar iplemiyor hayir aldiginda ne oluyor once sirada ikinici sinif insan muameleis gor sonrada seksen tane soru. pasaporumda 10 giris cikis var ama herseferinde niye geldin davetiyen nerde nerde kalican uzerinde yeterli para varmi kredi kartin varmi parani goster kartini goster ama herseferinde ya 'Allahin dallamasi iki sayfa cevirde bak kac defa girmis cikmisiz sanki senin kokmus ulkene kaldik boynozlu geyik' diyesin geliyor ama gik diyemiyosun sorulara seve seve cevap veriyosun. Devletin durusu saglam degilki
  • sorun uluslararası ilişkilerdeki zayıflıkların yanında yurtdışına çıkan bazı vatandaşların yaptığı işler sonucu oluşan prestij kaybından da kaynaklanıyor. ülke imajını olumsuz etkileyecek kanunsuzluklara, teröre vb. bulaşanlar takip edilmeli.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve European Citizen Action Servisce (ECAS) iş birliğiyle geliştirilen “Vize Şikayet Hattı” projesiyle, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere girişte Türk vatandaşlarının karşılaştığı sorunlar incelenerek, raporlandı. Raporda, hedef kitlesi iş dünyası, akademik çevreler, öğrenciler de dahil genel olarak Türk vatandaşlarınca 17 Kasım 2009 ile 18 Ocak tarihleri arasında yapılan 1000 başvurunun değerlendirildiği projeyle, vize konusunda yaşanan sıkıntının boyutunu gerçekçi, somut verilerle ortaya koymanın amaçlandığı ifade edildi.

Gelen şikayetlerin turistik ve ticari vize başvurularında yoğunlaştığı, şikayete konu olan vize başvurularının ise çoğunlukla reddedildiği kaydedildi.

Şikayetlerin geldiği AB ülkeleri arasında Almanya’nın 293 başvuruyla en üst sırada yer aldığı Almanya’yı Fransa 82, Belçika 48 ve Hollanda 39’ken, İngiltere’den ise 53 şikayet başvurusu bulunuyor.

Tüm AB ülkelerini kapsayan şikayetler arasında vize başvurularının reddedilmesi, ret
gerekçesinin verilmemesi, verilse bile gerekçenin tatmin edici bulunmaması, istenilen belgelerin niceliği ve niteliği, vize ücretleri, örtülü masraflar, konsolosluk ve aracı kurum personelinin muamelesi, yetersiz fiziki koşullar yer alıyor.

Raporda, ret gerekçeleriyle ilgili “Yaşım çok genç olduğu için reddedildim”, “Başvuru formuna maaşımı sayı ile değil yazıyla yazdığım için vizem reddedildi”, “Türkiye’de var, dil okulu için Almanya’ya gitmene gerek yok”, “Yeterli maddi olanaklara sahip değilsiniz”, “Evliliğiniz sahte”, “Pasaportumdaki resmin bana ait olmadığını söylediler” gibi ifadelere yer veriliyor.

Vize şikayet hatlarına ve e-posta adresine gelen ilgisiz çağrılar arasında ilk üç sırada Amerika Birleşik Devletleri 17, Suriye 5 ve Norveç 4 şikayetle yer alırken, şikayetlerin AB ülkelerini   kapsadığı vurgulamasına karşın Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik şikayetlerin de geldiği belirtiliyor.

1980 yılından bu yana Türk vatandaşlarının karşılaştığı hukuki, sosyal, diplomatik, bürokratik, idari, teknik, uluslararası ve insani boyutları olan vize sorununun hazırlanan bu projeyle sistematik ve kategorik biçimde raporlanarak, AB’de ve Türkiye’de uygulamadan sorumlu birimlere ve karar alıcılara iletilmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin 1963 yılından itibaren AB ile ortaklık, 1999 yılından beri aday ve 2005 yılından beri de katılım müzakerelerini yürüttüğünün anımsatıldığı raporda, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması ve biyometrik pasaportlara geçiş konusunda çalışmaların hızlandırılması istendi.

İKV’nin hayata geçireceği İzleme Mekanizması’nın, bundan sonraki çalışmalara temel oluşturması amacıyla değerlendirmeye devem edileceği belirtildi.

Şikayetlerin Ülkelere Dağılımı:

Almanya                    293
Fransa                        82
İngiltere                      53
Belçika                       48
Hollanda                    39
İtalya                         32
Avusturya                  29
Yunanistan                 25
İspanya                      23
Bulgaristan                 22
Portekiz                     21
Danimarka                 13
Çek Cumhuriyeti        10

Reddedilen Vize Taleplerine İlişkin Gerekçe:

Gerekçe                         Sayı       Yüzde
Gerekçe verildi                  110       26
Gerekçe verilmedi             265        63
Belirsiz                              45         11
Toplam                            420        100

Türklerin vize alırken karşılaştığı sorunlar neler?

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
kendi devletiniz iplemiyor ki yabancılar iplesin bizi.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hepsi vize parası diye para alıyorlar. Neden devletimiz, benim vatandaşımız müracaatını al, vize veriyorsan gidip harcını yatırsın diyemiyor. Bizim bir kişiliğimiz var mı? Neden Libya, tüm Avrupa'ya posta koyuyor da biz sadece seyrediyoruz? Bu işler nasıl ve kim tarafından düzeltilecek? Dış İşleri Bakanlığı nerede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İlgili olan herkese teşekkür ediyorum.Bende vize mağduruyum gerekçe yok.Red edilmeyemi üzüleyim verilmeyen vizenın benden alınan iade edilmeyen ücretinemi?Yetkililerin vize vermeden vize parası alınmasıyla ilgili birşeyler yapmasını istiyorum. Resmi soygun buHem Vize verme hem ters davran hemde paramı al?Ülkem itibarını daha fazla yitirmesin.Ayrıca Türk pasaport polıslerı pasaportlarımıza çok yamuk şekilsiz mühür vurarak yada çıkış harç pulunu yapıştırarak kötü bir pasaport olmasını sağlıyor.UMARIM yeni pasaportlarda olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"Hakket ediyoruz ve hakkettigimizi veriyorlar. Sana herseyden evvel ulken vize uyguluyor cikabilmen icin yurtdisina muhahaha" Sen nasıl birisin? Sen Türkçe'yi nerde öğrendin? O muahahaha ne? Msn'de mi yazışıyorsun, adam gibi -varsa- bilgi birikiminle yorum mu yazıyorsun? Cahiller ordusunun bireyi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hakket ediyoruz ve hakkettigimizi veriyorlar. Sana herseyden evvel ulken vize uyguluyor cikabilmen icin yurtdisina muhahaha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
devletim utansin, halkim degil..diyecek cok var fakat ne zaman yeter ne syfa yeter...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bencede iliskilerde surekli ezilen biz oldugumuz icin adamlar iplemiyor hayir aldiginda ne oluyor once sirada ikinici sinif insan muameleis gor sonrada seksen tane soru. pasaporumda 10 giris cikis var ama herseferinde niye geldin davetiyen nerde nerde kalican uzerinde yeterli para varmi kredi kartin varmi parani goster kartini goster ama herseferinde ya 'Allahin dallamasi iki sayfa cevirde bak kac defa girmis cikmisiz sanki senin kokmus ulkene kaldik boynozlu geyik' diyesin geliyor ama gik diyemiyosun sorulara seve seve cevap veriyosun. Devletin durusu saglam degilki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sorun uluslararası ilişkilerdeki zayıflıkların yanında yurtdışına çıkan bazı vatandaşların yaptığı işler sonucu oluşan prestij kaybından da kaynaklanıyor. ülke imajını olumsuz etkileyecek kanunsuzluklara, teröre vb. bulaşanlar takip edilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000