29 Eylül 2016, Perşembe 09:12:49

Türkiye'de havacılık zirve yaptı

KOÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz, "Dünyada yüzde 5 büyüyen sektör, ülkemizde son yıllarda dünya ortalamasının yaklaşık üç katı büyümüştür." dedi.
  • Ne diyo bu ?
  • Lan git!!!!
  • Kural kaide kanun dinleyen yok herşey kağıt üzerinde güzel.Denetim, özellikle de çalışma saatleri ile ilgili bizzat gidip yerinde denetim ve tespit hiç yok. Büyüyorsa da emeğin sömürülmesiyle büyüyor.gerçi büyüdüğü filan da yok ya neyse.
  • Profesör olmakta zor iş. Piyasadan hiç haberin yok. Sadece akademik bilgilerin var. Yazık bu adamcağıza
  • Sivil Havaciligin onundeki en buyuk engel asker Havacilarin yetkilerinin azaltilmasiyla sektorun onu acilmistir
  • Sektor son zamanlarda kuculdu ve kuculmeye devam ediyor,tuzu kuru olan yetkililerden ziyade sektorun ucerisindeki insanlarin fikrine gore hareket edilirse ozaman buyur belki.Yapilan haber gercekleri yansitmiyor.
  • Bursa'da da dünya ortalamasının 3 katı hızla küçülüyor... Bunu da haber yapın..
  • kendi eğitimimizi kendimiz karşılayıp onca zahmetten sonra işsiz şekilde dolaşıyoruz. Kağıt üstü büyümelerden ziyade gerçeğe odaklanmak lazım.
  • havacılık falan büyümedi. balondu şişti. şimdi patladı. herkes adam çıkartıyor. rüya görmeyin yalakalık yapmayın. hele kocaeli sen hiç konuşma elli sefer konup iptal edilen bir çok firmayı havalimanından uçmaya ikna edemeyen bir yer.
  • 12 26 39 50 liraya satılan biletler gırla.. Tamam ucak dolar bu fiyatlara ama kar edilemez asla

KOÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz, "Dünyada yüzde 5 büyüyen sektör, ülkemizde son yıllarda dünya ortalamasının yaklaşık üç katı büyümüştür." dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Yılmaz, Türkiye'de havacılık sektörünün olağanüstü bir atılım içerisinde olduğunu belirterek, "Dünyada yüzde 5 büyüyen sektör, ülkemizde son yıllarda dünya ortalamasının yaklaşık üç katı büyümüştür." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılık sektörünün tüm dünyada hızla geliştiğini ifade etti.

Türkiye'de havacılık otoritelerinin öngörülerine göre 2023 yılında havacılık sektörünün 100 geniş gövdeli, 450 dar gövdeli ve 200 bölgesel uçak olmak üzere toplam 750 uçaklık bir filoya ulaşacağını aktaran Yılmaz, bu rakamlara iş jetleri de ilave edildiğinde gelecek 10 yılda Türkiye'nin yaklaşık 6 bin pilota ve 10 bin teknisyene ihtiyaç duyacağını kaydetti.

Türkiye'de havacılık sektörünün olağanüstü bir atılım içerisinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Dünyada yüzde 5 büyüyen sektör, ülkemizde son yıllarda dünya ortalamasının yaklaşık üç katı büyümüştür. Bu büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamak için havacılıkla ilgili ülkemizde yapılan çok önemli yatırımlardan biri de temeli 7 Haziran 2014'te atılan ve dünyanın en büyük kapasiteli havalimanı olan İstanbul'daki üçüncü havalimanı projesidir. Bu projeyle İstanbul'un, hava trafiği, bakım onarım ve eğitimde küresel bir merkeze dönüşmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla sektördeki eleman ihtiyacı gittikçe büyümektedir. Boeing firmasının 2032 yılında Dünyada İhtiyaç Duyulacak Pilot ve Teknisyen Raporu'na göre 2032'ye kadar havacılık sektöründe 1 milyondan fazla yeni teknisyen ve pilota ihtiyaç vardır."

"Uçak parçaları ülkemizde üretiliyor"
Yılmaz, KOÜ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilecek olan "6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı"nda havacılık sektörünün günümüzdeki sorunları, bunların çözümleri ve gelecek hedefleri konusunda ortak bir platform oluşturmanın amaçlandığını bildirdi.

Yılmaz, konferansta 120 civarında bildiri yayımlanacağını belirterek, "Günümüzde uçak yolcu koltuğu, uçak galley ürünleri gibi parçaların üretimi ile kısmen de olsa uçak parçaları ülkemizde üretilmeye başlanmış olup, uçak parçaları için üretim yan sanayinin ülkemizdeki gelişimi konuları konferans konu kapsamına girmektedir. Konferansta havacılık yönetimi, uçak yapısı, uçak ve uydu malzemeleri, uydu teknolojisi gibi konularda sunulan bildiriler tartışılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de havacılık zirve yaptı

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Onur kabin ~ 8 yıl önce
Ne diyo bu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Whatever ~ 8 yıl önce
Lan git!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sömürü düzeni ~ 8 yıl önce
Kural kaide kanun dinleyen yok herşey kağıt üzerinde güzel.Denetim, özellikle de çalışma saatleri ile ilgili bizzat gidip yerinde denetim ve tespit hiç yok. Büyüyorsa da emeğin sömürülmesiyle büyüyor.gerçi büyüdüğü filan da yok ya neyse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Profesör ~ 8 yıl önce
Profesör olmakta zor iş. Piyasadan hiç haberin yok. Sadece akademik bilgilerin var. Yazık bu adamcağıza

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacilar engelliyordu ~ 8 yıl önce
Sivil Havaciligin onundeki en buyuk engel asker Havacilarin yetkilerinin azaltilmasiyla sektorun onu acilmistir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engel ~ 8 yıl önce
Katılmıyorum, havacılığın önündeki en büyük engel, İkarus ile babası Dadalus'u hapseden Kral Minos'tur. Aslında paradoksal bir şekilde havacılığın doğuşunu da onun bu kararı sağlamıştır ya, neyse.. Biz de havacılığını önündeki engel, Kral Minos "zihniyetidir" diyelim o zaman.
Mantik degismedikce dahada kuculur ~ 8 yıl önce
Sektor son zamanlarda kuculdu ve kuculmeye devam ediyor,tuzu kuru olan yetkililerden ziyade sektorun ucerisindeki insanlarin fikrine gore hareket edilirse ozaman buyur belki.Yapilan haber gercekleri yansitmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyüme ~ 8 yıl önce
Bursa'da da dünya ortalamasının 3 katı hızla küçülüyor... Bunu da haber yapın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara 06 ~ 8 yıl önce
Maalesef doğru çünkü sektör zihniyet stratejisi olarak geliştirildiği için ehli insanların elinde değil ve bunun neticesinde yanlış kararlar alınmış bulunuyor.
öğrenci ~ 8 yıl önce
kendi eğitimimizi kendimiz karşılayıp onca zahmetten sonra işsiz şekilde dolaşıyoruz. Kağıt üstü büyümelerden ziyade gerçeğe odaklanmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 8 yıl önce
Kesinlikle katiliyorum tonla para zaman ondan sonra issizsin bir de belirsizligin ortasinda ne olacak ne bitecek ise alim acilacak mi kimsenin haberi yok yazik..
haklısınız ~ 8 yıl önce
allah yardımcınız olsun. Kötü zamana denk geldi.
yavaş... ~ 8 yıl önce
havacılık falan büyümedi. balondu şişti. şimdi patladı. herkes adam çıkartıyor. rüya görmeyin yalakalık yapmayın. hele kocaeli sen hiç konuşma elli sefer konup iptal edilen bir çok firmayı havalimanından uçmaya ikna edemeyen bir yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İzmirli ~ 8 yıl önce
12 26 39 50 liraya satılan biletler gırla.. Tamam ucak dolar bu fiyatlara ama kar edilemez asla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAR ~ 8 yıl önce
O biletler kışın ölü sezon,kendini kurtarır,amorti eder,o kadar.Yaz sezonu,mayıs-ekim arası ne yaparsa yapar.Yerdeki değil havadaki uçak kazandırır.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000