22 Ekim 2018, Pazartesi 13:45:50

Türkiye'nin röntgeni havadan çekiliyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Aralık ayından bugüne Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık. "Hedefimiz yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek" dedi.
  • En sondaki arkadaşın bu şekilde uçmaya rütbesi yetiyor mu ?
  • CEKIYORSUNUZ AMA KIMIN ICIN BU VERILER DAHA SONRA KIMINLE PAYLASILACAK?? KOZMIK ODAYA FETOYU SOKAN BU VERILERE NELER YAPMAZ??
  • Mert hocam göbek yapmışsın. Yaramış sana FI sonrası hayat :)
  • Akp’li bakanin karsisinda tek sira halinde hazirolda dizilmis pilotlar hic utanmadiniz mi halinizden.
  • Guleyim mi aglayayin mi bilemedim, 1960 larin teknolojisi o veri bana gelince soyle gozumle bakarim sonra google earth i acarim, birakin bu isleri, bana yuksek cozunurlukte Hakkari de 3D sismik at onu haber yap
  • sağ dikme egzoz dumanından kirlenmiş ;)
  • Çok güzel işlere imza atılmış. Bütün çalışanları ve emekçileri tebrik ederim. Ülkemiz için güzel adımlar atılmaya devam ediyor. Mert kaptanımıza ayrıca selamlar olsun :) Tüm ekibe emniyetli uçuşlar.
  • Mert hocammm yakışır emniyetli uçuşlar olsun efenim (OFY) :)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmaları yapılacağını belirterek, "Şu ana kadar proje (Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi) kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. 100 günlük eylem planında hedefimiz 500 bin kilometrekarenin taranmasıydı." dedi.

Dönmez, Ankara'da Genel Havacılık Terminali'nde düzenlenen "Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi" tanıtımında konuştu.

Türkiye'nin maden kaynaklarının adeta röntgeninin çekildiğini ifade eden Dönmez, geçen yıl aralıktan bugüne kadar Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerinin tamamlandığını söyledi.

Dönmez, şimdiye kadar bu kapsamda iki uçakla toplam bin 500 saatin üzerinde uçuş gerçekleştiğini kaydederek, bu uçuşların yüzeye yakın olacak şekilde nominal 200 metre yükseklikte gerçekleştiğini aktardı.

Maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmaları yapılacağını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. 100 günlük eylem planında hedefimiz 500 bin kilometre karenin taranmasıydı. Hamdolsun bugün bu rakamın da ötesine geçerek az önce bahsettiğim üzere 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. İnşallah bu rakamı yıl sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkaracağız. Çevresel ve fiziki koşulların imkansızlığı nedeniyle maden arama ve tespit çalışmalarının yapılamadığı bölgeler de dahil olmak üzere bütün Türkiye'nin havadan jeofizik haritalarını oluşturarak potansiyel alanları tespit edeceğiz."

"Karadan toplanmak istendiğinde 250 yıl sürecekti"

Dönmez, havadan jeofizik verilerin toplanmasını esas alan proje kapsamında iki uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun yapılarak Türkiye'ye getirildiğini belirtti.

Söz konusu projeyle havadan jeofizik araştırmalar sektörüne önemli bir yeniliğin de kazandırıldığını vurgulayan Dönmez, "Biliyorsunuz, bu araştırmaları Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıyoruz. Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yer altı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit ediyoruz." diye konuştu.

Dönmez, havadan jeofizik araştırmaların dünyada madencilik sektöründe başı çeken ülkeler tarafından aktif şekilde kullanıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak bu alanda artık biz de varız. Dünyada bu alanda kullanılan en son teknoloji, donanım ve yazılım ne ise aynısını ülkemizde de kullanıyoruz. Proje kapsamında verilerin toplanması, kalite kontrolü, analiz ve haritalama işlemleri MTA’nın uzmanları ve mühendisleri tarafından yürütülüyor. Proje tamamlandığında dünyada havadan jeofizik araştırmalar sektöründe hizmet veren ilk 8 ülke arasında yer alacağız. Bu teknolojiyi kullanmasak bu verileri toplayabilir miydik? Evet toplayabilirdik. Ancak iki ekip ve klasik yöntemle bu veriler karadan toplanmak istendiğinde 250 yıl sürecekti. Bu durumda yaklaşık olarak 100 kat daha uzun süreye ve 29 kat daha fazla ekonomik kaynağa da ihtiyaç duyulacaktı."

Bakan Dönmez, proje tamamlandığında havadan hızlı ve etkin şekilde toplanan yüksek çözünürlüklü veriler ile daraltılan alanlarda karadan jeofizik, jeolojik ve sondaj çalışmaları sonucu nihai arama hedeflerine ulaşmayı planladıklarını belirtti.

Projeyle, Türkiye ekonomisine ve madencilik sektörüne ekonomik ve zaman anlamında büyük katkılar sunulacağının altını çizen Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak milli enerji ve maden politikalarımız kapsamında ülkemizdeki yerli maden potansiyelimizi ortaya çıkarmak için havadan yürüttüğümüz çalışmaların yanında, gemilerimizle de denizlerimizdeki hidrokarbon ve maden potansiyelimizin keşfedilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Karada, denizde ve havada maden ve doğal kaynaklara ilişkin tüm varlıkların tespiti için yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Karalarda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, MTA bu yıl bir milyon 200 bin metre sondaj gerçekleştirdi. Yıl sonu hedefimiz ise 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek. Bu rekor sondaj büyüklüğü. Enerjide bağımsızlığın ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu bilinç ve sorumlulukla yürütüyoruz. Biz sadece bugün için değil, Türkiye’nin geleceği, gelecek nesilleri, 2023, 2053 ve 2071 vizyonları için gayret edip çalışıyoruz. Yerli kaynaklarımızı ne kadar çok kullanır, enerji teknolojilerini ne kadar fazla yerlileştirirsek, 'Büyük ve Güçlü Türkiye' hedefimize giden yolda o kadar güçlü olacağız."











Türkiye'nin röntgeni havadan çekiliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

PPL ~ 5 yıl önce
En sondaki arkadaşın bu şekilde uçmaya rütbesi yetiyor mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kime ~ 5 yıl önce
CEKIYORSUNUZ AMA KIMIN ICIN BU VERILER DAHA SONRA KIMINLE PAYLASILACAK?? KOZMIK ODAYA FETOYU SOKAN BU VERILERE NELER YAPMAZ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel ~ 5 yıl önce
Güzel soru tebrikler. Beynine sağlık.
Vay ~ 5 yıl önce
Mert hocam göbek yapmışsın. Yaramış sana FI sonrası hayat :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utanc verici ~ 5 yıl önce
Akp’li bakanin karsisinda tek sira halinde hazirolda dizilmis pilotlar hic utanmadiniz mi halinizden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Petrol muhendisi ~ 5 yıl önce
Guleyim mi aglayayin mi bilemedim, 1960 larin teknolojisi o veri bana gelince soyle gozumle bakarim sonra google earth i acarim, birakin bu isleri, bana yuksek cozunurlukte Hakkari de 3D sismik at onu haber yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000
google earth ~ 5 yıl önce
sen beni güldürdün allah da seni güldürsün :)) diplomayı nereden aldın bende gidip alayım hemen
sağ dikme ~ 5 yıl önce
sağ dikme egzoz dumanından kirlenmiş ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VATANDAS ~ 5 yıl önce
Çok güzel işlere imza atılmış. Bütün çalışanları ve emekçileri tebrik ederim. Ülkemiz için güzel adımlar atılmaya devam ediyor. Mert kaptanımıza ayrıca selamlar olsun :) Tüm ekibe emniyetli uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hocam ~ 5 yıl önce
Mert hocammm yakışır emniyetli uçuşlar olsun efenim (OFY) :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000