13 Ağustos 2015, Perşembe 09:57:05

Türkiye silahlı İHA satın alacak

Yerli insansız hava aracı ANKA'nın henüz envantere girmemesi ve silahlandırılmasının yıllar süreceği iddiaları askeri endişelendiriyor. Yerli sistemleri kullanmak isteyen komuta kademesi proje gecikince ABD, Çin ya da İsrail gibi ülkelerden hazır alım seçeneklerini gündeme aldı.
  • 150 sene bekleyin bakalım hemen olmaz bu işler. Ama iş TAIye torpilli paşa emeklisi ve çocuklarını almaya geldiğinde şipşak maaş peşin. Bu kafayla geriye gidiyorsunuz ileri değil. Ortaya çıkan ürünler zaten çağın verdiği nimetlerdir, üretim değil. Bu çağda dedemde uçak toplar. Motor, iniş takımı, enstrümanlar vs internet dükkanlarında satılıyor. En ince özelliklerine kadar datasheetleri mevcut. Uçak yaptım demek için, gaz vermek için hepsi hazır. Yapılan uçakların hiçbir mühendislik altyapısı yok. Derme çatma uçak hepsi. Maksat paşa şirketleri cebi doldursun. Hakikaten tecrubeli mühendis ve pilot subaylarımızı tenzih ederim ama bakın TAI yönetiminin çoğu emekli general. Rezillik, kepazelik, 1 tane, 2 tane anlarım ama 50 tane emekli generalle ne yapıyorsunuz orada? Çoluğu çocuğu doluşmuş oraya. Orada üretim müretim olmaz beyler. 10 sene uğraşır bir prototip Hürküş yaparlar. Vır Vır Vır konuşurlar artık 50 sene. Vatan millet sakarya, paralar maaşlar makam arabaları OOOOOHHHH
  • Yok uçak yapıyoduk, helikopter ürettiydik uzaya gittiydik bla bla bla...Ahada geldiğimiz nokta.
  • Yıllardır Anka denen fuar güvercinine iki tane roket yerlestiremediler. Yazık ya. Yani bu kadar zormu bu görev. Gece gündüz çalışıp bu projeyi başarıya ulaştırmak varken hep ondan bundan alıyoruz. Gerçi Almanya bile üreteceği IHA projesinde fiyasko yaşadı ama burda gerekli halk desteği yok. Yoksa mühendismi yok ellerinde. Hani durmak yok yola devamdı?
  • Tek kelıme ile yazıklar olsun... 30 yıldır terörle mücadele edıliyor ve halen dışa bagımlı bır garip ordu...
  • Bence Israil'den alsinlar, cunku dunyadaki en ileri teknoloji Israil'de, adamlar dahi...
  • bence ABD den alsınlar çünkü zaten dinşliyorlar bizi bu nedenle baskasını lırsak ötekilerde dinler:)
  • Son zamanlarda neden catismalarin ciktigi belli. Yerel modelin devreye girmesi yillar filan surucek .ne yapalim aliverelim birinden. Birileri bu catsima ortamindan bayag bi sey goturucek gibi. Olan gene halka olucak
  • Yok F 16 yimis yok bilmem su kusmus, arkadaslar, gelecek Drone larda, insansiz hava araclarinda,..
  • hürkuş dediler Kore'den eğitim uçağı almaya -sayıyı arttırarak- devam ediyorlar, anka dediler iha'ları yabancılardan almaya devam ediyorlar. Kaç senedir ikisi de fuar fuar dolaştırılmaktan öte bir işe yaramamış anlaşılan. Vah ki vah...
  • Bizim iha'lar uçurtmamı? Niye silahlandırılması konuşulmuyor? Yetersizlerse belirtilsin ve kim altına imza attıysa hesap versin. Oyuncaktan bir versiyon öte ihaları kimse gururumuz diye parlatmaya çalışmasın o zaman.

Kendi silahlı insansız hava aracını (İHA) üretemeyen ve Amerika'yı bu platformları satmaya ikna edemeyen Ankara, yeni bir adım attı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen proje ile silahlı İHA sistemleri alınması için resmi süreç başlatıldı. SSM yetkilileri İHA'ları tedarik edebilecek şirketlerle temasa geçerken, ihaleyi kazanan firma belli olduğunda sözleşmelerin acil koduyla imzalanacağı kaydedildi.

Silahlı İHA'lar için en gelişmiş ve operasyonel sistem ABD'ye ait Predator ve Reaper'lar. İsrail de Hermes isimli silahlı İHA'sıyla öne çıkıyor. Fakat İsrail ile ilişkiler göz önüne alındığında, seçenekler arasında İsrail'in olmayacağı belirtiliyor. Diğer bir seçenek ise Çin. CH-3 isimli silahlı İHA'yı üreten Çin, bu platformu Nijerya'ya ihraç etti. Nijerya ordusu da CH-3'ü terör örgütü Boko Haram'a karşı kullanıyor. Çinli ALIT firması kanat altında ikişer adet AR-1 kısa menzilli havadan karaya füze taşıyan CH-3 sistemini İstanbul'daki uluslararası savunma sanayii fuarında (IDEF) sergilemişti. Terör örgütü PKK'nın çözüm süreciyle tarihinin en güçlü dönemini yaşaması ve art arda gelen şehit cenazeleri, silahlı İHA'ların önemini Türkiye için daha da artırıyor.

Türkiye, PKK'ya yönelik operasyonlarda kullanmak için ABD'den silahlı Predator'ler satın almak istemiş ancak ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in Pentagon ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak İncirlik'te konuşlu iki Predator'ü silahlandırdı ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kullandı.

Son dönemde Ankara'nın İncirlik Üssü'nü Amerikan savaş uçakları ve silahlı İHA'lara açmasının Amerika'nın tutumunu yumuşatabileceği belirtiliyor. Savunma kaynakları, Ankara'nın önceliğinin silahlı İHA sistemlerini ABD'den almak olduğunu, bunun gerçekleşmemesi durumunda Türkiye'nin başka seçeneklere yönelmek zorunda kalacağını belirtiyor. Son süreçte teknoloji yoğunluklu operasyonlarıyla dikkat çeken TSK silahlı İHA'ları ‘hayati' önemde görüyor.

Türkiye silahlı İHA satın alacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Hemen olmazmış ~ 9 yıl önce
150 sene bekleyin bakalım hemen olmaz bu işler. Ama iş TAIye torpilli paşa emeklisi ve çocuklarını almaya geldiğinde şipşak maaş peşin. Bu kafayla geriye gidiyorsunuz ileri değil. Ortaya çıkan ürünler zaten çağın verdiği nimetlerdir, üretim değil. Bu çağda dedemde uçak toplar. Motor, iniş takımı, enstrümanlar vs internet dükkanlarında satılıyor. En ince özelliklerine kadar datasheetleri mevcut. Uçak yaptım demek için, gaz vermek için hepsi hazır. Yapılan uçakların hiçbir mühendislik altyapısı yok. Derme çatma uçak hepsi. Maksat paşa şirketleri cebi doldursun. Hakikaten tecrubeli mühendis ve pilot subaylarımızı tenzih ederim ama bakın TAI yönetiminin çoğu emekli general. Rezillik, kepazelik, 1 tane, 2 tane anlarım ama 50 tane emekli generalle ne yapıyorsunuz orada? Çoluğu çocuğu doluşmuş oraya. Orada üretim müretim olmaz beyler. 10 sene uğraşır bir prototip Hürküş yaparlar. Vır Vır Vır konuşurlar artık 50 sene. Vatan millet sakarya, paralar maaşlar makam arabaları OOOOOHHHH

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HEP PALAVRA ~ 9 yıl önce
Yok uçak yapıyoduk, helikopter ürettiydik uzaya gittiydik bla bla bla...Ahada geldiğimiz nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk insanı ~ 9 yıl önce
Yıllardır Anka denen fuar güvercinine iki tane roket yerlestiremediler. Yazık ya. Yani bu kadar zormu bu görev. Gece gündüz çalışıp bu projeyi başarıya ulaştırmak varken hep ondan bundan alıyoruz. Gerçi Almanya bile üreteceği IHA projesinde fiyasko yaşadı ama burda gerekli halk desteği yok. Yoksa mühendismi yok ellerinde. Hani durmak yok yola devamdı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek kelime.. ~ 9 yıl önce
Tek kelıme ile yazıklar olsun... 30 yıldır terörle mücadele edıliyor ve halen dışa bagımlı bır garip ordu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Silah ~ 9 yıl önce
Bence Israil'den alsinlar, cunku dunyadaki en ileri teknoloji Israil'de, adamlar dahi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynen ~ 9 yıl önce
bence ABD den alsınlar çünkü zaten dinşliyorlar bizi bu nedenle baskasını lırsak ötekilerde dinler:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vvv ~ 9 yıl önce
Son zamanlarda neden catismalarin ciktigi belli. Yerel modelin devreye girmesi yillar filan surucek .ne yapalim aliverelim birinden. Birileri bu catsima ortamindan bayag bi sey goturucek gibi. Olan gene halka olucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gelecek ~ 9 yıl önce
Yok F 16 yimis yok bilmem su kusmus, arkadaslar, gelecek Drone larda, insansiz hava araclarinda,..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okan ~ 9 yıl önce
hürkuş dediler Kore'den eğitim uçağı almaya -sayıyı arttırarak- devam ediyorlar, anka dediler iha'ları yabancılardan almaya devam ediyorlar. Kaç senedir ikisi de fuar fuar dolaştırılmaktan öte bir işe yaramamış anlaşılan. Vah ki vah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 9 yıl önce
Çok güzel yorum
Varandaş ~ 9 yıl önce
Bizim iha'lar uçurtmamı? Niye silahlandırılması konuşulmuyor? Yetersizlerse belirtilsin ve kim altına imza attıysa hesap versin. Oyuncaktan bir versiyon öte ihaları kimse gururumuz diye parlatmaya çalışmasın o zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000