19 Ağustos 2018, Pazar 14:05:31

Türkiye'nin özgün helikopteri gün sayıyor

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk prototipinin üretimi tamamlandı.
  • dizayn efsane yalniz
  • Gurur duyuyorum.
  • Uçuyor mu bu?
  • HEYVAN GİBİ ŞİİİİY YAPIYORSUNUZ YAWWW
  • Kişi kendine güvenmeyince kompleksli olması gayet normal. Tabi siz bu hayat da bir şey başaramayınca elbette, ülkenizin de başaramayacağını düşüneceksiniz. Birileri konuşacak, birileri yapacak, birileri kompleksini kusacak, birileri başaracak. Bu hayatta bu hep böyledir. Tercihiniz bu. Amam emin olun devrim arabalarından beri sizden hep vardı. Ama artık sizin devriniz bitti. Piyasada yiğitler var. siz konuşun durun. Dünya gerçeklerini bilmeden. Mesela Boeing in ne kadar foreign supplier ı olduğunu bilmeden yada neden Vendor listeleri oluşturulur bilmeden. Artık sizi kimse ciddiye almıyor. öle oluncada ortada bir eser varken bile eleştirebilecek gafletin içinde olmanız normal. biraz hollywood izlemeyi bırakın, belki beyin loplarınıza oksijen gider. Bu ülkenin Evlatları 100 yıl öncede uçak yapmıştı, yine yapar ama hep o devrim arabalarına karşı duran tayfa da olacak. artık üzülmüyorum halinize, sorununuz piskolojik. Helikopter de emeği geçen Milletimin asil evlatları, sonsuz teşekkürler.
  • Tusaş TEI’de, TS1400 isimli milli turboşaft helikopter motorunun ilk ateşlemesi yapıldı. Youtube’ta videosu var merak eden girer bakar. T625’e bu motor entegre edilecek diye biliyorum. Umarım öyle olur yoksa T625’i iç pazar haricinde bir yere sattırmazlar. Çünkü aylar öncesinde Amerikan Honeywell ve İngiliz Rolls Royce firması, kendi internet sitelerinde, T129’dan sonra T625 için de kendilerine ait aynı motorun kullanılacağını anons ettiler. Az bir sıkalım TS1400’ü entegre edelim o zaman yerli milli helikopterimiz var diyebiliriz.
  • bunun perçinini yapmışsak bravo bize
  • Motor kimin?
  • Ben sana daha güzel bilgiler vereyim. Bunlardan önce rayların arasına döşenen kalası(bildiğin odun) bile ithal ediyorduk. Elektronik ile alakalı olarak sadece taş direnç (sen bilmezsin siyah beyaz TV'lerin kartlarında olurdu) üretirdik. Kişi başı Et tüketimi 2002de 6.7 kg iken 2016 yılında 37.2 kg'a çıkmış. Yani 6 katına çıkmış keşke hepsini kendimiz üretsek ama bu kadar hızlı artışı karşılamak mümkün değil. Saymaya devam edersem sabaha kadar yazmam gerekir. Ama insan herşeyi inkara meyillidir ve nankördür.
  • Arkadaşlar Pakistan ile yapılan Atak helikopterleri satışı anlaşması Amerikan ambargosu yüzünden gerçekleşemedi. Neden mi yerli ve milli Atak’larda Amerikan motorları kullanılıyor:))

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk prototipinin üretimi tamamlandı. Tasarım ve üretimi yerli olan helikopter, yoğun sistem ve yer testleri sonrasında gökyüzüyle buluşmaya hazırlanıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Özgün Helikopter Programı'nda bir süredir devam eden tasarım ve üretim faaliyetlerinde önemli bir aşamaya gelindi.

Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasının ardından yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesislere intikal etti. Burada prototip üzerinde yapılacak yoğun sistem ve yer testleri sonrasında uçuş testlerinin başlatılması öngörülüyor.

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin gövde, güç aktarma organları, rotor sistemi, iniş takımı ve otopilot gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ'ın imzasını taşıyor. Ayrıca helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanıp üretildi.

Bu nitelikleriyle T625, alanında Türkiye'nin teknolojik katma değerinin en yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor.

Atak'taki bilgi ve tecrübeyle geliştirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kurumların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010'da toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.

Program için 26 Eylül 2013'te TUSAŞ'la sözleşme imzalandı.

T625 helikopteri, en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin şekilde faaliyet gösterebilecek.

Atak Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi.

Geniş görev yelpazesi

Helikopter, geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek.

Helikopter 2 mürettebat, 12 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor.

Helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifiye edilmesiyle ilgili çalışmalar programla birlikte sürdürülüyor.

Türkiye'nin özgün helikopteri gün sayıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

sivrisinek 2023 olsun ismi ~ 6 yıl önce
dizayn efsane yalniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zamanında proje subayı olmuş olmaktan ~ 6 yıl önce
Gurur duyuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Leman ~ 6 yıl önce
Uçuyor mu bu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RECEP İVEDİK ~ 6 yıl önce
HEYVAN GİBİ ŞİİİİY YAPIYORSUNUZ YAWWW

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kompleks ~ 6 yıl önce
Kişi kendine güvenmeyince kompleksli olması gayet normal. Tabi siz bu hayat da bir şey başaramayınca elbette, ülkenizin de başaramayacağını düşüneceksiniz. Birileri konuşacak, birileri yapacak, birileri kompleksini kusacak, birileri başaracak. Bu hayatta bu hep böyledir. Tercihiniz bu. Amam emin olun devrim arabalarından beri sizden hep vardı. Ama artık sizin devriniz bitti. Piyasada yiğitler var. siz konuşun durun. Dünya gerçeklerini bilmeden. Mesela Boeing in ne kadar foreign supplier ı olduğunu bilmeden yada neden Vendor listeleri oluşturulur bilmeden. Artık sizi kimse ciddiye almıyor. öle oluncada ortada bir eser varken bile eleştirebilecek gafletin içinde olmanız normal. biraz hollywood izlemeyi bırakın, belki beyin loplarınıza oksijen gider. Bu ülkenin Evlatları 100 yıl öncede uçak yapmıştı, yine yapar ama hep o devrim arabalarına karşı duran tayfa da olacak. artık üzülmüyorum halinize, sorununuz piskolojik. Helikopter de emeği geçen Milletimin asil evlatları, sonsuz teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor TS1400 olacak! ~ 6 yıl önce
Tusaş TEI’de, TS1400 isimli milli turboşaft helikopter motorunun ilk ateşlemesi yapıldı. Youtube’ta videosu var merak eden girer bakar. T625’e bu motor entegre edilecek diye biliyorum. Umarım öyle olur yoksa T625’i iç pazar haricinde bir yere sattırmazlar. Çünkü aylar öncesinde Amerikan Honeywell ve İngiliz Rolls Royce firması, kendi internet sitelerinde, T129’dan sonra T625 için de kendilerine ait aynı motorun kullanılacağını anons ettiler. Az bir sıkalım TS1400’ü entegre edelim o zaman yerli milli helikopterimiz var diyebiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tayyareci baba ~ 6 yıl önce
bunun perçinini yapmışsak bravo bize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor ~ 6 yıl önce
Motor kimin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motorcu ~ 6 yıl önce
Aferin la sana kazandın!!!
Yerli ? ~ 6 yıl önce
İlk etapta testlerde ne kullanılacak bilmiyorum ama yerli motor projesinde ilerleme var. İlk ateşleme yapıldı ve testler devam ediyor. O da yerli olacak büyük ihtimal yetişir.
& ~ 6 yıl önce
Ben sana daha güzel bilgiler vereyim. Bunlardan önce rayların arasına döşenen kalası(bildiğin odun) bile ithal ediyorduk. Elektronik ile alakalı olarak sadece taş direnç (sen bilmezsin siyah beyaz TV'lerin kartlarında olurdu) üretirdik. Kişi başı Et tüketimi 2002de 6.7 kg iken 2016 yılında 37.2 kg'a çıkmış. Yani 6 katına çıkmış keşke hepsini kendimiz üretsek ama bu kadar hızlı artışı karşılamak mümkün değil. Saymaya devam edersem sabaha kadar yazmam gerekir. Ama insan herşeyi inkara meyillidir ve nankördür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baya gelismisiz ~ 6 yıl önce
1950 lerde durumu bizden kotu olan Guney Kore ile de bir kiyaslama alayim, super bilgili.
vatandaş ~ 6 yıl önce
Paranın kıymeti etle belirlenmez, altınla belirlenir :) 2002de asgari ücret 7.5 çeyrek altın ederken,şuan 5.5 bile etmiyor..O hani kriz dediğimiz,battık dediğimiz zaman bile daha değerliydi kazancın.
$ ~ 6 yıl önce
Konya kadar Kücük Hollanda Danimarka tüm avrupanin etihtiyacini karsilayabiliyor. fakat 15 senede et tüketimi 6 kat artmis diye karsilayamiyormus. bak seen. Eti anladik.. Ot u neden ithal ediyorsun cingöz.topraklarimiz mi azaldi. 14 tane seker fabrikasinin kapatilmasini ve seker ithalatini alkislarsin. raylarin kalaslarini kendin üretiyorsun diye övünürsün. sen sayam ben sayayim.. Dolar 7 TL enflasyon %20 issizlik %18 ithalat ile ihracacatin arasindaki fark 62 milyar dolar Eksi.. 800 milyar Dolarlik ihale verilmis 16 yildir.. bir tane sanayi tesisi acilmadi. cumhuriyetin tüm kuruluslarini yabanciya Satilmis. Bankalarinin %73 ü yabancilarin eline gecmis.gecmedigin köprünün parasini ödüyorsun. Tüm temel gida ihtiyaclarini neredeyse ithal ediyorsun.utanmadan kalas ithal ediyordun diyorsun. insanlar nankör degil de, sen ve senin gibilerin gözü kör. Elinde hicbirsey yok. girtlagina kadar borclusun. yeralti madenlerin dahil donuna kadar ipoteklisin.. inek gibi sagiliyorsun haberin yok.
cs ~ 6 yıl önce
siyah beyaz televizyona takarsin artik o direncleri paralel bagla da gozleme pişirirsin
MahmudGM ~ 6 yıl önce
Adamin vizyon et yiyip yiyemedigi. sabah aksam makarna ile beslenecegine oturup 2 sayfa dunya ekonomisi okusaydi diyecegim ama bunlara okumak yasak. Yoksa arpalarini keserler :)) Genel mudurlugun ne yazik ki yarisi bunlardan dolu. Liyakat ortadayken, atamalar sohbete gidip gitmemene bagliyken, facebook twitter whatsup profil resimleri malum kisilerin olunca. Eh diyoruz, Acinasi durumumuza guluyoruz.
Bazen bi gülme geliyor.. ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar Pakistan ile yapılan Atak helikopterleri satışı anlaşması Amerikan ambargosu yüzünden gerçekleşemedi. Neden mi yerli ve milli Atak’larda Amerikan motorları kullanılıyor:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhalif ~ 6 yıl önce
Muhalif olmanın da bir karakterle ancak kalitesi olabiliyor. Yapılan hiç bir işi beğemeyip hiçbir iş yapacak kapasitesi olmayanlar yapılanları eleştiriyor. Merak etme motor da yakın zamanda yerli olacak. Senin gibiler bu defa da yakıtı dışarıdan alıyoruz der gerçi. sizde laf çok
ve sen ~ 6 yıl önce
buna gülüyosun, destek olacağın yerde bişeyler yazardım ama yayınlamazlar
dayı ~ 6 yıl önce
mwmlekette.motor çok takan yok

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000